Science fiction-författarinnan och nobelpristagaren Doris Lessing har gått bort

  4

  Colonised Planet 5 ShikastaNoterat. När Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur 2007 undrade jag om svenska media skulle nämna hennes bakgrund som science fiction-författarinna. Det skedde knappast, trots att hon skrev en serier om fem romaner med samlingsnamnet Canopus Argo, som bla handlar om “påtvingad evolution” och en kamp mellan goda och onda krafter. 

  Wikipedia sammanfattar serien så här:

  “Med rymdeposet Shikasta leder Lessings karriär in på ett allvarligt försök inom mjuk science fiction efter att ha undersökt “inre verkligheter” och blivit fascinerad av de nya möjligheterna med genren. “Jorden”, här kallad Shikasta blev inledningen till denna serie om fem böcker. Pentalogin porträtterar ett antal samhällen vid olika stadier i sin utveckling under en ansenlig tidrymd. Fokus ligger på forcerad evolution som genomförs på mindre avancerade arter och samhällen. Romanerna utspelar sig i samma framtida historieskrivning, men följer inte en fortlöpande berättelse. Varje bok täcker icke samhörande händelser med undantag av Shikasta och The Sirian Experiments, vilka berättar historien om forcerad evolution på jorden sedd med ögonen hos varelser från himmelens två ljusaste stjärnor Canopus respektive Sirius.”

  Kanske dags att läsa Doris Lessings bortglömda romaner.

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  4 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  Daniel
  Daniel
  Gäst
  20 november 2013 kl 21:07

  Leif Erlingsson: Tack för intressant inlägg och läsning!

  Leif Erlingsson
  Gäst
  20 november 2013 kl 15:51

  Notera att Doris Lessing 1979 identifierade det “lilla” aberet att den här planeten är immun mot fakta (hon skrev sanning). Många som upptäcker detta av egen erfarenhet tystnar, går inom sig. En av anledningarna till att så relativt få tycks reagera i samhället.

  Leif Erlingsson
  Gäst
  18 november 2013 kl 00:48

  Läste själv Doris Lessing, “Canopus in Argos: Archives“, alla fem banden i våras. “Re: Colonised Planet 5 — Shikasta” heter som sagt det första bandet. Shikasta är uppenbarligen planeten jorden. Skriven 1979. Antecknade i våras: Emissarien som skriver rapporten var i berättelsen här för första gången drygt 32000 år sedan, och upplevde katastrofen då allt kom i obalans genom en kosmisk obalans tillsammans med en parasitisk fiende som inväntat ett sådant tillfälle. Detta bringar en finstämd balans i disharmoni och detta eskalerar inom få dagar, mycket grafiskt beskrivet av emissarien från Canopous som även om han också påverkas något ändå är någotsånär skyddad från att förlora sina själsförmögenheter av “the Signature”, ett sorts absolut bindande Lag-bevis – ett fysiskt föremål – som ingen förmår gå emot och som när han bar det på sig hjälpte honom att behålla sin klartänkthet medan alla runtomkring honom snabbt förlorade sin. Historien sträcker sig över olika existensplan även om det hittills mest rört sig i det fysiska och emissarien från Canopous p.g.a. att det varit så brottom kommit fysiskt i ett rymdskepp snarare än som normalt i hans yrke inkarnera på vanligt sätt via zon sex som uppenbarligen är den närmsta andevärlden för folk som har dött och ska återinkarnera här på jorden för att någon gång övervinna denna existens och vinna priset, att komma härifrån. Det är verkligen en ahaupplevelse att läsa hur människor går från att kunna förstå sammanhang till att bli glasartade i blicken och helt oförstående för vad de förut enkelt kunnat greppa, p.g.a. en förändring i medvetandefältet helt enkelt. Vi stödjer ju varandra genom medvetandefältet, men störs detta och som det är i Doris Lessings roman, en fiende dessutom i samband med sådan störning lyckas förstärka denna med en störsändare, då krävs det verkliga “Tankebrytare” för att bryta igenom de “lägre vibbarna” till högre tänkande – d.v.s. till att vara mottaglig för den intelligens som fritt gives som gåva från ett kärleksfullt universum. Ju fler som förmår detta, ju mer återuppbygges fältet på nytt. Doris Lessing vet något. Emissarien som skriver rapporten kommer i början av boken hit ungefär i nutid, men kommer då ihåg hans första besök som han i mellantiden har vägrat att alls tänka på. Där finns också citerade arkivrapporter från andra emissarier och citat ur historiska sammanfattningar. Storyn är fullständigt briljant genial. Doris Lessing har kunskaper utöver det vanliga. Något annat är inte möjligt. I… Read more »

  Margareta Lundström
  Gäst
  17 november 2013 kl 23:15

  Bra Torbfjörn att Du påminner om Lessings science fiction romaner. Jag är uppvuxen med Lessing men bara läst en av hennes S.F. romaner. Dags att låna några. S.F. brukar mogna.