“Partitorpeden” Zeng Qinghong tros bli nästa mål i korruptionskampanjen

publicerad 4 februari 2014
- Hans Bengtsson
Zeng Qinghong

Zhou Yongkang
Zhou Yongkang | Foto: Barry Bahler

I Kina ses antikorruptionskampanjer allmänt som den perfekta ursäkten för kommunistpartiets ledare att eliminera sina politiska motståndare.

Text: Matthew Robertson, översatt från engelska |  Källa: Epoch Times | Foto: Barry Bahler

Den nya partiledningen har lovat att man ska ge sig på både “tigrar och flugor” – det vill säga både höga och låga tjänstemän – i sin våldsamma attack på korruption under det senaste året.

Det har gått rykten om att Zhou Yongkang, den förre chefen för inhemsk säkerhet och före detta medlem av det styrande ständiga utskottet inom politbyrån, har fångats i partiets tigerfälla. Det är oklart om han kommer att fängslas eller inte, men enligt uppgift har han fängslats och förhörts.

Nu senaste rapporterade South China Morning Post om att myndigheterna, enligt tidningens källor, kan vara på väg att sätta samman sitt mål mot Zhou. Det skulle i så fall öppna för de formella, eventuellt offentliga anklagelserna.

Jin Zhong, redaktören för den kända politiska tidskriften Open Magazine som publiceras i Hongkong, har sagt att han är säker på vem som är partidisciplinmyndighetens nästa måltavla.

Det är, enligt Jin Zhong, ingen annan än Zeng Qinghong.

Zeng Qinghong
Zeng Qinghong

Zeng Qinghong är en av det kinesiska politiska systemets grå eminenser. Han var en av nyckelmedlemmarna i den så kallade Shanghaifraktionen, som leddes av Jiang Zemin, regimens ledare på olika poster mellan 1989 och 2004. Zeng, som lärts upp av en mäktig general, satt också på nyckelposter i partiorgan inom oljeindustrin, och har kallats “spionchef” för sina informanter och spionaktiviteter i och utanför Kina.

Han uppfattas allmänt som Jiangs högra hand under en stor del av dennes tid vid makten, och har beskrivits som Jiangs “torped”. Under flera år ledde han kommunistpartiets organisationsdepartement, vilket gjorde honom personligen ansvarig för nyckelbeslut gällande personaltillsättningar. Han hjälpte Jiang att få in sina hejdukar på höga nivåer inom partiapparaten, enligt observatörer. Bland annat innefattade detta Zhou Yongkangs klättring inom partihierarkin.

Men Jiang Zemin, Zhou Yongkang och Zeng Qinghong är också del av en fraktion som försökte utöka sitt inflytande bortom sin tid vid makten. Enligt de mest graverande uppgifterna försökte Bo Xilai och Zhou Yongkang iscensätta en kupp mot den nuvarande ledningen.

Bo Xilai var känd för att stå Zhou Yongkang, den förre säkerhetschefen, nära. Bo skulle efterträda Zhou på den platsen, och därmed upprätthålla åldermännen Zeng Qinghong och Jiang Zemins inflytande i det politiska systemet.

Bo Xilai sitter nu i fängelse, dömd för korruption. Hans fru är dömd för mord. Zhou Yongkang sitter enligt uppgift i husarrest, och nu sägs Zeng Qinghong vara näste man till rakning.

I en intervju med New Tang Dynasty Television utvecklade Jin Zhong sina tankar kring varför Zeng är nästa mål för korruptionsutredarna.

“Enligt somliga medier är nästa stora utredning riktad mot Wen Jiabao. […] Men utifrån flera fakta som framkommit nyligen har vi gjort vår bedömning: Det är definitivt inte Wen Jiabao”, sade Jin.

Jin Zhong sade att hans källa var “välinformerade personer i Hongkong” och “individer i Taiwan som har kontakter”. Han tillade att källorna “inte ville ge så mycket detaljer” men att de uteslöt att det var Wen Jiabao. “Vi frågade vem det var, och de sa: ‘Det är Zeng Qinghong’.”

Jin ser sina källor som trovärdiga eftersom de tidigare har känt till interna förvecklingar i kommunistpartiets fraktionsstrider. Frågan om vilken fraktion som kontrollerar partiet bestämmer till stor del vilken sorts politik regimen bedriver. Det kan gälla många olika frågor, från inhemsk säkerhet, kontroll och användning av militären till statens roll inom ekonomin.

Det nya ledarskapet under Xi Jinping, som varit partiledare sedan november 2012, uppfattas av många vara i färd med att konsolidera sin makt, så att man kan genomföra en ny politik. En del av processen när det gäller att konsolidera sin makt i det kommunistiska Kina är att eliminera alla delar av det gamla gardet, i det här fallet Jiang Zemin, Zeng Qinghong och deras medarbetare.

En av de mer välkända observationerna om kinesisk politik gjordes av den belgiska sinologen Simon Leys, som skrev att den som tolkar maktkamperna i Kina “noggrant måste hålla uppsikt över firandet av årsdagar, icke-firandet av årsdagar och firande av icke-årsdagar; han måste kolla gästlistan på officiella tillställningar och notera i vilken ordning namnen dyker upp”.

Jin Zhong gav uttryck för ett liknande synsätt i sin intervju med New Tang Dynasty TV: “Om de dyker upp så är de inte illa ute just nu.”

Men Zeng Qinghong tycks inte ha dykt upp på sistone. Vid två tillfällen på senare tid har hans frånvaro varit högst påtaglig.

Det första tillfället var i oktober förra året, när kommunistpartiet höll en stor, officiell tillställning för att markera hundraårsdagen av Xi Zhongxuns födelse. Xi Zhongxun är den nuvarande ledaren Xi Jinpings far.

Alla stora aristokratiska kommunistpartifamiljer i Kina skickade en representant för att hedra tilldragelsen. Det var bara två som saknades: Ingen från Bo Xilais familj dök upp, och inte heller någon från Zeng Qinghongs klan. I stället syntes deras fiende Wen Jiabao på en prominent plats på denna tillställning.

Den 10 januari begravdes den välkände filmmogulen Run Run Shaw i Hongkong. Många av partiets ledare, bland annat Xi Jinping, ska ha skickat kondoleanser, enligt kinesiska medier. Bland dessa fanns tjänstemän som varit involverade i relationerna med Hongkong.

Men Zeng Qinghong, som grundade den centrala ledningsgruppen för Hongkong och Macao, som är partiets högsta interna organ för att hantera kontakten med de två territorierna, hördes inte av i sammanhanget.

Dessa båda händelser bådar givetvis inte gott för Zengs framtidsutsikter.

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det är förskräckligt att de tjänar enorma pengar (regimen) på att ta folks organ, och de dödas ju också då. Samvetsfångar, främst falungong-utövare, men även kristna och andra oskyldiga människor, har under att antal år mist sina liv genom att deras inre organ tas.

  Det här är Kina i Afrika, de är där och skapar “lebensraum”:

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/09/27/article-1063198-02CF0F4100000578-247_468x393.jpg

  Kan det i framtiden vara Göteborg, där vi gräver för att skapa omskolningsläger till oss?
  När Kinaregimen är i Afrika så har jag läst att de samtidigt får/begär många tusen pass, 50000, i ett land, får medborgarskap, och de har skickat enorma belopp utomlands.

  Pengarna är väl tagna, för att använda artikelns språkbruk, i ett ”folkdemokratiskt” syfte och namn. Majoriteten av medlemmarna i Folkkongressen har utländska pass. De skapar reträttplatser, artikeln nämner några. För de har begått så många folkrättsbrott och de vet att rättvisan nafsar i hälarna, och att de inte kan hålla sig vid makten hur länge som helst, och vill ha flyktmöjligheter.

 • Här försöker många slippa betala vaccineringsavgiften för att undkomma att bli politiskt korrekt och värdegrundad genom propaganda-svt, men de jagas. Nästa steg är att det förs ut som obligatorium, “gratis” – det kallas då att det tas via skatten.

  I Kina m fl länder så kan de inte komma undan, utan de hjärntvättas konstant, och har förlorat sina egna tankar och förståelse om vad som är sanning, och kan då också försvara vad de lever i, och se upp till förtryckaren.

  Artikelförfattaren ser också upp till sin förtryckare. men han vet inte vad det är… och missar att den vilda fäktningen är sådant som skapar denna yttre förtryckare, det där med Don Quijote, ni vet.

  Den olagliga västligt införda regimen i Kina “verkställer lagen”:

  http://2.bp.blogspot.com/_s4kKiT-Jhao/S_QsUsWdlqI/AAAAAAAABSY/VEERzyE7mqs/s1600/Chinese_execution-725211.jpg

  http://2.bp.blogspot.com/-rcwKrkUJ6T4/TY5wJi9Wh4I/AAAAAAAADhg/Mi2INEFEmIA/s1600/China-death-penalty.jpg

  http://factsanddetails.com/media/2/20080310-china_death_penalty%20Reuter44.jpg

  Man har inget vanligt rättssystem i Kina, och man kan bli anklagad för allt möjligt, och kan inte försvara sig, och kanske 50-60 anklagelsepunkter kan ge dödsstraff.

  Man kan hamna i en sådan här rullande avrättningsplats:

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/03/27/article-0-04220B97000005DC-153_468x363.jpg
  Där kan också organen rövas.

  När de skjuter folk så skickar man räkningen till de anhöriga på kostnaden för kulorna.

 • Till och med “gratis vård” lär komma så småningom – då är det fara å färde, för då ger folk upp sin integritet, det läggs över i storebror och vitrockars händer, och då kommer det vara över med människors hälsa, och det vi kallar för ett “mänskligt samhälle”.

  De spelar då ingen roll vad man kallar detta spöke (“Ett spöke går runt Europa – kommunismens spöke”, som Marx sa, var det väl), kommunismen, då det bara är ett namn bland många andra som hör ihop: humanism, feminism, liberalism, kapitalism, etc.

  Detta kommer ursprungligen från väst, detta spöke, men det spelar ingen större roll.

  Det är väl inte konstigt att korrumperade människor kan skapa lite glans på ytan på soliga öar, som Seychellerna och Mauritius.

  Men glöm inte att det som “ges” ofta har sitt ursprung i blod svett och tårar från kineser under ett stort lidande.

  Regimen har kidnappat folket, och är olaglig. Likadant med Nordkorea.

  Om du verkligen tycker att det pågår smutskastning, och inte istället blir oroad över den kinesiska regimens ökade inflytande i världen, så kan du kolla upp vilket läger i Nordkorea som kan bli ditt hem, om du åker till detta drömland, som “blir demoniserat i den västfascistiska median…”:

  North Korea’s Largest Concentration Camps on Google Earth:
  http://freekorea.us/camps/#sthash.X02wyLbJ.dpuf

  När något ska föras ut under etiketten “gratis”, det är väl då man ska bli verkligt oroad.

 • Vad väst nu gör mot världen… står det. Ja man har förstör den kinesiska kulturen, man tvingade in “spöket från väst”, som det kallas, kommunismen.

  “…stöder banditverksamhet och terror, offrar miljoner människor för sina egna kommersiella syften…”

  Man förstörde en 5000 år gammal kultur med det värsta som drabbat mänskligheten. Är det kanske 140 miljoner oskyldiga kinesiska landsmän partiet tagit livet av i sina kampanjer?

  “…ju fler höghastighetståg den kommunistiska regimen sätter i trafik, ju fler offentliga parker, gratis gym, ju mer kollektivtrafik och breda trottoarer, ju mer man åter försöker göra medicinsk vård gratis för alla… … Ryssland, liksom Kina, Kuba eller Venezuela, demoniseras obevekligt…”

  Folk flyr från Kina, det går knappt att andas i Peking. De har dämt upp och byggt enorma vattendammar för kraftproduktion, helt hänsynslöst.

  I väst säger man nej till att bygga dammar vid vissa stora vattenfall, som i Sydamerika och Afrika. Ingen här vill det, världsbanken och andra säger ned, vi kan inte förstöra dessa platser så, de är unika och får inte störa överhuvudtaget, konsekvenserna är så enorma. Då kommer Kina dit och säger att det kan dom göra, de betalar… vi bygger också några sjukhus och nytt presidentpalats, men de vill gärna teckna bra avtal för gruvor etc, och så vill vi ha passkort…. Holmsten, där kan du säkert också få “fritt gym” och lite “bredare trottoar” som det stod i artikeln.

 • Holmsten, man skulle hoppats att det du skriver är avsett att vara ironi.

  Det finns inga “fria luncher” eller gratis räkmackor.

  Alla får betala det som de är skyldiga och “tar”, i slutänden.

  Artikeln du två gånger ger länk till är politik, aktivism, ord om kamp, och ett sammelsurium… fascism och kapitalism… osv.

  Men artikeln stämmer i mycket. Men whats the bottom line?
  Det står:

  “Vad väst nu gör mot världen, antänder och anstiftar konflikter, stöder banditverksamhet och terror, offrar miljoner människor för sina egna kommersiella syften, är inget nytt under solen. Det kallas “vanlig fascism”. Och fascismen kom och besegrades i det förflutna. Och den kommer så att besegras igen. Den kommer att besegras eftersom det är fel, eftersom den är emot naturlig mänsklig evolution…”

  Det finns för det första ingen evolution, utan bara Devolution, och dess bundsförvant evilution… 😉

  Författaren, och du också, eftersom du postar och framhäver vad han skriver, ser på saker och ting som “de” just vill att man ska göra, de så kallade nyttiga idioterna och andra.
  Vi kontra dom, väst kontra öst, västfascism kontra ??? Bludder kontra trams.

  Det finns ett mynt. Det håller inte för fem öre att verka seriös och slänga runt dessa etiketter om fascism och annat.

  Myntet har två sidor, och författaren är lite snurrig och tror att det inte är sidor av samma mynt.

  För i verkligheten, har myntet en tredje sida, kanten, där är folk som talar i sådan vokabulär som författaren, vilse.

 • Dessa skandalösa spekulationer som vi i väst dagligen matas med upprör mig! Inte just för att det är Kina det gäller utan för att vi i väst minsann vet bäst! Som Andre Vltchek skrivit i sin artikel

  http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1790

  Ni som inte vill läsa den ” ju fler höghastighetståg den kommunistiska regimen sätter i trafik, ju fler offentliga parker, gratis gym, ju mer kollektivtrafik och breda trottoarer, ju mer man åter försöker göra medicinsk vård gratis för alla, ju mer kostnadsfri utbildning för allmänheten – desto mer smutskastad och kallad “mer kapitalistisk än kapitalistiska länder” (alltmedan över 50 % av landets produktion fortfarande är i statlig ägo). Man kan ju säga att Kina har en halvstatlig kapitalism. Därför måste det Kinesiska folket straffas för sitt stöd till denna “diktatur”. Lika så i Nordkorea osv. Läs artikeln, det kommer säkert rör om i “grytan”. Och bara en parentes, varför har RT försvunnit från Newsvoice? Är det för sina åsikter om HBT frågor? Jag vurmar inte för kommunism, jag respekterar folk som strider för sina folkdemokratiska rättigheter, att stå utanför den västledda fascistiska våg som just nu går över jordklotet.

  “Ryssland, Kina, Kuba, NK eller Venezuela demoniseras obevekligt varje timme, varje dag och året runt. Varje Rysk oligark eller rubbad popartis som kritiserar regeringen Putin upphöjs av USA, Tyskland, Sverige och andra västländer omedelbart till nivån av helgon”.

  Jo föresten läs artikeln, som är mycket bra översatt av Åke W Berg på Nyhetsbanken: http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1790

 • “The Biggest Mafia Gang in History”
  http://www.youtube.com/watch?v=eOq3WZ4-LOY
  Det framgår nog där varför man är med i partiet, det är inte för att man har en tro på det, utan det är för att det ger fördelar.

  Reportrar utan gränser säger:

  Xinhua: the world’s biggest propaganda Agency

  http://en.rsf.org/china-xinhua-the-world-s-biggest-30-09-2005,15172.html

  Alltså regimens nyhets- och propagandabyrå. Ofta tar media i väst det som de skriver och bara återger det – utan att bry sig om att det är regimens propaganda, lögner, förtal, etc, och avsett att stärka sig själv. Det är en olaglig regim, men kallas här ändå ibland för “regering”… den har som “kidnappat” sin befolkning, och ökar sitt inflytande utomlands.

  Det finns Tuidang-center, där man kan lämna och ta avstånd från partiet och dess anslutna organisationer:

  “När kineser reser utomlands hjälper dessa servicecenter de som vill ta avstånd från partiet och det finns många rörande berättelser om hur kinesiska turister reser till Hongkong bara för att få möjligheten att lämna partiet.”
  http://www.tuidang.se/pages/se/bakgrund.php

  På sajten kan man också se, läsa, eller lyssna på:

  “Nio kommentarer om kommunistpartiet”

  Detta är del sex:
  http://www.tuidang.se/pages/posts/sjaette-kommentaren—om-det-kinesiska-kommunistpartiet-foerstoerelse-av-traditionell-kultur9.php?g=0

  I inledningen där kan man läsa:

  “Kulturen är en nations själ. Denna andliga faktor är lika viktig för mänskligheten som fysiska faktorer såsom etnicitet och land.

  En nations civilisationshistoria är just dess kulturella utvecklingshistoria. Total förstörelse av en nations kultur leder till nationens undergång. Gamla nationaliteter som hade skapat lysande civilisationer ansågs ha försvunnit när deras kultur försvann, även om den etniska folkgruppen hade överlevt. Kina är det enda land i världen vars uråldriga civilisation har förts vidare utan avbrott i över 5 000 år. Förstörelsen av dess traditionella kultur är ett oförlåtligt brott.”

  Jag har flera gånger både läst och sett på de nio delarna, det är väldigt givande och texten är, tycker jag, “djup”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *