BBC tog bort TV-reportage med vittnesuppgifter om militärflyg i närheten av MH17

publicerad 29 juli 2014
- av K. Reporter

BBC Ryssland sände den 23 juli ett kritiskt reportage om flygkatastrofen i Ukraina den 17 juli 2014 då ett flygplan från Malaysian Airlines på väg från Amsterdam kraschade. Den ryska BBC-reportern ifrågasatte påståendena om att separatisterna sköt ner planet med en missil och hon intervjuade vittnen till kraschen som sett militärplan i närheten av passagerarplanet. Kort efter att inslaget publicerats blev det bortaget från BBC:s webbsida.

Text: K. Reporter | Korrigerat kl 19:54 29 juli 2014

BBC hävdar att inslaget inte motsvarar BBC:s redaktionella värderingar [notera BBC Trusts policyändring]. Programmet togs också upprepade gånger bort från You Tube.

Vittnen till händelsen berättade i reportaget:

"Och det fanns ett annat flygplan, ett militärt bredvid (det malaysiska planet). Alla såg det.

Det flög under det (det malaysiska planet) vi kunde se det. Det flög under det civila planet.

Det hördes ljud av en explosion. Men de var i skyn. Det kom från skyn. Sedan gjorde det här planet en skarp U-sväng. Det bytte riktning och flög i den där riktningen."

BBC:s ansvarige utgivare i Ryssland förklarade att reportaget togs bort eftersom det ”innehöll misstag”. Reportaget hade vidare “brister i struktur” och “brast när det gäller följsamhet av BBC:s värderingar” och utelämnade olika aspekter. Enligt ansvarige utgivaren borde reportern även intervjuat experter och bett de personer som lämnade vittnesuppgifter bättre precisera sina påståenden.

Relaterat

BBC-redacted-news-MH17