SR Kropp & Själ anmäld igen till Granskningsnämnden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 april 2014
- NewsVoice redaktion

kropp och själDen 1 april i år (2014) sändes SR:s program Kropp & Själ i P1 kl 10.03, ett mycket starkt och kritiskt reportage om “doktorerna som inte går att stoppa”.

Varför har det inte gått att stoppa läkarna Erik Enby och Tullio Simoncini? Tänk om det är så att dessa två doktorer är eldsjälar, som sitter inne med sanningen?!

Varför fick inga patienter som överlevt farliga cancersjukdomar vara med i det direktsända programmet Kropp & Själ för att få ge vår syn? Jag är en sådan patient som i början av år 2001 diagnostiserades med den allvarliga cancersjukdomen malignt melanom, en aggressiv cancer med spridning och blev därför extra upprörd när Erik Enby behandlades på det kränkande och ensidiga sätt som skedde  programmet. Jag lever ju fortfarande efter drygt 13 år tack vare hans infektions- och mögelhämmande terapier.

Det som är så anmärkningsvärt i mitt fall är att jag tackade nej till strålbehandling på Sahlgrenska och i min förtvivlan vände mig till dr Enby, känd för sina alternativa behandlingsmetoder. Jag har blivit ”botad” i huvudsak genom vitamin- och mineralbehandlingar och akupunktur (ingen strålning!). På Enbys inrådan gick jag med på en mindre operation, varvid en plommonstor tumör avlägsnades på halsen. Jag friskförklarades av Sahlgrenska år 2004. Ett mirakel eller mångårig beprövad erfarenhet?

Programmet lämnade mycket i övrigt att önska.

I Kropp & Själ togs upp enbart två patienter som dött efter alternativa behandlingar. Kalla fakta är att ungefär 25.000 dör i cancer varje år i den etablerade vården. Om cancerbehandlingarna hade fungerat tillfredsställande inom vården, hade vi inte behövt söka oss till alternativmedicinen. Skall vi som fått en cancerdiagnos behöva åka till Tyskland för att få den hjälp vi behöver när det finns hjälp att få på närmare håll? Eller rättare sagt har funnits att få på Karl Johansgatan 49 i Göteborg hos dr Enby, vars legitimation drogs in i februari 2007 för att han inte behandlat enligt “vetenskap och beprövad erfarenhet”. En rättsskandal!

Det finns ingen rim och reson i detta. Skolmedicinska läkare mister ytterst sällan sina legitimationer. Förklaringen finns förmodligen att söka i att det medicinska etablissemanget går läkemedelsindustrins ärenden.

Det fanns dessvärre ingen balanserad motvikt i programmet. Ingen av alternativvårdens representanter fanns med i studion, ej heller någon journalist från detta håll. Varför fanns för övrigt inte någon läkare från LIM (läkarföreningen för Integrativ Medicin) i studion? En fadäs utan dess like.

Att dessutom ha mage att basunera ut inför hela svenska folket att Erik Enby kommer att anmälas till Polisen av IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) är mer än vad man kan stå ut med, det är övermaga!

Det är ett allvarligt hot mot demokratin när läkares förskrivningsrätt och patienternas möjlighet till fritt terapival begränsas eller rentav omöjliggörs genom HSAN:s och Socialstyrelsens agerande. De flesta journalisterna i Sverige är dessutom megafoner åt makten, så dem har vi inte heller så stor nytta av.

Vad handlar det egentligen om? Starka krafter motarbetar Erik Enbys forskning. Varför? Hans forskning är kontroversiell och utgör ett hot mot den rådande doktrinen. Hela hans gärning är i grunden ett fredsprojekt. Hälsa är fred, allt annat är ofred! Det är hög tid att ställa om till ett människovänligare samhälle.

Erik Enby har utsatts för stort och integritetskränkande lidande av myndigheterna och svensk massmedia. En ursäkt och legitimationen åter är det minsta man kan begära!

Göteborg den 6 april 2014

Siv Wernborg, Fil mag (cancerpatient 2001-2004)Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Spito (David Eskilsson, VoF) skrev 9 Apr, 2014 at 19:17:

  “Erik Enby fråntogs sin legitimation efter att ha ”behandlat” en annan kvinna för hennes bröstcancer och sedan friskförklarat henne. Problemet vara bara att hon fortfarande var sjuk och sedan dog i denna bröstcancer.”

  Erik Enby bad NewsVoice, via ett telefonsamtal, posta följande kommentar om Spitos påstående.

  Spito vilseleder.

  Enby har aldrig friskförklarat henne utan endast gett henne en gynnsam prognos i ett sjukintyg efter hennes andra besök hos Enby. Patienten bad om att få ett sjukintyg. Enby menar att många blir förbättrade tack vare alternativa mediciner och det fanns ingen anledning att skrämma patienten med en dålig prognos. Det är inte samma sak som att friskförklara.

  Inte ens Wernborg är friskförklarad av Enby. Hon blev dock friskförklarad av en läkare på Sahlgrenska sjukhuset. Troligen blev Wernborg frisk tack vare behandlingen med alternativmedicin, basisk korallmineralbehandling etc.

  [text rättad kl 13:15, 10 apr]

 • Tack Erik Enby för en utmärkt kommentar som gör att skeptikerna ständiga försök att misskreditera dig neutraliseras. Rätt ska vara rätt. Du är en sann läkare och forskare.

 • [texten har förtydligats en aning]

  När det gäller min verksamhet kan det vara bra att veta att jag alltid varit en vanlig vardagsdoktor som arbetat på sjukhuset till 67. Dessutom har jag haft en privatmottagning i snart 40 år.

  Mitt intresse har varit att studera kronicitet. Därvid fann jag med hjälp av mina mikroskop att kroppsvätskor och vävnader och även fräsch tumörsubstans ofta var full av mikrobiologisk aktivitet som ej finns beskriven i den medicinska litteraturen.

  Denna mikrobiologi demonstrerade jag på patologiska institutionen vid universitetet i Linköping på 80-talet under skandalösa former men det blev en publikation i efterförloppet. Att tumörsubstans kan vara fylld med mikrobiologisk aktivitet visade jag också på världskongressen i obstetrik och gynekologi (FIGO) i Montreal 1994.

  Malignt melanom som jag vid ett tillfälle lyckades att få tag i var också full med kryllande mikrobinnehåll och det trots att tumörsubstansen förvarats i formalin. En av mina patienter hade en sådan tumörsubstans i en ganska stor knöl till höger på halsen. Jag fick vara med på öron- näsa-och hals-kliniken i Göteborg då patienten diskuterades. Hon hade fått 2 månader att leva vidare och om man skulle göra något så var det bara att amputera bort halva ansiktet samt bestråla etc.

  Då jag tyckte att detta var alltför makabert rekommenderade jag att man skulle låta patienten ha denna ansikthalva kvar om hon nu ändå skulle dö om två månader. Det blev till slut så att man efter 5 månader enbart operativt avlägsnade tumören. Patienten nekade till all annan behandling på sjukhuset. I efterförloppet löste jag upp hennes klumpade blod och ordinerade ett antal icke gängse medel för att hämma infektionen som också hade invaderat de regionala lymfkörtlarna. Patienten blev med tiden “frisk”-skriven på Jubileumskliniken på Sahlgrenska sjukhuset där hon med jämna mellanrum gick på kontroller. Patienten har inget synligt recidiv än idag efter 13 år.

  Botade jag patienten? Det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att patienten klarade av sin sjukdom utan att ta bort halva ansiktet med i ty åtföljade applicering av en halvsidig ansiktsprotes..

  Två förklaringsalternativ finns till uteblivet recidiv:

  1. antingen var tumören ofarlig natur till sin natur. I så fall var det inte nödvändigt att göra den stora operationen. Om den ändå genomförts hade patienten blivit av med halva ansiktet i onödan.

  2. eller tumören var livsfarlig för patienten som man hävdade öronkliniken.

  Om det var på det senare sättet måste min terapi sannolikt hämmat melanominfektionen i hennes hals och ansikte.

  Hur som helst har denna patient fortfarande båda sina ansiktshalvor kvar. Sådana framgångar märks inte utan passerar utan kommentar.

  Vad stort sker sker oftast tyst.

  Erik Enby

 • [brott mot kommentarsreglerna, kommentaren raderades eftersom den hade en nedsättande och fördomsfull ton baserad på tyckanden]

 • @ Spito — betr. “De som behandlas med alternativa behandlingar och sedan dör skriver inga inlägg om hur dålig behandlingen var..”

  Jag kan upplysa dig om att de som dör efter behandling av den sjuka ‘vården’ inte heller skriver inlägg om hur dålig behandlingen var!!

  Min väninnas läkare sa’, efter att ha operarat bort njuren ‘där cancern satt’ — “Den här sortens cancer spider sig inte. Cancern är borta nu. Du är frisk och kan gå hem och leva som vanligt.”

  Hon, som gått igenom otaliga gräsliga behandlingar (..håret borta etc etc) fick inga råd överhuvudtaget. Naturligtvis spred sig cancern ..i hela kroppen ända upp i hjärnan – och HON DOG ..förtvivlad, rädd och besviken på sjuk’vården’!

  Hennes läkare? Nä, inte f-n togs hans legitimation inte!!

 • Hej Stella! Erik Enby fråntogs sin legitimation efter att ha “behandlat” en annan kvinna för hennes bröstcancer och sedan friskförklarat henne. Problemet vara bara att hon fortfarande var sjuk och sedan dog i denna bröstcancer.

  När man har olika succehistorier från folk som upplever sig botade från svåra sjukdomar av alternativmedicin bör man tänka på följande:

  1) Inte allt för sällan har de fått riktig medicinsk behandling vid sidan av den alternativa, som t.ex att få en hudcancertumör bortoperad. När det gäller malignt melanom melanom så kommer i 80 – 85% av fallen inte sjukdomen tillbaka efter att tumören är bortopererad.

  2) De som behandlas med alternativa behandlingar och sedan dör skriver inga inlägg om hur dålig behandlingen var. Så det faktum att det finns en del som vittnar om alternativmedicinens påstått fantastiska förmåga säger inget om den hela bilden.

  • @spito

   En av mina kompisar med bröstcancer friskförklarades av onkolog. Hon kände på sig att något inte var bra och gick till en alternativterapeut som hittade mer tumörvävnad. Hon visade resultatet för läkaren som först var nedlåtande men gick med på operation av estetiska skäl (eftersom ärret efter den första var så fult). Efter operationen var han ödmjukare och sa att det var tur att hon gått till alterantivaren för de hade hittat mer cancervävnad.

   Själv var jag riktigt dålig -09. Konstant illamående och kunde bara få i mig utspädd fruktjos. Efter 2 månader och ca 15 kg viktnedgång ringde jag läkaren på vårdcentralen. Hon tyckte bara att det var bra att jag gått ner i vikt och ville inte boka in mig på besök. Eftersom jag kände ända in i märgen att jag måste få hjälp ringde jag i desperantion till en terapeut som använder frekvensmedicin. Jag erkände att jag inte hade några pengar men att jag var riktigt rädd och fick en tid dagen därpå. Efter behandlingen såg han ansträngt glad ut, gav mig en ny tid per dag veckan ut. Totalt fick jag ca 20 behandlingar och han ville aldrig ha betalt. Två år senare fick jag reda på av en amerikansk läkare att mina binjurar hade varit på väg att kollapsa och att jag antagligen bara haft några dag kvar i livet om jag inte fått hjälp. Terapeuten sa inget om det för att inte oroa mig i onödan.

 • Det finns en annan sida av cancerindustrin som man inte kan bortse ifrån. Det har under så lång tid satsats så otroligt mycket pengar på spetsforskning för att “lösa cancerns gåta” så den andel prestige som finns på området kan helt enkelt inte stå ut med att lösningen skulle vara så enkel som lite bakpulver. Skammen som skulle häfta vid höga professorer och auktoritära myndigheter som lever på illusionen om att de alltid har rätt skulle punktera deras existensberättigande ända ner i brallorna. De är innerst inne livrädda för att ett alternativ kan visa sig effektivt. Lägg därtill den mänskliga böjelsen att sortera bort allt som inte stämmer överens med det man redan tror på. Det krävs mod och passion för att göra något annorlunda inom ‘paradogmet’.

  En annan aspekt är att cancer inte är en enda sak. Det finns många sorter. Det var ju inte länge sen FDA tog bort tjugotalet definierade symptombilder från listan över vad som får kallas cancer. Det kan vara bra att ha i bakfickan när man diskuterar saken.

 • @spito:

  Om så vore – att det var operationen och inget annat som räddade Siv – så har väl Enby gjort helt rätt enligt alla konstens regler som rekommenderade den, och borde därmed inte ha fråntagits sin legitimation, eller?

 • Det är sorgligt och skrämmande det som händer i Sverige. Undrar vilket politiskt parti som vågar utmana etablissemanget – eller, är det läkemedelsföretagen som sponsrar de politiska partierna??

 • Mycket bra Siv W. Jag stöder allt i artikeln till 100%! Är urbota trött på att myndigheter ideligen idiotförklarar människor efter ‘godtycke’ – speciellt beträffande patienters val av terapier och läkemedel!

  Erik Enby är en beundransvärd människa och att han — “..utsatts för stort och integritetskränkande lidande av myndigheterna och svensk massmedia..” — är ren skandal!! — Instämmer verkligen med att “..En ursäkt och legitimationen åter är det minsta man kan begära!”

 • Diktaten om läkemedel och behandlingar kommer från det amerikanska FDA som jag ser som djävulens budbärare. Varning för Amerika !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *