Smogen så tät i Peking att staten visar solnedgången på storskärm

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 januari 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Sunset-ChinaLuftföroreningarna är så svåra i Peking att myndigheterna visar upp solnedgången på storskärm på Tianamen-torget för medborgarna, skriver The Register.

Text: Torbjörn Sassersson

“I couldn’t see the tall buildings across the street this morning, ” a traffic coordinator named Zhang told The Daily Mail. “The smog has gotten worse in the last two to three years. I often cough, and my nose is always irritated. But what can you do?”

NewsVoice var i kontakt med en svensk barnfamilj i Shanghai som berättar att smogen även där är mycket svår. Myndigheterna har dagligen särskilda smograpporter. De svenska föräldrarna får avgöra själva om de vill skicka sina barn till skolan eller inte. I varje rum står en luftrenare. Fönstren måste vara stängda.

Problemet är partiklarnas litenhet. De tränger in överallt och kan lagras upp i lungorna. Framför allt barn och äldre drabbas hårdast. Den som inte har astma utvecklar det.

The Register skriver att den som planerar att lämna Peking på grund av smogen kan förvänta sig förseningar med flyget, på grund av smogen, trots att piloterna är specialtränade att klara start och landning i smog.

NASA tog foton från rymden den 12 januari 2014 under en pågående “airpocalypse”. Peking försvann. Bara smog. Den dagen mätte den amerikanska ambassaden 886 mikrogram partiklar per kubikmeter. Det sk jämföras med WHO:s rekommendation som säger att halter under 25  mikrogram partiklar per kubikmeter kan anses vara säkert för hälsan.

Kina behöver miljöteknik för att rena sina kolkraftverk. Sverige har den.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Smog-hit Beijing shows sunsets on a giant TV to remind people what the sun looks like

NASA snaps pics of China’s ‘Airpocalypse’ pollution disaster

Staden där solen bara syns på tv-skärmarSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Men synd att det är så: “Och ungefär lika ”farlig” som en mikrovågsugn som alla har hemma”.

  Jag har ingen mikro, och skulle aldrig skaffa DECT, eller trådlöst.

  Microugn är elaka saker, ska det då kompletteras med denna uppfinning, då är man ganska stekt. Men jag vet ju inte närmare hur det fungerar, gick bara på vad du skrev.

 • Ny teknik på ingång. Kineserna kan ta’t lungt…nu har vi E-CAT (LENR. (Low Energi Nuclear Reaction, En väte/nickel reaktor))

  http://www.e-catworld.com/2014/01/darden-china-meeting-signing-ceremony-for-technology-park-with-nickel-reactor-new-energy-project/

  Detta är grabbarna som köpt IP för Andrea Rossis E-cat och lagt ut pressmeddelande om det, de förvaltar en 2 mdr dollar för miljövänlig teknologi, fläckfritt verksamma sedan 20 år om jag minns rätt.. Detta bl.a säger mej att E-CAT är en teknologi som är här för att stanna.

  I USA är marknaden förstockad, alla vaktar på sitt, oljemonopolet äger myndigheter och patentverk/politiker/börs så där kan ny teknik inte få fäste tyvärr. Har någon en effektiv uppfinning i energisektorn sätter myndigheterna national security -hemlighetsstämpel på uppfinningen, du får 20 års fängelse (eller värre) bara genom att snacka om din hemlighetsstämplade uppfinning, Anledningen är bl.a att man inte får rubba oljemonopolet, ojla är också knuten till dollarn. Inte nån konspirationsteori tyvärr, fullt verifierbara fakta.

  Men nån miljard Chineser har kommandoekonomi samt ser knappt handen framför sej av all smog. Hett tips att nickelreaktorer kommer ut där först kanske redan i detta nådens år 2014.

  Det här är “desktop-fusion” som man kanske inte bör ha i fickan men väl i källaren att värma kåken. Och billigt är det också. en tiondel av nuvarande elpris för att värma en kåk, och detta är bara början, i teknikens linda. Och ungefär lika “farlig” som en mikrovågsugn som alla har hemma.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *