Riksdagen sa ja till utökad sekretess i det internationella samarbetet – katastrof för offentlighetsprincipen?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 november 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Riksdagen. Foto: Janwikifoto. Licens: GFDL

OPINION. Förslaget om ökad sekretess i det internationella samarbetet mellan Sverige och andra länder gick igenom. Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i offentlighets- och sekretesslagen. Därmed säger riksdagen ja till proposition 2012/13:192 och avslår samtidigt Peter Erikssons motion (MP) om begäran att sekretessen inte ska ökas.

Läs mer om Riksdagens beslut

Nu har det hänt som inte fick hända. Vad det här betyder är ännu oklart, men många befarar det värsta, att det ska bli än mer svårt att få ut offentliga handlingar, att det tex kommer att bli omöjligt att ta reda på om läkemedel har allvarliga biverkningar eftersom det skulle äventyra läkemedelsindustrins vinstmöjligheter.

“Sekretessreglerna ändras från den 1 januari 2014. Syftet är att svenska myndigheter ska kunna uppfylla internationella förpliktelser om sekretess och tystnadsplikt så att Sverige ska kunna delta i internationella samarbeten”, skriver Riksdagen på sin hemsida.

Med andra ord nu har Sveriges storföretag och stat säkrat upp affärerna med andra storföretag i omvärlden under förpliktelsen att sekretessen och tystnadsplikten hålls intakt i relation till allmänhetens behov av få veta. Vi är nu på en “stricly need to know basis” och den är tyvärr mindre än tidigare.

Källa

sekretess

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Riksdagen sa ja till spionlag som kan sätta undersökande journalister i fängelse


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Man börjar förstå varför så många i England vill gå ur EU. Det är svårare att rösta bort en hel unions makthavare än det egna landets översittare.

 • TILL DANNE Hej ! Det är ju en gammal klassiker som dom har kört med i tusentals år, nämligen att ha agenter från samma firma på bägge sidor, så vilken som än vinner så har ´dom´vunnit….. när du har läst dessa länkar så kan du ju jobba för att folk blir upplysta om DENNA tysta utveckling. Var god se : http://www.cuttingedge.org/News/n1191.cfm ,,,,,, http://en.wikipedia.org/wiki/Members_of_the_Council_on_Foreign_Relations ,,,,,, http://www.commieblaster.com/nwo-cfr-bilderberg/ ,,,,,, http://newswithviews.com/guest_opinion_guest82.htm ,,,,,, http://modernhistoryproject.org/mhp?Article=FinalWarning&C=9.1 ,,,,,, http://dcclothesline.com/2013/06/04/the-web-of-power-council-on-foreign-relations-bilderberg-and-trilateral-commission/ ,,,,,, Fortsätt sen forskningen på google och där får du 1.190.000.000 träffar på :: CFR controls both reps and democrats. OCH DETTA ÄR VAD VI VET ………

 • Tommy D: om cynism någonsin löste något problem så skulle det vara praxis. Det som är tydligt är att många partier i Sverige är för en federal agenda, men troligen inte alla. Det dyker nu upp nya partier i Sverige och det är bra. Det som behövs nu är ju att folk blir upplysta om den här tysta utvecklingen så att en debatt uppstår.

 • Råd från Dr. Jan Stenis:

  Totalvägra att rösta!

  Partierna tävlar om vår gunst. Detta är ett spel för galleriet eftersom de politiska företrädarna efter valet sinsemellan fördelar den reella makten, oavsett vad valresultatet utvisade.

  Den yttersta makten ligger inte hos våra valda politiker utan hos de dominerande ägarna av land, realkapital och finansiella resurser. Problemet är således inte att vi har fel politik utan att det tyvärr finns politiker.

  Vid ett tillräckligt lågt valdeltagande så förlorar det politiska systemet sin legitimitet. Ett effektivt och helt lagligt sätt att göra revolution är därför att inte rösta alls, inte ens blankt eftersom man även då erkänner riksdagens och kommunfullmäktiges överhöghet.

  Samhället är i upplösning i vilket fall. Hundratusentals ungdomar har varken
  arbetat eller studerat på många år och bygger nu raskt upp ett alternativt samhälle.

  Vid en systemkollaps kan något bättre kanske resa sig ur spillrorna. I varje fall tills det nya systemet blir lika degenererat och korrumperat som det gamla till följd av det mänskliga psykets nedärvda beskaffenhet.

  Dr Jan Stenis, Kristianstad

  Referens: http://mindcontrolinsweden.wordpress.com/2013/12/12/totalvagra-att-rosta/

 • Tack själv, Mayne Sundewall-Hopkins.

  Tipsar även om följande fina text av Mikael Wälivaara: “Råd till “nyvakna”: Om intellektuella G-krafter“.

  Matthew Delooze som jag nämnde förut (han du refererade till med “Länken om ‘lerfötterna’ har jag ‘i vänten’“) har som en av sinare senare texter en om brevduvor, som egentligen handlar om hur människor som följer ett program bara kan ledas på andra vägar så länge man matar dem. När de själva får välja så återgår de till programmeringen. Därför är det bara självständigt tänkande individer som kan göra skillnad. Och på tal om sådana, Jon Rappoport, “The eternal sunshine of the mind-controlled classroom“.

 • Tack Leif E, för kloka ord. Just så är det förstås – vilket jag ju vet att jag redan vet s.a.s – ändå opponerar jag mig ‘i det dagliga’ – går av bara farten.. 😉

  Tack också för länkarna. Mikael Wälivaara kände jag inte till innan (en förlust förstår jag försent). Jag har inte läst (eller lyssnat) på svenska bloggar förrän iår – när jag av någon anledning kom i kontakt med NewsVoice (följt av andra svenska ‘sites’) och sedan har det rullat på.

  Har just läst den underbara intervjun med Mikael (samt googlat honom..). Fantastiskt bra skrivet – härlig humor hade han också! Tycker mycket om hans klara sätt att uttrycka sig. Nu känner jag saknad att han inte längre finns ibland oss. Och tänk att han bodde på Österlen ..som jag känner så väl!! Förstår att han är saknad av många ..speciellt vännerna. Ska gå in och lyssna på honom vid tillfälle ..om det går.

  Ja, den som lever får se hur det blir med ‘verklig demokrati’ ..dröjer nog!

  Länken om ‘lerfötterna’ har jag ‘i vänten’ – tack igen! 🙂

 • Det som händer är att “demokratin” tar av masken och visar att vi eg. aldrig har haft verkligt inflytande. Att de slutar låtsas att vi kunnat påverka beslut. Tidigare, när vi gick på charaden att det var vi själva som demokratiskt fattade besluten, så var det viktigt med att ha en offentlig dialog innan beslut klubbades igenom. I dag har den intresserade delen av befolkningen genomskådat charaden och den ointresserade majoriteten är som vanligt irrelevant.

  Visst kan man säga att det är den sovande massan “som är problemet” men om man tänker ett steg längre så har de aldrig deltagit utan alltid bara varit ett alibi för makthavarna. Mikael Wälivaara (8 juni 1955 – 1 april 2008) hade länge en rad upptill på sin blogg med texten “Den 11 september, 2001, föddes demokratin“. Rekommenderar varmt Torstein Viddals intervju med honom från 2007-05-13, frågorna är på norska men svaren på svenska: “ugglor i mossen: ni spørsmål til Mikael Wälivaara” (PDF). Där han bl.a. säger att “Så därför är jag övertygad om att 911 kommer att bli en stor demokratisk vattendelare. Den dagen gick «the powers that be» helt enkelt för långt.“. Vilket i och för sig förutsätter att tillräckligt många människor undviker att låta sin invallas av nya grindvakter inom New Age, sanningsrörelse o.s.v.. 9-11 kan verkligen vara den stora demokratiska vattendelare Mikael Wälivaara såg den som om tillräckligt många inser att det ju redan finns en ny 9-11 utredning som är fantastiskt mycket gedignare än det skit som andra producerat och att det redan för många år sedan pågick ett omfattande arbete att dra detta rättsligt. Att den intresserade bara behöver ta del av historien. En ny utredning: “Request for Corrections (RFC) to NIST” + Dr. Judy Wood, “Where Did the Towers Go? – Evidence of Directed Free-Energy Technology on 9/11” (2010). Se annons ovan. Ett omfattande arbete att dra detta rättsligt: Dr. Judy Woods federala qui tam fall. Ursprungligt registrerat den 25 april 2007, och alla senare, mot underleverantörerna till National Institute of Standards and Technology (NIST) för vetenskapligt bedrägeri.

  Som jag uppfattar saken så är det den nu uppvaknande delen av befolkningen som behandlas som fienden av makten. Medan den sovande massan inte är något problem för dem och därför tills vidare förhållandevis behandlas med silkesvantar så länge de förmår passa in i systemet.

  En verklig demokrati förutsätter en vaken befolkning. Det är vad makten är mer rädd för än något annat. Verklig demokrati.

 • “Låt mig säga något om det här med olika musikgenrer och likvärdighet. Jag vill först ta upp Operan eftersom Bosse Ringholm tog upp den både i sin skrivna interpellation och i det första inlägget. Jag anser inte att man kan jämföra Operans uppdrag med den ställning som jazzmusiken har. Operans uppdrag är så oändligt mycket vidare. Det är en konstform med rötter i 1600-talet. Uppdraget omfattar inte bara musiken, som är stor i sig, utan också hantverk av olika slag. Det är kostym, mask, perukmakeri, snickeri, ljus och ljud. Det är en oändlig massa olika yrkeskategorier som finns representerade på Operan. Deras uppdrag och kompetens betyder mycket för andra operainstitutioner i Sverige, för det internationella utbytet och för övriga delar av musiklivet. Det gäller i synnerhet nu när vi kan se en ny situation där kompetenserna korsar varandra på ett sätt som vi inte riktigt har sett tidigare. / anglofareast. com/research/gold-price”

  Kommentar:

  Jag lät posta denna kommentar ovan för att redovisa ett exempel på autogenererad text. Om man bara tittar snabbt på texten kan den se ut som en normal kommentar, men läser man den så upptäcks snabbt att den är nonsens. Syftet är att smyga in en länk vilken läggs in i URL-fältet för att skapa inlänkningar till sajten “anglofareast” vilket i sin tur innebär att “anglofareast” kan ranka högre på Google. / Redaktören

 • 1400 underskrifter på bara 2 dagar!
  Är detta ett otroligt bra resultat (i Sverige) ..eller ett riktigt uselt resultat?
  Det är ofattbart att ett beslut, så viktigt för landets befolkning (ja, hela EU!), kan genomföras mer eller mindre i tysthet – utan att ens ventileras i gammel-media.
  Man kan tappa hakan för mindre!!

  Har folk verkligen inga andra intressen än att halvliggande glo på såpor medan de trycker i sig förgiftande light-drycker, smågodis, popcorn o’ chips??!

  Hela befolkningen (ja, inte ni som läser detta!! 😉 ) verkar ha blivit beroende av dessa syntetiska (behavior changing) produkter som ställer till det i hjärnkontoret!

  Utan debatt! Jag får inte luft ..när jag tänker på att ‘den sovande massan’ är så fruktansvärt ointresserad av vad som händer mitt framför näsan!!

 • Jag börjar tycka att det börjar bli dags att helt fredligt vända myndigheterna och politikerna ryggen eftersom de vänder oss ryggen.

  Det blir som med Livsmedelsverket som härom dagen klagade via DN att allt färre lyssnar på deras [dåliga] kostråd.

  Jag lyssnar hellre på Kostdoktorn eller Annika Dahlqvists råd. Jag lyssnar hellre till Strålskyddsstiftelsen än Strålskyddsmyndigheten osv.

  Intressant om majoriteten av svenska folket (den röstberättigade delen) inte röstar i nästa val.

 • Detta kom plötsligt, utan debatt. Inte en enda journalist har protesterat öppet. MEN om man vill protestera mot denna kultur, där företagen tar över och blir styrande på samma nivå som valda regeringar, så kan man göra allt för att stoppa det gigantiska frihandelsavtal som just nu tok-lobbas mellan EU och USA:
  TTIP Transatlantic Trade and Investment Partnership.

 • Deltagare på Bilderbergmötet har väl fått sina order hur de ska göra. Så Sossar o Moderater springer häcken av sig för att blidka överheten, men säljer ut Sveriges demokrati. Surt……mycket surt

 • Jaha.. *snyft* .. Men nu måste vi mobilisera! Jag ser nu att Kristoffer Hells petition nu i skrivande stund samlat ihop 1400 underskrifter och det på två dagar. Vad kan vi mer göra? Ser att MP varit i full oppsition till detta och V närapå. Att samtliga socialdemokrater och hela alliansen varit för detta säger mycket om deras demokratiska värderingar. Värt att komma ihåg om detta inte ändrats när det närmar sig till nyval.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *