Jesus kan ha haft en fru – MIT, Columbia, Harvard daterade papyrus till år 100-500

publicerad 11 april 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

papyrus-Jesus-fru-Magdalena

På papyrusbladet står det på koptiska: ”Jesus sade till dem; Hon är min hustru. Hon kommer att bli min lärjunge.” Därmed är spekulationerna kring Jesus civilstånd i gång igen, skriver SvD idag.

Papyrusbladet offentliggjordes för första gången i september 2012 och det ansågs då komma från en bok skriven på 300-talet. Nu har forskare på de välrenommerade universiteten Columbia, Harvard och Massachusetts teknologiska institut (MIT) daterat papyrusbiten till mellan 500 till 100-talet efter år noll.

SvD avslutar för säkerhets skull sin kortartikel med stör-inte-svensk-citatet:

“Den här frågan brukar dyka upp då och då och det är kittlande att tänka sig att han hade en fru, men det finns inget som tyder på att han verkligen hade det”, säger Hedvig Larsson, religionshistoriker vid Ersta Sköndal högskola.

Så långt SvD, men vad är det tidningen inte berättar om?
Magdalen-Manuscript

The Magdalen Manuscript

NewsVoice vill till exempel tipsa om boken: “The Magdalen Manuscript: The Alchemies of Horus & the Sex Magic of Isis” från 2006. Undertecknad har läst boken och den är fascinerande.

Boken framhåller att Magdalena inte bara var Jesus fru utan även fick hans barn. I samband med att Jesus korsfästes flydde Magdalena tillsammans med dottern Sara i en liten båt som korsade Medelhavet hela vägen till franska sydkusten. Hon fick där hjälp att fortsätta sin flykt och hon ska enligt boken ha stannat till i Glastonbury i England. Magdalena levde sina sista dagar i ett litet hus på engelska östkusten.

Heligt blod – Sang Royal [Sangreal]

Problemet från ett akademiskt perspektiv är att “storyn” i “The Magdalen Manuscript” är kanaliserad och dessutom hävdades nästan samma händelseförlopp i en äldre och mycket mer trovärdig bok från 1982 “Heligt blod, helig Gral”, en historisk fackbok och bästsäljare författad av Michael BaigentRichard Leigh och Henry Lincoln.

Denna bok låg helt klart till grund för Dan Browns bok “Da Vinci-koden” som räknas som världens mest sålda roman.

Fackboken “Heligt blod, helig Gral” hävdar några mycket intrigerande saker, enligt Wikipedia. De personer som kontrollerar denna post på Wikipedia är emellertid noga med att hävda att bokens påståenden är en konspirationsteori. Att få en teori stigmatiserad med stämpeln konspirationsteori i uppslagsverket Wikipedia kan dock med dagens språk och med dagens konsensusbildning vara ett tecken på att något faktiskt är sant.

Skapandet av ett heligt europeiskt imperium och en ny statsreligion

Medförfattaren Henry Lincoln till “Heligt blod, helig Gral” började redan på 1970-talet undersöka den mystiske landsortsprästen Bérenger Saunière som var verksam i den sydfranska staden Rennes-le-Chateau i slutet av 1800-talet. Undersökningen gav intressanta resultat som sammanställdes i boken.

Boken hävdar enligt Wikipedia bland annat att:

 • Jesus var gift och fick dottern Sara med Maria Magdalena. I Johannesevangeliet berättas om ett bröllop som bör ha varit Jesus eget. Jesus var skriftlärd rabbin, ett förtroende som endast gavs till gifta män.
 • Jesus kom från en rik familj med band till de tidigare härskarna Salomo och David.
 • The_Holy_Blood_and_the_Holy_GrailEfter korsfästelsen flydde Maria Magdalena och Sara till Gallien. Under 400-talet gav de efterlevande upphov till de merovingiska kungarna som styrde frankerriket 447 – 751.
 • Den heliga Graalen (franska Sang royal) är det blodsband som existerade mellan merovingerna och Jesus.
 • Den hemliga organisationen Prieuré de Sion grundades år 1099 med målet att den merovingiska dynastin åter skulle få makten och har sedan dess haft många betydande stormästare, däribland Isaac Newton och Leonardo da Vinci. Sällskapet finns kvar än idag.
 • 1118 grundades Tempelriddarorden i Jerusalem för att skydda pilgrimer i det heliga landet, men utgör egentligen Prieuré de Sions militära och ekonomiska ansikte utåt. Under sin vistelse i Israel hittade orden otvetydiga bevis för blodsbanden mellan Jesus och merovingerna.
 • År 1209 utgick ett korståg mot Languedoc norr om Pyrenéerna där albigienserna var inflytelserika. Albigienserna underströk bl.a. den direkta relationen mellan den troende och Gud, i kontrast till den katolska kyrkan.
 • Påven Innocentius III utfärdade dekret om korståg eftersom en alternativ kyrka som byggde på blodsbanden mellan sin ledare och Jesus skulle ha varit ett allvarligt hot mot den katolska kyrkan som ju bygger på apostolisk succession från Petrus.
 • Efter att korstågsfararnas sista utpost i det heliga landet, Acra, förlorades 1291 etablerade sig Tempelriddarna i Frankrike. Där utgjorde de dock ett hot mot den franske kungen Filip IV som upplöste orden 1312.

Författarna till boken menar att ett slutligt mål för Prieuré de Sion är:

 • Skapandet av ett “Heligt europeiskt imperium” som skulle bli nästa stora världsmakt.
 • Etablerandet av en messianistisk mystisk statsreligion genom att uppenbara Graal.
 • Installerandet av en “Rex Deus” på Israels tron.

Text: Torbjörn Sassersson