Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

LCHF botade min dyspepsi – magkatarr

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 juli 2014
- Torbjörn Sassersson

LCHF dyspepsi magkatarr bota

Jag tar mig friheten att använda ordet “bota” för det är exakt så jag upplever det. Hur ska jag annars förklara att en rad symptom försvann och livskvaliteten ökade flerfaldigt? Symptomen började redan i tonåren. Skolläkare konstaterade magkatarr, men en undersökning visade ingen laktosintolerans. Jag fick rådet att äta syrahämmande medel som Novalucol, vilket jag gjorde i 3 år utan bättring.

Uppd. kl 11:35 den 1 juli 2014

Åren gick och symptomen blev periodvis värre, men allra värst var de senaste åren. Symptom som svullnadskänsla i magen, en obehaglig känsla av vidmakthållen överfyllnad av magen från den mat man har ätit och sura smygande uppstötningar under morgontimmarna. Om jag tex åt en macka på kvällen fanns smaken av samma macka kvar på morgon trots tandborstning på kvällen. Det var som om matsmältningen stått stilla under natten. Ett annat mycket obehagligt symptom var en underlig värk i ryggslutet på natten och morgonen. Sammantaget stördes sömnen under alla dess år. Enligt bla Netdoktorn är dessa tydliga symptom på dyspepsi.

Under åren som passerade testade jag olika metoder och ingen metod tycktes fungera längre än 3-4 dagar. I stora drag lärde jag mig leva med symptomen, men under senare tid har jag fått upp ögonen för möjligheten att det handlar om det vita mjölet, gluten och candida så jag testade att avstå från vitt mjöl och dra ned på sockret. Jag fick positiv effekt direkt, men var av någon anledning inte helt övertygad. Det var svårt att leva utan de negativa symptomen, konstigt nog.

Fick LCHF-instruktioner

På midsommarafton 2014 träffade jag Susanne Häckberg, en blivande kostrådgivare som kör LCHF och paleokost utan kompromisser. Hon övertygade mig om att testa LCHF fullt ut. Så blev det. Hon gav mig några instruktioner på ett papper. Redan efter ett dygn mådde jag bättre och alla symptom försvann till 90% redan under de första sju dagarna.

Effekterna av den spannmålsfria kosten var följande:

  • Lugnare psyke (inga blodsockerfall eller insulintoppar)
  • Den uppsvullna magkänslan försvann.
  • Jag sover mycket bättre och drömmarna var otroligt intensiva de första dygnen.
  • Jag vaknar tidigt på morgnarna och vill stiga upp och arbeta till skillnad från tidigare då jag gick upp tidigt för att skaka av mig symptomen.
  • Inga sura symptom i mage/mun under morgontimmarna innan uppstigning.
  • Ingen värk i ländryggen.

Jag drar slutsatsen att oavsett om det handlar om glutenintolerans eller inte fungerar LCHF för att bota dyspepsi som tidigare kallades magkatarr. Det måste även betonas det oerhörda skadliga för allmänhälsan att inte kunna sova ordentligt på grund av ett falerande magtarm-paket som inte tål vitt mjöl i synnerhet och spannmålsprodukter i allmänhet. En annan aspekt är tandhälsan. Föreställ dig effekten på tänderna att vakna med sur mun varje morgon. Emaljen fräts långsamt bort.

För att testa om jag riskerade återfall åt jag den 8:e dagen en brödfrukost. Lunch blev LCHF och middagen kompletterades med några mackor igen. Följande natt och morgon kom samtliga negativa symptom tillbaka! Det blev ett övertygande bevis genom trial and error.

Fler iakttagelser

I tidigare kortare LCHF-liknande tester (1-2 dagar) har jag bara tagit bort spannmålsprodukterna, men fortsatt att äta potatis och ris. I de fallen har också de negativa symptomen försvunnit. De negativa symptomen tycks alltså inte ha att göra med ris eller potatis.

Inget intag av öl under testveckan eftersom det är en spannmålsprodukt. Däremot drack jag ekovin.

Under LCHF-veckan drack jag mer kaffe än tidigare, men jag uteslöt chokladbiten till kaffet. Kaffet är alltså inte orsaken till symptomen, även om jag upplever att varken kaffe eller svart te hjälper magens välbefinnande.

Skolmedicinen om dyspepsi: “Någon botande medicin finns inte…”

De skolmedicinska källorna påstår att orsaken till dyspepsi/magkatarr är okänd. Det står att läsa:Det finns inga säkra epidemiologiska data för funktionell dyspepsi” (Netdoktorpro.se), “Vid funktionell dyspepsi är orsaken okänd (teori om dysmotorik i övre GI- kanalen)” (Praktiskmedicin.se), Någon botande medicin finns inte, men det finns flera olika läkemedel som ibland kan minska besvären” (Vårdguiden), “Glappande magventil roten till det onda” (Apoteket.se).

Det är anmärkningsvärt att skolmedicinen år 2014 inte vet att det kan handla om tex: glutenintolerans, bröd i sig eller en kost med för hög mängd kolhydrater från spannmål. Dessa möjligheter nämns inte. I något undantagsfall nämns marginellt glutenintolerans som en orsak, men ingenstans föreslår skolmedicinens instanser spannmålsfri diet. Skolmedicinen föreslår främst symptomhämmande, men ej botande “läkemedel”.

Lösningarna som skolmedicinen föreslår handlar istället om att sluta stressa, inte äta stark, kryddig eller fet mat, inte röka och att medicinera med syrahämmande medel (typ Novalucol, Rennie) och regelbundna toalettbesök. Dessa råd är snarare förvillande.

Genom empiri (slutsats grundad på erfarenhet) kan jag däremot konstatera att en kolhydratfattig kost som helt saknar spannmålsprodukter inom loppet av några dagar botade sjukdomen oavsett om det var dyspepsi/magkatarr eller besläktad sjukdom. Genom LCHF fick jag ett ton livskvalitet tillbaka, bra sömn/djupare vila och bättre tandhälsa.

Text: Torbjörn SasserssonDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq