Promised Land – Damon spelar fracking-konsulten som ska få en by att sälja sin själ

publicerad 25 december 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Filmen handlar om en försäljningskonsult spelad av Matt Damon som arbetar för Global ett stort företag som exploaterar gas i områden med skiffer i berggrunden. Filmen som har flera intressanta vändningar och är mycket realistisk rekommenderas starkt. Den får 4 av 5 poäng.

Tekniken kallas fracking och innebär att hål borras i jordskorpan och stora mängder giftiga kemikalier pumpas ned för att öka utvinningen av gas. Metoden är mycket smutsig och området som exploateras blir ofta förstört. Grundvattnet förgiftas och kranvattnet kan bli så uppblandat med gas att det kan antändas [se exempel].

Problemet med fracking i USA ökar och så även motståndet. Den här filmen är sannolikt resultatet av det motståndet.

I filmen får konsulten Steve Butler (Damon) och hans kollega Sue spelad av Frances McDormand oväntat motstånd från en pensionerad naturvetare som inte låter sig luras av Butlers lovord om rikedom för de familjer som upplåter sin mark till Globals borrningar. Det dyker även upp en miljöaktivist som snabbt vinner lokalbefolknings hjärtan, men Butler får ett oväntat kort att spela ut som kan göra att hela byn säljer ut sin själ. Hur kommer det att sluta?

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Fracking opponents in Pennsylvania dealt rare victory by state court

“The Pennsylvania Supreme Court ruled Thursday that a 2012 fracking law allowing gas companies to drill anywhere in the state without regard to local zoning laws is unconstitutional.”

Read more