Guardian-journalist liknar Sverige vid ett nordligt Kina

publicerad 29 januari 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Michael Booth är en brittisk journalist och författare som ger de Nordiska länderna en rejäl känga, Sverige inräknat. Han anser att vår självbild inte har mycket med verkligheten att göra.

Text: Torbjörn Sassersson

“A few years ago, the Swedish Institute of Public Opinion Research asked young Swedes to describe their compatriots. The top eight adjectives they chose were: envious, stiff, industrious, nature loving, quiet, honest, dishonest, xenophobic”, skriver Booth i sin artikel “Dark lands: the grim truth behind the Scandinavian miracle” i The Guardian.

Vi beskriver alltså oss själva som:

 • avundsjuka,
 • stela,
 • flitiga,
 • naturälskande,
 • tysta,
 • ärliga,
 • oärliga och
 • främlingsfientliga.

Michael Booth berättar att han träffade den svenska forskaren Åke Daun, som studerar människor som kulturvarelser i grupp (etnologi). Daun skrev bland annat boken Svensk Mentalitet där han menar att det finns ett antal personlighetsdrag som kan sägas karaktärisera svenskar i allmänhet, dessa är:

 • blyghet,
 • oberoende,
 • konfliktundvikande,
 • saklighet,
 • tungsinne och
 • sparsamhet i känslouttryck.

Michael Booth fortsätter:

“Apparently, crying at funerals is frowned upon and “remembered long afterwards”. The Swedes are, he says, “highly adept at insulating themselves from each other”. They will do anything to avoid sharing a lift with a stranger, as I found out during a day-long experiment behaving as un-Swedishly as possible in Stockholm.”

Booths slutbetyg för Sverige är inte muntert:

“Effectively a one-party state – albeit supported by a couple of shadowy industrialist families – for much of the 20th century, “neutral” Sweden (one of the world largest arms exporters) continues to thrive economically thanks to its distinctive brand of totalitarian modernism, which curbs freedoms, suppresses dissent in the name of consensus, and seems hell-bent on severing the bonds between wife and husband, children and parents, and elderly on their children. Think of it as the China of the north.”

Skrämmande är hans konstaterande att Sverige verkar vara “hell-bent” dvs fast beslutet att förstöra banden mellan hustru och man [svensk feminism?], mellan barn och föräldrar [Skolverket?] och mellan de äldre generationerna och deras barn [Socialstyrelsen?].

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Artikeln omnämner Sverige som ett nordligt Kina. När allting bara verkar gå allt snabbare – tiden bara galopperar fram… kanske man kan ta en tid på traditionella tankar om det år vi just gått in i enligt den kinesiska kalendern.

  “… Enligt kinesisk teologi är de fem elementen trä, eld, vatten, metall och jord kosmos byggnadsstenar, och enligt elementens cykel är 2014 trähästens år. Detta år betraktas som ett år av snabba segrar, oväntade upplevelser…”

  Några artiklar i Epoch Times om Hästens år, som jag tyckte var trevliga att läsa:

  2014 ett nytt kinesiskt år – Hästens år
  http://www.epochtimes.se/articles/2014/01/14/26324.html

  Vad kineserna säger om hästens år
  http://www.epochtimes.se/articles/2014/01/27/26383.html

  Kända personer födda under hästens år
  http://www.epochtimes.se/articles/2014/01/21/26354.html

  Omedelbar seger vid ankomst med häst
  http://www.epochtimes.se/articles/2014/01/13/26320.html

  Sporra den flygande hästen till högsta fart
  http://www.epochtimes.se/articles/2014/01/26/26374.html

  Tusentals hästar galopperar fram
  http://www.epochtimes.se/articles/2014/01/24/26368.html

 • Ach, vilken tur att min fru och jag höll barnen borta från förskolan så länge det gick. Men svensk feminism är jag inte rädd för. Jämlikister, eller Jämligister, skrämmer dock skiten ur mig. Å andra sidan drömmer jag mardrömmar om skolinspektionen och genuspoliser så det jämnar nog ut sig i slutändan.

 • Jag lekte med tanken på om vad som skulle hända om man skapade en slags pridegala för familjen. Något slags jippo för familjesammanhållning, för “oss som valt att vara hemma med våra barn” istället för att lämna dem till dagis. Ett slag för generationsboende etc. Vad tror ni? Skulle det tas emot med öppna armar av media och politiska tyckare? Eller skulle det bli mest hån och upprörda röster? (Skuldkänslor brukar ju väcka vrede.)
  Min son bodde hos en egyptisk familj ett halvår. Han som själv är skilsmässobarn och ett av de starkaste intrycken från tiden där var sammanhållningen och glädjen…det fanns liksom en öppenhet “här är vi” liksom, “knasiga” “bråkar ibland” inte så mycket fasad utan rätt upp och ner liksom. Kvinnorna var glada och stolta och bestämde över hemmen. Livet var inte lika stressat och “livs-pussligt” som här. Där sonen bodde var det mest maken som fixade maten. Allt var naturligtvis inte bra där heller, men mycket av det dom har har vi förlorat. Det kan vi gott fundera över när vi slår oss för bröstet över hur “lyckade” och jämlika vi svenskar är och hur synd det är om muslimska kvinnor. Jag är själv för jämlikhet mellan könen men det som skett i Sverige har gått ut över barnen och familjegemenskapen…dom gamla är dessutom ofta väldigt ensamma. Har kvinnorna vunnit på dealen? Eller är vi grundlurade och bara fortsatt nedvärdera de feminina värdena? (Omsorg, kärlek, hemmet versus ego, tävling, yrkesliv)
  Strukturen vi fått pådyvlat har drivit fram en splittring som är sorglig. Och nu i genuspropagandans tidevarv vågar man väl knappt andas om biologi och skillnader mellan könen.
  /Tankar från en gammal anarkistpunkare från storstan som inte tycker att ett åtta till fem jobb är samma som “självförverkling”.

 • Det var en väldigt bra och träffande artikel av Michael Booth. Fastnade för totalitarianismen i landet; Härska genom att söndra. Splittringen av kärnfamiljen och andra band, gender bending, är strategiskt uträknat.

  I boken “Den moderna familjen och individualiseringprocessen. Konstruktion och förändring av det svenska familjebegreppet, 1930 – 2000” redogör Christine Roman för hur familjen försvunnit som en organisk enhet som ett sammanvävt resultat av ett strategiskt politiskt reformarbete och vetenskaplig kunskapsproduktion.

  Ett målmedvetet arbete har således ägt rum i över 80 år för att demonisera familjen som samhällets kärna i syfte att försvaga överföring av traditionella föreställningar.

  Barnkonventionen inrättades för att skydda barnen från föräldrarnas inflytande till förmån för ett professionellt tidigt omhändertagande av barn till förskolan för programmering under barnets mest kognitivt, plastiska, period 0-5 år.

  Post-nuclear family: http://www.upf.org/family-articles/811-reversing-the-trend-toward-the-post-nuclear-family

  Strategic weakening of family: http://www.researchconnections.org/childcare/resources/2088/pdf

 • Jag noterade att svenskar både anser att vi är ärliga och oärliga samtidigt. Se artikeln. Jag funderade på hur det kan vara så paradoxalt.

  Personligen gillar jag ärligheten hos svenska medborgare när det gäller pengar, men det jag hör från personer från andra kulturer är att man vet aldrig vad en svensk egentligen tycker och kommer att göra. Svenskarna ler alltid, men kan döda dig med ett leende.

  Observationen kommer bla från asylsökande som varit i kontakt med migrationsverket. Svenskarna ler och inger förtroende. Kom du på möte i nästa vecka så ska vi hjälpa dig. Väl på plats står polisen där och väntar. Några timmar senare är personen satt på ett flygplan raka vägen tillbaka till tortyr i hemlandet och det oavsett om personen är gravid.

  Det kanske var ett extremt exempel så vi kan åsidosätta det.

  Problemet för andra kulturer som inte fungerar dysfunktionellt socialt är att de får svårighet med vår främlingsfientlighet, konfliktundvikande, stelhet och undvikande av att visa känslor.

  Vi uppfattas robotoida.

  Ett exempel. Jag pratade med en syrier som berättade om twilight zone-upplevelsen av att första gången gå in på Systembolaget. Alla svenskarna linjerade sig helt tysta i perfekta köer som alla var lika långa. Ingen ville prata med någon annan. Alla var fokuserade på sina egna tankar och de vill snabbt komma iväg.

  För en socialt fungerande och levande människa är dessa svenskar robotar. Syriern var dock tolerant och avslutade med, tja det är så det funkar här.

  En annan inrest kulturmänniska sa till mig. I mitt hemland är det normalt att man har goda sociala kontakter med sina grannar. Man knackar på varandras dörrar. Här i Sverige är det helt otänkbart. När man kommer in i trapphuset stänger svenskarna snabbt som attan dörrarna för att undvika normal social kontakt. De vill inte bli störda.

  Det får mig att tänka på min inledningsfras när jag ringer folk. Hej, jag stör väl inte?

  • Många kanske missuppfattar min kommentar, det innebär inte att
   jag önskar att det blir krig och att folk ska lida. Men ungdomarna kan ju
   börja med att resa ut som volontärer i andra länder och lära sig lite mer
   om andra länder, om de nu vill ha den kunskapen. Eller är de bara
   intresserade av att tjäna pengar, ja då räcker det väl om de åker till Norge

   Jag har levt länge så jag vet vad jag talar om. Jag har bland annat sett
   svenskars attityd gentemot invandrare, de blir ju många gånger behandlade
   som något katten har släpat in. De flesta svenskar har en nedsättande syn
   om invandrare.. Jag har rest över hela världen och har sett det mesta. I
   andra länder ser man aldrig att folk placerar dom äldre i ett särskilt fack. De
   umgås och de äldre delar sina liv med yngre och tvärtom

   Jag anser att svenska ungdomar skulle känna sig stolta om de kunde lämna
   sitt fågelbo och klara sig själva. Jag har sett sk ungdomar på 40 år och äldre
   som har svårt att slita sig från mammas köttbullar. Har aldrig sett något annat
   land som liknar Sverige.

   Men i rättvisans namn finns det ungdomar som är annorlunda och har rest en
   del i andra länder och fått en annan verklighetsbild om andra världar och
   folk i andra länder. Det behöver inta handla om pengar. En del av vår
   livstid kan vi faktiskt offra till att lära oss lite mer om vad som sker i världen.
   Det handlar bara om att få lite insikt och se med egna ögon sanningen

 • Vad är det för märklig kommentar!? “Vi svenskar har det för bra…. “Sverige skulle behöva uppleva ett större krig med mycket lidande”
  Kanske du borde tänka efter lite vad det är du menar egentligen.
  De tre sista raderna i inlägget håller jag med om.
  Men det där att Booth säger att han gjorde ett experiment och uppträdde så “un-Swedishly” som möjligt en dag i Stockholm, kanske inte så konstigt då om han fick en avvaktande respons. Man ska inte bara se ner på allt som ses som typiskt svenskt, det finns mycket som är bra. Som att man visar hänsyn och försöker vara ärlig.

 • Ja, det är precis som Michael Booth säger. Sverige är inget bra
  land ur många synpunkter. Det här med främlingsfientlighet
  stämmer väldigt bra
  Troligen har vi svenskar det för bra. Vi har egentligen inte
  upplevt några större svårigheter. Sverige skulle behöva uppleva
  ett större krig med mycket lidande. Så de verkligen får se vad livet
  går ut på. Det handlar om att livet är ingen dans på rosor.
  Om vi tittar på svenska barn så lindar föräldrarna in dem i bomull,
  det är inte bra. Vid minsta kris kommer dessa barn att duka under
  – Nej, Om jag var ung i dag, skulle jag nog inte stanna i Sverige,
  det verkliga livet finns utanför Sveriges gränser

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *