Strid om vem som startade Rinkebyfestivalen

publicerad 3 februari 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Järva_Nyheter tidningshuvud 1978_72

I runt 30 år var Rinkebyfestivalen ett återkommande kulturarrangemang som årligen samlade tusentals människor på Rinkeby torg. Festivalen startade någon gång på 70-talet. Exakt när råder det delade meningar om och många år efter uppstår en strid om vem och hur den startat. En strid som fortsatt fram till dagens datum.

Text: Malin Rothenborg

Att den långlivade Rinkebyfestivalen var omtyckt råder det inga tvivel om. Om hur den kom till ljuder dock olika röster med historier som skiljer sig åt. Framförallt rör det sig om två sidor som tycker sig förtjäna äran av att stå som grundare av festivalen. Det pågår debatter på olika forum om årtal och vem som tog initiativet att dra igång den första festivalen på 70-talet.

En av sidorna menar att festivalen grundades 1978 med radioproducenten Börje Peratt som initiativtagare (då Börje Persson). Vid den tiden var Börje frilansare och vikarierande producent för “Sommar med Ungdomsredaktionen” i Sveriges Radio och han anser sig vara den som initierade festivalen.

“Det började med ett programförslag som jag lämnade in vid ungdomsredaktionen 1978. Jag fick resurser att bygga upp en musikfest och anlita lokala förmågor och fritidspersonal”, berättar Börje Peratt och visar programförslaget tillsammans med olika tidningsurklipp från den tiden.

Krister Eklund, dåvarande chef för Ungdomsredaktionen på SR, gav klartecken att köra igång direkt och Peratt fick två månader på sig att förverkliga det hela. Pengarna räckte till att anlita två personer och dra dit Jerry Williams som dragplåster.

“Jag ville skapa en flerårig dans- och musikfest. Som Gärdesfesterna dit det kom massa musikgrupper, det var inspirationskällan.”

Järva Nyheter JW 1978_72På den tiden arbetade Peratt även som konstlärare i Hjulsta och hade tack vare ett antal års verkande som kulturarbetare även i Rinkeby och Tensta hunnit bygga upp ett nätverk som underlättade genomförandet av projektet. Södra Järva Musikgrupp, som skapades för att arrangera festivalen, kom att bestå av Börje Peratt, Pär Adolfsson som var fritidsassistent på Kämpingeskolan och Peter Larsson, dåvarande musiklärare på Elinsborgsskolan. Peratt berättar att även ungdomsgården, med Iris Berggren som föreståndare, engagerades och bidrog med vakter och en fotogrupp.

“Ambitionen var att engagera Ungdomsgården för att projektet skulle leva vidare och det var viktigt att de fick en roll”, säger Peratt.

“Diskussionen bröt ut 2001, efter en pressrelease inför premiären av min film Bella och Real där jag avslöjade att jag startade Rinkebyfestivalen. Iris Berggren var skitförbannad på mitt påstående och tog på sig rollen som initiativtagare tillsammans med Tomas Beer.”

Till en början var äretvisten ingenting som Peratt brydde sig om. Det var först när han angreps av Iris Berggren i en debatt på Wikipedia förra året som han fick nog. I inlägget påpekar Berggren att Peratt inte var den som tog initiativet till festivalen och hävdar sig själv som initiativtagare tillsammans med några andra 1976.

“Hon blev kontaktad 1978 för att jag ville att hon skulle kontaktas så att vi skulle kunna driva detta vidare”, säger Peratt som efter diskussionen på Wikipedia har letat fram artiklar och dokument för att styrka sin berättelse.

Även i en intervju av Christos Pappas, som finns att läsa på irinkeby.nu, menar Berggren att hon i egenskap av föreståndare för ungdomsgården var med och startade festivalen 1974. I intervjun berättar hon att det startade av en slump, med gästpjäsen “Kåldolmar och kalsipper” från Nationalteatern i Göteborg. “Föreställningen fick inte plats på ungdomsgården och därför flyttade vi ut på torget. Rinkeby byalag kom med och det var så vi startade festivalen”, säger hon till Pappas.

Tomas Beer arbetade också på ungdomsgården och i en intervju som återfinns på samma sida som ovanstående hävdar även han att festivalen startade 1974, utan scen framför pizzerian på torget. Samma år ska Jerry Williams ha uppträtt och dragit till sig en stor publik till festivalen, enligt den intervjun.

News Voice har varit i kontakt med Christos Pappas som hänvisar till informationen som finns på sidan. Även Peratt kontaktade Pappas när han fick kännedom om intervjuerna och bad om närmare information om hur festivalen startade.

“Som svar fick jag att “Två av varandra oberoende skribenter, Thomas Beer och Iris Berggren, bekräftar att festivalen började 1974 med JW (Jerry Williams)”, säger Peratt.

Återigen pekar Peratt på det faktum att året då Jerry Williams uppträdde var 1978 och att både Beer och Berggren därmed bekräftat att det var året då festivalen startade. News Voice har försökt komma i kontakt med både Iris Berggren och Tomas Beer, men endast lyckats nå sistnämnda.

“Jag och Iris startade festivalen. Iris Berggren tyckte att vi skulle göra något konkret ute på torget och vi startade festivalen med Högda Spelmän år 1972 eller 1973. Sen kom Jerry Williams in många år senare. Vi sökte delvis pengar, men har inte koll på finansieringen exakt. Det var ett tag sedan”, säger Tomas Beer.

Han säger att det är svårt att minnas exakta årtal och att han inte har brytt sig om att svara på diskussionen om vem som startade festivalen förrän den dök upp på Facebook. Varför historierna går isär såpass om detta kan han inte svara på, men menar att dokumentationen kanske inte var så bra på den tiden. Han tror att Börje Peratt kom in i bilden för att han i egenskap av radioprofil hade ombetts att medverka som proffs på sin sak 1977 eller 1978.

“Förmodligen måste de ha någon som presenterade Jerry Williams och jag tror att det var så han kom in. Vi visste inte vilka de hade arrangerat. Vi höll i allt.”

Som svar på frågan om vad som skulle kunna styrka hans beskrivning av hur festivalen kom till svarar han “folket i Rinkeby” eller Högda Spelmän.

“Det känns som om jag står inför en sorts domstol. Jag vill inte bevisa något. Jag vet hur det var och det känns bara sorgligt att det ska bli så här när det handlar om kultur”, säger han.

Även Facebooksidan “Rinkebyfestivalen” tituleras Berggren och Beer som grundare till festivalen. Kenneth Seremet som är ansvarig för sidan hänvisar dock till Börje Peratt för svar på frågan om hur Rinkebyfestivalen startade.

“Hade det funnits en festival innan så hade jag vetat om det och då hade vi namngett den, men vi kallade den musikfest. Det var en journalist som kallade den för Rinkebyfestivalen”, säger Peratt.

Rinkebyfestivalen 1978 drog till sig över 2000 åskådare och Radioprogrammet av Börje Peratt sändes i P3 onsdag 5 juli, samma år kl 20:00. Vid den tiden arbetade även Stefan Wermelin på Sveriges Radios Ungdomsredaktion.

“Vi bestämde att vi skulle göra en sådan gala och jag är ganska säker på att det här var en grej som vi initierade. Det är väldigt många år sedan men det minne jag har kvar är att det var vi som ordnade och hyrde in Jerry Williams. Mitt minne var att det var vår grej och kan någon överbevisa så kan jag inte säga så mycket.”

Börje Peratt berättar att han lämnade över allt till Södra Järva Musikgrupp och ungdomsgården att driva vidare, efter att han genomfört arbetet med musikfestivalen i Rinkeby 1978. Tomas Beer är en av två som öppet dementerat Peratts initiativ, men han är inte intresserad av att bevisa något utan menar att hans vetskap om att han startade festivalen tillsammans med Iris Berggren räcker för honom. Diskussionerna som fick Börje Peratt att reagera uppstod alltså 35 år efter hans engagemang för att dra igång Rinkebys svar på Gärdesfesterna. Han har inget intresse av att ta ifrån Iris Berggren och Tomas Beer äran av att de drev festivalen vidare, men han vill att de ska säga att de mindes fel.

“De har fått ett kulturpris som jag tror omfattar den här festivalen. Det ska dom ha för att de framgångsrikt drev den vidare i alla år, men varför inte tillstå hur den startade”, säger Börje Peratt.

Text: Malin Rothenborg


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Chris, såg att din kommentar tagits bort för att Thomas Second Opinion och Mats “Klar sikt?” krävt de med påståendet att du är jag. Således att jag skulle kommentera i ditt namn. Det är trist att du råkar ut för detta. Och naturligtvis trist att dessa påtryckningsmetoder från Thomas och Mats får redaktören här att stryka din kommentar… Ändå tacksam för din uppskattning.

 • @Pär Adolfsson, long tajm. Kul att du dök upp här. Vi gjorde något fantastiskt den där våren 1978. Du säger att Iris och Rinkebygården var med hela vägen. Ja men inte direkt från start. Då var det du, Peter och jag. Jag minns inte vad Thomas gjorde men jag minns att han gillade att vi fått med Jerry Williams. Tyvärr tycks de ha blandat ihop årtal och event och helt glömt min roll vilket ju är lätt när det var så länge sedan. Jag vill inte ta är från det jobb de gjorde senare. Men visst vore det väl trevligt om de nu när allt börjar klarna kan tillstå hur det gått till och kanske ordna en festival där vi kan fira allihopa. 2018 är det 40 års jubileum. /Börje

 • @Thomas2, Jag tryckte upp ett brevpapper med Rinkebyfestivalen som vi skulle använda för att bjuda in folk. Det gjordes efter att vi tryckt affischerna som ju skulle sättas upp i god tid före och då kallade vi det “Musikfest”. Sedan skrevs Rinkebyfestivalen dit med tusch på affischerna. Jag är dock osäker exakt när vi kom att benämna det Rinkebyfestivalen. Säkert är att det skrevs i en artikel som dokumenterade eventet.

 • Jodå Börje, jag minns väl hur vi gjorde.
  Särskillt strulet med att få fram loggan till Södra Järva Musikgrupp.
  Sen körde vi på torget 1978 med lokala band, mitt dåvarande bluesband och med Jerry Wiliams som grand final. Han kom på motorcykel.
  Klart Iris och Rinkebygården var med hela vägen.
  Vi klädde om och hade instrumentfodralen där.
  Vad jag minns är att alla var med på idén, men Börje hittade formen.
  Dessutom ordnade Södra Järva kulturkommitté rockfestival med typisk gärdesfestivalscen i dalen mellan Tensta och Rinkeby vid samma tid ungefär.

 • Hej Börje. Förstår jag det rätt att ni själva inte kallade den för Rinkebyfestivalen, och att detta namn myntats av en journalist först efter festivalen gått av stapeln?

 • Anti-jante och Chris tack för ert stöd. När jag antog uppgiften att granska antihumanismen i Sverige insåg jag vad det skulle föra med sig. Vid rätt tillfälle kommer också konsekvenser av det att presenteras. Visst vore det spännande om en självständig journalist också åtog sig att göra en djupdykning i det. Tills vidare blir allt som nu sker ett rikt underlag.

  När det rör Rinkebyfestivalen tycker jag artikeln visar hur ostadiga motargumenten är. Man uppvisar en oenighet och anger minst tre olika årtal och tillstår samtidigt att JW var starten men nämner fel år. Hänvisar till en grupp spelemän och “folket i Rinkeby” men kan inte peka på en enda riktig festival före 1978. Jag kan säga att ungdomsgårdspersonalen spelade en undanskymd roll vid starten 1978 men sedan antagligen genomförde de återkommande festivalerna på ett bra sätt. Vilket också var min förhoppning. Kan man inte nöja sig med det. /Börje

 • Bra gräv! Det är tydligt att det pågår en förtalskampanj mot Börje på flera fronter. En utökad granskning av anihumanisternas behandling av biografin på Wikipedia av Rothenberg vore önskvärd. Jantelagen slår tyvärr hårt i Sverige.

 • Visst Thomas2.

  Jag gav uppdraget till Malin att göra en undersökning där hon var fri att presentera sina fynd.

  Mitt engagemang uppstod efter att Peratt berättat att historiken bakom Rinkebyfestivalen var vinklad till hans nackdel. Peratt skrev därför sin version om hur festivalen kom till på Vetapedia.

  Det förargade Thomas Beer som i två mail kontaktade mig som ansvarig för Vetapedia och krävde att texten skulle ändras. Jag beslöt då att låta en oberoende journalist undersöka sakfrågan för att mer slutgiltigt få fram en objektiv bild. Malin accepterade uppdraget. Artikeln publicerades.

  Det är fritt fram för Thomas Beer och Iris Berggren att kommentera.

  / Redaktören

 • Man ställer sig ju lite frågande till tillkomsten av denna artikel. Är den ett beställningsverk av Peratt, eller har Rothenborg blivit så gripen av debatten på “olika forum” att hon bestämt sig för att gå till botten med det hela. Ett klargörande vore bra.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *