Ny studie: Svenskarna klarar inte en nationell infrastrukturkris

publicerad 11 april 2014
- av NewsVoice

Är du beredd när "det" händer? Frågan om samhällets kollaps ställs av den svenska Krisberedskapsmyndigheten MSB.

Sverige är ett modernt land där de flesta känner sig trygga och har alla tänkbara bekvämligheter, men ett modernt samhälle är också ett sårbart samhälle. Hur beredd är du om något skulle hända?

En ny undersökning visar att sju av tio svenskar är helt oförberedda inför en kris som slår ut all infrastruktur. Sämst koll på krisläget har konstigt nog norrlänningar.

Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar privatpersoner att gå igenom den checklista som MSB bjuder på.

"Absolut viktigast är att se till att man har mat, vatten och värme. När det varnas för en kraftig storm är det till exempel en bra idé att fylla ett antal PET-flaskor med vatten eller fylla upp badkaret. Det är också bra att ha konserver hemma, så att man klarar sig några dagar iallafall", sa Marcus Årskog till DN.

Konsten att ställa rätt prognos

Att kunna förutsäga framtiden, alternativt ställa en korrekt prognos när hela stater och världsregioner kan kollapsa, som följd av en radikal klimatförändring, en kosmisk händelse, en pandemi eller en ekonomisk krasch, är av högsta intresse för varje statsledning i världen.

Alla medel för att förutse framtida katastrofer är därför tillämpliga. I filmen ovan demonstreras hur sk remote viewing (NSA), en mental teknik, används som metod. Andra förlitar sig hellre på sk "data mining" och här har vi som exempel det svenska företaget Recorded Future som både CIA och Google visat stort intresse för. Recorded Future säger sig kunna leverera framtidsprognoser även om kommande potentiella katastrofer. Se introfilm nedan.

Relaterat