Svensk historieprofessor besvarade The Guardians kritik mot Sverige

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 6 februari 2014
- NewsVoice redaktion
Framtidens civilsamhälle, Lars Trägårdh

NewsVoice. Författaren och journalisten Micahel Booth beskrev nyligen Sverige som en kackotopi i artikeln “Dark lands: the grim truth behind the Scandinavian miracle”. Han gav  hela Skandinavien en känga. Nu har länderna besvarat kritiken i artikeln “The grim truth behind the Scandinavian miracle – the nations respond”.

Text: Lars Trädgårdh | NewsVoice fick tillstånd att återpublicera det svenska svaret, inskickat till The Guardian av historieprofessor Lars Trädgårdh.

The Nordic model has long served as a rhetorical batting ball in other countries. One moment held up as utopia; the next unmasked as a totalitarian hell. The founding father of the latter trope was Eisenhower, who declared that Sweden followed “socialist philosophy and whose rate of suicide has gone up almost unbelievably. Drunkeness has gone up. Lack of ambition is discernible on all sides.” Michael Booth’s lament sits firmly within this narrative.

There is no “totalitarian” conspiracy to sever bonds between family members, as Booth argued. But modern Sweden is infused by a moral logic that seeks to balance the deep existential desire for individual freedom and social cohesion. It has been promoted through the democratic state via laws and policies that have freed individuals from unequal and patriarchal forms of community, including the traditional family, charities, and the churches. We are talking free choice, not coercion.

This social compact is not everyone’s cup of tea. If one harbours deep suspicion of the state, prefers traditional gender roles and dislikes children’s rights, then Sweden is indeed a place to avoid. But make no mistake: while Swedes may look extreme in their embrace of individual autonomy, the general trend is the same all over the world.

More troubling is the enduring commitment to a national welfare state that is de facto limited to citizens and legal residents. In an age of migration and globalisation this brings to the fore a potent conflict between rights of citizens and human rights. It constitutes a deep challenge to democracy as we know it. And Swedes are currently no more successful in handling this than anyone else.

Text: Lars Trädgårdh

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • De sade:

  “De kommer att lösa upp denna formel.” De kallar det nu genmanipulation.

  Och de sade:

  “Man kommer att framställa nya djur på jorden, och de kommer att tro att dessa ska hjälpa oss. Och det kommer att se ut som om de verkligen hjälper oss. Men kanske kommer barnbarnen och barnbarnsbarnen att få lida.”

  […]

  Jorden såsom vi känner den, kommer att förändras. Var och en av oss bär på, tror jag, en bit av ett andligt ljus. I Indianskrifterna säger de att det behövs nio förfäder för att samtycka innan en befruktning kan ske. Nio förfäder till maken och hustrun måste träffas i det andliga riket och säga:
  “Vi ska bringa liv” innan en kvinna kan bli gravid. Då först föds själen.

 • Tal av Lee Brown
  vid Continental Indigenous Council
  i Fairbanks, Alaska, 1986

  […]

  En, som jag brukade lyssna till många gånger, om och om igen, var Thomas Benyaka. Han är en Hopi-man. Jag tror att han fortfarande lever (1986). Han var utsedd till att tala på engelska om vad som stod på stentavlorna, och han har ägnat hela sitt liv till att göra detta.

  Och de började berätta för oss vid dessa möten, de sa:

  “Under en livstid kommer ni att se många ting hända…”

  Det verkade underligt när de sa detta på 1950- och 1960-talet, men nu verkar det vara helt begripligt. Men då var det ovanligt.

  De sa: “Ni kommer att se en tid under er livstid, när män blir kvinnor. Den Store Anden ska göra en man på jorden. Han gjorde honom till en man, men denne man kommer att säga:

  “Jag vet mer än Den Store Anden. Jag ska förändra mig själv till en kvinna.” Och de ska också ta hand om barnen. Den store Anden ska skapa kvinnan på jorden. Hon kommer att säga “Jag vet mer än Den store Anden. Jag vill bli en man. Och hon kommer att fysiskt bli en man.”

  Detta lät konstigt. Kanske såg de Boy-George i en vision.

  De sade:

  “Ni kommer att vara med om under er livstid när människorna kommer att hitta formeln som framställer liv.” De kallar den nu DNA, droxyribonukleinsyra”.

  Forts följer:

 • Mayne skrev, “…Det räcker väl med att vi är människor.”

  Vet inte vad du avser. “Räcker” för vem? Eller vill du skicka med budskap om vad du tror är “mänskligt”?

  Om inte “ens” folk på alternativmedia kan ta position för “det mänskliga” när det är under fritt fall – avviker, perverterar bort från det, utan glider med, i skydd av snygga ord som vi sett skribenter har… “mångfald… rik”, “tolerant och öppet samhälle – vilka kan då stå emot och visa riktningen för ett samhälle som KAN ha chans att överleva – om man just vänder tillbaka till mänsklig natur, yin och yang, eller vad man ska säga?

  Allt det vi ser nu som promotas ut och sprider sig på gatorna och i en uppgång nära en själv… är non human, behavior… “de” vill göra oss själlösa, ta över kropparna – att det ändå ser mänskligt ut på ytan… går på två ben… det FÅR man inte gå efter eller låta sig luras av – då har “de” lyckats. Prideskamsgrejer är låååångt bortom vad mänsklig standard är.

  Mariann och andra har postat bra saker om hur de gör i agendan, att förstöra folks tänk, förstör människor, och då är det inte “mänskligt”.

  Tex är det postat här:

  https://newsvoice.se/2013/12/09/ryssland-startar-ny-nyhetsbyra-svt-utbildar-barn-med-vuxna-utkladda-till-kiss-och-bajs/comment-page-1/#comment-20880

  https://newsvoice.se/2014/01/29/brittisk-forfattare-liknnar-sverige-vi-nordligt-kina/comment-page-1/#comment-22791

  Tal av Lee Brown
  vid Continental Indigenous Council
  i Fairbanks, Alaska, 1986

  Forts:

 • @ Sylthammar,
  Ditt inlägg ovan kunde bli en riktigt rolig parodisk ‘tv-såpa’ ..fnissade mej igenom den — fast ja, du har förstås rätt i att det har gått ytterligare utför ..och inte bara i Sverige.
  Många känner skuld dagligen. ‘Alla’ jobbar för många timmar och barn har blivit tuffare på sitt sätt. Frågan är bara vilket som kommer att fungera bäst i framtiden – vassa armbågar eller smarbetsförmåga? Ja, oavsett hur man vänder sig så har man rumpan där bak!

  Det diskuteras så mycket korsan o’ tvärsan idag – t.ex. om homosexualitet.
  Mina föräldrar hade vänner som var homosexuella – det diskuterades inte när jag var barn (och inte senare heller) ..var ett faktum bara. Då var det lagen som behövde ändras.
  Nu har man lagen på sin sida, men ‘ute i samhället’ ska alla placeras i olika grupper ..helst med stämpel i pannan.

  Det har blvit som Hans Berggren säger att “Vi lever i Hollywood”.
  Det räcker väl med att vi är människor ..oavsett ålder, yrke, hälsotillstånd, sexuell orientering, politisk tillhörighet osv. Get on with it!

 • … blev lite vag syftning där:” …är HBTQ den bästa härska-och-söndra-metoden”, ska det vara. Att blåsa upp problem är också mycket effektivt. Kolla hur många nya vapen och krig som föranletts av ett substantiv, terrorism, uppblåst till magnifika proportioner av händelserna 11 september 2001. Vi lever i Hollywood …

 • Jag bor inte kvar i Sverige, men tendensen är densamma här i Brasilien. Här diskuteras den första samkönade kyssen i senaste tevesåpan – som inte var den första, den kom 1991, visar det sig, Gud vad intressant – så slipper vi höra om alla pengar till VM och OS och hur de så finurligt försvann i diskreta människors fickor i st f att gå till skolor, vård och infrastruktur.

  HBTQ är egentligen inget stort problem där det är inte strider mot lagen eller man förföljs för att man är homosexuell, men problem kan ju alltid blåsas upp, och för dem som gillar att verka men inte synas är det den bästa söndra-och-härska-metoden sen antisemitismen. Är du inte med oss så är du mot oss. Nästa steg är att vi med Woody Allens och Sarkozys hjälp ska vänja oss vid pedofili som ngt “normalt”… Vi får se om vi hinner så långt innan ridån går ner …

  Sylthammar, förresten? Inte Vresia väl? flåt, Sylvia Vrethammar?

 • Det är sämre, det blir alltid det…

  Hur skulle det inte kunna bli sämre under de åren efter du skrivit artikeln? Du vet ju att familjen inte är mindre under upplösning genom agendan här. Att föräldrar redan är bortkollrade från vad en man är respektive en kvinna är. Här har man brett först ut om de upprosriska barnen, Emil och Pippi Långstrump… – man låter barnen styra föräldrarna. Föräldrarna är inte ens med på banan. Kvinnan sticker hemifrån på morgonen (rymmer) för att tjäna i sin karriär… (svikare). Går efter jobbet till gym och ställer sig på ett band och springer… – sedan går hon hem och sätter sig i soffan och ser vad Jonas Gardell missionerar ut den dagen, eller vad Bjärklund och kompani säger om vad man ska tänka värdegrundsmässigt rätt. Är det ett par, eller om det är sex… minuter som föräldrarna pratar med barnen i snitt per dag?

  Det är helt barockt och upp och ned.

  Därför kan man säga som jag brukar – detta fd land är världens mest kommunistiska – för ingen annanstans har man lyckats med dessa vedervärdiga bedrifter i denna omfattning.

 • Vilket kvalificerat skitsnack. Den gamla vanliga myten som vi ska matas med. “Sverige är så bra, Guds gåva till mänskligheten”.

 • Orkar inte läsa hela ´texten, jag utgår från att det är ljug. Det står:

  “There is no ”totalitarian” conspiracy to sever bonds between family members, as Booth argued.”

  What… – Sverige är världens mest kommunistiska land, och ingen annanstans har folket tyranniserats mer genom att de faktiskt lyckats genomföra sönderslagning av familjen, förstöra, vad som är man och kvinna, etc. Förlorad moderkänsla för barnen, etc. Alltså marxismen syften för att lösa upp allt som har gränser.

  Det är mycket mer konkret än att vara en “konspiration”. Sverige blev det land som skulle gå före med det. Rasera, förstöra det som är “gemensamt kitt”. Det har pågått i långt över 100 år. Det är En kraft som håller det samman, genom kulissen av olika partier, fackföreningar, organisationer… allt från Unga Örnar… till IOGT, Hyresgästförening… Riksbyggen osv osv osv – olika instanser “de” kontrollererar, och oftast från början skapat (frimurare). Hela median är i det. När man slår mot “det traditionella” så utarmas livet, och det blir sjuka saker som träder fram i dess ställe = det som man ser när man slår på tv:n, tex. det som är galorna, med deras ikoner. Några är väl i Sotji för att störa det ryska folket, dess förmåga att stå emot, att ha nationell och traditionell förståelse kvar, eget självstyre. Birgitta Olsson, Mona Sahlin, m fl är nog där och ska sprida det västliga spökets ingredienser, dess (kommunism, enligt Marx) perversion i namn av “mänskliga rättigheter” och “tolerans”.

 • “If one harbours deep suspicion of the state, prefers traditional gender roles and dislikes children’s rights”

  Intressant att han bakar in alla ingredienserna i en kaka. Det går ju att vara misstänksam mot staten utan att digga traditionella könsroller och/eller odigga barns rättigheter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *