Professor fick sparken från myndighet –  Varnade för mobiltelefonins hälsorisker

publicerad 20 februari 2014
- K. Reporter

Dariusz LeszczynskiDariusz Leszczynski som är professor vid STUK, den finska motsvarigheten till svenska Strålskyddsmyndigheten, fick sparken. Orsak: Han vägrade hålla tyst om mörkad forskning om mobiltelefonins hälsorisker. Det kunde myndigheten inte acceptera.

Text: K. Reporter | Foto: Dariusz Leszczynski

Dariusz Leszczynski var i 22 år anställd vid finska Strålsäkerhetscentralen STUK och avancerade till en professorstjänst. Han låg bakom STUK:s rekommendationer att barn ska minska sin exponering och främst använda SMS.

År 2011 deltog han som en av 30 experter från hela världen när WHO:s Internationella Cancerforskningsinstitut, IARC, bedömde mobilstrålning som ”möjligen cancerframkallande”.

Klassningen var ett stort bakslag för mobilindustrin och ogillades av kollegor på STUK med kopplingar till mobilindustrin och till den organisation som ligger bakom gällande gränsvärden för trådlös teknik (ICNIRP). Dessa gränsvärden är av stor betydelse för industrin.

Professor Leszczynski uttryckte under senare år upprepade gånger kritik mot oredlighet i forskning om hälsorisker med mobilstrålning och mobilanvändning. Han kritiserade en grupp av forskare, bland dem professor Anssi Auvinen också anställd på STUK, för oetisk rapportering av resultaten av en internationell hjärntumörstudie (Interphone).

Han sparade inte heller på kritiken av en dansk mobilhjärntumörundersökning som påstods visa att mobilen inte ökade risken för hjärntumör (exempelvis i SVT). Men studien hade uteslutit 200 000 av de mest exponerade användarna vilket leder till ett felaktigt resultat. British Medical Journal måste omedelbart dra tillbaka artikeln uppmanade STUK-professorn:

The Editors of the British Medical Journal should immediately withdraw Danish Cohort study. The conclusions of this flawed-design study are not supportable by the obtained flawed data and the studies conclusions are misleading. They are leading the public to believe that the cell phones are safe, when no such claim can be made based on the Danish Cohort study.

Microsoft-VD: Låt inte barnen vara nära uppkopplad mobil eller läsplattaHan kallade också forskningen om elöverkänslighet för Woodoo-forskning eftersom den var så undermålig att den inte gav något besked alls om huruvida elöverkänsligas symtom berodde på strålningen.

Professorn från STUK kritiserade också att WHO:s klassning av strålningen som ”möjligen cancerframkallande” inte lett till någon informationssatsning om hur mobilanvändare kan undvika onödigt risktagande:

“Vi har blivit VARNADE och denna varning borde upprepas, upprepas, upprepas…..använd mobilen ansvarsfullt och minska din exponering närhelst det är möjligt.”

Den 31 december 2013 blev professor Dariusz Leszczynskis sista arbetsdag på STUK. Hans öppna kritik blev för mycket för myndigheten. Han vägrade rätta sig i ledet som alla andra.

Mer läsning


Gillade du denna artikel? Stöd NewsVoice så skriver vi mer. Testa att prenumerationsdonera.


Relaterat

Microsoft-VD: Låt inte barnen vara nära uppkopplad mobil eller läsplatta

Dariusz Leszczynskis hemsida och hans Facebooksida

STUK

Strålskyddsstiftelsens råd till personer oroliga för strålning


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq