Svindlande perspektiv – universums och tankens energier

10

Milkyway foto Bruno Gilli ESO

Om man en mörk, klar vinternatt på landet ser upp mot den stjärnbeströdda himlen kan man se en båge av ljus som sveper över rymden högt där uppe. Det är den mäktiga Vintergatan, en väldig spiralgalax bestående av 200 – 400 miljoner gnistrande stjärnor (dvs. solar). Den är den del av Vintergatans spiralarm som vi tillhör och som vi ser från vår snurrande jord.

Text:  Kersti Wistrand

Kersti Wistrand kommer att i två artiklar göra en personlig betraktelse över energier. Den första handlar om universums energier.

Landsbygdsmänniskan uppfylls lätt av en andäktig känsla och en förundran över universums storhet och människans litenhet i kosmos. Det är hisnande perspektiv. Som barn hade jag en dröm om att bli astronom. Jag växte upp på landet och studerade ständigt dessa majestätiska natthimlar, som tyvärr undanhålls nutida städers ungdomar på grund av de ljusföroreningar som oftast döljer skönheten och storslagenheten i rymden.

Just under midvintern, då det var som mörkast var stjärnhimlen som vackrast, och jag lärde mig många stjärnbilder och stjärnor. Den närmaste stjärnan var Sirius, som ligger i Stora hunden, drygt åtta ljusår bort. Ljuset färdas bortemot 300 000 000 meter per sekunder och det har tagit drygt åtta år att komma hit. Ett svindlande perspektiv! Inte undra på att Sirius spelat en stor roll i många kulturer. Flera tempel utmed Nilen tillägnades t.ex. Sirius.

Läs mer på Humanism & Kunskap

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
17 mars 2014 kl 19:10

@Sålunda talade Zecharia ;)). Kan bara hålla med dig. Det dom kallar för demokrati är bara ett skämt. Men hjärntvätten är effektiv och dom får faktiskt folk att tro att det är en plikt att rösta,tvärtom , skulle jag säga är det en plikt att INTE rösta.

Det som fick mig att besluta att aldrig mer gå till vallokalen var under den senaste globala finanskrisen när, till att börja med , storbankerna fick sitt ordinarie socialbidrag efter att dom spekulerat bort större delen av “sina” tillgångar. Droppen var dock när “statsministern” bad
löntagare och fackförbund att hålla igen på sina anspråk i löneförhandlingarna bara för att sen beredvilligt ta emot riksdagsmännens årliga höjning på i runda slängar 5.000:-.

När han konfronterades med den tveksamma etiken i beslutet urskuldade han sig med att det inte är dom själva som tar det beslutet.

Åt H-E med dom!

Josef Boberg
Gäst
Reply to  Kenneth Thorberg
17 mars 2014 kl 20:27

Fy fan !

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
17 mars 2014 kl 17:24

Ja visst är ..Universum fantastiskt.. ner till minsta sandkorn. Jag kan bara säga som Zecharia att det finns inte ord som täcker känslan av “Förundran och Glädje, Extatisk Hänförelse över Livet… … …” I anden ÄR jag ..allt.

Josef Boberg
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
17 mars 2014 kl 17:30

Sant.

Mariann Nyqvist
Mariann Nyqvist
Gäst
13 mars 2014 kl 07:33

Varandet i anden har länge varit vår (enda) källa till frihet. Nu vill De inte bara kolonisera och exploatera denna utan på sikt även utrota den naturliga inspirationen och glädjen i anden. Avsikten är att ta över och ratta våra medvetanden och fylla den med en virtuell, teknologisk, verklighet som ytterst bara handlar om aggression mot allt och alla.

zecharia
zecharia
Gäst
12 mars 2014 kl 20:45

Josef, demokrati av gängse modell är färtäckt diktatur. Du har inte det minsta att säga till om. Se bara på det trams som kallas valrörelse. Partierna, uppbackade av medierna, spenderar jättesummor på att lura dig att rösta på dem. Sedan gör de som de vill under kommande period, varpå nästa lurendrejeriföreställning vidtar.
Demokrati? Du måtte skämta. Människans FRIHET är det värsta makteliten vet.

Josef Boberg
Gäst
Reply to  zecharia
12 mars 2014 kl 21:21

“Människans FRIHET är det värsta makteliten vet.”

Sant.

zecharia
zecharia
Gäst
10 mars 2014 kl 19:07

Om jag bara kunde förmedla ens en bråkdel av vad har getts, så skulle jag vara glad. Orden tryter, begreppen känns trånga och absolut fel. Jag önskar inget högre än att alla skulle få uppleva allt det jag fått vara med om. Förundran och Glädje, Extatisk Hänförelse över Livet är ord som inte räcker till. Dess enorma mångfacettering, storslagenhet. Det enda som stör bilden är parasiten människan dvs, dess maktelit. Utan dem vore allt så oändligt mycket bättre. Men, det kommer, snart… Jag ser med hopp och glädje den nära framtiden an. Jag har fått se och göra saker som många inte trott vara möjliga, inklusive mig själv.

Josef Boberg
Gäst
Reply to  zecharia
10 mars 2014 kl 20:39
Josef Boberg
Gäst
21 februari 2014 kl 19:56

Jo… – Torbjörn – Universum ÄR fantastiskt – och det är ju människan som en pytteliten del av Universum också egentligen.

Hur skulle människan kunna vara annorlunda än det Universum hon är en del av ?

Personligen hoppas jag på att fler och fler “kommer på det” – och jag hoppas i alla fall med en dåres envishet på en god och intressant fortsättning av 2014 och i all tid därefter.

Fridens… / Josef