“Partitorpeden” Zeng Qinghong tros bli nästa mål i korruptionskampanjen

publicerad 4 februari 2014
- av Hans Bengtsson
Zeng Qinghong

Zhou Yongkang
Zhou Yongkang | Foto: Barry Bahler

I Kina ses antikorruptionskampanjer allmänt som den perfekta ursäkten för kommunistpartiets ledare att eliminera sina politiska motståndare.

Text: Matthew Robertson, översatt från engelska |  Källa: Epoch Times | Foto: Barry Bahler

Den nya partiledningen har lovat att man ska ge sig på både "tigrar och flugor" – det vill säga både höga och låga tjänstemän – i sin våldsamma attack på korruption under det senaste året.

Det har gått rykten om att Zhou Yongkang, den förre chefen för inhemsk säkerhet och före detta medlem av det styrande ständiga utskottet inom politbyrån, har fångats i partiets tigerfälla. Det är oklart om han kommer att fängslas eller inte, men enligt uppgift har han fängslats och förhörts.

Nu senaste rapporterade South China Morning Post om att myndigheterna, enligt tidningens källor, kan vara på väg att sätta samman sitt mål mot Zhou. Det skulle i så fall öppna för de formella, eventuellt offentliga anklagelserna.

Jin Zhong, redaktören för den kända politiska tidskriften Open Magazine som publiceras i Hongkong, har sagt att han är säker på vem som är partidisciplinmyndighetens nästa måltavla.

Det är, enligt Jin Zhong, ingen annan än Zeng Qinghong.

Zeng Qinghong
Zeng Qinghong

Zeng Qinghong är en av det kinesiska politiska systemets grå eminenser. Han var en av nyckelmedlemmarna i den så kallade Shanghaifraktionen, som leddes av Jiang Zemin, regimens ledare på olika poster mellan 1989 och 2004. Zeng, som lärts upp av en mäktig general, satt också på nyckelposter i partiorgan inom oljeindustrin, och har kallats "spionchef" för sina informanter och spionaktiviteter i och utanför Kina.

Han uppfattas allmänt som Jiangs högra hand under en stor del av dennes tid vid makten, och har beskrivits som Jiangs "torped". Under flera år ledde han kommunistpartiets organisationsdepartement, vilket gjorde honom personligen ansvarig för nyckelbeslut gällande personaltillsättningar. Han hjälpte Jiang att få in sina hejdukar på höga nivåer inom partiapparaten, enligt observatörer. Bland annat innefattade detta Zhou Yongkangs klättring inom partihierarkin.

Men Jiang Zemin, Zhou Yongkang och Zeng Qinghong är också del av en fraktion som försökte utöka sitt inflytande bortom sin tid vid makten. Enligt de mest graverande uppgifterna försökte Bo Xilai och Zhou Yongkang iscensätta en kupp mot den nuvarande ledningen.

Bo Xilai var känd för att stå Zhou Yongkang, den förre säkerhetschefen, nära. Bo skulle efterträda Zhou på den platsen, och därmed upprätthålla åldermännen Zeng Qinghong och Jiang Zemins inflytande i det politiska systemet.

Bo Xilai sitter nu i fängelse, dömd för korruption. Hans fru är dömd för mord. Zhou Yongkang sitter enligt uppgift i husarrest, och nu sägs Zeng Qinghong vara näste man till rakning.

I en intervju med New Tang Dynasty Television utvecklade Jin Zhong sina tankar kring varför Zeng är nästa mål för korruptionsutredarna.

"Enligt somliga medier är nästa stora utredning riktad mot Wen Jiabao. [...] Men utifrån flera fakta som framkommit nyligen har vi gjort vår bedömning: Det är definitivt inte Wen Jiabao", sade Jin.

Jin Zhong sade att hans källa var "välinformerade personer i Hongkong" och "individer i Taiwan som har kontakter". Han tillade att källorna "inte ville ge så mycket detaljer" men att de uteslöt att det var Wen Jiabao. "Vi frågade vem det var, och de sa: 'Det är Zeng Qinghong'."

Jin ser sina källor som trovärdiga eftersom de tidigare har känt till interna förvecklingar i kommunistpartiets fraktionsstrider. Frågan om vilken fraktion som kontrollerar partiet bestämmer till stor del vilken sorts politik regimen bedriver. Det kan gälla många olika frågor, från inhemsk säkerhet, kontroll och användning av militären till statens roll inom ekonomin.

Det nya ledarskapet under Xi Jinping, som varit partiledare sedan november 2012, uppfattas av många vara i färd med att konsolidera sin makt, så att man kan genomföra en ny politik. En del av processen när det gäller att konsolidera sin makt i det kommunistiska Kina är att eliminera alla delar av det gamla gardet, i det här fallet Jiang Zemin, Zeng Qinghong och deras medarbetare.

En av de mer välkända observationerna om kinesisk politik gjordes av den belgiska sinologen Simon Leys, som skrev att den som tolkar maktkamperna i Kina "noggrant måste hålla uppsikt över firandet av årsdagar, icke-firandet av årsdagar och firande av icke-årsdagar; han måste kolla gästlistan på officiella tillställningar och notera i vilken ordning namnen dyker upp".

Jin Zhong gav uttryck för ett liknande synsätt i sin intervju med New Tang Dynasty TV: "Om de dyker upp så är de inte illa ute just nu."

Men Zeng Qinghong tycks inte ha dykt upp på sistone. Vid två tillfällen på senare tid har hans frånvaro varit högst påtaglig.

Det första tillfället var i oktober förra året, när kommunistpartiet höll en stor, officiell tillställning för att markera hundraårsdagen av Xi Zhongxuns födelse. Xi Zhongxun är den nuvarande ledaren Xi Jinpings far.

Alla stora aristokratiska kommunistpartifamiljer i Kina skickade en representant för att hedra tilldragelsen. Det var bara två som saknades: Ingen från Bo Xilais familj dök upp, och inte heller någon från Zeng Qinghongs klan. I stället syntes deras fiende Wen Jiabao på en prominent plats på denna tillställning.

Den 10 januari begravdes den välkände filmmogulen Run Run Shaw i Hongkong. Många av partiets ledare, bland annat Xi Jinping, ska ha skickat kondoleanser, enligt kinesiska medier. Bland dessa fanns tjänstemän som varit involverade i relationerna med Hongkong.

Men Zeng Qinghong, som grundade den centrala ledningsgruppen för Hongkong och Macao, som är partiets högsta interna organ för att hantera kontakten med de två territorierna, hördes inte av i sammanhanget.

Dessa båda händelser bådar givetvis inte gott för Zengs framtidsutsikter.