Fredspristagare vill skapa djupare mening genom sociala affärer

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 maj 2014
- Torbjörn Sassersson

Adidas-skor till priset för mindre än 10 kr? Muhammad Yunus (1940-) är en bangladeshisk ekonom och bankman som fick Nobels fredspris 2006. Han är grundare av Grameen Bank och mikrokreditkonceptet. I denna intervju intervjuas Muhammad Yunus av Rana Foroohar, chef för avdelningen affärer och ekonomi på Time Magazine.

Muhammad Yunus menar att för många företag enbart fokuserar på lönsamhet, men om en ny bättre värld ska kunna skapas måste vi ha en bättre grund att stå på. Här kommer sociala affärsidéer in i bilden. En social affärsidé är ekonomiskt hållbar för att den inte ska ge avkastning till aktieägare. Istället ska pengarna stanna kvar i företaget så att nya välgörande sociala affärsidéer kan realiseras. Fokus bör vara att lösa sociala problem som tex att skapa sysselsättning och god hälsa samt erbjuda utbildning.

Muhammad Yunus drar slutsatsen att det inte finns någon osynlig hand. Det är upp till oss att visualisera och skapa den sociala struktur vi alla behöver.

We think money is the purpose of life. But purpose of life is not making money. Purpose of life is to make oneself happy and to make the world happy. But that purpose is forgotten. So we have to reinvent the purpose of life. That is what the young people are looking for. / Muhammad Yunus

Yunus blev 2011 avskedad från Grameen Bank med motiveringen att han begått brott och att han var för gammal. Yunus menar däremot att det fanns politiska skäl att göra sig av med honom.

Muhammad Yunus is the first person since Dr Martin Luther King Jr to achieve the trifecta of the Nobel Peace Prize, the US Presidential Medal, and the US Congressional Medal. / “The never-ending trial of Muhammad Yunus” Times of India

Översättning: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

BBC: Bangladesh: Muhammad Yunus disputes Grameen sacking

Muhammad Yunus quote purpose of life


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Apropå världsekonomin – så sägs i videon We Are All ONE ! att 100 organisationer styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt. Så att dra strån till stacken för att förändra det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet – kan nog vara det allra vettigaste Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder kan göra.

  Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

  Mitt ”recept” är att höja pensionerna, ersättningen till arbetslösa osv – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar – p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

  I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  • Det är inte pengar som cirkulerar idag, det är skulder. Så i det fallet ber jag dig studera Positiva pengar, och fundera på om mer skulder (det som bankerna kallar pengar) ökar välståndet. För att verkligen öka välståndet måste man värdera vad RF9:14 har för innebörd.

   • Jo… – Anders – att alla pengar i dags dato är att se som skulder är jag överens med Dig om.

    Men om stater själva producerar ränte- och återbetalningsbefriade pengar till sina budgetunderskott – så är det ju ej pengar som kan ses som skulder – utan riktiga pengar – som jag ser det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *