Science fiction-författarinnan och nobelpristagaren Doris Lessing har gått bort

publicerad 17 november 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Colonised Planet 5 ShikastaNoterat. När Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur 2007 undrade jag om svenska media skulle nämna hennes bakgrund som science fiction-författarinna. Det skedde knappast, trots att hon skrev en serier om fem romaner med samlingsnamnet Canopus Argo, som bla handlar om "påtvingad evolution" och en kamp mellan goda och onda krafter. 

Wikipedia sammanfattar serien så här:

"Med rymdeposet Shikasta leder Lessings karriär in på ett allvarligt försök inom mjuk science fiction efter att ha undersökt "inre verkligheter" och blivit fascinerad av de nya möjligheterna med genren. "Jorden", här kallad Shikasta blev inledningen till denna serie om fem böcker. Pentalogin porträtterar ett antal samhällen vid olika stadier i sin utveckling under en ansenlig tidrymd. Fokus ligger på forcerad evolution som genomförs på mindre avancerade arter och samhällen. Romanerna utspelar sig i samma framtida historieskrivning, men följer inte en fortlöpande berättelse. Varje bok täcker icke samhörande händelser med undantag av Shikasta och The Sirian Experiments, vilka berättar historien om forcerad evolution på jorden sedd med ögonen hos varelser från himmelens två ljusaste stjärnor Canopus respektive Sirius."

Kanske dags att läsa Doris Lessings bortglömda romaner.