Atlaskotan – Terapeut Björn Jupiter om Anna Bäséns diskvalificering av kliniken

3
564

Atlaskotan Björn JupiterBjörn Jupiter är ryggterapeut på kliniken Atlaskotan som har en behandlingsmetod som blev helt diskvalificerad av Expressenjournalisten Anna Bäsén. Björn Jupiter anmäler nu Anna Bäsén och Expressen till både Pressombudsmannen och Granskningsnämnden för Radio och TV.

Björn Jupiter är medicinsk massageterapeut genom Axelsons (2009), atlasterapeut genom Atlaskotan (2010) samt lärarassisten på Axelsons massageterapeututbildning sedan 2012. Björn besvarade NewsVoice intervjufrågor.

Anser du att den bild som Anna Bäsén presenterade för Expressens läsare är rättvis mot dig som yrkesutövare av alternativmedicin?

Björn Jupiter: Granskningen Anna Bäsén gör är inte objetiv. Hon ger oss inte chansen att på ett bra och rättvist sätt svara på kritiken från läkaren hon konsulterat i frågan. Hon ger även felaktiga påståenden till läkaren som inte heller får en rättvis bild av vår verksamhet.

Anna Bäsén hävdar att en stor mängd diagnoser ställdes på henne. Hur många diagnoser ställde du på Bäsén och vad är skillnaden på en diagnos och att som terapeut/alternativläkare redovisa ett symptom?

Björn Jupiter: Jag har inte ställt några diagnoser på Anna Bäsén, däremot så uppger hon i våra frågeformulär en rad besvär hon lider av i rörelseapparaten och jag har igen anledning att misstro det hon skriver.

Hur kommer det sig att skolläkaren som testade Anna Bäsén ansåg att hon var fullt frisk, medan du fann flera symptom på sjukdom?

Björn Jupiter: Jag tittar bara om det finns en obalans eller en funktionsstörning i den översta leden i nacken, vilket är ett tillstånd och ingen sjukdomsdiagnos.

Anna Bäsén anser att du är en bedragare. Varför tror du hon anser det?

Björn Jupiter: Anna Bäsén vill mena att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga belägg som stöder metoden vi arbetar med och då måste den enligt henne vara verkningslös. Hon uttrycker även att vi lurar sjuka människor genom att erbjuda en gratis konsultation och då sjukförklara dem, vilket är felaktigt då vi inte ställer några diagnoser.

Något annat du vill tillägga om det?

Björn Jupiter: Att på detta sätt hänga ut enskilda personer och kalla dem för bedragare utan att först göra en noggrann och objektiv gransking är i min mening inget en stor tidning som Expressen bör hålla på med.

Om du blickar framåt 50 år vilken ställning tror du dagens alternativmedicin då har och hur tror du att skolmedicinen utvecklats? Kommer vi att ha integrativ medicin eller kan skolmedicinen ha helt ersatt dagens alternaivmedicin?

Björn Jupiter: Min förhoppning är att vi i framtiden har ett gott och öppet samarbete mellan alternativmedicinen och skolmedicien. Vi har mycket att lära av varandra.

Hur anser du att en människa uppnår kroppslig hälsa, ett starkt immunförsvar och ett långt och aktivt liv?

Björn Jupiter: För att uppnå en bra mental och fysisk hälsa anser jag att vi måste hitta en bra balans i livet mellan arbete, fritid, motion och en bra och näringsrik kost.Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
ruben
ruben
Gäst
26 april 2014 kl 23:37

Anna Bäséns korståg är inte speciellt stort eller utvecklande för någon. Snarare oövertänkt och generande. Det går inte hem att trycka till ärligt menande människor. Gör hellre något unikt, som är fritt från de präglade rollerna. Det finns massor av stängda dörrar att öppna.

Christiane Zejda
Christiane Zejda
Gäst
13 augusti 2016 kl 20:44

Denna kvinna har VIGT sitt liv åt att skriva ner ALLT som har med Alternativt att göra.
Behandlingar som mediciner.
Undra hur mkt läkemedelsindustrin BETALAR henne

Markus
Markus
Gäst
14 augusti 2016 kl 11:12

Ännu en till journalist som verkar ha noll utbildning i branschen som hen försöker utdöma…dessutom med bakgrund inom Dagens Medicin.

https://se.linkedin.com/in/anna-b%C3%A4s%C3%A9n-b126021a