Replik: Olyckligt med påhopp på Miljömagasinet

publicerad 1 december 2013
- av Extern resurs
Sofie Björck - Pressfoto
Sofie Björck. Pressfoto: Niklas Johansson
Sofie Björck. Pressfoto: Niklas Johansson

Hans Sternlyckes artikel om preventiv cancervård publicerades nyligen i NewsVoice där han ifrågasatte strålningsbehandling för cancerpatienter. Artikeln presenterades som en refuserad artikel av Miljömagasinet tillsammans med en tydlig bild [idag bytt] på tidningen och en läkare som gav tumme ned för preventiv cancervård. Sofie Björck, medlem i Miljömagasinets styrelse replikerar.

Text: Sofie Björck | www.slussen.me

Det är bra att en medarbetare i ledarredaktionen gör något för att uppmärksamma Miljömagasinet externt, men djupt olyckligt att det görs i form av ett påhopp på en tidning med låga resurser och extremt skakig tillvaro.

Hans Sternlycke publicerade i dagarna en artikel på NewsVoice om cancer. Det var en artikel som ifrågasatte strålningsbehandling för cancerpatienter, och som å andra sidan påpekade något som länge varit en obevisad kunskap bland många: nämligen att alternativmedicinsk behandling av cancer också kan fungera.

Hans Sternlycke är bevisligen en mycket uppskattad skribent som mycket regelbundet publicerar sig i Miljömagasinet.

Men att då gå till storms offentligt och externt på detta sätt för att inte ha kunnat publicera exakt varenda artikel han skriver förefaller absurt. En tidning är ett grupparbete och har en redaktion. Alla anställda på tidningar vet att det händer att man blir refuserad i bland. De enda som självsvåldigt kan publicera exakt det de önskar är väl bloggare!

Extra oförklarligt är det här handlandet med tanke på att Miljömagasinet skapas på av stora delar ideell basis, av människor som liksom Stenlycke kämpar hårt, och som gör stora personliga uppoffringar för tidningens överlevnad, och med tanke på att den för en svajig tillvaro när det gäller antal prenumeranter och presstöd. Utfall av det här slaget riskerar att allvarligt äventyra tidningens tillvaro, men det verkar inte som att Hans Sternlycke bryr sig om det?

Jag tycker att det hedrar Miljömagasinet att man emellanåt säger nej, även till en inflytelserik och ymnigt förekommande skribent. Det visar att det trots de sparsamma resurserna faktiskt finns en redaktion även på Miljömagasinet.

Visst är det viktigt med en alternativ press som kan publicera sådant som andra ratar och vara mer modiga än andra. Men då är det extra viktigt att ha på fötterna och faktiskt ha goda källor, samt att kontrollera och gå igenom källorna. Gör vi inte det kommer alternativpressen aldrig att bli tagen på allvar. Att det som någon kommentator till Sternlyckes artikel här på NewsVoice skriver skulle räcka med att bara ha skribenten själv som källa visar ju upp oss alternativa publicister som en samling galningar som kan hitta på precis vad som helst och kalla det för sanning. Så vill vi väl inte ha det?

Jag tar inte ställning till innehållet i Sternlyckes artikel, men om Miljömagasinets redaktion i just det här fallet skulle ha varit försiktig av någon anledning finns det väl ingen anledning att utdela externa käftsmällar mot en tidning som är som en orkeslös och sjuk gammal darrig gamling för det. Det finns ju faktiskt flera ställen att publicera sig på, som Sternlycke själv visat. En enskild skribent kan inte abonnera på en tidnings ledarsidor som om det vore hans egen blogg. Detta skrivet med all respekt för Hans Sternlyckes gärning på tidningen.

Jag som medlem i tidningsstyrelsen har inte blivit informerad i någon form om att Sternlycke efter tolv års medlemsskap i ledarredaktionen skulle ha avsikt att hoppa av från den posten. Intressant i sammanhanget kan också vara att veta att Sternlycke samtidigt fortfarande är ordförande för bolagsstyrelsen. Jag är förvånad över att han inte begärt extra styrelsemöte för att lösa konflikten internt.

Enligt uppgift ska Miljömagasinet ha tappat prenumeranter på grund av Sternlyckes utfall. Jag hoppas att några läsare här på NewsVoice vill stödja en tidning som tillhör de 2 procent av helt fristående dagspress i papper som existerar i Sverige.

Följ och stödj tidningen, och skicka gärna in artiklar! Om ni vill det så gå gärna in på www.miljomagasinet.se för mer info.

Text: Sofie Björck | www.slussen.me

Relaterat