Nya Slussenbygget kan bli en katastrof – avslöjande video

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 april 2014
- Torbjörn Sassersson red.

I denna videopresentation framgår hur byggprojektet “Nya Slussen” i Stockholm riskerar att utmynna i en katastrofal förstörelse av vyer och en traditionell Stockholms-känsla runt nuvarande Slussen.

Animationerna avslöjar att från gatunivå kommer de vackra vyerna försvinna och täckas av kantiga byggnader som trots mycket glas skymmer sikten. Utsikten över vattnet försvinner till stor del. Byggnaderna kommer inte bli genomskinliga på grund av smuts och takvinklar. Himlen (ofta grå) kommer att speglas i glasytorna.

Inte nog med det, en åttafilig “motorväg” väsentligen byggd i ett plan kommer att binda samman Södermalm med Slussen. Eftersom det ska finnas övergångsställen över den breda vägen kommer det garanterat att bli täta trafikstopp, buller och en dålig luftmiljö.

Maila Stockholms Finansborgarråd Sten Nordin på: sten.nordin@stockholm.se och klaga.

Nya Slussen katastrofSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det finns ett jättefint förslag framtaget av de fem ”idealisterna” Svante Forsström, Kjell Forshed, Torsten Westman (1920-2012), Monica Andersson och Ulla Joneborg som är upphovsmakare till Ny syn på Slussen som vill rensa platsen från betong …
  Ny syn på Slussen säkrar tunnelbanan mot översvämning genom att T-banan läggs i tunnel under Söderström.
  Därmed förbättras kollektivtrafiken samtidigt som stadens historiska centrum och vackraste lägen befrias

  Ny syn på Slussen är ett förslag till nybyggnad av Slussen som hamnat lite skymundan i debatten. Det har presenterats tidigare men är nu ytterligare förfinat och ställs ut på Arkitekturgalleriet på Munkbron 3 i Gamla stan.

  http://www.gamlastansallskapet.se/katalog_SLUSSEN.pdf

  https://www.youtube.com/watch?v=YjClikgDZr0

 • SvD (25 jan 2015): Undvik ett historiskt misstag

  Slutresultatet av förslaget Nya Slussen blir att Sveriges huvudstad, Nordens Venedig, berövas ännu en bit av sin unika skönhet. Vi uppmanar våra politiker att släppa prestigen, tänka om och analysera de alternativa förslag som finns. Det skriver en rad debattörer gemensamt.

 • Vad hemskt! Nuvarande slussenkarusell är inget vidare men att bygga igen vattenvägarna, som på bilden, är ju fruktansvärt. Då försvinner ju mycket av Stockholms varumärke.

 • M. Berglund. Jag ställer frågan direkt till dig. Tycker inte du att bilderna från filmen “Stoppa vansinnet-Rädda Slussen” och filmerna som ligger inne på Sthlm Stads hemsida påminner väldigt mycket om varandra i förhållande till det du visar i din länk?

  Och jo det finns kulturella katastrofer! Kan varmt rekommendera er att titta på dokumentären “Staden i mitt hjärta”, så kommer ni förstå vidden av denna förstörelse av vår gemensamma stad och dess kulturarv. Risken för hjärtinfarkt är dock stor då man blir så arg! Hela kvarter som endast behövdes rustas upp revs ner och upp kom fula öststatsbyggen istället. I stor del av världen pratas det om hur vacker den är, ska den fortsätta att få vara det, eller ska vi förfula den ännu mer av människor som inte verkar bry sig? http://dinaskattepengar.wordpress.com/slussen-mm/

 • När jag går in på Stockholms Stad hemsida och kollar tycker jag deras ritningar stämmer väl med filmen som visas i inlägget. Scrolla längre ner så finns det ett bildgalleri att jämföra med.
  Och vi som sett glaskupolen på Sergelstorg vet ju hur genomskinlig den är efter ett tag. http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/Slussen/

 • Det här undrar jag lite över:

  “en åttafilig ”motorväg” väsentligen byggd i ett plan kommer att binda samman Södermalm med Slussen. Eftersom det ska finnas övergångsställen över den breda vägen kommer det garanterat att bli täta trafikstopp, buller och en dålig luftmiljö.”

  Bron ska väl inte vara i ett plan mer än längst i norr? Enligt planritningarna går de mittersta två filerna ner i ett undre plan och ansluter mot Stadsgårdsleden. Bilden är felritad eftersom den visar bilar även i de två bussfilerna, och ungefär tio gånger så många bilar som det är i Slussen normalt. Jag förstår att du inte är någon stor vän av övergångsställen, men om du kör till Slussen och tittar så ser du att det finns övergångsställen redan idag. Det blir alltså ingen som helst skillnad i trafikstopp och luftmiljö.

  Det är många som har låtit sig förledas av den påkostade filmen. Du kan läsa lite om den här:
  http://stockholm201.blogspot.se/2014/05/slussenmyter-del-12-nar-bilder-ljuger.html

 • Lite tråkig sensationsjournalistisk rubrik. “Nya Slussen” må bli fult, vara dåligt planerad, o.s.v., men någon katastrof blir det inte för det. Om däremot hela Slussen riskerar att försvinna i ett gigantiskt slukhål p.g.a. undermåliga geotekniska undersökningar eller liknande, då hade rubriken varit befogad. Undvik gärna aftonblaskornas rubrikstrategi, tack!

 • Det måste finnas en protestlista nånstans. Går det inte att få slussen k-märkt eller nåt, jag finner det helt sanslöst att denna ikon ska komma att rivas! Jag är inte glad över de här nyheterna =(

 • Känns som löjliga bortförklaringar på den länken Chris. Det är 8 bilfiler hur man än räknar. Illustrationerna som visas på bloggspot snarare förstärker bilden att bron blir galet belamrad av bilar och filer. Med cykelfiler blir det 10 filer. Videoanimation ovan visar vad folk kommer att SE när de står på olika ställen på Slussen och det ser minst sabt för jäkligt illa ut. Skymda sikt av kantiga totalt icke-stockholmiska byggnader.

  Det enda som framgår av illustrationen är att det tycks inte bli 8 bilfiler på Skeppsbron, en klen tröst.

 • Motorväg inom citationstecken. Enligt videon blir det övergångsställen vid korsningarna. Hur skeppsbron ser ut efter att de byggt den 8-filiga “nedfarten” (eller vad man ska kalla det) från Slussen mot Gamla Stan framgår inte av denna video.

 • Övergångsställen på en åttafilig motorväg? Läser jag rätt eller?? Vad är det här för idioti, hade inte ens hört talas om det…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *