Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Debatten om psykiatrin och elchocksbehandling (ECT) behöver nyanseras

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 maj 2014
- NewsVoice redaktion

Anders TedestrandTragiskt att läsa om konsekvenserna med elchocksbehandling, men inte alls konstigt på något sätt. Debatten behöver nyanseras, skriver Anders Tedestrand.

Text: Anders Tedestrand

Det man ska komma ihåg gällande depression och andra allvarliga psykiska tillstånd där elbehandling och andra metoder används är att psykologin och psykiatrin inte har någon annan konstruktiv metod som löser dessa komplexa problem och det är skälet till att psykiatrin använder elchocker och annat som inte borde behöva användas.

Vissa tror på elchocker, inte heller konstigt eftersom det inte finns så mycket annat att tro på i en psykologisk värld som allmänt är kontraproduktiv. Människan har alltid trott på den utvecklingsnivå vi nått, innan vi kan lämna dessa gamla destruktiva metoder måste en ny fungerande lösning finnas, vad ska en läkare annars göra när en patient exempelvis är självmordsbenägen och allt har prövats? I ett sådant fall återstår många gånger ingenting annat än elchocker eller tung medicinering, alternativet är att läkaren “chansar” på att patienten inte tar sitt liv, det vore inte heller ett acceptabelt alternativ om vi nyanserar oss och ser verkligheten som den är.

Jag vill vara tydlig med att jag inte är för elbehandling och annat som kan kränka och skada människan på olika sätt, men jag väljer att se den situation som föreligger inom psykologins område. Det är allt för enkelt att bara kritisera. Att kritisera utan att visa en lösning är inte konstruktivt, utan ett fungerande alternativ kommer inga större förändringar att ske av de enkla orsaker jag beskriver ovan.

Jag har lyckats skapa det alternativ som saknas, den felande länken för att möjliggöra en lösning för dessa svåra och komplexa psykiska tillstånd. Komplexa problem som människan behöver lösa har alltid lösts genom en utvecklingsprocess där man till sist lyckats skapa en visuell överblick över det område där det komplexa problemet finns. Det har aldrig någonsin lösts på något annat sätt, det är den vägen psykets problem också måste lösas, eftersom de är komplexa.

Komplexa problem innebär att problemet innehåller antingen stora mängder information eller många byggstenar, människan måste därför ha denna visuella överblick som skapar ordning i informationen eller bland byggstenarna för att överhuvudtaget kunna avgöra hur det ska sättas ihop för att komma ur det kaos som föreligger.

Psykets problem är inte undantagna den regel som gäller för komplexitet, hade det varit så hade psykologin visat helt andra resultat med de metoder som finns idag, vilket i sin tur inneburit att elbehandling blivit inaktuellt per automatik i de flesta fall.

Den som vill får gärna studera det jag tagit fram efter att själv befunnit mig i mycket svåra psykiska tillstånd där ingen av dagens metoder kunde ge mig det jag behövde, en lösning på det komplexa problem psykiska tillstånd är. Vi kommer som sagt inte att kunna ändra kursen innan vi sett och accepterat något som verkligen ger nya möjligheter i jämförelse till det som under 100 år inte fungerat.

Text: Anders Tedestrand


Relaterat

Om vetenskapen som visar konsekventa resultat (PDF)

Om resultaten där klienterna själva uttrycker likadana konsekventa resultat (PDF)

Om Komplexiologi, ett uttryck jag skapat för att kunna visa kontexten för metoder som löser komplexa problem, exempelvis så är kirurgi med röntgen inte detsamma som kirurgi utan röntgen trots att benämningen är densamma, skillnaden resultatmässigt är mycket stor.Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq