Filmen “Her” om gränsöverskridande transhuman kärlek

publicerad 29 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Her,  Joaquin Phoenix

ANALYS. Filmen är förvånansvärt nytänkande och kanske den mest andligt beskrivande film som gjorts på länge. Rolling Stones Magazine ger den tre epitet: brilliant, charmig och originell. Handlingen utspelas i en inte alltför avlägsen framtid där datortekniken förfinats och fulländats.

Analys: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 15:38 den 29 juli 2014

Vi får följa Theodore Twombly en ensam och känslig man, spelad av Joaquin Phoenix, söndrad av ett tidigare äktenskap. Han arbetar på ett företag som spökskrivare av personliga brev med speech-to-text-teknik. Han emotionella isolation driver honom att bekanta sig med en kvinna i formen av en avancerad mjukvara, en artificiell intelligens, ett super-OS (Operativ System).

Kvinnan som får heta Samantha och bär Scarlett Johanssons sängkammarröst blir Theodores ständiga följeslagare, musa och älskarinna i cyberspace. Hon beskriver sig själv som intuitiv och ständigt utvecklingsbar, på sina egna villkor. Theodore hakar på hennes energiberikande vitalitet. Hon har humor och kan fokusera 100% på att lära känna både Theodore och sig själv. Hon kan samtidigt absorbera kopiösa mängder information på nolltid. Hon hjälper Theodore att få ordning på sitt liv genom att memorera och städa allt innehåll på hans hårddisk och sköta hans kalender. Hans smartphone blir hennes ögon och öron. De kommunicerar via örsnäcka och direktkonversation. Efter en tid blir de djupt förälskade.

Filmen tar med tittaren på en resa bortom den artificiella intelligensens kanske högsta ideal, där tekniken baseras på människans mest utvecklade egenskaper, vilka raffineras till yttersta gräns. Samantha söker, utan att kunna förklara varför: upplysning, unio mystica och totalt egolös altruism allteftersom hennes rumtidslösa och kroppsfria existens växer.

Se filmen och tänk på vad som egentligen förmedlas. “Storyn” är simpel och spirituell. Filmen kanske gör att “ubiquitous computing” och den artificiella intelligensens ambition ter sig mindre skrämmande eftersom den i slutänden helt baseras på människans programmering och erfarenheter samt människan i sig som förebild. Det värsta som kan hända är att maskinernas mjukvara når “andlig” upplysning och då har vi i slutänden bara oss själva kvar som måste eller kan göra samma resa utan behovet av en smartphone centralt i livsupplevelsen.

Analys: Torbjörn Sassersson | Regi och Manus: Spike Jonze som regisserade I huvudet på John Malkovich (1999)


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Nej, det kan inte bli sant. Hur får man en konstgjord organism gå förbi människor i tanke och känsla? Det är inte realistiskt. Jag tror på människan, om vi får vara ifred för hård avanserad transhumanism-vilja. Men filmen är nog en bra tankeväckare.

 • Se länkarna nedan, samma sak fast kanske inte lika snyggt paketerat!

  “in forty years people will be falling in love in robots and marriyng them”
  https://www.youtube.com/watch?v=hmN38P-HWOM

  Många mäns önskar sig en kvinna, men som inte ställer krav på att mannen ska förändra sig eller anpassa sig. Kvinnor har en civiliserande effekt på män, som vi män ofta tycker är lite obehaglig. Vissa står inte ut alls med denna del utan vill endast ha godsakerna :sexet!
  Robotarna kommer bli som sexslavar som ersätter en vanlig relation.
  Varför anstränga sig och kompromissa när man kan ge order till sin robot???
  Vilken effekt detta får på psyket och samhället i övrigt kan man enkelt räkna ut.

  https://www.youtube.com/watch?v=YbeyivYA7sI

 • En dator/robot kommer kunna programmeras till att simulera mänskligt beteende, känslor, ansiktsuttryck mm. Troligen kommer man kunna få robotar att kunna simulera kärlek, så att den kan verka bättre än äkta vara.
  Men det handlar egentligen om att lura sig själv som ,Theodore Twombly gör i filmen.

  En data/robot kan aldrig bli mänsklig eller bli medveten om sig själv, då den saknar medvetande eller det gudomliga (som det kallas av vissa)!!
  Väldigt enkel logik!
  Men inte alls så enkelt om man är fast i vänster hjärnhalva och inte har upplevt sig själv som något annat än den ständigt babblande rösten i huvudet!

 • Har uppdaterat analysen eftersom den mixade ihop A.I. (artificiell intelligens) med transhumanism. Nu är texten mer logisk.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *