Svenska Freds: “Regeringens dubbla måttstock tydlig i vapenexporten”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 mars 2014
- NewsVoice redaktion

robot_70
Bild: Australiska soldater testar Robot 70 från Saab Bofors Dynamics. Foto: Eric Hughes, US Army

I dag är det två år sedan den så kallade Saudiaffären avslöjades och landet är fortfarande en av Sveriges största vapenkunder. Samtidigt som regelverket utreds fortsätter vapenexporten till odemokratiska stater. 2013 ökade vapenexporten med 22 procent till 11,9 miljarder kr enligt nya siffror från myndigheten ISP.

Text: Anna Ek, ordförande och Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor

Den andel som gick till stater med stora demokratibrister ökade med 48 procent jämfört med året innan. Dubbla måttstockar gäller för när regeringen väljer att ta ställning för mänskliga rättigheter och när den väljer att blunda. Ett exempel är regeringens agerande att dra tillbaka biståndet till Uganda jämfört med vapenexporten till Saudiarabien.

Redan ett drygt år före saudiavslöjandet hade riksdagen, efter att ha sett den arabiska våren resa sig och slås ned, beslutat om en översyn av vapenexporten. En utredning arbetar nu för att se hur exporten av krigsmateriel till ickedemokratier kan skärpas. Inte om, utan hur. Utredningen presenterar sina slutsatser i december, ett effektivt sätt att begrava debatten om denna känsliga fråga under valrörelsen. En jämförelse med Freedom House demokratiindex visar att 40 procent av vapenexporten 2013 var av den sort som nu utreds. Det är export till rena diktaturer som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Algeriet och Bahrain men även till stater med så stora demokratibrister att de klassas som ”delvis ofria”. Det gäller vår största vapenkund förra året: Thailand, men även exempelvis Ukraina, Singapore och Pakistan.

Läs mer


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq