Ny bok om ledarskapets kris och framtid – Folke Hasselmark

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 januari 2014
- NewsVoice redaktion

Folke HasselmarkFolke Hasselmark har skrivit boken “Följ mig!” som ger ett kulturellt och historiskt perspektiv på det goda ledarskap som överlever alla trender. Den beskriver dessutom dagens spetsforskning på området och ger praktiska råd om hur du som ledare får andra att vilja följa dig.

Ibland verkar det som om tiden stått stilla. Professorn på Massachusetts Institute for Technology, Edgar Schein, berättar i en av sina böcker om en övning för handplockade elever i något kallas Sloan Fellows Program.

Grupper av 15 yngre personer fick till uppgift att skapa ett företag som producerade korta texter för gratulationskort. Det visade sig att alla grupper började med att skapa en organisation med en rad chefer och till sist ett par copywriters!

Bara efter en lång diskussion accepterade de att det är smartast att börja med 15 personer som skriver texter. De föll automatiskt in i en hierarkisk ordning som speglade den företagsvärld de kom ifrån.

Folke-Hasselmark-Följ-mig-ledarskapsresa

Rymdteknik och IT-världen kan få oss att tro att vi lämnat industrisamhället, men vi har ändå kvar ett ledarskapstänkande där arbetsstyrkan organiseras som en armé som ställs upp under uppsikt av befäl och officerare. Några få förutsetts ha all kunskap, somliga har viss kunskap och resten ska lyda order och hålla sig till sin arbetsbeskrivning. Hur många har du under dig? Att sådana frågor fortfarande ställs till en ledare visar att vi fortsätter att tänka på det traditionella sättet.

Problemet är att det inte fungerar längre. I dag vill inte människor vara disciplinerade soldater i samhällets eller företagets tjänst. Det ledarskap som utmärkte världens industriella epok fungerar när uppgiften består i att övervaka en maskin som spottar fram produkter tills den stängs av. Det fungerar inte på intellektuellt eller innovativt arbete. Inte i en tid där varken staten, företaget eller organisationen kan garantera vare sig anställning eller pension. Inte i en tid då vi alla måste ”packa vår egen fallskärm”.

Att det är så bekräftas av många undersökningar som visar hur det klassiska ledarskapet skapar arbetsplatser där, som Gallup säger, större delen av världens arbetskraft bara väntar på att få gå hem från arbetet och bara 20 % är fullt engagerade i sitt arbete.

Det gör att frågan om att finna nya modeller för ledarskap inte bara är en intellektuell fråga. Det är en fråga om överlevnad.

Visst är det konstigt. Vi vet att jordbrukssamhället försvann, likt det samlar- och jägarsamhälle som fanns före det. Vi har däremot svårare att inse att vi är på väg in i en ny era. Ändå tror vi att en av ekonomins lagar är förändring.

Vilka är då vägarna in i framtiden? Hur tar vi de första stegen i rätt riktning?


Boken finns på Bokus. Folke Hasselmark på Linkedin.

Folke Hasselmark är Fil mag och samhällsvetare. Förutom chefserfarenhet i både offentlig sektor och det privata näringslivet har han även drivit egna försäljningsföretag. Folke föreläser också om ledarskapets kulturhistoria och leder kurser i retorik.Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Himmelriket (läs: naturen) är horisontellt. Allt liv är egalitärt. På samma villkor och under samma sol.

  När vi samlar i ladorna, måste vi införa skriftspråk, bokföring, vakter, polismakt, militärmakt, lagstiftande församling, statschef, kyrka, textuttolkare och överst Gud Fader själv.

  Så skapas en vertikal hierarki – som saknar motsvarighet i naturen.

  Helvetet är vertikalt.

  Läs *Wandering God: A Study in Nomadic Spirituality* av Morris Berman.

  http://www.adlibris.com/se/bok/wandering-god-9780791444429

 • jpnorlin: jag delar din oro för omorganisationer. Med den hierarkiska modellen gör man ju inte mycket annat än justerar om i pyramiden eller, i rejäla omorganisationer, puttar omkull den så att man får en ny hierarkisk ordning. Efter djupa funderingar har jag dragit slutsatsen att det är just den hierarkiska strukturen i sig som är problemet. Det räcker inte med att möblera om i den, den måste kastas ut helt och hållet.

  Det finns en distinkt skillnad mellan värdehierarkier och funktionshierarkier. De senare liknar mer holistiska pyramidstrukturer och ska inte blandas ihop med hierarkiska. De handlar inte om makt utan snarare om erfarenhet och kunskap – att en som vet kan leda och lära ut till andra “under” den i kunskapsmängd.

  Omorganisationer kan vara både bra och dåliga. Det är ju lite som att möblera om hemma, det känns fräschare och man blir gladare ett tag. När omöbleringen dikteras uppifrån och stör fungerande rutiner kan den däremot vara mycket destruktiv.

  Jag vill inte heller säga för mycket innan jag läst boken, men de här grundläggande åsikterna har jag stått för i så många år så de verkar ha blivit oomkullrunkeliga.

 • Jag tror att vi förstår varandra. Du lyfter fram ett mycket viktigt ämne i din bok. Kris är rätta ordet vad beträffar ledarskap på vår jord. Men är lite tveksam om det är organisationsformen som är det avgörande för att hitta ledare.. omorganisation är det medel som brukar användas för att flytta runt det vi inte förstår.. dvs. våra medmänniskor. Vi får se upp så vi inte ramlar ner i gamla tankemodeller som du säger. Men jag borde nog läsa din bok innan jag kommenterar för mycket. Goda ledare finns självklart men för få. En gång för några år sedan träffade jag en ledare. Den ledaren fick mig att se ledaren inom mig själv. Det kändes rätt och känns rätt även idag.

 • Tack för intressant artikel ..och kommentarer! Listan på böcker ‘i vänten’ blir allt längre.

  Jag tycker om Patriks..
  “Ledare blir vi först när vi slutar ta alla steg ut från oss själva..”
  ..vilket fick mig att tänka på ett av komikern Spike Milligans många myntade uttryck (som jag ofta använder mig av 😉 )

  “Follow me, I’m right behind you.”
  ‘Token’ Spike var inte bara rolig.

 • Ytterligare en bok jag skall läsa ser jag. Man önskar tanken kan slå igenom från yngsta åren i skolåldern och vad man uppmuntrar.

 • Äntligen – den boken ska jag läsa!

  Sen mitten på nittiotalet använder jag min egen icke-hierarkiska, fraktala och organiska modell för att förstå omvärlden. Jag upplever dagligen hur jag ser annorlunda på världen just därför att jag har en förklaringsmodell som inte är hierarkisk. Där tror jag kärnan ligger. Vi ser och tolkar världen utifrån de sätt vi lärt oss att tolka och se den. Sen inordnar vi alla intryck i modellen vi lärt oss. Om modellen är hierarkisk kommer vår förståelse av världen att ge oss bilder av hierarkier. Och tvärtom.

  Jag håller på att försöka skriva en bok om min modell. Den som är nyfis kan hålla utkik efter OLSON – Organiskt Ledningssystem för Själv-Organiserande Nätverk.

 • Du riktar egentligen uppmärksamheten just på det problem jag vill belysa. I en traditionell organisation finns egentligen bara en person med verkställande ansvar, en verkställande ledare. Det är personen högst upp i pyramiden. Under denne finns sedan flera nivåer där man ger order och kontrollerar dem under sig. Längst ner finns de som bara ska göra det de är tillsagda.
  Det är den pyramidformade ledarskapsmodellen för industrisamhället. Det har vi lämnat men tyvärr sitter vi kvar i den gamla tankemodellen även år 2014. Utmaningen idag är att finna organisationsformer som får fler att stiga fram som ledare. Att sprida ledarskap på alla nivåer. Det görs försök. Kolla t ex på Zappos:
  http://qz.com/161210/zappos-is-going-holacratic-no-job-titles-no-managers-no-hierarchy/

  Du kommer att tycka om min bok.

 • Är det verkligen konstigt? Hur tar vi de första stegen i rätt riktning? Märkligt.. året är 2014.. och frågan ställs fortfarande. Ledare blir vi först när vi slutar ta alla steg ut från oss själva. Ledare kan du bli först när du tagit steget in. Utan fallskärm, och känner dig hemma i ditt eget hus. Den känslan behöver ingen förklaring eller spetskompetens för att förstås. Den är oändligt god och 100% ledarskap. Den är medfödd och gör oss alla till naturliga ledarämnen. Väl där handlar sen livet om att Leva och du slipper överleva. Önskar mycket god fortsättning i rätt riktning!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *