National Geographic: Saturnus måne Enceladus kan ha livsformer

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 april 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Enceladus moon Image courtesy: NASA JPL SPACE SCIENCE INSTITUTE
Enceladus moon Image courtesy: NASA JPL SPACE SCIENCE INSTITUTE
Image courtesy NASA/JPL Space Science Institute

En omfattande ocean existerar högst sannolikt under den isiga ytan på Saturnus minimåne Enceladus, vilket ökar sannolikheten för primitiva former av extraterrest liv i oceanens bräckta vatten. Det skriver national Geographic i sin artikel “Saturn Moon Harbors Ocean, Raising Possibility of Life”.

Enceladus är en mycket liten måne vars diameter inte är större än bredden på delstaten Arizona i USA. Forskarna tror att oceanen som ligger under ett tjockt istäcke är ungefär lika stor som Lake Superior eller med svenska mått mätt cirka 25 gånger större än Gotlands yta.

“The main implication of our work is that there are potentially habitable environments in our solar system that are entirely unexpected,” said Luciano Iess, an aerospace engineer at the Sapienza University of Rome and lead author on the study published Thursday in the journal Science.

Temperaturen på Enceladus yta ligger på endast minus 180-200 grader Celcius mitt på dagen beroende på källa, men trots den låga yttemperaturen förekommer flytande vatten frekvent som en effekt av ebb- och flodkrafter som är resultatet av Saturnus gravitation, säger Luciano Iess.

Dessa observationer stärker teorin att även mycket kalla världar kan ha liv.

“This strong indication of a regional sea under the ice on Enceladus heightens our interest in Enceladus as a possible habitable world,” said Carl Pilcher, former director of NASA’s Astrobiology Institute.

Läs mer i National Geographic

Läs mer om Enceladus på svenska


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Roger 8 Apr, 2014 at 19:50:
  “På 50 talet spekulerade astronomer helt seriöst att Mars hade växtlighet eftersom många bilder visade stora gröna regioner.”

  Finner din information MKT intressant.
  Att NASA ljuger och producerat/producerar mest Fake-News är mig bekant sedan Internet öppnades — innan dess fanns ju ingen praktiskt genomförbar möjlighet att “jämföra” information/nyheter…

  • Kan du referera till ngn sajt eller bok med den Mars-information från 1950-talet du nämner?

 • [Kommentaren raderad pga fantasier och svammel, två stycken lämnas kvar för att förklara varför]

  Roger, ta inte i för mycket, för då kan sasser trolla bort dig och skriva att du har “fantasier” mm.

  [klipp]

  NASA är till för att vilseleda om vårt plan, eller “realm” – allt deras space” är bluff. Inga riktiga foton, allt är CGI, datorframtaget. Den som köper det får köpa “Big Bang” och resten – vilket är vad dom vill.
  Själva skrattar dessa frimurare (alla astronauter och NASA-ledning är frimurare, det är en frimurarsekt).

  [resten raderat]

 • New York Times (APRIL 13, 2017): “Plumes From Saturn’s Moon Enceladus Hint That It Could Support Life”

  “Could icy moons like Saturn’s Enceladus in the outer solar system be home to microbes or other forms of alien life? Intriguing new findings from data collected by NASA’s Cassini spacecraft suggest the possibility.
  Plumes of gas erupting out of Enceladus — a small moon with an ocean of liquid water beneath its icy crust — contain hydrogen. Scientists infer a lot from that: that there are hydrothermal chemical reactions similar to those that occur at hot fissures at the ocean bottoms on Earth.”

  https://www.nytimes.com/2017/04/13/science/saturn-cassini-moon-enceladus.html?_r=0

 • Sådana här artiklar har jag läst i flera decennier nu. Om tio år skriver NG en likadan artikel. Kunde varit skriven 1990 ungefär.
  Ser fram mot nästa artikel 2024. Den blir en karbonkopia av dagens artikel. Jag ställer en fråga: varför skickar NASA sina Marsbilar till helt döda regioner när det finns regioner med vatten och växtlighet som borde vara mer intressanta. Allt är bara teater för att förvilla mänskligheten.
  Sedan NASA tog över rymdforskningen på 60 talet har man lagt på locket och de teleskopbilder i färg som togs på 50 talet är nu helt bortglömda.
  På 50 talet spekulerade astronomer helt seriöst att Mars hade växtlighet eftersom många bilder visade stora gröna regioner.
  Teleskopbilderna visade också att Mars har årstider precis som jorden. När Mars hade höst blev de gröna regionerna bruna.
  Idag trumpetar NASA ut hela tiden att Mars är en helt livlös och ogästvänlig planet med omänsklig temperatur.
  De flesta människor tror tyvärr på den här lögnen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *