NewsVoice besöker Brasilien: I Sao Paolo under det kinesiska nyåret

publicerad 1 februari 2014
Sao Paolo - Foto: Hector Carvalho
Sao Paolo

I hjärtat av Sao Paolos finansdistrikt ligger något udda, ett ovanligt inslag i denna metropol. Bland kvarter efter kvarter med moderna skyskrapor och breda avenyer, kastas man in i en annan värld där man plötsligt hamnar i en myriad av marknadsstånd i typisk Chinatown stil, så långt ifrån Kina man i stort sett kan komma.

Text: Anna Böhlmark, ny medredaktör på NewsVoice, reser just nu i Brasilien | Foto: Hector Carvalho och Ostil

Kineserna som jobbar inne på denna lilla inomhusmarknad har kommit hit som vuxna. Då Sao Paolo historiskt inte har någon kinesisk immigration med i bilden i det färgrika porträttet, är dessa bland de få nyanlända. De säljer samma prylar som de säljer på en identisk marknad i en inomhusmarknad i Kina. Allt är sig likt. Man kunde lika gärna befinna sig i the French quarters i Shanghai eller i Pekings San Li Tun. Bara kunderna skiljer sig.

Det är inte längre strida strömmar av kineser utan här är det brasilianare som flockas bland attiraljerna. Brasilianare som kan se ut på alla möjliga satt. Det finns inga ord som utseendemässigt kan beskriva en brasilianare då arketypen av en Sao Paolista inte existerar.

Staden, som har tjugo miljoner innevånare, är ett virrvarr av blandraser som härstammar från vita europeer, svarta afrikaner, japaner och Amerikas urinnevånare. På få platser i världen kan man finna en liknande rikhet i form och färg.

Faktum är att Sao Paolo är en av världens mest mångkulturella städer. Mellan 1880 och 1930 vällde runt fem miljoner immigranter in i staden från världens alla hörn för att pröva sin lycka.

Bara på senare år har ett mindre antal kineser kommit hit, men ännu existerar inget Chinatown i detta världens tredje största storstadsområde.

Nästan hälften av Sao Paolos, eller som de själva kallar sig, paulistas, befolkning, har idag en Italiensk förfäder. Inte så konstigt då att språket i staden har präglats av flera Italienska dialekter, främst den napolitanska. Tex säger man “scusa” för ursäkta.

Vad som få vet om Sao Paolo är att det är den andra staden i världen vad gäller konsumtion av pizza. Även här kan man alltså ana en koppling till innevånarnas påbrå.

Pizza-ätningen slår tom Neapel i sin omfattning. Per capita slås den endast av New York.

Det återstår att se om inte fler kineser snart kommer flytta in i denna megapol. Kanske kommer då pizzan ersättas som favoriträtt av kinesiska dumplings eller vårrullar.

Sao Paolos gator skulle istället för samban fyllas av fyrverkerier och eldsprutande drakar såsom de kinesiska städerna är just idag, första dan på festligheterna på det kinesiska nyåret.

Text: Anna Böhlmark

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq