Lyckopiller – SSRI-preparat – inte så ofarliga som vi tror

60
1453

ZimelidinSSRI-preparat (lyckopiller) framställs ofta som harmlösa läkemedel med få biverkningar som inte är beroendeframkallande. Vi vet numera att sanningen är en helt annan. Allt fler personer som försöker sluta med SSRI upptäcker vilken kemisk fälla de har fastnat i och hur svårt det är att ta sig ur denna medicinering, skriver Thomas Arvidsson.

Hur farliga de här medlen egentligen är framgår kanske bäst av den nedtystade historien om när läkemedelsbolaget som numera heter AstraZeneca år 1982 lanserade det allra första SSRI-preparatet på den svenska marknaden, Zelmid. Efter att åtskilliga patienter hade blivit förlamade och fått andra allvarliga biverkningar förbjöds Zelmid och AstraZeneca  betalade snabbt ut skadestånd till drabbade patienter, köpte deras tystnad och lade locket på.

Idag vill inte psykiatrin och läkemedelsbolagen att man ens nämner ordet Zelmid. De förnekar all kännedom och låtsas som om de inte vet vad man pratar om när man tar upp ämnet.

Anledningen till att både Astra och Läkemedelsverket agerade så snabbt och drog in Zelmid redan efter mindre än ett år berodde på att man befarade en ny läkemedelskatastrof i stil med Neurosedyn-katastrofen på 1960-talet då ett stort antal barn föddes missbildade med förkrympta armar och ben efter att deras mödrar hade ordinerats det ”helt ofarliga lugnande” preparatet Neurosedyn.

Psykiatriska mediciner är långt i från så ofarliga som psykiatrin gärna vill göra gällande.

Mer om Zelmid:


Zimelidin
(såldes under namnet Zelmid i Sverige) var ett antidepressivum och det allra första preparatet av typen selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI. Tillverkare var Astra; nobelpristagaren Arvid Carlsson ledde framtagandet av substansen. Det lanserades under 1982 men drogs tillbaka redan i september 1983 på grund av att det uppdagats att preparatet medförde en risk för allvarliga biverkningar i levern och det perifera nervsystemet samt förlamningar.

Zimelidin var specifikt för återupptaget av serotonin,men något mindre potent än dagens SSRI. Det var en stor nyhet främst på grund av mindre antikolinerga biverkningar jämfört med tricykliska antidepressiva som då dominerade marknaden, samt en annorlunda verkningsprofil, med bland annat effekt mot ångesttillstånd, förutom antidepressiva egenskaper (på samma sätt som dagens SSRI).

Att Zimelidin drogs tillbaka så snabbt kan ses mot bakgrund av neurosedynskandalen, som gjorde att Astra var extremt rädda för allvarliga läkemedelsbiverkningar.

Källa: Wikipedia

Text: Thomas Arvidsson


 


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

60 KOMMENTARER

 1. (Korrigerad) Så du menar att du inte kan ta Artimus seriöst bara för att de har gjort en viktig och faktaspäckad dokumentärserie om SSRI och hittills inte gjort någon dokumentär om något annat ämne?

 2. Det här är fruktansvärda preparat. Började äta dom för ca 20 år sedan mot panikångest och har försökt att sluta sedan dess. De erfarenheter jag har fått på grund av dessa önskar jag ingen. Letar hela tiden på nätet efter någon som till sist har lyckats sluta, men icke. Har barn och kan ärligt säga att vore det inte för dem hade jag inte suttit här idag och hoppats. Tycker att det här utskrivandet av ssri till barn och ungdomar är så vidrigt. Visst, det kanske finns dom som kan sluta men också många som sitter i samma sits som mig.

 3. Ja SSRI är fruktansvärda preparat som borde totalförbjudas, har folk väl en gång börjat med dem så har de ofta väldigt svårt att kunna sluta med dem då de är kraftigt beroendeframkallande. Därför ska man ALDRIG börja med dem, de har förstört livet för massor med människor, både genom eget lidande, lidande för andra, våldsbenägenhet, självmord osv…

  Människan har överlevt i tusentals år utan SSRI, det måste vara ett fullständigt mysterium för alla psykiatriker och folk som lovordar dem och tror det är lösningen på alla psykiska störningar…

  Vill man gå vägen genom läkemedel så finns det mycket bra homeopatiska läkemedel att använda vid psykiska åkommor. Naturliga medel som är helt utan biverkningar!

 4. Thomas skrev:

  ”Jodå, frågan är helt rätt ställd. Det var precis den frågan jag avsåg att
  ställa så det blev alldeles rätt. Det går att ställa saker så mot varandra.

  Varför skulle det inte kunna göras. Man-satser är väldigt farliga, de
  förutsätter alltför mycket. Jag pratar om alternativa behandlingar, inte
  medicin”

  Frågan är inte rätt ställd. Svårt att läsa ;-)?

  Eftersom SSRI inte är medicin, inte är ”behandling” eller bot, utan
  biokemiskt övergrepp >>> dölja, kamouflera och trycka undan så man har det i sin ryggsäck – så kan det därmed inte finnas alternativ, till något som då inte ens finns.

  Alltså, igen: ”Må bra eller bli bra?”

  ”En familjesituation kan också kräva snabb insättning för symtomdämpning.”

  ”Likväl kan denna symtomdämpning vara avgörande för en familj som lever med någon som är psykiskt sjuk. Låt oss inte glömma barnen som behöver sin
  förälder.”

  Det du gör när du skriver så är att försöka dra in andra personer, familjen, att de ska ge legitimitet till att förskriva SSRI-preparat.

  Utan perspektiv i livet så kommer folk att tro på ”effekter”, om man knaprar vitlök så står man emot förkylningar… ungefär så – alltså man håller alltid på med att söka effekter, även om det går så långt till psykisk lobotomi.

  Blanda inte in familjen, alla har sitt öde. Med bredare perspektiv så vet man att inte gå efter skenet, utan att gå efter om någon/familj är på rätt kurs, eller har blivit bistådd med att söka kortsiktig frist för att bygga upp en bomb senare.

  Allt lidande är karma. Vi har våra egna saker med till våra liv, gång efter gång. Hu ska man klara att må bra då det därute är upp och ned, när det är som VoF? Där vetenskap är den förhärskande religionen. Där livet är vad kommunismen vill – särskilja människan från hennes natur och ursprung med himlen, det ovan, att hon är en andlig varelse i en fysisk kropp – bli själlös i ett non human society. Det är inte konstigt att bli deppig, om man inte tar tag i saker och ting.

  Det som de ger SSRI-preparat för är inte sjukdomar! Det är bara som man säger för att på så sätt kan man få kontroll över andra, och få dom till att lätta på plånboken.

  Jag tror att många här kanske också tänker att vad Gudrun Schyman sa är ok…, hon sa i tv-soffan, ungefär att: ”jag förstod plötsligt att jag var DRABBAD av en SJUKDOM…”

  Hon är beroende, missbrukar alkohol. Tänk, hon bara smiter, och det får passera, för det tjänar det pk-tänk som regerar. Hon lägger det utanför sig själv, något kom liksom och hoppade på henne…. hon är ett offer, drabbades… – och vips – det var en sjukdom… enligt någon manual. Hmmm, då måste det finnas några lämpliga piller att ta till. Eller kanske ett snyggt rosa vaccin.

  Nu är samhället sjukt och perverterat. Hur ska då dess inneboende kunna ”må bra”?

  Barn har kanske en ”förälder”, de får inte det som de ska ha, den ”näringen” från dess gudar, förädrarna, yin och yang. De förstörs så tidigt nu i livet. Lämnas som små in på skolanstalt där RFSL och annat elände förstör barnen inifrån.

  En miljon svenskar har beroendeproblem:

  http://www.svt.se/nyheter/#sverige/en-miljon-svenskar-har-beroendeproblem?&_suid=139240887282808875067344684229

  Hur många är shoppingmissbrukare?

  Plockmat till TV-soffan
  http://www.svt.se/gomorron-sverige/recept/plockmat-till-tv-soffan

  Inte må bra… en följd av att man inte längre har rättesnören, moralen urholkas, etc. Alla vet ”i sitt hjärta” vad som är fel/ont respektive rätt/gott, men följer ändå med i samhällets rutschkana utför, och går därmed emot sig själva, sin natur – då kan man inte må bra. Då får man döva sig med beroenden, missbruk och annat. Ska då alla knapra SSRI-preparat till slut? Ja, det ska dom antagligen…

  Att då ta kemikalier för att man inte mår bra är skrattretande. Det som smärtar, den biten av en, det är ju den som kan visa en på att försöka förändra något som man behöver ta itu med, det som är ”ur kurs”, det som är orsaker. Om man berövar en människa den möjligheten, kanske under förevändning” att andra kan må dåligt för att personen inte mår bra… då gör man en verkligt dålig sak, det värsta tänkbara. Om man ser till att folk kommer bort från att se sammanhang, orsakssammanhang, orsak och verkan, vad finns det då för möjlighet att att BLI bra, istället för att till synes en tid ”må bra”? Man komemr till sist inte att ”må bra” om man bara skjuter upp saker och ting, maskerar – för det finns kvar, men det är än mer nedgrävt. Det kan inte kalals för vård, sådana fenomen som SSRI.

  Det är mycket bättre att vända tillbaka till ett normalt liv, då kan man pö om pö komma bort från sådant som kanske börjar som lite nedstämdhet och som senare kan bli depression ochh annat värre. Normala tips kan vara:

  Släng ut tv:n och annat som är till för att försöra människan, familj och individ. Ha ingen tidning. Bryt vanor som håller kvar en i det förflutna.
  Ät vid köksbordet i andakt och tacksamhet, långsamt. Tacka för allt.

  Ut med allt som ger elektromagnetisk strålning, DECT, trådlösa nätverk, mikrovågsugn etc. Sätt upp skydd om det finns grannar som har det på andra sidan väggen till där man vistas, sover… eller om man har master i närheten utanför.

  Drick mycket bra vatten, ät mycket fettsyror, vitaminer, mineraler och spårämnen.

  Vistas ute bland elementen, var vid grönska och vatten, få mycket negativa joner bland skog och där vattnet slår mot land.

  Var med familj och andra som är hela, söka sig till det friska.

  Ska jag lyfta fram en sak som är så ödeläggande för människans hälsa, den psykiska, så är det elektromagnetisk strålning – den är som en farsot.

  http://www.antidepressantsfacts.com/pinealstory.htm

  Se punkt tre och framåt, det är en text på tre sidor. Jag tar inte utrymme här för det, men den som är duktig kan sammanfatta om det med tallkottkörteln, serotonincykeln, melatonin, ihop med EMF, elektromagnetisk strålning.

  Det finns/fanns många som tycker massa saker kring hur man ska må bra… tex Bengt Stern skrev:

  ”Att må dåligt är en bra början”: en bok om den obegränsade människan

  http://www.adlibris.com/se/bok/att-ma-daligt-ar-en-bra-borjan-en-bok-om-den-obegransade-manniskan-9789188756046

  Men han avled tidigt. Any clues?

 5. Debatten är lite ensidig, vilket gynnar psykiatrin. Blicken bör också vändas mot de som granskar, dvs forskare i allmänhet och psykiatriker i synnerhet. Vetenskapen står för en teknisk och mekanisk syn på världen där vetenskapen reducerar möjliga upplevelser och förklaringar av världen. Avsikten är att världen ska göras mer begriplig och lätthanterlig genom kontrollad världsåskådning med hjälp av olika mätstationer.

  Vetenskapen konstruerar en världsbild som stödjer industrisamhällets rovdrift av naturen och människor. Allt som avviker/utmanar den ”korrekta” vetenskapliga synen på världen måste därför med nödvändighet karaktäriserat som ”sjukt”. Offer för psykiatrins marodörer hör då individer som försöker förverkliga sig själva genom att utveckla hela sin människopotential och/eller känner att något livsnödvändigt förvägras anden.

  Vad är sjukt? Fysikern och filosofen Evelyn Fox Keller menar att vetenskapen är uppbyggd av schitzoida personligheter som stakat ut ”normaliserade” sätt att utforska och tolka världen. De har svårt att tillåta andra människor att utveckla sidor i sin personlighet som de själva inte lyckats integrera. Samhället uppmuntrar partiella individer som skalat av sig stora delar av sin personlighet. Vetenskapen skiljer mellan oss och dem. De som är utanför de vetenskapliga fälten blir automatiskt till objekt, fria för granskning, utlåtanden och bestraffning. SRRI är en typ av medicinskt straff.

  Många av dagens hälso- och sociala problem har…

 6. Tycks finnas matematiska problem Min dator räknar 298 tecken. NewsVoice har ett annat räkneverk Sympatiserar med upprätthållande av formalia. Formen är således viktigare än innehållet. Här kommer resten av texten.

  Många av dagens hälso- och sociala problem har skapats genom den vetenskapliga världssynen. David W Kidner påtalar i boken ”Nature and Psyche: Radical Environmentalism and the Politics of Subjectivity”(finns på nätet) om de psykiska, sociala och politiska aktioner som måste till för ett integrerat kosmos för att vi ska må bra. Livsstil, präglas av konsumerism, är en slags politisk belöning eller ersättning för att vi, mer eller mindre frivilligt, avsagt oss vår födslorätt med en naturlig fysisk och psykisk integrering med naturen.

  http://www.womenwriters.net/archives/whittoned1.htm

 7. @Sylthammar
  Jag vidhåller att frågan är rätt ställd. Du gör mig förvirrad, men jag har en tendens att gå vilse i ord om meningarna de format inte är brutalt övertydliga så det handlar nog mer om mig. Om det nu ska snackas karma osv vill jag hävda att det mycket väl kan tänkas vara så att jag prickade i en hel del kryss i förra mellanlandningen b l a i avsikt att tillåta mig själv att acceptera en form av behandling (kemiska övergrepp), under en tid, som jag i alla år avskytt och sett ned på, precis som så många här gör.

  Ja, jag försöker påvisa att det finns legitima skäl att förskriva SSRI-preparat. Det handlar dock inte om att ”dra in min familj”. Kanske valde jag att ställas inför en situation då jag skulle kunna välja att bara tänka på mig själv och skita i de kemiska övergreppen eller att förstå att mina nära har rätt att kräva av mig att jag ska dämpa problemen för att de inte ska gå under. Uppenbarligen har jag valt att spela rollen av förälder denna runda och en förälder ska alltid premiera sina barns behov.

  Huvudet i himlen, i all ära, som du verkar ha, men jag tror att vi också måste ha kvar fötterna på jorden. Det är så lätt att gå in i andlighetsflykt. Det svåra är att leva i båda världarna. Som inkarnerad människa med en gudomlig själ som valt att frivilligt inkarnera är det mitt val att leva mitt liv på det sätt jag tror är det bästa för min utveckling. Jag upplever din andlighet sitta på något höga hästar och vara inte så litet nedlåtande, men det kanske bara är mitt sårade ego å andra sidan. Du vet ju bäst själv om du var nedlåtande eller ej.

  Jag misstänker att det är tämligen lönlöst att försöka förmedla något annat än det svartvita tänkandet härinne. Jag stoppar tillbaka min regnbågstrasa i kalsongerna igen. I övrigt så äter jag inte SSRI, jag läser inte dagstidningar och har ingen TV sedan många år. Oooh, och inget facebook-konto heller, som jag tror är mer fördummande än TV. Nu försökte jag alltså påvisa att jag har viss samhörighet med många av er. Hmm, de flesta av er har nog facebook-konto så det gör mig kanske så pass mycket smartare att det väger upp att jag dristar mig tillskriva psykiatrin något värde.

  Det är så frustrerande att ha så mycket gemensamt med så många härinne och fastna på det här sättet pga av att jag har en annan bild, delvis kan tilläggas, av psykiatrin. Jag ska försöka låta bli att hoppa på psykiatri-diskussionerna, men det är inte lätt för mig som alltid varit ”alternativ”, med huvudet bland molnen, att möta så mycket förakt för något som jag tvingat mig själv att acceptera. Jag kanske bara är avis.

  Men jag vill fortfarande kräkas på alla dina man-satser, ack du vise. Du känns lite som en Eckardt Tolle, men mer dömande, nedlåtande och självbelåten. Det är förvisso svårt att inte vara mer dömande, nedlåtande och självbelåten än herr Tolle. Men, han gjorde också misstaget att säga ”You can not ask such a question” en gång. Varje gång jag läser/lyssnar den meningen kan jag inte låta bli att högt ljuda ”Yes, I can. I just did”.

 8. @JHL
  Ja, det är precis vad jag menar eftersom de utger sig för att vara generellt (bästa ordet jag kunde komma på) undersökande men likförbannat bara verkar fokusera på en enda sak. Om jag skapade en sajt och utmålar den för att avhandla svensk husmanskost och sedan bara skriver om vaniljmunkar…. Men, det kanske kommer mer. Jag ska hålla uppsikt och förkovra mig om de visar sig leva upp till sin egen beskrivning av sitt syfte/sin verksamhet. Jag är alltså jätteintresserad men lite försiktig.

  @Daniel Samuelsson
  Jag förstår ingenting av vad du skriver utöver att du inte är förälskad i psykiatrin. Om du med ”kroppsläkare” avser allmänläkare så är det ju de som är MYCKET snabba med att skriva ut SSRI. Din kommentar ”…gapar och skriker åt det som ett autistiskt småbarn…” gör mig illa berörd. Om du t.ex bytte ut ”autistiskt småbarn” mot babbe så skulle rasism väldigt tydligt framhävas. Det är inte på något sätt så att autistiska småbarn per definition gapar och skriker mer än andra barn, snarare tvärtom om du menar diagnosen autism och inte autismspektrumtillstånd. Den kommentaren gör mig illamående och ändå förstår jag inte riktigt vad du menar.

  Jag förstår inte föreställningen om att psykiatriker skulle vara avundsjuka på ”riktiga läkare”. De är ju läkare som valt en inriktning som uppenbarligen intresserar dem. De skulle ju kunna valt en annan annars.

  Det låter nästan som om du är bitter över att ha fått, eller att en anhörig fått, en autismspektrumdiagnos? Ren nyfikenhet och gissning bara och jag menar inget negativt med detta. Jag håller med dig om att det kan vara sjukt vad som räknas som avvikande beteende.

  @Sylthammar
  Se hur fatalt jag misslyckades med att hålla mig borta från en psykiatritråd. Det är ju så att ”man” kan gråta.

 9. aja, vad trevligt, en jävla tråd för folk med medelklassbekymmer som projicerar sitt lidande i form av ett inställt fredagsmys på patienter med allvarliga sjukdomar. Kan säkert hitta någon här som kommer med ett idiotuttalande jag fick höra av någon som varit deprimerad i hela 2 veckor kanske pga att det blivit slut med sin partner eller att hon slog i sin tånagel.” ”Jag började äta antidepressiva men jag slutade efter 2 dagar för jag är alldeles för stark för sådant!”

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här