Respekten för kvinnor och barn viktigaste frågan i moderna Sverige?

publicerad 31 mars 2014
- av NewsVoice

abuse-misshandel

Det var en kortare relation. Och ändå förändrades allt. Han var charmig först. Sedan började terrorn. Hot. Våld. Mordförsök. Svåra skador som än idag flera år senare smärtar både fysiskt och psykiskt. Hon är glad att hon överlevde. Mest var hon orolig för sina barn.

Trots ständiga besök hos läkare och sjukvård för behandling av hennes skador, så är rädslan värst. Hon lever med ständig rädsla, att möta honom. Genom bekantas bekanta vet hon att han bor i några mil bort med en ny kvinna. Och även hon får samma ”behandling."

Polisen vet vem han är. De vet vad han gör. Samhället accepterar. A var inte den första. Flera kvinnor var före henne. En skrämmande tystnad råder. Han går från kvinna till kvinna och hotar och misshandlar. Polisen säger det finns inte tillräckligt med bevis.

Han kan röra sig fritt, som han vill. Och fortsätta göra kvinnor och barn illa. Det är hans frihet.

Hon kan aldrig veta när han plötsligt står utanför hennes dörr. Så ser hennes frihet ut.

Nu har han rätt att komma och knacka på hos A. Nu har besöksförbudet upphört. Hon skulle vilja skrika, STOPP till honom, GÅ i fängelse! Fast nu har han rätten...

...rätten att besöka henne när han vill och behagar. Hon önskar att hon inte kände att hon måste titta sig över axeln hela tiden av oro, för hon kan aldrig veta när...

Min väninna är oskyldig. Hon har inte överträtt en enda regel – en enda lag. Och framför allt hon har inte gjort någon illa vare sig fysiskt eller psykiskt! Och ändå är det hon, kvinnan, som lever i en förrädisk frihet. 24/7. Lever hon i frihet?!

Eller är det hon som lever sitt liv i ett osynligt fängelse? Detta är verkligheten, friheten, för kvinnor i dag i Sverige 2014.

Ett samhälle där friheten ser väldigt olika ut från person till person. Detta är en kvinnas liv, ännu en berättelse om hur kvinnor tvingas leva i Sverige, i rädsla och otrygghet, något som samhället skakar på axlarna åt.

I det livsbejakande samhället, är det en självklarhet att kvinnor och barn får leva i trygghet.

Kvinnor och barn är livets framtid, de skall sättas främst, enligt min mening! För ett hållbart liv på vår planet krävs respekt åt kvinnor! Kvinnorna ger liv!

Utanför fönstret blåser vinden i trädtopparna, solen skiner igenom och jag är tacksam för värmen som når mina kinder. Min väninna A, har svårt med känseln i sitt ansikte efter misshandeln och jag kan inte låta bli att undra när respekten för kvinnor och barn kommer att vara det viktigaste för det moderna samhället Sverige?

Kerstin ErikssonText: Kerstin Eriksson, kvinnofrihetsaktivist, grundare av projektet KärlekenÄR (2012) till förmån för utsatta kvinnor och barn. www.gardenoflight.se