Computer Sweden mörkade avslöjande om IT-svindel på KI

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 december 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Karolinska anklagade anställd för fildelning

Aula Medica, Foto: Ulf SirbornComputer Sweden fann att Karolinska Institutet gjort både onödiga och extremt dyra IT-uppköp med skattepengar, men strax innan publicering kovände tidningen och valde att inte publicera avslöjandet. NewsVoice fick läsa artikeln och återger här delar av innehållet med egna ord och lägger även till ytterligare information.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 18:52, 3 jan 2014 | Foto på Aula Medica, Ulf Sirborn

Historien börjar med att Karolinska institutet beställde ett övervakningssystem för myndighetens servrar för flera miljoner kronor trots att KI:s servrar och applikationer klarat sig utan övervakning under många år. Vissa chefer ville plötsligt ha det nya systemet.

Bastian Baghfaleky från Skatteverket som NewsVoice berättat om tidigare dyker åter upp i ett sammanhang som handlar om kritik mot onödiga uppköp av teknik från externa konsultbolag. Baghfaleky ifrågasatte som en ekonomiskt tänkande medarbetare på Skatteverket nyttan med att köpa in externa konsulter och teknik för enorma belopp när kompetens redan fanns på plats och eventuell alternativ teknik hade kunnat köpas in billigare.

Baghfaleky visste inte då att han snuddade vid en muthärva på Skatteverket som också sedermera avslöjades. Två chefer på Skatteverket dömdes för mutbrott eftersom de haft personliga intressen av att ta in dyra externa leverantörer.

Bastian Baghfaleky såg samma modus operandi på KI

Baghfaleky tvingades att lämna Skatteverket och hur det gick till har NewsVoice redan beskrivit. Baghfaleky fick ett nytt jobb på KI med ansvar för övervakningen av servrarna. Han observerade på KI att cheferna ville beställa system som inte behövdes och upphandlingen “fixades” så att rätt företag vann, hävdar Bastian Baghfaleky.

När Baghfaleky påpekade att det fanns billigare alternativa program för mellan 50 000 och 400 000 kronor uppstod problem. Han säger att de då sökte fel för att göra sig av med honom. Efter en tid anklagade de honom för att tagit ned film och musik i hemmet på sin bärbara KI-dator.

KI:s “förhörsmetoder” i samarbete med IT-forensiker från PWC

Baghfaleky berättar för NewsVoice hur han “förhördes” av en IT-forensiker från PWC. En IT-forensiker är IT-världens motsvarighet till polisens kriminaltekniker. En IT-forensiker arbetar med att finna bevis på datorer eller annan utrustning som lagrar digital information.

“Först började Carin Åsen på KI gå igenom mina datorer på jobbet och när hon inte kunna hitta något olagligt började de gräva i mitt privata liv hemma. De fann att jag lånat hem en bärbar dator med en trasig hårddisk. Jag lagade den, men lämnade den öppen utan lösenord hemma. Den användes  av mina barn, deras kompisar och även mina gäster.  När jag upptäckte att laptopen använts lite för mycket raderade jag allt innehåll och installerade om operativet på datorn igen.”

“Men KI anlitade en mycket dyr IT-forensiker från PWC som med ett speciellt verktyg hittade raderade filer på denna dator. PWC-utredningen avslöjade att flera datorer som tillhörde kollegor på KI aktivt hade laddat ned piratfilm på KI, men ingen åtgärd genomfördes mot dessa personer!”

Istället var målet Baghfaleky. NewsVoice har fått lyssna på en dold ljudinspelning på KI där en IT-forensiker från PWC “förhörde” Bastian under obehagliga förhållanden. “Intervjun” inkluderar förtäckta hot om vad som skulle hända om industrin fick veta vad de hittat raderade spår av.

Systemet som cheferna ville ha skulle övervaka blott 50-100 servrar. Man inhandlade otestad övervakningsmjukvara från BMC där bara licensen kostade 800 000 kronor trots att flera i KI:s IT-personal sa att det fanns fullvärdiga billigare alternativ. BMC-systemet krävde dessutom 11-22 servrar för att administrera mjukvarorna. Baghfaleky menar tex att det fanns system som Nagios som hade kunnat lösa behovet eftersom serverparken på KI är så liten. BMC var så pass stort att det i själva verket hade överbelastat serverhallen på KI, berättar Baghfaleky att han varnat KI för.

Kritik mot IT-chefernas upphandlingar cirkulerade på KI. Hans Nordlöf (biträdande chef och säkerhetsansvarig på IT-Centrum) frågade något ironiskt i ett mail till projektgruppen att om övervakningssystemet krävde 11-22 servrar, hur ska de servrarna i sin tur övervakas, av vilka applikationer och av vilka tekniker?

Carin Åsen (tidigare IT-konsult på Skatteverket) som anställdes som gruppchef/enhetschef för driftgruppen på KI (numera IT-chef på MEB, KI), hade enligt teknikerna redan bestämt sig på förhand. Det var BMC som gällde. Carin Åsen sa till Bastian Baghfaleky att Per Bengtsson (universitetsdirektör för hela KI from 2014) var mycket nöjd med BMC och att han har skrivit under.

Bastian Baghfaleky och hans kollegor sa till IT-ledningen att det fanns bättre och billigare system som var mer lämpade för att övervaka IT-avdelningens servrar. Istället blev han bortplockad. Han blev utfryst och flyttad till ett annat hus som inte ens hade med IT-avdelningen att göra och där satt Baghfaleky ensam till dess att några physioterapeuter flyttade in i samma korridor. Samma utfrysningsmetod som Skatteverket använde kan konstateras.

Baghfaleky berättar för NewsVoice:

“Innan de beställde övervakningssystemet från BMC blev jag ansvarig för att ta fram en lösning för att ersätta den befintliga applikation med gratis programvara för kontroll av inkommande mail till KI. Gång på gång blev jag störd av IT-specialisten Johan Sandfeldt tidigare gruppchef i Nätgruppen. Han ville att jag skulle välja Cisco programvara som gör samma jobb som Postfix. Den kostade 1,2 miljoner exklusive licenskostnader. Jag valde istället program som kostade bara 60 000 kronor som besparade oss mycket administration och pengar. Sandfeldt som ville ha Cisco blev då mycket irriterad och slutade prata med mig.”

Samma dag på morgonen som de anklagade Baghfaleky för fildelning delade Johan Sandfeldt låten “Can’t Get You Out Of My Head” av Kylie Minogue med honom via Spotify, enligt ett mail som NewsVoice fått se.

Groteskt slöseri med skattebetalarnas pengar

I artikeln från Computer Sweden framkommer hur källor på KI beskriver ett groteskt slöseri med skattebetalarnas pengar och att fler vittnen ifrågasätter det. Vid sidan av licenskostnaderna rör det sig om kostnader inklusive konsulter på 4,7 miljoner kronor och då är inte hårdvara inräknad, säger en anonym källa till tidningen.

Baghfaleky misstänker till exempel att IT-cheferna på KI redan bestämt att Atea skulle vinna upphandlingen, som i sin tur redan valt BMC Software.

Computer Sweden skriver att de tagit del av ett antal mail och även pratat med andra personer, som är kritiska till KIs agerande. Det avslöjas att det kostade över en miljon kronor bara att installera systemet och ändå har det inte tagits i produktion. Atea har därför, enligt Computer Sweden, föreslagit att KI monterar ned hela systemet och tar in nya konsulter från ett annan leverantör och att uppköpet inte ska upphandlas på den öppna marknaden!

Det Baghfaleky varnade för blev verklighet, men det blir värre.

KI ska enligt uppgifter även ersätta backup-systemet med ett nytt från Tivoli. En källa uppger till Computer Sweden att man befarar att KI ska göra samma sak igen genom att denna gång rigga en upphandling under jul- och nyårshelgerna för att ta in så få anbud som möjligt för att enklare kunna handplocka den leverantör cheferna vill ha.

I det sammanhanget är “ekonomiska personer” som Bastian Baghfaleky problematiska. Han skulle passa mycket bättre i näringslivet där företagen strävar efter att spara pengar genom att använda interna resurser istället för göra uppköp av dyra externa konsulter och teknik.

Flera journalister från olika tidningar har senaste tiden undersökt KI.

Computer Sweden vill inte uppge varför de beslutade sig för att inte publicera sin artikel.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Jag har just nu valt att publicera Claes Keisu kommentar den 3 Jan, 2014, 19:42 ovan.

    Anledningen till tillbakahållandet var att för att försöka dämpa konflikten, men Claes Keisu valde att då lägga ut en liknande kommentar på Nina Drakfors blogg på Socialdemokraternas bloggsajt. Drakfors skriver att det kan vara läge att skriva en motion om vissa förhållanden på Skatteverket.

    “Sen undrar jag hur de som fälldes för mutbrott kan få jobba kvar på Skatteverket, har god lust att skriva en motion i ämnet och påtala att om man blivit fälld för mutbrott så ska man inte kunna jobba kvar på Skatteverket” / Nina Drakfors

    Ref: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1664&blogg=63189

    Här är kommentarerna Claes Keisu anser är förtalande (lika bra att redovisa dem). Dessa är mina personliga spekulationer som jag har full rätt att uttrycka tack vare yttrandefriheten:

    “Mönstret på Skatteverket och kanske även KI är att IT-chefer på dessa svenska myndigheter satt i system att upphandla onödiga och extremt dyra system för att kunna få ut personliga fördelar av omfattande mångmiljonaffärer. Det hände bevisligen på Skatteverket. Varför inte även på KI?”

    “Det är som om IT-cheferna på vissa svenska myndigheter agerar som smarta mäklare och affärsmän som kommit på olika sätt att göra affärer med skattepengar och leverantörer.”

  • Så synd då att jag inte hann in här innan du, Torbjörn, redigerade bort lite ‘mastigheter’ ur din artikel.

    F ö är vi många nu som inte förvånar oss över den gigantiska girighet och maktfullkomlighet, som spridit sig värre än någon influensa. För några år sedan sa astrologer något om att vi var på väg i en andra Upplysningstid – dock en mörk sådan men …

  • Beatles eller Rolling Stone

    Sedan Per Bengtsson – idag universitetsdirektör – började på KI gjorde han sig av med två chefer och tre anställda.
    När informationssäkerhetschefen kritiserade PWC:s rapport som Bengtsson hade beställt – kostade drygt en miljon kronor – för att göra sig av med en invandrare tvingade han även henne att sluta.

  • Torbjörn? Katastrofen för folkhälsan är redan här. 1/3 av befolkningen får idag cancer eller diagnostiseras i morgon, vad gör KI och deras hejdukar “forskarna” och “läkarna” , jo de gör ingenting för att förändra en värdelös cancervård. De informerar oss inte hur vi skall försöka undkomma dessa farsoter. Nej, skolmedicinen är redan hopplöst förlorad. Och detta kommer vi ännu mer bli varse under 2014, tyvärr.

  • Ivan jag håller med om att svensk vård med KI i spetsen är suveräna på den mekaniska medicinen, den som lagar benbrott, syr ihop och reparerar olycksfallen, men skolmedicinen är mest en förlängning av den kemtekniska-petrokemiska industrins tänkande där sjukdomar i människor ska “fixas” med “rengöringsmedel”.

    Om KI tar till sig den integrativa medicinens möjligheter tror jag på KI och Nya Karolinska Sjukhuset framtid, men om allt ska handla om preventiva genvaccin, strålvapen mot cancer, ännu mer “rengöringsmedel” och den nya transhumanistiska elektromedicinens intåg i vår hjärnor väntar förmodligen en katastrof för folkhäslan.

  • Hej Torbjörn.

    Du skriver att du anser att KI förtjänar det bästa tänkbara rykte. Må så vara. Men utan att jag vill peka i några detaljer och detta gäller inte enbart KI, men alla sådana institutioner världen över. Vi vet idag att så kallad skolmedicinen hjälper inte människor och deras hälsa, vi vet att vaccinering skadar, vi vet att läkarvetenskap sitter i knät på läkemedelstillverkare. Vi vet att fluor är farlig. Vi vanliga människor börjar förstå hur lurade och manipulerade vi är. Vad gör KI åt detta??? Sticker de upp ur mängden? Har de till exempel på full allvar studerat läkarens Enbys teorier om Cancer? Eller är KI ytterligare en institution som ska tala om för vanligt folk vad de ska tro och göra vad beträffar hälsa och hålla dem på mattan och i händerna på kemiska preparat? Apropå hälsa. Effekterna av strålning, chemtrails, fluor i vatten, Morgellons sjukdom o.s.v. Allt detta är tabu. Var står KI? Därför frågar jag vad ska vi med institutioner till? Och på allt detta kommer även fallet med databedrägeriet på KI.

  • Tack för kommentarer. Det är viktigt för KI att förföljelsen av Bastian avslutas, men vissa på KI vill att han ska klä skott för allt möjligt som andra på KI sysslar med. Det kallas att vara en “patsy”, ett svart får. En åklagare bollar nu detta som en het potatis.

    Jag har ställt tuffa frågor till vissa på KI varför de misshandlar Bastian bara för att PWC (utredningen har kostat enorma pengar) funnit spår av raderade filer på en begagnad KI-dator som Bastian fick låna hem för att reparera.
    Samtidigt går en högre chef på KI fri vars dator tekniker funnit piratnedladdade filmer på (tex Vendetta) och som innehöll rester av porrsurfning. Detta upptäcktes för att datorn spred virus på KI, enligt en dold intervju med en datatekniker på KI. Intervjun finns som ljudfil. Chefens dator togs om hand av en viss IT-chef och den “försvann”, enligt minst 2 källor på KI. Varför går denna chef fri medan Bastian jagas?

    Jag har även lyssnat på dolda ljudinspelningar från PWC:s “förhör” med Bastian. Man mår illa när man lyssnar på “förhöret” som innehåller inlindade hot. Det finns andra dolda inspelningar med andra personer. Det är en salig röra och man får uppfattningen att det försigår mycket intriger som kostar på KI:s rykte.

    Jag anser att KI förtjänar bäst tänkbara rykte, men vissa chefer där har har fått för mycket makt och de skapar ett organisationsklimat som skadar både KI och de anställda.

    Jag tar inget betalt från Bastian för att beskriva Bastians perspektiv på sakläget.

    Nu måste mer folk på KI antingen träda fram offentligt och berätta eller de måste reda ut problemen internt inom KI, anser vissa. Det kommer snart en artikel om mobbning på KI i en annan tidning. Innan allt fixar sig måste allt upp till ytan. Det hör till tidsandan.

  • när man läser hela denna artikelserie om fallet Baghfaleky, blir man som medborgare och anställd livrädd hur rättslösa vi egentligen är. Man blir ännu mer pessimistisk när man ser alla dessa ryggradslösa pappas pojkar som kallar sig för journalister, det enda de har i sikte är att göra karriär. Det här fallet är toppen på ett isberg och jag blir mycket förvånad(eller egentligen inte) att ingen av de stora dagstidningar har hängt på och uppmärksammat och granskat fallet som ni har gjort.
    Ni behövs och tack för att ni finns.
    Hälsningar
    Josef

  • Idag har jag valt att från artikeln ovan ta bort mina spekulationer om hur korruptionen som bevisades på SKV även kan vara fallet även på KI. Tre personer varav två omnämns i artikeln ovan har reagerat kraftigt på innehållet i texten. Det fanns även ett mindre fel gällande en titel samt påståenden om att de berörda i artikeln inte fått chansen att besvara kritik innan publicering. Det är sant gällande två ovan omnämnda personer.

  • Har vi en hund begraven eller?

    Det finns massor av skäl till att Per Bengtsson och Carin Åsen vill spela ner allt som har med denna korruption.
    det är så man ruttnar.

  • Torbjörn Sassersson kallar mig ”den arge” för att jag i ett mail till honom kritiserade denna artikel för att vara ensidig och tendensiös. Sassersson kallar sig journalist, och säger att Newsvoice är en tidning. Men som journalist och utgivare bryter han mot två viktiga och grundläggande principer för seriös publicistisk verksamhet:

    Han har inte kollat fakta innan publicering (vilket varit lätt eftersom det finns skriftliga och diarieförda dokument), och han låter varken KI eller de enskilda personer han kritiserar att bemöta den kritik som framförs. Det kan inte uppfattas på annat sätt än att Sassersson medvetet förvanskar och vilseleder.

    Här är länk till de pressetiska regler som fungerar som rättesnöre för seriösa medier:
    http://www.po.se/regler/30-etiska-regler-foer-press-tv-och-radio

    Karolinska Institutet har att följa de lagar och regler som styr svenska myndigheter, bland annat förvaltningslagen. Det innebär att KI:s företrädare ibland tvingas fatta obekväma beslut, som säkert i vissa fall kan uppfattas eller upplevas som orättvisa. I det specifika fall som hela denna historia handlar om finns en rad omständigheter och fakta som KI av olika hänsyn, inte minst till den enskilda person som berörs, inte får eller bör offentliggöra. Det har KI i tidigare mailkontakter förklarat för Torbjörn Sassersson.

    Vi har en mycket långtgående yttrandefrihet i Sverige, vilket är något vi ska vara rädda om. Men även här finns gränser för vad som är tillåtet, och man får inte ägna sig åt förtal eller ärekränkning. I mitt mail till Torbjörn Sassersson kritiserade jag därför också en anonym kommentar till artikeln, som i sin ursprungliga formulering var att betrakta som förtal.

  • Hej Torbjörn.

    har personen som mailat in hotet om rättsliga åtgärder använt sin arbets/myndighets mail adress eller sin privata mail adress?

    har personen använt sig av myndighetens mail konto dvs namn@ki.se så är det en offentlighandling och fritt för vem som helst att begära ut detta mail. och om du inte vill publicera detta mail här på din sida så kan du väl berätta vilken adress mailet skickades ifrån och vilken adress som är mottagare så under lättar det för den som vill begära ut denna handling.

  • Hej Torbjörn.
    Vad heter den arga anställda? .
    Han försöker göra allt för att du ska ta bort artikeln om KI och cheferna.

  • Den arge på KI:s administrativa avdelning (press) agerar i egen sak och breven som skickats till mig är representerar inte KI som myndighet. Det är bekräftat.

    Angående Baghfalkeys situation konstaterar en extern IT-expert (med mina ord):

    + Det är inte bevisat att Baghfalkey fildelat. Det PWC hittat är spår av är musik och film som raderats på en hårddisk på en begagnad dator från KI. Det kan i princip vara flera personer som laddat ned filerna.

    + Ingen upphovsrättsinnehavare har anmält någon för fildelning.

    + Ingen har fått mer än böter för att laddat ner filmer. Den arge på KI skriver i flera mail att Baghfaleky kan få två års fängelse, men ingen har fått det i Sverige.

    + Egentligen den enda part som kan komma att behöva betala skadestånd till någon upphovsrättsinnehavare är KI själva eftersom spåren av de raderade filerna fanns på KI:s dator.

    I övrigt.

    Angreppen från KI riktar sig: dels mot en anställd på KI, den person som försökte undvika onödiga kostnader för KI på flera miljoner kronor och dels mot NewsVoice som i stora drag endast återgivit vad en annan tidning skrivit (men inte publicerat) om KI. Den arge på KI tycker även att NewsVoice bord ha kontaktat de som omnämns i artikeln så att de kan gå till försvar. NewsVoice har dock varit i kontakt med några personer på KI, som antingen bara slår ifrån sig eller väljer att inte svara alls.

    Med andra ord, den arge på KI skriver utifrån ett försvarsperspektiv genom att med en avledande manöver ge sig på andra istället för att se till myndighetens egna övertramp och misstag.

  • Skulle denna information vara hemligstämplad av någon anlednng – vilken isåfall?
    Hur kan man hota med ‘rättsliga åtgärder’ om det som står i artikeln inte är osanning?
    Har det verkligen gått så utför med samhället?..!!
    Förresten, om den som hotar ‘..är en arg anställd på KI’, borde sagde ‘..arg anställd på KI’ vara den som skulle oroa sig för ‘rättsliga åtgärder’!

  • Sverige är ett exportland.

    Huvuddelen av alla inkomster kommer från export.
    Av den anledningen har Sverige valt att primärt beskatta arbete.

    Att ta ut moms på export är ju av självklara skäl inte möjligt.

    Detta är inget hinder för att resonera vidare om medborgarlön etc. men vi kan inte gå över till moms som primär skatteintäkt.

    Apropå korruption så är Sverige naturligtvis inte helt rent, men vi får inte glömma den gamla hederliga inkompetensen. Man befordras till man inte längre klarar jobbet och där fastnar man.

    Försvaret bränner årligen 40 miljarder, vart de tar vägen är mer eller mindre hemligstämplat. Men 300 man i Afghanistan är väl toppen ?

    Vill man vara snäll så kanske man också skall fundera på om en institution som KI verkligen kan använda sharewareprogram i sin verksamhet? Ett institut och sjukhus måste ju kunna lita på att all programvara har kompetent support och det är det som kostar, inte grundkoden.

    Tänk på Exessens och och de andra kvällsbladens löp när de upptäckt att:

    PATIENTERS HÄLSA RISKERAS AV AMATÖRPROGRAM.

    DÖDENS SJUKHUS ANVÄNDE HEMMA LAPTOPS:

    DE FARLIGASTE PROGRAMMEN PÅ DITT SJUKHUS, se hela listan…………..

    ERICOSCAR
    DEC 2013

  • En person anställd på KI:s administrativa avdelning har idag skickat ett mail till redaktionen och hotat redaktören med rättsliga åtgärder gällande denna artikel ovan.

    Jag kontrollerar nu med KI:s ledning om mailet till NewsVoice är att betrakta som att myndigheten KI i sig hotar NewsVoice eller om det bara en arg anställd på KI som hotas.

  • Underlaget som pwc tog fram kostade skattebetalarna nära en miljon kronor.

    Ki lämnade tre datorer till pwc för utredning och normalt kostar återläsning för varje hårddisk 15 000 kr! Varför kostade det då 1 miljon?

    En av datorerna som Bastian fick ärva tillhörde en person som jobbar med känsliga databaser. Man upptäcktes att hon piartladdat aktivt på jobbet. Inget åtgärd mot denna person

    Och värst av allt, [titeln borttagen] porrsurfade och spred virus på Ki. Det tystades ner av [namn borttaget].

  • En skrämmande utveckling – om det nu är en utveckling?! Kanske Sverige ‘alltid’ varit såhär korrupt, eller har det blivit värre de senaste åren, eller är det – som med så mycket annat som har med (o)hälsa att göra – att man helt enkelt struntar i att fusk och mutor etc försikommer praktiskt taget öppet, eftersom ingen myndighet tycks ha möjlighet (..intresse av?!!) att sätta stopp för något som helst oärligt längre!!

  • Hakar på frågor kring skattefinansierad verksamhet och medborgarnas inflytande i allmänhet och kunskapsproduktion och -förmedling vid universitet i synnerhet.
    .
    Lärare har idag monopol på att utforma kurser utifrån vad De vill lära ut. I framtiden önskar jag en breddning av kursutbudet på initiativ av medborgare/skattebetalare som beställer Open-university-kurser utifrån MOOC-konceptet i dagsaktuella frågor utifrån Våra behov. Kurserna kan ses som ett uppfyllande av universitetens 3:e uppdrag – samverkan med det omgivande samhället – som ju även torde inbegripa allmänheten än allt som oftast enbart industri- och företagsvärlden! Open-acess-utbildning kan t ex delfinansieras genom SIDA-anslag som då skulle innebära att kurser öppnas upp för medborgare i andra (bidrags-)länder.

    Ett exempel på en lämplig kurs kunde t ex vara studier av diskursen kring klimathotet, forskningsfusk (climategate) samt IPCC:s urval av vetenskapliga fakta samt redovisning av planerade politiska åtgärdspaket i följdvattnet som vädermanipulering, etablering av GMO samt beteendevetenskaplig forskning.

    Vi ska inte behöva betala mer skatt för att vi andas ut växthusgaser utan istället borde vi lära oss mer om uthållig livsstil där vi har mycket att lära av andra kulturer = interkulturell utbildning.

  • Håller med Ivan Björns kommentar. Dock är det en utopi. Det hade räckt med att man enbart betalat viss procentsats via moms. Resten av skattesystemet kan slopas.
    Dock är systemen uppbygga av att istället för att staten skall vara en service åt medborgarna, är det nu istället tvärtemot. Det vanliga “folket” är numera slavar åt staten/systemet.

    Dessutom håller vi på att förlora vår sista utpost, nämligen att tänka själva…

  • I dokumentären om skatter och pengar där medborgarlönen utan villkor åt alla förordas har det just varit tal om SKATTER! Dessa borde tas ut endast när konsumenten får ett mervärde genom en tjänst och den borde vara 100% på den köpta varan. Inga andra skatter borde förekomma, inga punktskatter, inga A skatter, inga F skatter, endast en skatt och det när MERVÄRDET skapas. Då kunde man frigöra nästan samtliga tjänstemän på skatteverket!!! Vad beträffar KI så skulle vi MEDBORGARE vara kanske mer medvetna om vad det är vi vill finansiera. Jag tror att många av oss börjar få upp för tänderna den korrekta vetenskapen som sakta och säkert passiviserar, förgiftar och förslavar människor. Behöver vi ha en sådan institution som KI? Det är en fråga. Jag tycker att saker och ting borde diskuteras utifrån medborgarnas perspektiv. Vad är det vi behöver och vad är det vi vill finansiera genom vår engagemang och våra skattepengar? Varför ska skatter behöva vara så komplicerade? Varför beter sig våra myndigheter kriminellt? Till denna kriminella beteende där slöseri med pengar återspeglas är även system med jobb coacher på arbetsförmedlingen där rullar miljarder som fåtal berikar sig på.

    Jag tror att detta går att bota genom att avlägsna alla dessa onödiga myndigheter som lever enbart bara tack vare ett komplicerad och genom reglerad samhälls och skattesystem. Det är dags för ett skifte i tänkande på alla plan!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *