David Finer: “Mistelbeslut välkommet för cancerpatienter”

4

“Ur ett patientperspektiv är det givetvis välkommet att en användning som skett som ett undantag under decennier nu blir godkänt”. Det säger Johanna Hök, disputerad apotekare, med anledning av att Läkemedelsverket godkänt mistelpreparat för injektion.

Text: David Finer | IC – The Integrative Care Science Center

Godkännandet av mistelpreparaten Iscador och Helixor gäller för indikationen (användningsområdet) ”Växtbaserat läkemedel använt i individualiserad palliativ cancervård som adjuvans till gängse terapi”. Med adjuvans menas tilläggsbehandling.

David Finer
Pressfoto: David Finer

Preparaten blev 1982 tillgängliga för svenska patienter i enlighet med den dåvarande lagstiftningen om naturmedel för injektion efter beslut av Socialstyrelsen, en lag som upphävdes 1993. Fram till 2014 har preparaten därefter haft tillfälliga försäljningstillstånd med stöd av läkemedelsförordningen.

1000 publikationer på Medline
I en särskild värdering riktad till vårdgivare skriver verket att godkännandet baseras på väletablerad medicinsk användning inom EU samt mer än 1 000 publikationer på Medline sedan 1950.

Läs mer på IC

Om The Integrative Care Science Center, IC
IC utgör en unik mötesplats med fokus på komplementär- alternativ och integrativ vård. IC arbetar med forskning, utveckling, utbildning och kommunikation. På IC:s hemsida finner du forskningsnyheter och vår egen medieanalys KritiKAM. IC:s målsättning är att bidra till evidensbaserad hälso- och sjukvårdsutveckling med relevanta inslag av bevisad alternativ-, komplementär- och integrativmedicin i enlighet med Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer.

Text: David Finer

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Olle
Olle
Gäst
20 mars 2014 kl 21:31

Klinisk studie på mistel mot cancer startar inom kort i USA. Finansieras genom crowd fundiing. Se http://www.gofundme.com/BelieveBig-MistletoeTrial

Olle
Olle
Gäst
20 mars 2014 kl 13:04

I boken Mistel mot cancer, antologi red Einar Berg, beskriver ett antal antroposofinriktade läkare patientfall där misteln medverkat till tillfrisknande. Sånt som inte kan sägas till patienter kan sägas i bokform. Boken finns på bibliotek eller antikvariat, t ex http://www.bokborsen.se/Berg-Einar-Red/Mistel-Mot-Cancer-Tio-Läkare-Berättar-Om-Sina-Erf/1745707

Ronny
Ronny
Gäst
20 mars 2014 kl 11:31

Jag ringde upp IC och pratade med Torkel Falkenberg om de kunde hjälpa mig att göra enkla kliniska studier på cancer och alternativmedicin och fick svaret att de inte kunde hjälpa och att han tyckte jag borde utbilda mig till forskare. En utbildning på ca 10 år.
Precis samma svar som jag fick av Martin Ingvar på Osher Center.

Olle
Olle
Gäst
20 mars 2014 kl 09:49

Här en kvinna som berättar att hon blev frisk tack var mistel:
https://www.chrisbeatcancer.com/ivelisse-healed-stage-4-colon-cancer-with-mistletoe/