Promised Land – Damon spelar fracking-konsulten som ska få en by att sälja sin själ

7

Filmen handlar om en försäljningskonsult spelad av Matt Damon som arbetar för Global ett stort företag som exploaterar gas i områden med skiffer i berggrunden. Filmen som har flera intressanta vändningar och är mycket realistisk rekommenderas starkt. Den får 4 av 5 poäng.

Tekniken kallas fracking och innebär att hål borras i jordskorpan och stora mängder giftiga kemikalier pumpas ned för att öka utvinningen av gas. Metoden är mycket smutsig och området som exploateras blir ofta förstört. Grundvattnet förgiftas och kranvattnet kan bli så uppblandat med gas att det kan antändas [se exempel].

Problemet med fracking i USA ökar och så även motståndet. Den här filmen är sannolikt resultatet av det motståndet.

I filmen får konsulten Steve Butler (Damon) och hans kollega Sue spelad av Frances McDormand oväntat motstånd från en pensionerad naturvetare som inte låter sig luras av Butlers lovord om rikedom för de familjer som upplåter sin mark till Globals borrningar. Det dyker även upp en miljöaktivist som snabbt vinner lokalbefolknings hjärtan, men Butler får ett oväntat kort att spela ut som kan göra att hela byn säljer ut sin själ. Hur kommer det att sluta?

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Fracking opponents in Pennsylvania dealt rare victory by state court

“The Pennsylvania Supreme Court ruled Thursday that a 2012 fracking law allowing gas companies to drill anywhere in the state without regard to local zoning laws is unconstitutional.”

Read more


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
19 februari 2014 kl 02:00

Bra artikel i SvD – berörda myndigheter borde läsa den ..minst 2 gånger!

maynesunne Sundewall Hopkins
Gäst
19 februari 2014 kl 01:53

Tack för allt detta informativa Marianne, jag har skrivit på ett antal petitioner mot fracking sedan en tid – bl a en med texten “Frack Off Cameron!”
Tror det är hög tid för ett uppvaknande både i Sverige och resten av EU.

Mariann Nyqvist
Mariann Nyqvist
Gäst
18 februari 2014 kl 07:28

“Det behövs ett nationellt uppvaknande” säger författarna till dagens artikel i SVD om prospekteringsplaner för brytning av alunskiffer – fracking på olika håll i Sverige. Alunskiffer frigör tungmetaller och radioaktiva ämnen som hotar grund- och ytvatten.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/satt-granser-for-exploatering_8997570.svd

Mariann Nyqvist
Mariann Nyqvist
Gäst
27 januari 2014 kl 09:35

Kan vi göra något liknande i Sverige genom sk crowdfounding – om nödvändigt? Se kommande dokumentärfilm “Bidder 70” ….

On December 19, 2008 Tim DeChristopher disrupted a highly disputed Utah BLM Oil and Gas lease auction, effectively safeguarding thousands of acres of pristine Utah land that were slated for oil and gas leases. Not content to merely protest outside, Tim entered the auction hall and registered as bidder #70. He outbid industry giants on land parcels (which, starting at $2 an acre, were adjacent to national treasures like Canyonlands National Park), winning 22,000 acres of land worth $1.7 million before the auction was halted. – See more at: http://ufgbg.se/events/bidder-70/#sthash.XwWvyTmx.dpuf

http://www.youtube.com/watch?v=UKb8zcLqJjM#t=59

Mariann Nyqvist
Mariann Nyqvist
Gäst
26 december 2013 kl 00:51

Dags att fundera över konsekvenser av kommande fracking i Sverige. “Det” händer överallt! US Energy Information Administration har kartlagt resurser med skiffergas och -olja över hela av världen. Sverige har, vid sidan av några andra länder bl a Polen, några av de största fyndigheterna med skiffergas i Europa.
Sverige har gett klartecken för utvinning av skiffergas om en exploatering kan säkerställas ekonomiskt och tekniskt. Större delen av Södra Sverige uppskattas ha fyndigheter med skiffergas.
(S)hell provborrade för skiffergas i Skåne mellan 2009-2011. En för Sverige mycket ovanlig jordbävning ägde rum 2008 med epicentrum på 10 km djup i Sjöbo, Skåne. Jordbävningar på detta djup kan, enligt uppgift, indikera att HAARP använts för en högteknologisk kartläggning av fyndigheter under markytan. Jordbävningar kan bli mer vanligt förekommande här om en mer industriell produktion av skiffergas blir aktuell.
Fracking är på stark frammarsch. Tekniken ses som en revolution som kommer att förändra de globala energimarknaderna till nytta för världsekonomin. Det återstår att se om de ekonomiska aspekterna kan leda till en nedkylning av klimathotet – trots att fracking, vid sidan av olika negativa miljöfaktorer, även medför ökade utsläpp av metangas i atmosfären.

Kanske bör vi fundera på deltagande i nästa års ”Global Frackdown Day” – en dag då vi går samman med människor över hela världen för att kräva ett förbud mot fracking?

Referenser:
http://heavenorshell.se/hydraulic-fracturing-fracking
http://fof.se/tidning/2011/1/vaxthusgasen-som-kan-radda-klimatet
http://www.europarl.europa.eu/news/sv/news-room/content/20120913STO51335/html/Utvinning-av-skiffergas-så-fungerar-det
http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/energi-klimat/skiffergas.html
http://www.eia.gov/analysis/studies/worldshalegas/pdf/chaptersviii_xiii.pdf

Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
25 december 2013 kl 03:41

Inte trevligt alls – se länk:

FRACKING NIGHTMARE #8
Senaste avsnittet av den f d oljebolagschefen Ian R Crane serie om den dolda maktens pågående kampanj att via fracking göra Storbritannien obeboeligt för människor..

http://kristofferhell.net/fracking-nightmare/

Danne
Gäst
25 december 2013 kl 01:23

Rekommenderar dokumentärerna Gasland 1 och 2 som ett komplement. Här har vi två dokumentärer som med ett par års mellanrum undersöker resultatet av denna “fracking” -process på omgivningen. Påverkan på grundvattnet är mycket påtaglig och skrämmande.