Alternativmedicinare är ansvarsfulla och hederliga människor – Replik till Expressen

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 16 april 2014
- NewsVoice redaktion

Anna Bäsén har i början på april en serie på 15 artiklar och webbinslag kampanjartat försökt smutskasta alternativmedicinen i Sverige. Hon avslutar sina angrepp med artikeln “Nu behövs skärpt lagstiftning” där hon skriver: “Från en liten klick arga alternativmedicinare har det kommit hat, lögner och dödshot.”

[Denna replik skickades in till Expressens redaktör Thomas Mattsson, men denne valde att inte besvara önskemålet att publicera denna slutreplik. Expressen tycks alltså tillåta Anna Bäsén i drygt 15 artiklar smutskasta alternativmedicinen, men de alternativmedicinska förbunden får inte replikera i samma tidning. Red. anm.]

Heléna EddesjöVi som företräder svensk alternativmedicin ser naturligtvis med största allvar på Bäséns påstående att hon ska ha dödshotats av alternativmedicinare och uppmanar Bäsén att polisanmäla dessa. De alternativ- och komplementärmedicinska föreningarna i Sverige kan sedan överväga att utesluta dessa personer i den mån de är medlemmar i någon förening.

Foto på Heléna Eddesjö, ordförande i KAM

Om Anna Bäsén inte polisanmäler uppstår en situation där vi ifrågasätter riktigheten i hennes påståenden. Vår bestämda uppfattning är att alternativmedicinare överlag är mycket hederliga människor med många nöjda och väl bemötta patienter och kunder som fått medicinsk hjälp, ofta när landstingsvården misslyckats.

De alternativmedicinska föreningarna och förbunden i Sverige arbetar ständigt för att säkra kvaliteten på terapeuternas arbete. Alternativmedicinen är inte alls en sluten värld som Bäsén påstår och definitivt inte lukrativ eftersom den inte är föremål för kraftiga subventioner som är fallet för primärvården där läkarna har mycket höga löner. Alternativmedicinen är en öppen verksamhet med terapeuter som ofta står på en grund av legitim och universitetsmässig basutbildning.

Det har gjorts flera utredningar som syftar till att skapa ett nationellt register för terapeuter med basmedicinsk kompetens tex “Ett nationellt register över yrkesutövare av alternativ-eller komplementärmedicin” (SOU2004:123). Tyvärr har myndigheterna val att ignorera dessa försök att säkra välutbildade terapeuter och säkerhet för patienten.

Det är vad vi arbetar för, en hög svensk alternativmedicinsk kompetens hos terapeuter som har samma frihet under ansvar som i många andra mer utvecklade länder där alternativmedicinen både samverkar och samexisterar med andra vårdformer.

Signerat

Heléna Eddesjö, ordf. KAM Branschorganistaionen för Komplementär och Alternativ Medicin
Cathrine Jonsson, ordf. SNS Svenska Naturmedicinska Sällskapet
Mikael Tunander, ordf. Branschrådet BKM inom Skandinaviska Förbundet Komplementär Medicin
My Dahling, ordf. i Näringsmedicinska Terapeutförbundet
Sanna Ehdin, immunolog


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är naturligt att de tar avstånd från läkningslöften eftersom det finns lagstiftning som reglerar det. Att de inte får uttrycka att badet är verksamt, innebär inte att det inte gör nytta.

 • Missfärgning i vattnet – ja det var fram till cirka 2004-2005 som man trodde att vattnet var det centrala och då uppstod en hel del snack om bluff, det är ju en del folk som fortfarande tror det. Poängen är ju att mestparten av toxinerna utsöndras via urinen, även om det finns en del i vattnet. Läs hemsidan, där vi klart säger vad som gäller och hur det kan mätas, och så kan du väl ta ett samtal med dina kollegor som vet vad dom talar om, dom har ju använt Aqua Detox från 2004 och inte bara läst om detox apparater.

 • @Jochen Rhode

  Detox Entgiftungssysteme – tillverkaren av elektrolytbaljan – skriver på sin hemsida under rubriken “Entgiften, Entschlacken” (citat):

  “Det skrivs mycket på internet. Sådant som är sant och tyvärr också sådant som inte är sant. Nuförtiden berättas det om Detox-fotbad, om Detox-kurer, försurning, avgiftning och elektrolytiska fotbad. Terapeuter och “experter” säger sig kunna härleda diagnoser av vattnets olika missfärgningar.

  Elektrolys-fotbadens princip: elektrolysen upptäcktes redan 1800. Vid elektrolys omvandlas elektrisk energi till kemisk energi. Vattnet joniseras och ställer negativa och positiva joner till förfogande. Genom elektrodernas oxidation färgas vattnet. Det uppstår alltid en missfärgning, oberoende om det finns fötter i vattnet eller inte. Vattnets missfärgning kan skilja sig avsevärt från gång till annan. Den beror på vattenkvaliteten, på saltmängden i vattnet, på strömstyrkan, på temperaturen och på elektroderna. Att dra slutsatser med ledning av olika missfärgningar är därför omöjligt.

  Vi tar avstånd från allehanda läkningslöften.

  Hydrosana (…) används i hela Europa (…). Förfarandet är (…) inte bekräftat genom vetenskapliga studier” (slut på citat).

  Källa: http://www.detox-fussbad.com

  Jag har översatt citatet från Tyska till Svenska och är av samma uppfattning som tillverkaren.

  Med vänlig hälsning
  Gert E

 • Jag noterar att Gert Eselböck inte har någon tro på ” elektrolytbaljan” och därmed också dom som använder den. Vi undrar vad han baserar detta på, vilken eller vilka apparater har han testat ?
  Jag kan inte kommentera alla på marknaden förekommande ”elektrolytbaljor” men som agent för Aqua Detox maskinen kan jag säga att han har fel.
  Han är välkommen att kontrollera med kollegor som t.ex. homeopat Hillevi Steen i Växjö, naturläkare Krister Jansson, JIBA, eller naturläkare SNLF Lisbeth Österberg, eller dipl homiatriker Pernilla Örnéus som också skriver på vår hemsida http://www.aquadetox.se ( där det f.ö. också syns vad vi anser om en del av de kinesiska apparaterna).
  Aqua Detox har använts på den skandinaviska marknaden i 10 år, och gör det den testades för inför EU certifieringen : Aqua Detox maskinen arbetar enligt de fysiska och fysiologiska koncepten av elektrolys, dialys, jontofores och homotoxikologi.
  Elektrolys av saltlösningen ökar penetration av sodium joner i vävnaden vilket är bra för cellernas metabolism. Detta förbättrar utsöndringen av slaggprodukter (toxiner) från cellerna och vävnaden.
  Cellernas calcium-natrium pump aktiveras av en förbättrad jonväxling som i sin tur ökar energiflödet till individuella kroppsceller.
  En kraftigare naturlig kroppsavgiftning under en Aqua Detox behandling hjälper kroppen att regenera -se homotoxikologi teorin. Organ som involveras i kroppens avgiftningsprocess är njurar och lever.

  Jag hoppas detta plus en titt på vår hemsida kan eliminera eventuella tvivel om Aqua Detox behandlingar.

  Med vänliga hälsningar
  Jochen Rohde
  Aqua Detox Skandinavien
  0704-448684

 • Det finns rötägg inom alla branscher, i alla länder, i alla städer kanske en i varje kvarter. Det finns målare, politiker, hockeyspelare och vetenskapsmän som är rötägg. Hu!

 • Hej Helena Eddesjö,

  För att ta en väsentlig sak först: även jag anser att Bäséns framfart var onyanserad och framför allt respektlös mot vår yrkesgrupp.

  Men jag anser också att reaktionen på hennes agerande var minst lika onyanserad och ideologiskt färgad. Jag vill minnas att för ett antal år sedan så uppsökte två journalister (med dold kamera) några läkare som allt för frikostigt skrev ut sjukintyg. Inte stod det sedan i läkartidningen att: “reporter attackerar medicinen med dold kamera”, såsom man fick läsa i Dagens Homeopati.

  Jag håller inte heller med om att “alternativmedicinare överlag är mycket hederliga människor” som Du påstår. Det finns en hel del rötägg även i vår bransch. Jag tänker här på elektrolytbaljan och på apparaten med mänskliga egenskaper.

  En sista fråga: Du är ordförande i KAM (Kommittén för Alternativ Medicin) och Du är även medlem i SNS. På SNS´ hemsida läser man att KAM är “en branschorganisation för förbund och skolor (….) som SNS är ansluten till”. Vilka andra förbund och skolor är anslutna till KAM?

  På ett svar väntar
  Gert E

 • Vi är många som fått erfara att sjukvården har egna agendor. De skriver tex ut mediciner för att slippa “se” den problematik som orsakat patientens besvär och i stället hjälpa till att åtgärda detta. Vi har sett att deras mål är att få så många “kunder” som möjligt och finns det något som hotar detta går journaler upp i rök och läkarintyg med felaktig information skrivs ut vilket får till följd att patienter krossas. Statens korrupta hantlangare skyddar därefter bovarna.
  Denna information är därför inte förvånande. Vi har informerats om viken otäck maffiaorganisation katolska kyrkan byggt upp med hjälp av skattefria inkomster varför man blir övertygad om att vi också enbart är guldägg för dem som tagit monopol på vår ohälsa.

  Whistleblowers lever farligt så länge vi väljer att enbart styras och tro på det politikerna tillåter att vi matas med.

  I dagarna har vi sett hur topparna i svenska regeringen ljugit oss i ansiktet för att slippa ta ansvar för sina brott. Så länge vi tillåter oss styras av giriga politiker i stället för dem med ideologiska medmänskliga värderingar får vi finna oss i att manipuleras kapitalmaffior som tjänar enorma summor på våra skygglappar.

 • “de alternativmedicinska förbunden får inte replikera i samma tidning. Red. anm.]”
  Detta säger väldigt mycket om Expressen och kastar ytterligare dåligt ljus på hela rapporteringen.
  Jag undrar om Mattsson har sin egen agenda i stil med sin hälsoreporter – men då sköter han väl inte sin egentliga uppgift ?????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *