Ingrid Franzon: “Anna Bäsén försöker skapa rädsla och tvivel kring alternativmedicin”

publicerad 2 april 2014
- av NewsVoice

Ingrid FranzonIngrid Franzon fick 2007 besök av Expressenjournalisten mot alternativmedicin Anna Bäsén och fotografen Robban Andersson med dold kamera. Franzon hängdes ut som bluffmakare, men fick inte chansen att bemöta kritiken. Ingrid Franzon som 2013 fick priset Årets Nytänkare för en hälso-app ger här sin respons på Anna Bäséns senaste angrepp med dold kamera.

Text: Ingrid Franzon

För cirka 10 år sedan fick vi besök av Anna Bäsén som filmade i smyg i vår klinik. Hon skrev sen i en artikel att hon kom in frisk men gick ut "sjuk". Men hon måste ha fått sig en tankeställare som gjorde att hon senare besökte en hjärtspecialist. Cirka en månad senare skrev hon en ny artikel om hjärtfelet som specialisten hittat men som hon haft sen hon föddes. Fanns det egentligen en koppling mellan dessa två besök?

För 30 år sedan blev jag sjuk. Jag besökte läkare efter läkare som tog prov efter prov. De hittade inget. Samtidigt såg läkarna att jag var allvarligt sjuk och att de inte kunde stoppa nedgången. Jag tog modet till mig och besökte en näringsterapeut och tog några funktionsanalyser och gentester. Det visade sig att mina gener inte fungerar som andras och att båda avgiftningssystemet och immunsystemet har gener som inte är "på"-kopplade.

Läkarna lyckades inte upptäcka detta utan det upptäcktes av alternativmedicinare. De råd och kosttillskott jag fick ledde till att jag sakta men säkert slutade den nedåtgående spiralen och fick hälsan tillbaka. Det slutade med att jag själv utbildade mig som näringsmedicinare med magister examen i klinisk nutrition.

Sjukvården har en viktig uppgift men täcker idag inte alla hälsobehoven. När jag bröt mitt knä åkte jag till akuten. En underbar kirurg lappade ihop mig. Duktig personal hjälpte mig med smärta och verktyg så jag återigen kunde gå. Men när jag tidigare led av diffusa tillstånd som läkarna inte rådde på behövde jag alternativ hjälp. När man inte finner det man behöver inom vården säger det sig självt att man bör söka alternativ.

Jag blev till och med frisk från min sjukdom ME/CFS - det som på den tiden kallades kroniskt trötthetssyndrom, Det skedde med hjälpa av kunniga terapeuter som vågade agera som hälsodetektiv. Alternativmedicin har sin plats som ett viktigt komplement till sjukvården.

Människor som ljuger får mig att känna mig lurad. Människor som hackar på andra bakom deras rygg ger mig avsmak. Det är så jag upplever Anna Bäsén:s dolda besök hos alternativmedicinare. Hon törs inte göra det öppet i en ärlig intervju.

Anna Bäsén försöker skapa rädsla och tvivel kring alternativmedicin. Frågan är varför hon gör det? Varför behöver hon livnära sig genom att smyga sig in i andras kontor för att filma och sedan smutskasta dem? Ja, det är verkligen synd om dig Anna Bäsén.

Text: Ingrid Franzon

Ingrid Franzon har arbetat över 25 år som näringsmedicinare. Hon har fil. mag i klinisk nutrition från Middlesex University, London. Ingrid är författare till 6 böcker, bland annat 'Kanariefåglarna ryter' en handbok om miljögifter och dess effekt på hälsan. I 2013 utnämndes Ingrid årets nytänkare i Falu kommun för appen Matrotation och hemsidan www.matrotation.com. Ingrid jobbar idag inom EnvirohealthMatters.