Boken etablissemanget inte vill att du ska läsa – Organiserad brottslighet inom Big Pharma

publicerad 4 juni 2014
- Hans Sternlycke
Peter Gøtzsche

Peter Gøtzsche

NewsVoice: Vid en sökning på nätet framkommer att sedan Peter Gøtzsches bok “Deadly medicines and organised crime” kom ut i september 2013 har endast en svensk tidning skrivit om boken. Det var Dagens Medicin med artikeln: “Möt Cochranes omdebatterade chef”.

I artikeln framkommer vilken part som dirigerar debatten, läkemedelsindustrin, en debatt som industrins företrädare inte vill ha. Gøtzsche pekas istället ut som “kontroversiell”, en person som man gärna vill ska gå i pension, någon som inte går att diskutera med, även om ointresset för dialog är ömsesidigt.

Ingen inom läkemedelsindustrin vill diskutera med Peter Gøtzsche, utan gör bedömningen att det skulle ge honom ännu mer tid att kritisera industrin, skriver Dagens Medicin.

Vi diskuterar inte med en man som beskyller industrin för att vara kriminell och använda maffiametoder. Man kommer aldrig kunna överbevisa honom om motsatsen till hans argument. Och så får vi aldrig diskutera de egentliga frågorna, säger en person med en hög position inom läkemedelsindustrin. / Dagens Medicin

Men att industrin inte vill “diskutera” med Gøtzsche innebär inte att medierna inte bör skriva om en bok som är av enormt allmänt intresse. Svensk Public Service och de stora medierna visar återigen sin numera förutsägbara etablissemangssida.

Intro: NewsVoice


Recension av boken “Deadly medicines and organised crime”

deadly medicinesDen danske medicin-professorn Peter Gøtzsche är ordförande för den nordiska avdelningen av Cochrane-institutet, ett nätverk som gör oberoende granskning av medicinsk forskning. Han har skrivit en bok, Deadly medicines and organised crime, How big pharma has corrupted helthcare, där han går till ett väldokumenterat angrepp på medicinidustrin.

Recension: Hans Sternlycke

Särskilt uppehåller han sig vid psykmediciner. Inte utan anledning. En bransch full av forskningsfusk och obevisade påståenden. I Sverige kostar psykiatrin oss 70 miljarder kronor om året. Ändå ökar sjukligheten.

Att med mediciner påverka den påstådda obalansen i hjärna ger risk för verklig obalans när kroppen anpassar sig, så att patienter får abstinenssymptom när de försöker avstå från medicin. De blir kroniker. Att de med depression har för lite serotonin och de med scizofreni för mycket dopamin är motbevisat. Ändå fortsätter medicineringen.

Innan de antidepressiva SSRI-preparaten, lyckopillren, kom, var det få barn i USA som var psykiskt handikappade. Nu är de en halvmiljon. I Danmark har förtidspensionerade av psykisk sjukdom fördubblats på tio år. En tiondel av de som medicinerats har blivit manodepressiva, nu kallat bipolära. Personer med antipsykotisk medicin lever 20 år kortare än andra.

Bara en av medicinerna har orsakat 200.000 dödsfall i världen enligt Gøtzsches uppskattning. Hjärnan skadas och skrumpnar. Tre femtedelar som äter lyckopiller får sexuella problem. Risken för självmord och våldsamhet ökar. Flertalet av de som begått uppmärksammade skolskjutningar har gått på lyckopiller. Antidepressiva medel ökar likgiltigheten och minskar empatin. De är amfetaminliknande och starkt beroendeframkallande. Droger på recept. De kan ha effekt vid korttidsbehandling men vid längre bruk förvärras sjukdomen. Det förklaras med den och inte med medicineringen utan dosen ökas.

Peter Gøtzsche undersökte de tio största läkemedelsbolagen. Alla var kriminella efter amerikansk lag. Hot, mobbning, förtal, falsk marknadsföring, myndighetsobstruktion och korruption. Böterna för det har blivit enorma, men de är små i förhållanden till vinsterna. De flesta är mutbara. I Danmark finns 1.000 läkare med specialistkompetens, men 19.000 står på bolagens lönelista som specialistkonsulter. Den konsultationen består mest i fest. Professorer får höga arvoden för spökskrivna forskningsrapporter. Läkemedelsjournaler behöver annonser, och säger inte nej till publicering. Institutionerna infiltreras.

Kritiska oberoende forskare har svårt att få anslag. När ett patent går ut markandsförs en kopia med någon liten förändring till ännu högre pris, som med forskning påstås överlägsen. Peter Gøtzsche hävdar att bara fem procent av preparaten ger någon egentlig verkan, utan dem skulle många spontantillfriskna, och att ordinerade mediciner är den tredje största dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer.

Jag skulle vilja säga att utöver livstilsfaktorer har läkemedelsindustrin sin dödstribut här också. Gøtsche påpekar att statiner ger allvarlig njursvikt. Levern måste kontrolleras regelbundet. Men det får inte patienten veta. Det står bland alla 30 andra biverkningar på bipacksedeln. Idag är ju statiner en standardbehandling för att medicinera bort högt blodtryck trots tveksamt vetenskapligt underlag. Han säger att de äldres många mediciner förkortar deras liv. De får yrsel och med det fall och benbrott. Var tredje sådant slutar med död.

Peter Gøtsche har samlat en enorm dokumentation trots myndigheters och bolags försök att hemligstämpla. I Danmark har man tagit en lag om öppen forskning och att andra forskare även skall ha tillgång till rådata för att kunna verifiera resultaten. Interiörerna från läkemedelsbolagens verksamhet är skrämmande. Men det behöver bli allmänt känt. Därför borde hans bok översättas till svenska. Den har redan översatts till flera andra språk. Boken finns bara att låna på ett folkbibliotek och två universitetsbibliotek. Det är skandal.

Recension: Hans Sternlycke


Relaterat

Chef på Cochrane och en fd vice ordf från Pfizer om den kriminella läkemedelsindustrin


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Intressant artikel, men jag tror mig ha hittat ett fel. Det står:

  “Idag är ju statiner en standardbehandling för att medicinera bort högt
  blodtryck trots tveksamt vetenskapligt underlag.”

  Enligt Wikipedia, däremot:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Statin

  Är statiner “en grupp läkemedel som sänker kolesterolhalten i blodet hos
  människor som löper risk för hjärt- och kärlsjukdomar.”

  Inget nämns om blodtryck på denna sida i Wikipedia.

  Artikelförfattaren har alltså råkat förväxla kolesterol med högt
  blodtryck?

  • På Wikipedia är Vofare inne och ändrar. Jag har inte hört att
   standardbehandlingen med statiner mot högt blodtryck har ändrats. Det
   är meningslöst att sänka kolesterol med mediciner annat än för de som har
   sjukligt högt kolesterol, kroppen tillverkar själv det mesta kolesterolet. Det fyller viktiga funktioner, och försöker man sänka detfår man sjuklighet och brist på viktiga ämnen som Q 10. Uffe Ravskov harskrivit många böcker om ämnet.

 • Helt klart måste detta redas ut på ett objektivt sätt och spridas till allmänheten. Och det är hisnande när man tänker på alla dessa skandaler relaterade till Big Pharma, läkemedel, forskningsfusk, vaccinkontrakt mm
  Men nånstans så måste ju några mediciner vara av godo? Det här är ett gissel att försöka förstå sig på, på egen hand, vad som är nödvändigt och vad som inte är det. Ska mitt barn vaccineras? Vilka vacciner isåfall? Vilka mediciner ska jag, som bipolär ta och vilka kan jag klara mig utan? Och nej jag har inte blivit bipolär av mediciner! Jag har varit bipolär så länge jag kan minnas och avskytt mediciner som pesten. Och också för att jag “läst på” om Big Pharma fusk och korruption. Men så mycket kan jag säga att min vägran att ta emot hjälp och medicineras har gjort mig ännu sjukare. De som känner till bipolaritet vet att det är en progressiv sjukdom och hade jag tagit mediciner i god tid hade jag troligtvis inte behövt bli såhär dålig.
  Hatten av till alla som anstränger sig för att skriva sådana här böcker- de behövs verkligen!
  Men som mamma och patient kan det också kännas som ett riktigt moment 22:
  Vi lär oss att läkarna inte vet vad dom håller på med egentligen. Att Big Pharma är mer kriminellt än italienska maffian. Att mediciner är giftiga. Eller onödiga. Eller dödliga. Vid det här laget är man så rädd att man knappt vågar titta på en alvedon.
  Vad händer då? Då insjuknar man. Och tillbaks på ruta ett där man tar pillrena som läkaren skriver ut, för jävla trött för att orka tänka på eller göra annat.

  • Du är definitivt på rätt spår. Tänk inte ens att någon Bigfarma medicin skulle vara av godo, så gott som allt är värdelöst och innebär en försämring av hälsan vid intag. Så, om du vill leva länge; undvik läkare och mediciner (särskilt vacciner) till varje pris. Tro inte på diagnoser som bipolaritet, de är oftast helt utan relevans för tillfrisknande. Förebygg problem med höga doser näring, särskilt vintertid speciellt med vitamin D och C och B12. Undvik alla halvfabrikat i kosten speciellt animaliska samt glutamat och syntetiska sötningsmedel samt växtgifter. Studera saken, konsultera kinesologi eller andra bra alternativ. Alla system i kroppen har självläkande mekanismer, inkluderat psykiska, det gäller att stödja dessa och underhålla med balanserad och näringstät kost. Har själv inte konsulterat läkare de senaste 40 åren trots massa krämpor. Rent fysiska skador däremot som brutna ben, skadade ligament eller dylikt är läkare ofta bra på.

 • Angående dagens medicin:s kommentar: Vilken förarglig och beklagligt tom retorik. Jag rankar det som rapakalja. Men man undrar ju litet vad det var för fråga eller frågor som dagens medicin indikerade om? Hmm, det var nog en sån där ickefråga ^^

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *