BBC visar vägen för västmedier – intervjua inte “excentriska” personer

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.

BBC-trustANALYS. BBC ska sluta intervjua “excentriska” personer. BBC Trust visar därmed vägen för hur etablerade västmedier, med ett policybeslut, enkelt kan stänga ned möjligheten för “okvalificerade personer” att komma till tals i vetenskapsprogram. “Klimathotsförnekare”, vaccin- och GMO-motståndare ska inte bjudas in till BBC:s studios eftersom sakfrågorna inte ska anses vara omstridda.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppd. kl 06:54, 8 juli 2014

“BBC Trust says 200 senior managers trained not to insert ‘false balance’ into stories when issues were non-contentious” … “BBC journalists are being sent on courses to stop them inviting so many cranks onto programmes to air marginal views, skriver The telegraph i artikeln “BBC staff told to stop inviting cranks on to science programmes”.

Det betyder att BBC Trust som är BBC:s styrande stiftelse bestämmer vad som är omstritt dvs “contentious” och därmed ska marginaliserade ämnen inte granskas. Det är ju redan bestämt att det inte finns något att undersöka eftersom ämnena inte är omstridda, enligt den nya pseudojournalistiken.

“Bland annat ska inte klimatförändringen behandlas som en vetenskapligt omstridd fråga, eftersom cirka 95 procent av forskarna är överens om att klimatförändringen är reell”. … “ På samma sätt ska BBC behandla vaccineringsskeptiker och motståndare till genmodifierad mat (GMO). The Telegraph konstaterar att policyändringen innebär att BBC ska sluta bjuda in excentriska personer till sina vetenskapliga program”, skriver Johannes Nesser i Journalisten i artikeln: “BBC ska sluta intervjua knäppgökar”.

ge-stod-newsvoiceVad är det Johannes Nesser missar i sin artikel, vilken tycks stryka BBC:s nya policy medhårs? [eftersom den saknar kritik]

Han ställer inte frågan: Vilka sitter i BBC Trust och hur styrs egentligen BBC:s utbud?

Enligt  artikelförfattaren Dan Hind som skriver för Opendemocracy.net består BBC:s översta ledningsskikt  dvs “The British Broadcasting Corporation”, till stor del av bankirer och företagsledare från säkerhets- och energibranschen. Dan Hind förklarar mer ingående hur BBC styrs i artikeln: “A corporation run by bankers, not journalists: who are the BBC Trust?”.

NewsVoice återpublicerar den artikeln med  tillstånd av Opendemocracy.net. 

Text: Torbjörn Sassersson

Trust Conclusions on the Executive Report on Science Impartiality Review Actions [PDF]Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: BBC Trust
Stöd NewsVoice 2024
 • Troligen den nya strategin av den sista Bildarberg möte.Det finns andra vägar som gräsrötterna kan kommunicera. Tidningarna är redan jäviga och sprida det som skall spridas, nu har det bara blivit genomskinlig. Kallas det öppenhet ?

 • Det är nog en tokig väg att gå … Allt som en myndighet inte vill höra – kommer därmed att hamna i konflikt med vad myndigheten vill att allmänheten skall tro — Hur fel myndigheten själv än har i ett specifikt ärende. a la hur George Orwell formulerade det hela…
  Krig är fred etc

  Om korruption skulle kunna avslöjas i EU-kommissionen, d v s att den gjort upp i lönndom med ministrar från olika länder, d v s brutit mot EU-domstolens domar t ex gällande utlovad gränsöverskridande vård – något som skulle tvinga EU-kommissionen att avgå …

  Skulle då EU-kommissionen inte genast tvinga grävande journalister till tystnad …

  Vad skulle vi vanliga dödliga tycka om sådana lösningar till maktens fromma???

 • Arkitekterna bakom denna sociala omformning visas här på en video:
  https://www.youtube.com/watch?v=Nh6-79wc2Ac
  Psykiatrin är de i bakgrunden som skapar oron i världen.
  Lyssna särskilt på Brock Chissholm i filmen, där han säger att moral skall omintetgöras.
  JOHN RAWLINGS REES är också nödvändigt att lyssna på.

  • Tack, bra artikel. Hade missat den. Låter som vi är på väg att få det “sanningsministerium” som George Orwell skriver om i 1984.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *