Lyckopiller – SSRI-preparat – inte så ofarliga som vi tror

60
1785

ZimelidinSSRI-preparat (lyckopiller) framställs ofta som harmlösa läkemedel med få biverkningar som inte är beroendeframkallande. Vi vet numera att sanningen är en helt annan. Allt fler personer som försöker sluta med SSRI upptäcker vilken kemisk fälla de har fastnat i och hur svårt det är att ta sig ur denna medicinering, skriver Thomas Arvidsson.

Hur farliga de här medlen egentligen är framgår kanske bäst av den nedtystade historien om när läkemedelsbolaget som numera heter AstraZeneca år 1982 lanserade det allra första SSRI-preparatet på den svenska marknaden, Zelmid. Efter att åtskilliga patienter hade blivit förlamade och fått andra allvarliga biverkningar förbjöds Zelmid och AstraZeneca  betalade snabbt ut skadestånd till drabbade patienter, köpte deras tystnad och lade locket på.

Idag vill inte psykiatrin och läkemedelsbolagen att man ens nämner ordet Zelmid. De förnekar all kännedom och låtsas som om de inte vet vad man pratar om när man tar upp ämnet.

Anledningen till att både Astra och Läkemedelsverket agerade så snabbt och drog in Zelmid redan efter mindre än ett år berodde på att man befarade en ny läkemedelskatastrof i stil med Neurosedyn-katastrofen på 1960-talet då ett stort antal barn föddes missbildade med förkrympta armar och ben efter att deras mödrar hade ordinerats det “helt ofarliga lugnande” preparatet Neurosedyn.

Psykiatriska mediciner är långt i från så ofarliga som psykiatrin gärna vill göra gällande.

Mer om Zelmid:


Zimelidin
(såldes under namnet Zelmid i Sverige) var ett antidepressivum och det allra första preparatet av typen selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI. Tillverkare var Astra; nobelpristagaren Arvid Carlsson ledde framtagandet av substansen. Det lanserades under 1982 men drogs tillbaka redan i september 1983 på grund av att det uppdagats att preparatet medförde en risk för allvarliga biverkningar i levern och det perifera nervsystemet samt förlamningar.

Zimelidin var specifikt för återupptaget av serotonin,men något mindre potent än dagens SSRI. Det var en stor nyhet främst på grund av mindre antikolinerga biverkningar jämfört med tricykliska antidepressiva som då dominerade marknaden, samt en annorlunda verkningsprofil, med bland annat effekt mot ångesttillstånd, förutom antidepressiva egenskaper (på samma sätt som dagens SSRI).

Att Zimelidin drogs tillbaka så snabbt kan ses mot bakgrund av neurosedynskandalen, som gjorde att Astra var extremt rädda för allvarliga läkemedelsbiverkningar.

Källa: Wikipedia

Text: Thomas Arvidsson


 


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
60 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jonas K
Gäst
10 februari 2014 kl 09:30

Redaktören! I och med den här artikeln tror jag minsann du med största sannolikhet än en gång brutit löftet du gav här: ”Jag känner att det är dags att markera att NewsVoice aldrig kommer bli en kanal för scientologi”

Mitt förslag för att slippa sådant här är att du låter nya skribenter på NewsVoice skriva under ett dokument där de tar avstånd från bland annat scientologin. Jag har svårt att tänka mig att några scientologer skulle skriva under ett sådant dokument.

Red
Red
Gäst
10 februari 2014 kl 10:36

Jonas K. Är du tankepolis?

Du har alltså kontroll-googlat Thomas Arvidsson.

Det står ingenting om scientologi i Thomas artikel därför är inte NewsVoice en kanal för scientologi. Ditt försök att koppla kritik mot SSRI med scientologi är lönlöst. Kopplar du även samman kritik mot trädgårdsskötsel med scientologi? Lika meningslöst.

Thomas Arvidsson får ha vilken trosuppfattning han vill. Det lägger jag mig inte i. Whatever float your boat. Det borde inte du heller göra, tycker jag.

Du har blandat ihop juristen Thomas Arvidsson med scientologen med samma namn. Den som medverkar i Newsvoice är juristen Thomas Arvidsson, inte scientologen som råkar ha samma namn.

Om du vill jaga scientologer föreslår jag att du kontrollerar alla tidningar i Sverige som publicerar allmänhetens insändare och debattartiklar. Det kan ju finnas scientologer som passerat grindvakterna.

Jonas K (PKJonas.se) du hänger ju en hel del på VoFs forum och där driver du en tråd (ca 70 inlägg) som du rubricerat” NewsVoice”. Du försöker där leda i bevis att NewsVoice är en kantrad tidning åt rasism, scientologi och annat negativt som du hittar på.

Du skrev bla den 28 september 2013:

“Sassersson har ju på sistone börjat ta in ett flertal andra skribenter, kanske för att få lite avlastning. Detta har resulterat i att konspirationsteorierna som presenterats blivit alltmer skruvade då han bland annat tagit in skribenter diagnosticerade med schizofreni.”

Jag undrar hur du kan veta vilka psykiatriska diagnoser skribenter på NewsVoice har.

Läser du deras medicinska journaler?

/Redaktören

inte-pk
inte-pk
Gäst
10 februari 2014 kl 11:49

Jonas K, du kan på VoF istället skriva “… börjat ta in andra skribenter…”, eller “… på sistone tagit in FLERA andra skribenter…”, eller “… börjat ta in fler skribenter…”

Inte skriva “ett flertal”, det är inte så snyggt.

Jag har tittat i kristallkulan, och visst Jonas K lider av FLERA bokstavssjukdomar. Han är tankestyrd-PK, VoF, SSRI och ADHD2.

Kan inte skribenter få skriva under ett dokument där de tar avstånd från VoF – det vore anständigt.

Mariann
Mariann
Gäst
10 februari 2014 kl 14:13

Arvid Carlsson fick nobelpriset år 2000. Han fick priset trots att hans framtagna preparat drogs in 1983 för att det “medförde en risk för allvarliga biverkningar i levern och det perifera nervsystemet samt förlamningar”. På 80-talet var konjunkturen klart bättre så man förstår att man värnade om arbetstagarna.

Dagens preparat är troligen inte bättre än det första som drogs in enligt artikelförfattaren. Talar vi däremot om samhällelig Nytta under en transformativ, postindustriell lågkonjunktur av aldrig tidigare skådad grad, kan vi förstå att SSRI-preparat är mycket användbara för att täcka över samhälleliga tillkortakommanden med kemisk, mental, kastrering.

Thule
Thule
Gäst
10 februari 2014 kl 15:19

Jonas K, du kanske på VoF istället kan skriva “… börjat ta in andra skribenter…”, eller
“… på sistone tagit in FLERA andra skribenter…”, eller
“… börjat ta in fler skribenter…”

Det är inte så snyggt att skriva “flertal” så.

Jag har tittat i kristallkulan, och visst, enligt den så lider Jonas K av FLERA bokstavssjukdomar. Han har, om jag tolkar det vetenskapligt… riktigt: tankestyrd-PK, VoF(r), SSRI och ADHD2 – men kulan kan ha fel, dock aldrig så fel som VoF.

Kan inte skribenter få skriva under ett dokument där de tar avstånd från VoF – det vore anständigt 😉

Peter U Larsson
Peter U Larsson(@larsson)
10 februari 2014 kl 15:41

Viktig och modig artikel om SSRI, som psykiatrin och läkemedelsindustrin så gärna höjer till skyarna som lösningen på allting.

En viktig fråga som verkligen behöver debatteras mer i Sverige.

Vill först bara säga att det glädjer mig mycket att NEWSVOICE och Torbjörn ger en möjlighet för alla människor att komma till tals. Precis som det skall vara i ett demokratiskt samhälle som följer de mänskliga rättigheterna.

Ok, över till sakfrågan, det finns uppgifter på att upp till 1 miljon (!) svenskar idag går på olika psykofarmaka och siffran verkar stiga. Man kan verkligen undra vad detta beror på!

Var kommer alla dessa diagnoser ifrån? I sin senaste DSM-5 har psykiatrin nu satt ihop nästan 400 olika diagnoser på mentala störningar som vi påstås lida av. Läkemedelsindustrin jublar och har tagit fram olika psykofarmaka för alla störningarna. Allt detta marknadsförs nu och säljs för fullt!

I mina ögon råder rena diagnoshysterin – se gärna: http://www.peterularsson.se/diagnoshysteri-psykiatrin-ser-oss-alla-som-mentalt-storda/

Det värsta tycker jag är när barnen stämplas med en diagnos och sedan “medicineras”. Till min stora glädje visar just nu dansk TV en dokumentär som heter “Jag hatar ADHD”. En skola i Danmark har valt att skippa diagnoserna och psykpillerna för att istället hjälpa barnen med enkla praktiska metoder.

Underbart att se! 🙂

Är det inte dags att lyfta fram och satsa mer på naturliga alternativa behandlingar?

Mayne Sundewall-Hopkins
Mayne Sundewall-Hopkins(@mayne-sundewall-hopkins)
10 februari 2014 kl 17:20

Bra artikel. Det är verkligen dags för mer naturliga behandlingar och inte minst rätta kostråd. Det som behövs är en giftfri icke syntetisk kost och en naturlig hälsovård utan vacciner etc!
Bra kommentarer från Mariann och Peter – tack för intressant länk också.
Den danska dokumentären skulle jag ha velat se. Ett fantastiskt initiativ som jag hoppas sprider sig över sundet!

Peter U Larsson
Peter U Larsson(@larsson)
10 februari 2014 kl 17:33

Mayne

Den danska dokumentären finns på SVT play på internet. Sök på ADHD så skall du hitta den.

Håller med dig till 100%.

Alternativen måste lyftas fram! Problemet är väl att läkemedelsindustrin (Big Pharma) inte tjänar några pengar på detta.

Red
Red
Gäst
10 februari 2014 kl 18:30

Vilken NewsVoice skribent menar du? [svara helst via kontaktsidan, inte öppet]

PK Jonas skrev: “Jag har för övrigt bara påstått något om Newsvoiceskribenters diagnoser då denne på sin egen hemsida själva berättat om diagnosen.”

Linda B
Linda B
Gäst
10 februari 2014 kl 18:47

Det finns många människor med schizofreni som lever helt vanliga liv ofta med hjälp av mediciner. De kan ha vilka yrken som helst, t ex läkare eller journalister. Jag förstår alltså inte vad någons eventuella diagnos skulle ha för betydelse i detta sammanhang.

Perra J
Gäst
10 februari 2014 kl 18:59

Jonas K, Red

Jag förstår inte polemiken om att kanalisera scientologiska idéer.
Jag kan inte se nånstans att artikelförfattaren är scientolog, och jag hittar heller inget om jag “kontrollgooglar”.

Jag menar, det har väl inte gått så långt att man kopplas ihop med scientologer så snart man överhuvudtaget yttrar något negativt om psykiatri?

Peter U Larsson
Peter U Larsson(@larsson)
10 februari 2014 kl 19:05

Jag har väldigt svårt att förstå detta också.

Det som gäller måste vara NEWSVOICE regler för artiklar och kommentarer – allt annat är orelevant, diskriminerande och kränkande.

Kommunikationen, sakfrågan, måste väl vara det som är det viktiga, eller?

Linda B
Linda B
Gäst
10 februari 2014 kl 19:15

“Jag avskyr det du säger men är beredd på att dö för din rätt att säga det.” Voltaire 🙂

Peter U Larsson
Peter U Larsson(@larsson)
10 februari 2014 kl 19:25

Linda, håller verkligen med!

Här kommer ett annat liknande citat.

“Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det.” Evelyn Beatrice Hall

Yttrandefriheten är naturligtvis en av grunderna i en demokrati!

Jonas K
Gäst
10 februari 2014 kl 19:51

Linda B: ”Det finns många människor med schizofreni som lever helt vanliga liv ofta med hjälp av mediciner. De kan ha vilka yrken som helst, t ex läkare eller journalister. Jag förstår alltså inte vad någons eventuella diagnos skulle ha för betydelse i detta sammanhang.”

Jag håller absolut med om att deras röster behöver höras. Däremot är det rimligen olämpligt att låta någon med schizofreni berätta om sina bisarra vanföreställningar som om de vore verkliga. Det skulle ju kunna minska chansen till sjukdomsinsikt och vilja till behandling.

Mayne Sundewall-Hopkins
Mayne Sundewall-Hopkins(@mayne-sundewall-hopkins)
10 februari 2014 kl 22:33

Tänk så urbota tråkigt det vore om alla tyckte lika och bara ‘jamsade med’ om allting.
Det bara dumt och omoget att förlöjliga eller mobba den som har en annan åsikt än man själv – leder inte till något annat än till mer trams.
Olika åsikter, och inte minst insikter, sätter ju färg på tillvaron. Jag lär mig något nytt varje dag tack vara alla artiklar och kommentarer här och på andra forum.
För att kunna diskuterar öppet behöver man helt enkelt komma överrens om att man inte är överrens sas (agree to disagree). Det är ok att ha en egen åsikt ..att tycka olika.
Läs gärna ‘I am OK – You’re OK’ – Climb out of the cellar of your mind… av Thomas A Harris MD och ‘Staying OK’ av Amy Bjork Harris and Thomas A Harris MD (founders of the Institute for Transactional Analysis in Sacramento, California).

Red
Red
Gäst
10 februari 2014 kl 23:16

Men Jonas K, hur ska tidningarna i Sverige hantera insändare och debattartiklar om det är som du skriver dvs: “olämpligt att låta någon med schizofreni berätta om sina bisarra vanföreställningar…”?

Det betyder ju att tidningarna måste kontrollera skribenternas psykiska hälsa och även, baserat på tidigare av dina kommentarer, kontrollera deras tro innan deras texter accepteras eller refuseras.

Nim
Nim
Gäst
11 februari 2014 kl 00:53

De har tagit bort dokumentären “Jag hatar ADHD” på SVTplay, men den finns här! 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=HJLVoj0x-sc

Mayne Sundewall-Hopkins
Mayne Sundewall-Hopkins(@mayne-sundewall-hopkins)
11 februari 2014 kl 02:46

Tack Peter och Nim – för tipset och för länken. Har just tittat på programmet och önskar att många fler (helst alla!) barn i liknande situation hade samma möjlighet som barnen i filmen. Vilken härlig skola! ..’twas ‘right up my alley’ 🙂

Linda B
Linda B
Gäst
11 februari 2014 kl 12:07

Ja du, Jonas. Jag säger som Torbjörn, hur ska man kunna veta OM en person varit mitt uppe i sin sjukdom när hon/han har skrivit en artikel? Ska man kontrollera det? Jag tycker man ska bedöma varje text för vad den är.

Annelie Fagerlund
Annelie Fagerlund
Gäst
11 februari 2014 kl 20:15

Vad jag ser här Jonas är att man tydligen får diskriminera människor som inte följer den väg som vi “normala” människor bestämt . Tänk om det är så att just dessa människor med det som psykiatrin bedömer som psykisk sjukdom är människor som ser och hör det som finns bortom den värld som vi tror är sann, tänk om det är vi som sprider våra vaneföreställningar
har nära kontakt med människor som du anser vara fel på , om du visste hur intelligenta dessa fantastiska människor är och framför allt så är dom inte fördomsfulla .
Att läkemedelsindustrin jublar åt alla dessa diagnoser som uppfinns för att få sälja ännu mer psykofarmaka kan jag förstå kan se hur deras kassavalv växer med andra människors lidande.
Jättebra artikel Torbjörn , tack för Newsvoice !

JHL
JHL
Gäst
12 februari 2014 kl 01:32

SSRI Stories – Antidepressant Nightmares

“SSRI Stories is a collection of over 5,000 stories that have appeared in the media (newspapers, TV, scientific journals) in which prescription drugs were mentioned and in which the drugs may be linked to a variety of adverse outcomes including violence.”

http://ssristories.org/old/index1.php?p=school

Peter Larsson
Peter Larsson(@larsson)
12 februari 2014 kl 11:18

Hej!

Rekommenderar denna dokumentärfilm som nu ligger uppe:

JAG HATAR ADHD
http://www.svtplay.se/video/1791201/jag-hatar-adhd?tab=program&sida=1

Håller även med ovanstående kommenterar – diskriminering, kränkningar och smutskastning hör inte hemma i en förnuftig debatt.

Jonas K
Gäst
12 februari 2014 kl 11:47

[raderad avledande kommentar om scientologi mm]

Red
Red
Gäst
12 februari 2014 kl 15:58

[raderad respons till Jonas K:s spekulationer om scientologi och NewsVoice]

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander(@birgit)
12 februari 2014 kl 19:05

För alla som inte tror på artikeln, så är det inte bara Zelmid som er farlig det är i stort sett alla SSRI/PSYK preparat. De basera sig på den förställningen att psykisk sjukdom är en kemisk obalans i hjärna. Detta har man aldrig kunnat påvisa! Det man kunde däremot på- visa var att psykmediciner ändra den kemiske balansen i hjärna, då hjärnan försöker kringgå de skadeverkningar blir den förändrat och det krävs åratal av långsam nedtrappning för att få hjärnan att reagera normalt igen. Det har tom visats att långvarig behandling utlöser nya “psykiska sjukdomar” som oftast blir behandlat med nya mediciner som förvärrar det hela. Det är där pengarna ligger, inte för inte är just psykmedicin det gyllende kalv för Läkemedelsindustrin. Tyvärr spelar psykiater med i detta onda spelet. För den interesserade rekommendera jag följande böcker:” Deadly medicines and organised Crime”. Prof . P. Götzsche;” Anatomy of an Epidemic” Robert Whitaker;”Medication Madness”. Peter Breggin; “Psychiatric drug induced chronic brain impairment”; Peter Breggin; “The myth of the chemical cure”. JMoncrieff. Listan kan blir hur lång som helst. Kunskapen är där ute, frågan är bara varför man inte använder den? Är psykiatrin så korrupt att de vet vad som gäller men gör inget? Även psykiater är läkare och har därmed svurit Hypokrates eden: DO NO HARM !!

Anonym
Anonym
Gäst
12 februari 2014 kl 20:47

Rekomenderar filmerna som finns på
http://www.whocaresinsweden.com/sv/
Mycket sevärda.

Jonas K
Gäst
12 februari 2014 kl 22:20

[raderad avledande kommentar om scientologi mm]

Red
Red
Gäst
12 februari 2014 kl 22:35

Som sagt jag kan inte reglera publicering utifrån varje persons trosuppfattning eller världsåskådning. Det skulle betyda ett angrepp på de mänskliga rättigheterna enligt artikel 18 (Tanke- och religionsfrihet, ref regeringens webbplats).

[förkortad kommentar]

Sylthammar
Sylthammar
Gäst
12 februari 2014 kl 23:04

Det är lurigt när Jonas K och sedan “red” hakar på orden “kanal för”.

Sedan när skulle en annan person, eller tex VoF, få vara den som utstakar hur en korrekt kanal ska se ut?

Om någon vill peka ut andra och sätta stämplar och etiketter på andra, så ska man veta att dessa etiketter just är framtagna från elitens elit, ren kommunistiska metoder, för att snabbt eliminera de som går emot makten, eller eliten, och deras agenda för omstörtning av samhället.

Där är “krafter” som ni, eller den vanliga media,, som är den bakvända och farliga “kanalen”.

Alla kan själva se att tex SVT sedan länge varit kanalen för tex rasism, fast dess andra sida – att gå till den tokiga extremen där allt ska jämställas. Vi ser i dessa dagar att Chefen för Svensk Näringsliv hoppas på och ska löpa gatlopp,även i DI, för vad han sagt om att det inte ska kvoteras in i styrelser efter kön.

“Eran” extremism är vad man ska se upp för, inte de som vad som ganska löjligt kallas “smygrasism”. Om någon skulle ta upp om raser här, så är väl det lika ok och bra som om man tar upp om tex vaccin?

Raser är en av de stora saklerna, då mäsnkligeheten har olika härkomst, och som blivit raser och etniciteter. Varför skulle det tex inte kunna vara ett ämne på Newsvoice precis som Hälsa och Kultur… jag skojar lite, men vill me d det påvisa hur exterm (och därmed kriminell) tänket och styrningen av vad som ska vara enligt ett öppet samhälle och tankefrihet, etc.

Eller ska man förutsätta att alla är tankeprogrammerade?

Jonas K
Gäst
12 februari 2014 kl 23:08

[raderad avledande kommentar om scientologi, van Helsing mm]

Thomas
Gäst
12 februari 2014 kl 23:52

Så, vilka är alternativen till psykofarmaka? Självklart vet jag att det finns alternativ, eller komplement om man så vill, men vad tycker ni? Speciellt nyfiken på Peter U. Larssons tankar härom.

Tror väl inte att det är någon som skriver härinne som är öppet scientolog, utom möjligen Janne Larsson om han räknas som skribent. Peter U Larsson är ju inte öppet scientolog, han tillhör ju bara scientologernas frontorganisation KMR, den tvättade ytan så att säga.

Vill föra fram att psykvården inte enbart arbetar med psykofarmaka och ECT. Samtalskontakt/terapi äger rum. Många landsting erbjuder mindfulnesskurser. Sen kan det ju vara så att vårdgivare är dåliga på att lyfta fram och/eller erbjuda de delarna.

Mindfulness tror jag personligen är psykisk sjukdoms botemedel, eller låt oss kalla det hjärnans rehabilitering. Men innan rehabilitering behövs det stabiliserande vård och före det livsuppehållande åtgärder om det varit riktigt illa. Psykofarmaka.

Är det någon som vet vad vi har för botemedel mot scientologi? Jag har letat länge, men sjukdomen är som en muterande cancer.

Ritalin -.nej tack
Gäst
13 februari 2014 kl 07:56

Psykofarmaka skapar psykisk ohälsa och är egentligen en väldigt farlig princip – att mixtra med psyket. slutar aldrig väl.

Lidvall
Lidvall
Gäst
13 februari 2014 kl 08:50

[raderad avledande kommentar om van Helsing mm]

Red
Red
Gäst
13 februari 2014 kl 10:33

Denna artikel handlar om SSRI-preparat. Därför har jag raderat alla flera kommentarer som handlar om helt andra ämnen inkl mina egna som responderat på dessa kommentarer.

Taktiken hos vissa skeptiker (nästan alltid associerade till VoF) är att ständigt avleda uppmärksamheten från SSRI så fort ämnet nämns till tex van Helsing eller scientologi.

I fortsättningen på NewsVoice. Alla försök att avleda diskussionen om tex SSRI till tex scientologi kommer inte att publiceras, om inte annat av respekt till skribenten som lagt ned tid på att skriva artikeln och dels för att NewsVoice just inte är en kanal för scientologi (hur mycket dessa skeptiker än vill försöka få det till det).

Thomas
Gäst
13 februari 2014 kl 18:50

Jag väntar med spänning på förslag på alternativa behandlingar, som fungerar, är tillgängliga och INTE ekonomiskt belastande då ett av de största problemen för psykiskt sjuka är att deras ekonomi suger stenhårt (på sikt).

Kom igen nu.

Sylthammar
Sylthammar
Gäst
13 februari 2014 kl 19:14

Thomas frågade:

“Så, vilka är alternativen till psykofarmaka?”

Jag tror frågan är fel ställd.

Man kan inte ställa saker så mot varandra.

Om psykofarmaka i sig inte är medicin, så finns inga alternativa mediciner heller.

Vill man må bra, eller bli bra. Vill man maskera och eller vill man “bi hel och sig själv”?

Man får söka på annat håll, men inte bland kemiska preparat.

Perra J
Gäst
13 februari 2014 kl 20:49

Alternativ till psykofarmaka?
Det har först att göra med individens inställning, och faktiskt hur man definierar sin identitet. ÄR jag en materiell, kemisk/bioogisk varelse som lever bara en gång, som är i händerna på vetenskapen, som lyder under ett stimulus-responsmönster, då finns inga alternativ till psykofarmaka, och det valet måste man kunna göra.

ÄR jag däremot inget av detta, utan är villig att söka de verkliga orsakerna till mina problem, så kommer jag att hitta den rätta vägen att gå. Det valet måste man också kunna göra. Och det är alltid på eget ansvar. I det första fallet anser du att samhället, eller vetenskapen, har hela ansvaret för ditt liv.

Men faktum är att individen har hela ansvaret för individens liv.

Men alternativen då? Tja, det finns många terapier, mindfulness har nämnts. Vi har även regressionsterapi (läs Brian L. Weiss’ böcker). Det finns massor, men jag tror att man hittar sin rätta väg, bara man en gång tagit steget att själv ta ansvar över sitt liv. Någon har sagt att det största äventyr du kan finna är du själv…

Janne
Janne(@janne)
13 februari 2014 kl 20:59

Svaren som efterfrågas vid många sorters sjukdomar, och speciellt de av mental, emotionell och själslig karaktär, finns oftast inuti oss själva..
Ofta ligger det en trasig barndom i grunden, olika former av trauman osv…
Då hjälper inga kemiska piller i världen som bara lägger locket på…utan då måste man istället bearbeta det som hänt och försöka lösa upp orsaken.
Det är vägen man måste gå för att kunna återfå den genuina hälsan.

En terapi som använts mycket och med stor framgång vid traumatiska tillstånd är TRE, tension and trauma release exercises.
Läs lite mer om den här: http://www.minskadinstress.se/
Se även på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=bPFbXdSGSkc

Thomas Arvidsson
Thomas Arvidsson
Gäst
13 februari 2014 kl 23:48

Det är nog tyvärr precis som Janne skriver att SSRI-preparaten (och även övriga familjemedlemmar i den gruppen av psykofarmaka) inte har någon som helst botande effekt utan bara dämpande och lägger locket på och resultatet då blir att alla former av känslor och naturliga “ups & dows” i livet neutraliseras och blir ett noll-läge där allt upplevs som ett stort vaccum med varken glädje- eller sorgkänslor. Ett slags zombieliknande tillstånd där inget betyder någonting längre och det normala känsloregistret sätt ur spel.

När SSRI introducerades var preparaten tänkta som korttids-medicinering för att komma ur en tillfällig nedstämdhet eller lättare depression och skulle sedan trappas ned och sättas ut eftersom längst 6-12 månader. Om depressionen kvarstod efter det skulle annan terapi prövas. I dag vet vi patienter som regelbundet tagit dessa preparat sedan 15-20 år tillbaka i sträck och att inga andra behandlingsmetoder prövats. “Medicinen fungerade ju, patienten är ju inte deprimerad längre. Nytt recept och återbesök om 6 månader.” En billig qvick-fix för psykvården utan inläggningar och dyra samtalsterapier.

Under tiden lever personen i ett bedövat tillstånd där normala känslor inte längre finns eftersom de är paralyserade av kemiska medel.

“Min mamma dog och jag kände inte ett skit, på begravningen var min far och mina syskon helt förkrossade. Jag var helt känslokall och kände ingenting. Jag fick låtsas att jag grät men det var inte äkta. Tre år senare blev jag äntligen fri från mina antidepressiva och några månader senare kände jag för första gången sorg efter min mors bortgång. Jag hade varit som en zombie i 12 år. Nu kan jag äntligen känna livets glädjeämnen igen och känna samma känslor som jag kunde tidigare, före medicineringen.” – Carina S.

Samtalsterapi, gruppterapi, KBT eller vilken sort alternativ behandling som helst är bättre än SSRI.

JHL
JHL
Gäst
14 februari 2014 kl 01:44

“Anonym says:
12 Feb, 2014 at 20:47
Rekomenderar filmerna som finns på
http://www.whocaresinsweden.com/sv/
Mycket sevärda.”

Tack för länken. Bra dokumentärer med övertygande information. Något alla i Sverige borde se. I alla fall de som fortfarande bryr sig.

JHL
JHL
Gäst
14 februari 2014 kl 02:52

Skriv ut och sätt upp anslagstavlor. Kanske folk börjar bry sig igen?

Droger i riksdagen för utskrift – https://www.artimus.se/debatt/05_Swedish_parliament/PDF/05_Swedish_Parliament.pdf

Drogad socialtjänst? – https://www.artimus.se/debatt/03_Swedish_socialworker/PDF/03_Swedish_Socialworker.pdf

Drogade domare? – https://www.artimus.se/debatt/02_Swedish_court/PDF/02_Swedish_Court.pdf

Perra J
Gäst
14 februari 2014 kl 08:19

Om man väljer den alternativa vägen, och går till botten med problemen, kanske man i någon terapi finner de avgörande incidenterna i det förflutna, där man gjorde de mycket hårdföra val, som orsakar det lidande man upplever idag.

Men om man kan se dessa val idagens ljus ånyå, upphävs dess negativa verkan. Man kan inte ändra vad som skett. MEN, man kan ändra sin REAKTION på det som skett – vilket är det enda väsentliga.

Om man däremot väljer psykofarmaka, då har man utan vidare accepterat att “det är något fel på min hjärna”. Vilket förstås leder till slutsatsen att hjärnan går sönder varje gång man är med om en traumatisk upplevelse!

Men det här är som sagt först och främst ett val. Människor som går på psykofarmaka vill oftast försvara sin vana med näbbar och klor. De blir ofta ursinniga bara över att höra om att ta eget ansvar för sina problem.

vemedetsomtalar
vemedetsomtalar
Gäst
Reply to  Perra J
21 januari 2015 kl 13:39

Du snackar skit. Folk som växer upp under usla hemförhållanden får ofta en rubbad H(ypothalamus)P(ituitary)A(adrenal)-axel. Somliga blir bipolära andra schizofrena. Har du någon verkningslös samtalsterapi att rekommendera för dom med? Något förslag kanske för dom med PTSD eller allmän humörslabilitet? Ja oja vad folk vill äta piller, Tardiv dyskinesi, Hyperprolaktinemia, Gynekomastosi, Diabetes, Erektil dysfunktion, krympta testiklar,, Men det löser sig, någon liberal och troligtvis kapitalistisk sprätt som tror på den “fria viljan” och att “idéer styr världen” löser det hela genom att antingen individualisera sociala problem eller inbilla sig att spår inte sätter sig i hjärnan.. God jul på dig eller något i efterskott.

Thomas
Gäst
14 februari 2014 kl 12:12

ack för era tankar.

@Sylthammar
Jodå, frågan är helt rätt ställd. Det var precis den frågan jag avsåg att ställa så det blev alldeles rätt. Det går att ställa saker så mot varandra. Varför skulle det inte kunna göras. Man-satser är väldigt farliga, de förutsätter alltför mycket. Jag pratar om alternativa behandlingar, inte medicin. Psykofarmaka är en av de konventionella behandlingsformerna. Behandlingsformerna som inte är konventionella är de som i detta fall är alternativa.

Det här med att ‘om man vill må bra, eller bli bra’. Det är självklart att psykofarmaka inte botar någonting. Det är heller inte meningen att psykofarmaka ska vara något som används permanent, såtillvida inte det konstateras att det rör sig om en klinisk depression (en diagnos jag för övrigt är rackarns skeptisk till). Jag tror syftet är att det sätts in som en stabiliserande nödåtgärd, för att sedan möjliggöra eller underlätta terapi. Terapi är ett botemedel för många människor så jag antar att vi där kommer i närheten av att lösa eventuella trauman som ligger till grund för depression vare sig vi talar om medvetandet/psyket eller själen.

Att sedan psykofarmaka tenderar bli en permanent lösning är något jag själv anser är tokigt. Jag känner personligen ingen människa som börjat med psykofarmaka och sedan lyckats sluta. Här misslyckas psykiatrin fatalt. Vad de också misslyckas med är att pusha för andra konventionella behandlingar vilket mindfulness idag kan sägas vara.

Den som önskar får absolut söka bland kemiska preparat. Varför får “man” inte det? Vem är denna “man” du talar om och vad heter han? Märks det att jag inte gillar man-satser?

Vad jag inte förstår är varför det inte är att ta ansvar för sina problem när någon väljer psykofarmaka.

@JHL
Terapiformer är toppensupertuppenbra men det är ingenting som fixar till ett psyke på en pisskvart. I vissa fall är psykiskt sjuka inte ens mottagliga för någon form av terapibehandling förrän psyket stabiliserats med hjälp av medicininsättning. En familjesituation kan också kräva snabb insättning för symtomdämpning.

Thomas
Gäst
14 februari 2014 kl 12:14

@Per Melin J
Vad underbart att du faktiskt upplever att människor har rätt att välja den kemiska vägen. Men om vi tar en sekulär och ateistisk individ som anser att den andliga aspekten av det hela är karaktärisera som woo-woo så faller ju exempelvis regressionsterapi (om du avser regressionsterapi i form av upplevelser från tidigare liv) inte något alternativ. Dessa människor kanske tar ansvar för sina liv genom att konstatera och acceptera att de har allvarliga problem och därmed väljer att medicinera för att fungera bättre som människor och minska eget och anhörigas lidande.

Mindfulness borde ju fortfarande kunna vara ett alternativ förstås men personligen ser jag det som ett initialt komplement trots att jag är övertygad att det i förlängningen, över tid, är att likställa med en bot. Detta är något jag tror att psykiatrin inom en snar framtid kommer inse möjligheterna med eftersom forskningen gällande hjärnans påverkan av Mindfulness (och meditation) växer alltmer.

Vad jag inte förstår är varför det inte är att ta ansvar för sina problem när någon väljer psykofarmaka. (skulle inte varit med i föregående inlägg)

Thomas
Gäst
14 februari 2014 kl 12:15

@Janne Forsström
Jag är helt överens med dig om att svaren finns inuti oss själva tillika att olika trauman i många fall, kanske alla, vare sig det rör sig om själen eller hjärnan. Men det där med att lägga locket på med kemiska piller vill jag svara på även om jag i grunden håller med om att det är exakt vad vi gör med psykofarmaka.

Om jag kommer fram till en olycksplats och får som uppgift att ta hand om ett offer med ett brott på kroppspulsådern så låter inte jag det vara bara för att skadan behöver sys för att personen ska klara livhangen i sluthändan. Istället lägger jag locket på med hjälp av ett tryckförband, en livsuppehållande åtgärd. Det är denna aspekt av psykofarmaka jag upplever att du missar eller inte förstår. Med det sagt har vi fortfarande kvar problemet att offret inte kommer fram till operationsbordet, om vi översätter till den psykiatriska vården. Det stannar ofta med medicinering och därmed sker ingen läkningsprocess. Symtomen dämpas och patienten kanske aldrig upptäcker möljligheter att läka sig själv med hjälp av annat.

Likväl kan denna symtomdämpning vara avgörande för en familj som lever med någon som är psykiskt sjuk. Låt oss inte glömma barnen som behöver sin förälder. Låt oss komma ihåg förhållandet som raseras om symtomen inte dämpas, eller livet som släcks.

Slutligen, lite väl många man-satser, Janne. Du sitter inte inne med någon allmängiltig kunskap, är jag övertygad om. Det finns människor som aldrig kan komma i kontakt med orsaker som ligger till grund för en psykisk sjukdom eller som trosmässigt kan föreställa sig någon annan behandling än medicinering. Ska vi slänga dem på soptippen?

Daniel samuelsson
Daniel samuelsson
Gäst
14 februari 2014 kl 15:29

Jag kritiserar också psykiatrin och jag är inte en scientolog och det behöver man inte heller vara att genomskåda att psykiatriker ingenting annat är än ett gäng kvacksalvare som bara är avundsjuka på de riktiga läkarna. och så ljuger de också om folk som de ser som ett hot. Näthatar en kompis till mig, precis som en fjortis. Avundsjuka gentemot andra, så beter sig småbarn och ska folk älta själsliga problem hos dessa jättebebisar. Och vem ska man mest tro på? En välmenande kroppsläkare som vill få ut folk i motion eller en som ställer sig och gapar och skriker åt det som ett autistiskt småbarn och tolkar det som scientologi. Vad säger vetenskapen och riktiga läkare om motion och frisk luft. Det frigör endorfiner, ger bättre immunförsvar och håller kroppen frisk. Det tolkar dessa dårar som depressioner, mycket energi och att fly problem. Och sedan så får de för sig att folk som tränar och är i mån av sin hälsa inte kan relatera till arbetsplatser, förhållanden och andra människor, samtidigt så friskförklarar de sjuka våldtäktsmän som bör kastreras. Gynna mentalsjuka dårar som bör spärras in omedelbart, aldrig i livet. Och så som de beter sig, kallar folk för bögjävlar, H:ord bara för att de gör något vettigt av sitt liv visar bara vilka omogna idioter de verkligen är. Sedan mumlar de om fixerade specialintressen där man inte kan relatera till arbetsplatser och förhållanden, men tycker inte att evigt dataspelande är ett problem och allt annat är så kallat avvikande. Har de då ens kollat sig själva? Hade inte evigt dataspelande varit ett problem, då hade de inte fått några kunder, för alla hade suttit hemma och spelat dataspel. Ska man lyssna på och tro på sådana idioter? I min värld är varken ett arbete och en flickvän ett dataspel. Och så ljuger de om allt de ser som ett hot. Och så tror de att så kallade vuxna springer runt och kissar ner sig och jag snackar inte om ålderssjukdomar. Normalt att bli fullständigt galen bara för att folk inte är dataspels och Jack Vegasmissbrukare, alkoholist eller inte glor på dokusåpor på bebisnivå. Älta problem hos jättebebisar som själva uppenbarligen har psykiska störningar, inte en chans. Normalt att tro att på cafeer så sitter man och spelar dataspel, äter dataspel, går runt naken och skryter hur man kissar ner sig. Det finns nog en psykisk störning att vara… Read more »

JHL
JHL
Gäst
14 februari 2014 kl 15:44

@Thomas Arvidsson

Jag vet inte hur bra terapi är, men de anti-depressiva läkemedel som används i så stor utsträckning idag är uppenbarligen inte bra. Rekommenderar dig att se dokumentärtrilogin som förklarar de stora problem som SSRI-preparat orsakar, och att de faktiskt inte löser några problem. Det preparaten gör är att de dämpar känslorna. Men inte bara de “negativa” (det är inte heller alltid negativt att känna sorg, det är mänskligt och nödvändigt om ett samhälle ska fungera).

Det som händer är att dessa människor lika ofta tappar förmågan att bry sig om andra, att känna empati eller stark kärlek. Frågor som ställs i filmen är vad som händer om stora delar av människorna i t.ex. riksdagen, polisen, rättsväsendet och socialtjänsten är påverkade av dessa droger. SSRI-medicinerna förvandlar i vissa fall människor till psykopater och det är allvarligt, speciellt om de jobbar offentligt och tar beslut om hur andra människor ska leva sina liv.

Länken till filmerna igen https://www.artimus.se/whocaresinsweden/sv/whocaresinsweden.php

Thomas
Gäst
14 februari 2014 kl 16:21

Jag väntar med att ta artemis seriöst till dess att deras oberoende bevakning handlar om något annat än SSRI.

Jag ifrågasätter inte problemen med SSRI. Jag försöker få människor förstå att det kan vara nödvändigt för människor att ta SSRI för att kunna fungera för sina anhörigas skull (tänk fru och barn som påverkas väldigt negativt av en psykiskt sjuk familjemedlem som tillochmed kan vara farlig för sin omgivning utöver sig själv).

Jag försöker framhålla att det kan vara ett alldeles utmärkt alternativ som en första åtgärd, för att stabilisera. Problemet anser jag är att det inte verkar som om någon psykiatriker på allvar försöker ta av människor från preparatet utan pga olika orsaker, förmodligen spelar resurs- och tidsbrist in väldigt mycket här, låter det bli en permanent lösning. Tillika är det ett mycket stort problem att de konventionella behandlingsmetoderna som finns inom psykiatrin inte erbjuds/lyfts fram ordentligt.

Jag försöker alltså vidga vyerna och motverka konformiteten härinne. Konformitet har ju aldrig fått någon att tänka särskilt kreativt eller klart, vill jag tro.

JHL
JHL
Gäst
14 februari 2014 kl 17:02

@Thomas Arvidsson
Så du menar att du inte kan ta Artimus seriöst bara för att de har gjort en viktig och faktaspäckad dokumentärserie om SSRI och hittills inte gjort någon dokumentär?

Du har ett flertal fall där personer som medicinerats med SSRI har blivit våldsamma psykopater och mördat sina familjer och en hel del har tagit självmord. Du har ca 5000 tragiska fall relaterade till SSRI som det rapporterats om i massmedia här (mörkertalet är förmodligen stort) – http://www.ssristories.org (ta det gärna seriöst, även om du ser det som ett problem att sidan handlar bara om just SSRI).