Kolhydratintolerans – “man blir tjock och fet och sjuk”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 december 2013
- NewsVoice redaktion

Rolf-BergdahlI lördags var jag på ett stort party. Jag har kohydratintolerans, sa jag när jag såg de ”utsökta” och ”välsmakande” blandningarna av tonfisk och pastakringlor. Hur yttrar sig det, frågade en liten tjock kille i 50-årsålern.

Text: Rolf Bergdahl | Foto: YouTube, jlgottfrid

Jo, man blir tjock och fet och sjuk, alla här runt bordet som har lite övervikt har kolhydratintolerans. Om man inte bryr sig så mycket, utan tycker det är fint, när man står framför spegeln och speglar sig, så vände jag sidan till, så att man skulle se riktigt ordentligt hur tjock man blivit och tog mig för magen, en 15-20 cm utanför min nuvarande mage och sa ”Ojdå va tjock och fin jag är nu.”

Då kom det fram 2 st brieostar, alltid något, men det var konstigt att jag inte fick någon tonfisk till. Hon skulle kunna ha tagit 2 burkar och låtit bli att blanda ihop det med pasta. Och sätta fram det, så jag kunde ha fått lite kött till, utan de utsökta pastakringlorna. Nu fick jag nöja mig med brieost.

50-åringen tittade sig nervöst omkring och man såg på honom hur han funderade ”Jag kanske skulle tänka på att inte äta så mycket kolhydrater”. Även ett par andra.

ArcanumSkolan 2024

Det är verkligen underligt att inte samhället och sjukvården hjälper till och talar lite sanning. Talar om att man har kolhydratintolerans och berättar hur det yttrar sig och hur det hänger ihop i ett lite större sammanhang, din kosthållning.

Istället utbildar de dietister som på fullt allvar sitter och talar om för sådana som redan har blivit sjuka att de ska äta enligt tallriksmodellen, lite fett och mycket kolhydrater 60-80 %. När det rätta vore att ändra på tallriksmodellen och säga att fett, mättat fett är det bästa och du skall absolut se till kolhydraterna inte överstiger 30 %. (Om du är frisk)

Har man ätit enligt tallriksmodellen och blivit sjuk, som jag, får man gå ner till maximalt 5 % kolhydrater. När jag var 28 år skulle jag definitivt ha fått reda på detta, istället fick jag vänta i 26 år tills jag blev 54, innan jag kunde börja med att äta max 5 % kolhydrater och mycket fett, mättat fett. Jag hade fått en hjärtinfarkt och 2 strokes och hade antagligen varit död nu, om inte en kompis sa till mig, köp en bok, Skaldeman, ”Hur man äter sig ner i vikt”.

Det gjorde jag och beslutade att, det måste jag prova. Jag började den 17:e juli 2008 den andra dagen var jag tvungen att slänga insulinsprutorna. Jag tänkte att det är nog bäst att dra ner lite på insulinet, jag drog ner med hälften, men fick en ordentlig insulinkänning och fick vräka i mig 2-3 tallrikar med sockrade frukostflingor för att bli av med insulinet, då hade jag bara tagit hälften så mycket som jag brukade ”Usch då”

Den andra dagen tog jag inget från insulinsprutorna och slapp vräka i mig sockrade frukostflingor. Jag har inte haft någon insulinkänning eller för högt sockervärde allt sedan dess, det är 5½ år sedan nu.

Efter 2 veckor gick vattnet ur kroppen, jag märkte det när jag tappade en ring. Efter 5 månader fick jag tillbaks mitt blodtryck, det sjönk och blev normalt. Vikten gick ner till 100 efter 1½ månad. Efter 7 månader hade den gått ner till det normala 80-83 kilo, jag är rätt lång.

Jag tillhör väl dom som blivit ovanligt sjuk, tidigt. Men är inte alls ensam, om detta har t.ex. Lars-Erik Litsfeldt skrivet en bok ”Det är underligt hur samhället inte talar om för sådana som fått diabetes typ 2 att inte äta kolhydrater.” Är ett utdrag ur hans första bok.

Nu säger socialstyrelsen att lågkolhydratkost är att föredra om man har fått diabetes typ 2. Varför vänta så länge, de flesta får lite övervikt innan. Och fortfarande så säger inte samhället att du har kolhydratintolerans, när du har det.

Rolf Bergdahl,


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Men Elin… ger du upp bara för att ingen här på tråden slår sig för pannan och säger “klart jag måste blir vegan om Elin säger så”? Vi har alla ett fritt val och det är upp till var och en att agera i enlighet med sin egen erfarenhet och uppfattning om vad som är rätt och fel. Vi kan byta erfarenheter och åsikter, men den sista auktoriteten är och förblir var och en (utom för dem som tror på Livsmedelsverket och statligt legitimerad personal).

  Jag har som sagt försökt vara vegetarian av etiska skäl i flera omgångar men fått ge upp. Många mår bra av vegankost, men jag blir yr, får ont i magen så jag ryser och sitter i timmar på toaletten för att det känns som om jag håller på att skita ut tarmarna. Det händer inte när jag äter övervägande animalisk föda.

  Min påtagliga erfarenhet säger mig att jag ska äta begränsade mängder av sånt jag mår akut dåligt av, som gryn, rotfrukter, flertalet ovanjordgrönsaker och frukt. Även om jag ibland syndar och äter t ex potatis när jag blir bjuden, men då tar det fyra dagar av baksmälla innan jag är på banan igen. Därmed inte sagt att jag inte känner för djuren etc. Vi försöker i så stor utsträckning vi bara mäktar med att hitta lokal mat producerad av bönder vi känner (till) för att veta att köttet är bra och att djuren haft det bra. Frågan är, Elin, kan du respektera mig för det valet? Jag misstänker att du inte kan det, men det är ok. Hejdå själv.

 • Jo, när det gäller Jobs cancer så höll han ju ut väldigt länge. Så vitt jag minns blandade han både konventionell behandling i USA med behandling på nån klinik i Schweiz som använder metoder som avviker från standardbehandlingen. Samtidigt är det ju otroligt svårt att uttala sig med säkerhet, eftersom ingen av oss egentligen vet ett jota om händelsen. Men jag har också fått uppfattningen att han höll ut flera år längre än han “borde” ha gjort.

  En återkommande kommentar från alternativterapeuter är i vart fall att deras patienter påfallande ofta kommer när de är i slutet på sjukdomsprocessen och inget annat (konventionellt) har funkat. Ofta är det då kört oberoende av vilken behandling de skulle få, men det är den som behandlade sist som får stämpeln ‘mördare’ om patienten dör, fast bara om det sker hos någon utanför skolmedicinen. Om någon dör på ett sjukhus verkar det vara ok.

 • Du har fått det hela om bakfoten. Det finns en massa teorier om Steve Jobs men saken är den att – han fick cancer redan i 20-årsåldern. Han var vegan, åt relativt hälsosamt (kanske lite för mycket protein i form av sojaprodukter men inte nämvärt dåligt, dessutom hundra gånger bättre än en köttätare)
  Han cancer orsakades av att han jobbade i labb och handskades med mycket tungmetaller som han andades in.
  Nu vet jag inte vad du kan om cancer, men det är ju en låångsam sjukdom som uppkommer långt innan diagnos kan ställas. Att Steve Jobs kunde leva såpass länge (ca 30 år) med den ty av cancer han hade, som han egentligen skulle dött av efter bara något år enligt doktorerna, säger väl EN DEL om hur bra han skötte sin kosthållning och hur rätt han hade.

  Vet du vad, jag orkar inte diskutera med en som inte har någon som helst vetenskaplig grund för sina uttalanden:

  http://pubs.acs.org/doi/ipdf/10.1021/jf305122s

  om vete och dess glutenhalt. Det du säger är en sån stor myt. Ni båda kastar ur er propaganda så jag blir mörkrädd. Hejdå.

 • Applechefen Steve Jobs dog ju av cancer. En sådan höjdare ville inte ha den vanliga vården konstiga cancerbehandlingar -naturligtvis visste han vilken häst som var bäst att satsa på. När han sedan dog så passade media på att tala illa om alternativ behandling mot cancer, för att han avled ju.

  Tyvärr så åt han en väldigt dålig kost då, eller åt… han var renlevnadsmänniska. Bolaget “apple” heter väl så för att periodvis så levde han på äpplen.När han var sjuk så drack han kanske mest söta fruktsmoothies. Vilket bara gödde cancern. Varför fick han ingen bra rådgivning om det tro? Han åt/drack helt fel med sin kost på hög halt av fruktos och glukos.

  Här skriver DN:s Karin Bojs om Steve Jobs:

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-sorgligt-att-steve-jobs-fick-en-sa-tvivelaktig-behandling

  Tidskriften “Cancer Research” publicerades 2010 en studie, där Dr. Anthony Heaney vid UCLA’s Jonsson Cancer Center säger angående fruktsocker/fruktos:

  ”… har stor betydelse för cancerpatienter…och det visar att insatser för att minska raffinerat fruktos eller hämma fruktosrelaterade processer i kroppen kan störa cancertillväxten. Tumörceller trivs på socker men de använde fruktsocker för att dela och föröka sig.

  Han skriver också att:

  “… intag av raffinerade kolhydrater är associerat med högre cancerrisk.”
  för att anknyta till det med kolhydrater…

  Nog bra att få igång det där med ketogen förbränning:

  http://ettsotareblod.se/varfor-ger-lagkolhydratdiet-sa-effektiv-viktnedgang/

 • Varför måste ni i den här tråden i synnerhet och folk i allmänhet fastna i “one-size-fits-all”-tänket? Folk är olika. Vi har olika erfarenheter och olika metabolism.

  Allt småkrigande mellan förhållandevis triviala saker som dieter är trick så att vi inte har tid att ägna oss åt de riktigt stora frågorna. Forskare kan dessutom köpas. (Jag har inte dubbelkollat, men det är en dr McDougall som brukar förekomma i beställningsforskning. Samma person? Vet ej.) En annan nutritionsforskare och läkare jag tidigt stötte på sa att man i grova drag kan dela in jordens befolkning i fyra grupper:

  * de som kan äta hur mycket kolhydrater som helst
  * de som kan äta förhållandevis mycket kolhydrater
  * de som bör begränsa intaget av kolhydrater
  * de som knappt kan äta några kolhydrater alls

  Alla grupperna finns blandade i befolkningen och det finns bara en enda diet som passar varenda en – “testa-vad-du-mår-bra-av-själv”-dieten. Ingen annan kan stoppa ner i halsen på nån annan vad de mår bra av. Att göra det är mat-diktatur, att du försöker diktera vad alla andra ska göra utifrån dina egna erfarenheter som alltså bara är representativa för 25% av befolkningen.

  Antagligen tillhör Elin den första gruppen ovan. Då är det ok att äta en massa kolisar. Själv har jag försökt vara vegetarian i flera omgångar men blev bara sjuk. På senare år har jag fått veta att jag är “allergisk mot kolhydrater” därför att min kropp inte kan bryta ner dem på rätt sätt. Att bli vegan skulle ta död på mig. LCHF vände trenden fullständigt och jag har aldrig mått så bra nån gång som nu. (Vi köper i första hand lokalt och närproducerat kött från folk vi känner, för övrigt.)

  Tron på att det bara finns ett rätt svar är vi programmerade med från skolan. Svaret fanns alltid längst bak i boken eller så visste läraren. Släpp tron på en auktoritet utanför dig själv! Börja forska och lära dig om hur just du själv funkar. Lita inte på yttre auktoriteter när det gäller info som ingen utanför dig själv har tillgång till. Våga testa och experimentera, för bövelen, och sluta däng yttre auktoriteters åsikter i skallarna på varandra. (Det senare är en logisk fallgrop som du kan lära dig mer om på triviumeducation.com.)

 • Sedan är jag INTE för GMO-grödor. Gluten är okej om ens kropp kan bryta ned det proteinet, men jag säger inte att vi ska äta industriellt framställda cornflakes och bake-off bröd (som dessutom innehåller en massa olja) utan ekologiska grödor i liten skala med mångfald i jordbruket.

 • Men allt hänger ihop. Går ju inte att vara trångsynt och säga att vad vi äter bara är just det, allt vi gör/står för betyder något mer än vad just vi fokuserar på.

  Svar på ditt citat: Asien och U-länder har bara under de senaste 5-10 åren börjat efterapa vår högkonsumption av kött, mjölkprodukter och ägg. De har INTE sett en fetmaepidemi innan dess. Kan du inte se sambandet? Våra föräldrar och farföräldrar har käkat potatis och inte blivit ett dugg feta av det. Asiater har visst ätit ris, att säga något annat är lögn, vill gärna ha backup på att de skulle levt på nötter och frön? De lever på ris, bovete och vissa typer av sötpotatis traditionellt.
  För att göra det enkelt: Kolhydrater har ätits genom urminnes tider. Ingen fetmaepidemi. Köttindustrin har växt fram de senaste 100 åren i väst=fetma. Öst har under de senaste 10 åren sett en enorm tillväxt och börjat mima vårt sätt att leva i väst=fetma.

  Den här videon svarar på ditt argument om “grain brain”:

  https://www.youtube.com/watch?v=DemGcWQAnpw

 • Jag har inte tid att ge så mycket respons nu. Bara kort:

  “De senaste årtiodenas råd om fettsnål och kolhydratrik kost hotar folkhälsan i alla länder. Fetmaepidimin sprider sig och nu rapporterar även Kina och Indien om befolkningens tilltagande fetma och att även dessa länders befolkningar går samma ohälsans väg som västvärldens. Detta visar att människan inte är skapad för den kolhydratrika kost som dagligen propageras för i reklam och bantningstips.”

  Tror det var från:
  http://www.livlinan.eu/

  Tror tex att bland vissas delar av Kina så ingår inte alls (eller har gjort) ris som en del av traditionell kost. Lite frön man hittade åt man… men om du ska tala om att “rädda jorden”, då är dessa monokulturer av majs, ris, vete och annat, något som borde upphöra.

  Dagens sädesslag är, eller framför allt vete, inte människoföda. Mest gluten. Men det går så länge det går, tills man får symptom, innan… så går det ju att vara stursk… 😉

  Vårt behov av kolhydrater är NOLL. Bättre att du ändrar 80-siffran till det, eller 10-20, tror jag.

  Jag har inget med dig eller dina barnbarn att göra, det är en annan sak, inte vad vi bör äta.

 • Nja, jag vet om den där studien men tycker det är bullshit. Lobbyism från amerikanska köttindustin på hög nivå! Asiater har ätit ris i årtusenden utan att ha någon av alla de folksjudomar som finns i västvärlden idag. Dessutom tror jag inte ens du kan argumentera för att frukt (=kolhydrater) skulle vara onyttigt för kroppen.
  Kolla upp Dr. McDougall, Neil Banard, och de andra forskarna Madeleine nämnde.

  https://www.youtube.com/watch?v=d5wfMNNr3ak
  Varsågod.
  Dessutom är det miljövänligt och etiskt försvarbart att leva som vegan. Jag vet inte hur du ställer dig till frågan men jag vill ha en beboelig jord till mina barn och barnbarn! Och det får vi inte genom att fortsätta äta djurprodukter i den utsträckning vi gör idag.
  Sedan tror jag att anledningen till varför en fettbaserad kost (låter sjukt oaptitligt förresten) fungerar är för att man utesluter processad mat, och då är det klart att det sker en förbättring av hälsan kortsiktigt. Sedan vet man aldrig riktigt när stroken infinner sig!

 • Stämmer inte att det är fett som gör en fet. Fettet är inte problemet för kärlsystemet heller.

  Pass upp för “grain brain, elin”:

  Do You Have “Grain Brain”? Why a Low-Fat, High-Carb Diet is Bad News for Your Brain

  Perlmutter found in his practice that nothing is worse for the brain than a low-fat diet which contains too many carbohydrates and too little brain-healthy fat.

  http://blogs.naturalnews.com/do-you-have-grain-brain-why-a-low-fat-high-carb-diet-is-bad-news-for-your-brain/

  ——

  Prof. Nystrom says individuals need to start rejecting all the high-carb foods that the government has been telling them for years to keep eating, and instead focus on eating more fats. He also believes governments have done a great disservice to public health by constantly blaming obesity on lack of exercise, which is just one small piece of the obesity puzzle.

  This kind of nonsense has people with weight problems feeling bad about themselves, as if it were all about their inferior character,” he is quoted as saying. “For many people a greater intake of fat means that you’ll feel satiated, stay so longer, and have less of a need to eat every five minutes

  http://www.naturalnews.com/042780_sweden_low-fat_diet_myth_butter.html

 • Äter också 80/10/10. Bästa beslutet jag tagit kanske. Innan var jag “rädd” för kolhydrater, nu mår jag prima varenda dag och är aldrig tung och äcklig efter en måltid. Är inte sugen på något sött eller onyttigt eftersom jag hela tiden har fyllt på med glukos så hjärnan och kroppen kan jobba! Helt underbart. Så himla enkelt att vara vegan! Förstår inte att fler inte är det.

 • Att man skulle bli tjock av kolhydrater är rent nonsens. “The fat you eat is the fat you wear”. Är vegan och äter själv 80/10/10. Dvs 80 energiprocent kolhydrater, 10% fett och 10%protein. Var definitivt inte tjock innan, men har ändå gått ner 8 kg sista året ofrivilligt. Har inga kaloribegränsningar alls, du kan äta så mycket du vill så länge du håller dig till 80/10/10. Många frukterianer/en del veganer äter på det här sättet. Har aldrig sett någon tjock frukterian som ändå äter långt över rekommenderade kaloriintaget. Fett kloggar igen dina kärl. En plantbaserad kost reverserar placken i dina kärl. Så mycket frukt, grönt, baljväxter, potatis, pasta och ris är det bästa för häsan! Kolla upp dr. Esselstyn, dr Mc Dougall, dr Michael Greger mm som alla forskar inom nutrition och har kommit fram till att en plantbaserad kost är det bästa för hälsan.

 • Ha ha! Då förstår jag att du vet vad LCHF är. Dina skäl att kasta upp lite obehagskänslor inför överkonsumtionen, håller jag med om. Var rädd om dina polare 🙂

 • Hej Ruben.

  Jag vet vad LCHF står för och vad tanken är gällande fett- och kolhydratsintag. Min utsago kommer endast av att varenda LCHF:are jag personligen känner är besatt av kött. De kanske är unika i sammanhanget.

  Jag är inte trött på LCHF:are 🙂 Bara de som överkonsumerar kött. Men, det betyder ju att jag är trött på mina polare. Fan också, och jag som inte har så många.

 • Thomas! Det är starka marknadskrafter som vill sprida den negativa bilden att LCHF:are äter mer kött än andra. Det är en propagandamyt av etablerade marknadsväktare! Jag kan förstå alla som går på den, alla är inte intresserade av kost, inte jag heller. Men jag har förstått LCHF tycker jag, undersök gärna vad LCHF betyder. Det handlar bara om att byta ut kolhydrater mot mättat fett. Man intar energimängden man behöver från större del mättat fett än delen kolhydrater. Det har ingenting med kött att göra.
  Det blir snarare mindre kött av egen erfarenhet, även om jag är långt från strikt LCHF:are. Man är inte hungrig på dagarna så man tänker inte på mat, utan får mer tid och fokus på det man skall/vill göra. Dessutom verkar det som man blir friskare och får bättre immunförsvar. Även flesta diabetes drabbade, som provat seriöst, har blivit botade kan man läsa om.
  Så att många har “kolhydratintolerans” stämmer nog bra, enligt min uppfattning.

 • Stenålderskosta mig hit och stenålderskosta mig dit. Jag hoppas alla stenålderskostpromotande och kolhydratshatande LCHF:are är medvetna om att det inte var så jävla mycket kött med i den kosten. Behöver jag förklara varför?

  Jag är själv kolhydratshatare, btw. Bara trött på alla LCHF:are som överkonsumerar kött.

  Kött är mord. Den som vill äta kött bör också möta döden i vad köttätande innebär och själv fälla sina djur. Respekt är nyckelordet. Respekt för offret. Finns ingen respekt i dagens köttproduktion.

  Sådär ja, dagens uppkastning.

 • Kanske dags att avskaffa Livsmedelsverket? I alla fall i den bemärkelsen den har idag…

  Fram för stenålderskost, på stenåldern fanns minsann ingen diabetes!

 • Mycket bra och illustrativ historia. Men man undrar bara hur många liknande historier skall vi behöva få höra innan trollet spricker-
  innan de som anser att de har tolkningsföreträde släpper taget om gamla dogmer och om livlinan till livsmedelsverket och läkemedelsindustrin?

  Hur många fler diabetiker skall de skapa innan de erkänner sambandet med kolhydrater?
  Vi vuxna självbestämmande människor behöver inte vika oss för bisarra kostråd. Men vi får inte glömmer att våra barn på dagis och i skolan och de sjuka på sjukhus och de gamla på äldreboende är skyddslösa för kostdiktatorernas anslag.

  Därför måste Livsmedelsverkets uppdrag att ge kostråd upphöra!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *