Ukraina – Sjätte generationens krigföring använder media och illusionismens psykologi

6
440

TellerRysslands krig mot Ukraina är framtidens krig även kallat sjätte generationens krigföring, skriver Mikael Holmström för SvD. Den nya krigsföringen, som tog omvärlden på sängen och spred förvirring ända in i Sveriges statsledning, består av en politisk och psykologisk offensiv ihop med maskerade trupper. “Väldigt elegant”, enligt svensk expertis.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild på Teller från brittiska FRA:s läckta overhead om psykologisk manipulation.

Rysslands motoffensiv mot västs försök att dra in Ukraina till både EU och Nato var välplanerad och väntad.

Zbigniew Brzezinski Zbigniew Brzezinski som är politisk geostrateg och som var rådgivare till Carter illustrerar i sin bok ”The Grand Chessboard” från 1997 att mellan 2005-2010 bör Ukraina ha blivit identifierat som ett kandidatland till både EU och NATO. Därmed skulle landet vara redo för ett inträde.

Foto: Securityconference.de | Wikimedia Commons

Putin måste länge ha varit väl medveten om västs strategi och haft tid att planera en motåtgärd mot risken att förlora Ukraina, ett land av oumbärlig betydelse som geostrategisk landmassa. Ukraina är som en kil inskjuten både i det forna Sovjetunionen och det nuvarande Europa. Båda parter vill ha landet. 

Detta är en militär plan som legat i byrålådan ganska länge. Sedan har man tagit fram den när situationen skärpts. En så här stor operation läggs inte upp i en handvändning, sa överstelöjtnant Jörgen Elfving vid Försvarshögskolan till SvD.

Ryssland har en lång tradition av avancerat militärt tänkande, ett arv som förvaltas av generalstabschef Valerij Gerasimov, skriver Holmström. Vid sjätte generationens krigföring kombineras politiska och diplomatiska påtryckningar, ekonomiska sanktioner, organiserandet av politisk opposition samt andra icke-militära medel som att opinionsbilda via media, vid sidan av användning av ren militär makt.

Den nya generationens krig kommer att domineras av information och psykologisk krigföring”, enligt de ryska militärteoretikerna S.G Chekinov och S.A Bogdanov.

Promenerande soldater

En iakttagelse man kunde göra när de ryska trupperna invaderade Krim var att de mest promenerade omkring helt lugnt. De var tungt beväpnade, maskerade och saknade militära beteckningar. Många undrade om de var ryssar från Ryssland eller om de var ryssar från Ukraina. Omvärlden och Ukraina inväntade svar medan ryssarna gjorde en promenadinvasion. Förvirringen var en effektiv del av den psykologiska krigföringen.

En parallell

En av Snowdens senaste läckor handlar om den psykologiska “krigföring” som det brittiska underrättelsetjänst-teamet JTRIG genomför. De blev operativa i början på 2013. I en artikel i NewsVoice presenteras en 50 sidor lång overhead som visar att JTRIG avsiktligt kan styra allmänhetens uppfattningar genom att använda illusionism, vilseledande information (desinformation), “false flags”, ryktesdestruktion via webben och andra metoder.

JTRIG-Snowden2NewsVoice konstaterar att inget massmedia förutom RT.com har rapporterat om Snowdens läcka om JTRIG trots att det idag passerat en månad sedan avslöjandet (Google-sök senaste månaden). Att massmedia inte väljer att rapportera om detta kan betraktas som en pågående passiv kampanj riktad direkt mot allmänheten. Vi ska helst inte få veta att vilseledande information levereras av ett statligt organ riktad mot dig och mig.

En svensk konsult berättade att denne fått förfrågan att för ett mycket högt arvode förstöra ryktet för en president i ett grannland till Ryssland med hjälp av en falsk dokumentär ämnad för YouTube. Målet för manipulationen var allmänheten. Förfrågan kom från “ledningsnivå”. Konsulten tackade nej av moraliska skäl.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer i NewsVoice om JTRIG

Läs mer i SvD om den sjätte generationens krigsföringLämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders
Anders
Gäst
26 mars 2014 kl 04:07

Ryssland förde USA bakom ljuset

Ryssland lurade USA inför övertagandet av Krim.
När amerikanska underrättelsetjänsten insåg vad som pågick hade ryska trupper redan tagit över halvön.
– Även om det fanns varningstecken hade vi inte information nog att förutse vad som var på gång, säger en amerikansk underrättelsekälla till tidningen Wall Street Journal.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18609098.ab

Red
Red
Gäst
26 mars 2014 kl 12:17

Exempel på promenadinvasionens framgångsfaktorer:

Man plockade inte upp några tydliga kommunikationer mellan de ryska ledarna, befälhavarna eller ens med soldaterna på marken där de talar om operationen, säger den granskande reportern Adam Entous vid Wall Street Journal till Svenska Dagbladet.

Det var mycket överraskande för amerikanska regeringsföreträdare att ryssarna hade denna extrema, imponerande signaldisciplin. Eller också har ryssarna ett system som av någon anledning inte kan avlyssnas av amerikanerna.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18609098.ab

Lennart Mogren
Gäst
12 april 2014 kl 10:55

Intressant artikel som närmar sig verkligheten. Tyvärr saknas den “större bilden” The Big Picture. En antydan av vad den bilden visar kan du läsa här:
http://lennartmogren.bloggsida.se/2014/04/11/grov-propaganda-i-svenska-media/

Det är mer än ett smart militärt tänk som ligger bakom de senaste händelserna i Ukraina. Det tredje världskriget redan börjat – ett valutakrig med vissa militära inslag. Inte tvärtom.

Pål BergströmD
12 april 2014 kl 11:13

@Lennart Mogren Mogren

Du är mitt i prick. Bra analys.

Anton
Anton
Gäst
12 april 2014 kl 17:46

@Lennart Mogren Mogren

Tycker också det var en bra analys. Men “väst” borde preciseras som Vatikanen, vilket faktiskt är ett och det samma. Vatikanen anser sig ha äganderätt till hela västvärlden. ‘Washington DC’ är Vatikanens militära gren precis på samma sätt som ‘City of London’ är dess finansiella. Påven är konungarnas konung och han är redan vår inofficiella världspresident. Se bara hur alla världsledare beter sig runt påven, så är det inte svårt att se vem det är som är ‘top dog’.