BBC visar vägen för västmedier – intervjua inte “excentriska” personer

9

BBC-trustANALYS. BBC ska sluta intervjua “excentriska” personer. BBC Trust visar därmed vägen för hur etablerade västmedier, med ett policybeslut, enkelt kan stänga ned möjligheten för “okvalificerade personer” att komma till tals i vetenskapsprogram. “Klimathotsförnekare”, vaccin- och GMO-motståndare ska inte bjudas in till BBC:s studios eftersom sakfrågorna inte ska anses vara omstridda.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppd. kl 06:54, 8 juli 2014

“BBC Trust says 200 senior managers trained not to insert ‘false balance’ into stories when issues were non-contentious” … “BBC journalists are being sent on courses to stop them inviting so many cranks onto programmes to air marginal views, skriver The telegraph i artikeln “BBC staff told to stop inviting cranks on to science programmes”.

Det betyder att BBC Trust som är BBC:s styrande stiftelse bestämmer vad som är omstritt dvs “contentious” och därmed ska marginaliserade ämnen inte granskas. Det är ju redan bestämt att det inte finns något att undersöka eftersom ämnena inte är omstridda, enligt den nya pseudojournalistiken.

“Bland annat ska inte klimatförändringen behandlas som en vetenskapligt omstridd fråga, eftersom cirka 95 procent av forskarna är överens om att klimatförändringen är reell”. … “ På samma sätt ska BBC behandla vaccineringsskeptiker och motståndare till genmodifierad mat (GMO). The Telegraph konstaterar att policyändringen innebär att BBC ska sluta bjuda in excentriska personer till sina vetenskapliga program”, skriver Johannes Nesser i Journalisten i artikeln: “BBC ska sluta intervjua knäppgökar”.

ge-stod-newsvoiceVad är det Johannes Nesser missar i sin artikel, vilken tycks stryka BBC:s nya policy medhårs? [eftersom den saknar kritik]

Han ställer inte frågan: Vilka sitter i BBC Trust och hur styrs egentligen BBC:s utbud?

Enligt  artikelförfattaren Dan Hind som skriver för Opendemocracy.net består BBC:s översta ledningsskikt  dvs “The British Broadcasting Corporation”, till stor del av bankirer och företagsledare från säkerhets- och energibranschen. Dan Hind förklarar mer ingående hur BBC styrs i artikeln: “A corporation run by bankers, not journalists: who are the BBC Trust?”.

NewsVoice återpublicerar den artikeln med  tillstånd av Opendemocracy.net. 

Text: Torbjörn Sassersson

Trust Conclusions on the Executive Report on Science Impartiality Review Actions [PDF]


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Redhawk
Redhawk
Gäst
8 juli 2014 kl 21:35

Troligen den nya strategin av den sista Bildarberg möte.Det finns andra vägar som gräsrötterna kan kommunicera. Tidningarna är redan jäviga och sprida det som skall spridas, nu har det bara blivit genomskinlig. Kallas det öppenhet ?

Red
Red
Gäst
8 juli 2014 kl 14:49

Här ett exempel från media på att klimatexperter som ifrågasätter global warming blev censurerade:

The TIMES: Voices of dissent drowned out by climate change scientists

http://www.thetimes.co.uk/tto/environment/article4141528.ece

Bo Sonnsjö
Gäst
8 juli 2014 kl 07:49

Det är nog en tokig väg att gå … Allt som en myndighet inte vill höra – kommer därmed att hamna i konflikt med vad myndigheten vill att allmänheten skall tro — Hur fel myndigheten själv än har i ett specifikt ärende. a la hur George Orwell formulerade det hela…
Krig är fred etc

Om korruption skulle kunna avslöjas i EU-kommissionen, d v s att den gjort upp i lönndom med ministrar från olika länder, d v s brutit mot EU-domstolens domar t ex gällande utlovad gränsöverskridande vård – något som skulle tvinga EU-kommissionen att avgå …

Skulle då EU-kommissionen inte genast tvinga grävande journalister till tystnad …

Vad skulle vi vanliga dödliga tycka om sådana lösningar till maktens fromma???

Ivan Björn
Reply to  Bo Sonnsjö
11 juli 2014 kl 10:43

” Allt som en myndighet inte vill höra…” Jag läste nyligen om hur JK agerar: http://blueshift.nu/varldsrekord-myndighetsmissbruk-jk-anna-skarhed/

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
8 juli 2014 kl 07:47

Arkitekterna bakom denna sociala omformning visas här på en video:
https://www.youtube.com/watch?v=Nh6-79wc2Ac
Psykiatrin är de i bakgrunden som skapar oron i världen.
Lyssna särskilt på Brock Chissholm i filmen, där han säger att moral skall omintetgöras.
JOHN RAWLINGS REES är också nödvändigt att lyssna på.

Red
Red
Gäst
8 juli 2014 kl 06:59

Intressant JHL. Se även denna artikel:

“EU-förslag: censurera, bötfäll eller sparka journalister som inte följer EU:s värderingar”

En EU-rapport försöker pressa fram nya regulationer för att styra upp media i Europa. Tanken är att ge EU rätten att censurera, bötfälla eller sparka journalister som inte följer EU:s värderingar.

JHL
JHL
Gäst
Reply to  Red
10 juli 2014 kl 09:51

Tack, bra artikel. Hade missat den. Låter som vi är på väg att få det “sanningsministerium” som George Orwell skriver om i 1984.

JHL
JHL
Gäst
8 juli 2014 kl 00:11

Man börjar gå hårt fram i Storbritannien. För ett par veckor sen så raderade Youtube alla inslag från den populära alternativa nyhetssajten “UK Column”. Detta efter påtryckningar från myndigheten “ATVOD” (Authority for Televison On Demand) med motivationen att deras videos var för TV-liknande.

ATVOD: A Major Risk To Freedom of Speech on the Internet – http://www.ukcolumn.org/article/atvod-major-risk-freedom-speech-internet

Red
Red
Gäst
Reply to  JHL
8 juli 2014 kl 07:00

Komiskt!