LCHF botade min dyspepsi – magkatarr

publicerad 1 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.

LCHF dyspepsi magkatarr bota

Jag tar mig friheten att använda ordet “bota” för det är exakt så jag upplever det. Hur ska jag annars förklara att en rad symptom försvann och livskvaliteten ökade flerfaldigt? Symptomen började redan i tonåren. Skolläkare konstaterade magkatarr, men en undersökning visade ingen laktosintolerans. Jag fick rådet att äta syrahämmande medel som Novalucol, vilket jag gjorde i 3 år utan bättring.

Uppd. kl 11:35 den 1 juli 2014

Åren gick och symptomen blev periodvis värre, men allra värst var de senaste åren. Symptom som svullnadskänsla i magen, en obehaglig känsla av vidmakthållen överfyllnad av magen från den mat man har ätit och sura smygande uppstötningar under morgontimmarna. Om jag tex åt en macka på kvällen fanns smaken av samma macka kvar på morgon trots tandborstning på kvällen. Det var som om matsmältningen stått stilla under natten. Ett annat mycket obehagligt symptom var en underlig värk i ryggslutet på natten och morgonen. Sammantaget stördes sömnen under alla dess år. Enligt bla Netdoktorn är dessa tydliga symptom på dyspepsi.

Under åren som passerade testade jag olika metoder och ingen metod tycktes fungera längre än 3-4 dagar. I stora drag lärde jag mig leva med symptomen, men under senare tid har jag fått upp ögonen för möjligheten att det handlar om det vita mjölet, gluten och candida så jag testade att avstå från vitt mjöl och dra ned på sockret. Jag fick positiv effekt direkt, men var av någon anledning inte helt övertygad. Det var svårt att leva utan de negativa symptomen, konstigt nog.

Fick LCHF-instruktioner

På midsommarafton 2014 träffade jag Susanne Häckberg, en blivande kostrådgivare som kör LCHF och paleokost utan kompromisser. Hon övertygade mig om att testa LCHF fullt ut. Så blev det. Hon gav mig några instruktioner på ett papper. Redan efter ett dygn mådde jag bättre och alla symptom försvann till 90% redan under de första sju dagarna.

Effekterna av den spannmålsfria kosten var följande:

 • Lugnare psyke (inga blodsockerfall eller insulintoppar)
 • Den uppsvullna magkänslan försvann.
 • Jag sover mycket bättre och drömmarna var otroligt intensiva de första dygnen.
 • Jag vaknar tidigt på morgnarna och vill stiga upp och arbeta till skillnad från tidigare då jag gick upp tidigt för att skaka av mig symptomen.
 • Inga sura symptom i mage/mun under morgontimmarna innan uppstigning.
 • Ingen värk i ländryggen.

Jag drar slutsatsen att oavsett om det handlar om glutenintolerans eller inte fungerar LCHF för att bota dyspepsi som tidigare kallades magkatarr. Det måste även betonas det oerhörda skadliga för allmänhälsan att inte kunna sova ordentligt på grund av ett falerande magtarm-paket som inte tål vitt mjöl i synnerhet och spannmålsprodukter i allmänhet. En annan aspekt är tandhälsan. Föreställ dig effekten på tänderna att vakna med sur mun varje morgon. Emaljen fräts långsamt bort.

För att testa om jag riskerade återfall åt jag den 8:e dagen en brödfrukost. Lunch blev LCHF och middagen kompletterades med några mackor igen. Följande natt och morgon kom samtliga negativa symptom tillbaka! Det blev ett övertygande bevis genom trial and error.

Fler iakttagelser

I tidigare kortare LCHF-liknande tester (1-2 dagar) har jag bara tagit bort spannmålsprodukterna, men fortsatt att äta potatis och ris. I de fallen har också de negativa symptomen försvunnit. De negativa symptomen tycks alltså inte ha att göra med ris eller potatis.

Inget intag av öl under testveckan eftersom det är en spannmålsprodukt. Däremot drack jag ekovin.

Under LCHF-veckan drack jag mer kaffe än tidigare, men jag uteslöt chokladbiten till kaffet. Kaffet är alltså inte orsaken till symptomen, även om jag upplever att varken kaffe eller svart te hjälper magens välbefinnande.

Skolmedicinen om dyspepsi: “Någon botande medicin finns inte…”

De skolmedicinska källorna påstår att orsaken till dyspepsi/magkatarr är okänd. Det står att läsa:Det finns inga säkra epidemiologiska data för funktionell dyspepsi” (Netdoktorpro.se), “Vid funktionell dyspepsi är orsaken okänd (teori om dysmotorik i övre GI- kanalen)” (Praktiskmedicin.se), Någon botande medicin finns inte, men det finns flera olika läkemedel som ibland kan minska besvären” (Vårdguiden), “Glappande magventil roten till det onda” (Apoteket.se).

Det är anmärkningsvärt att skolmedicinen år 2014 inte vet att det kan handla om tex: glutenintolerans, bröd i sig eller en kost med för hög mängd kolhydrater från spannmål. Dessa möjligheter nämns inte. I något undantagsfall nämns marginellt glutenintolerans som en orsak, men ingenstans föreslår skolmedicinens instanser spannmålsfri diet. Skolmedicinen föreslår främst symptomhämmande, men ej botande “läkemedel”.

Lösningarna som skolmedicinen föreslår handlar istället om att sluta stressa, inte äta stark, kryddig eller fet mat, inte röka och att medicinera med syrahämmande medel (typ Novalucol, Rennie) och regelbundna toalettbesök. Dessa råd är snarare förvillande.

Genom empiri (slutsats grundad på erfarenhet) kan jag däremot konstatera att en kolhydratfattig kost som helt saknar spannmålsprodukter inom loppet av några dagar botade sjukdomen oavsett om det var dyspepsi/magkatarr eller besläktad sjukdom. Genom LCHF fick jag ett ton livskvalitet tillbaka, bra sömn/djupare vila och bättre tandhälsa.

Text: Torbjörn Sassersson


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag och min fru har sen ung. ett halvår tillbaka helt slutat med vitt mjöl som vi förut använde
  dagligdags till såser med resultatet att jag helt o hållet blivit av med min ballongmage
  och min fru har blivit pinnsmal. Numera använder vi creme fraiche i stället.

 • Jag och min fru har sen ung. ett halvår tillbaka helt slutat med vitt mjöl som vi förut använde
  dagligdags till såser med resultatet att jag helt o hållet blivit av med min ballongmage
  och min fru har blivit pinnsmal. Numera använder vi creme fraiche i stället.

 • Jag som elitidrottare inom en extrem uthållighetssport kan dock inte äta LCHF av praktiska skäl. Dock utesluter jag i möjligaste mån vete och hetsäter inte kolhydrater som många andra idrottare gör. Jag känner inte av de negativa effekterna förrän efter flera dagars ätande men väljer ändå avstå pga att jag 1)skadar mig inte längre 2) återhämtar mig bättre än innan trots att jag fyller 40 i år 3) presterar bättre och 4) känner mig piggare. LCHF tror jag fungerar för många men inte alla då vi alla är olika. Är man eller ligger på gränsen för diabetes är det antagligen utmärkt!!! Det man bör tänka på är att välja ekologiska varor samt balansera upp kosten med mycket basiska grönsaker/frukter (frukt ska dock ätas på tom mage då det snabbt ska ut i tarmen, annars ruttnar och jäser det) då animalier är väldigt sura för kroppen. OCH -grattis till dina fina resultat.

 • Jag som elitidrottare inom en extrem uthållighetssport kan dock inte äta LCHF av praktiska skäl. Dock utesluter jag i möjligaste mån vete och hetsäter inte kolhydrater som många andra idrottare gör. Jag känner inte av de negativa effekterna förrän efter flera dagars ätande men väljer ändå avstå pga att jag 1)skadar mig inte längre 2) återhämtar mig bättre än innan trots att jag fyller 40 i år 3) presterar bättre och 4) känner mig piggare. LCHF tror jag fungerar för många men inte alla då vi alla är olika. Är man eller ligger på gränsen för diabetes är det antagligen utmärkt!!! Det man bör tänka på är att välja ekologiska varor samt balansera upp kosten med mycket basiska grönsaker/frukter (frukt ska dock ätas på tom mage då det snabbt ska ut i tarmen, annars ruttnar och jäser det) då animalier är väldigt sura för kroppen. OCH -grattis till dina fina resultat.

 • Företaget heter Doves Farm. De har många sorters mjöl ..även annat – allt eko-odlat. English wholegrain Heritage flour är mjölet jag bakar med. Har jag också bakat med deras rågmjöl och olika sorters spelt ..ljust, mörkt, self raising (för bakverk ..som det ju är slut med för min del men jag bakar en kaka ibland åt min man ..som ännu inte fallit för LCHF …but he will! 😉 ).

  Sädsorterna i Heritage flour är Bartholomew (1500-talet) och April Bearded (1600-talet). Doves Farm har oldlat biodynamiskt sedan 1978 ..Heritage flour sedan 2007. Har bara sett mjölet i butik en enda gång så köper direkt från dem online.

  Det vore intressant att veta vilka sorter som odlades i Sverige vid samma tid – och om någon fortfarande odlar gamla sorter.

  Jag älskar att baka bröd men nu blir det ju bara ca var 3e vecka. Varje bröd ger 18-20 skivor som jag fryser med 3-4 skivor per påse. Förr bakade jag ofta Skånsk Äpplekaka. Nu, med LCHF-stuk, har jag malda nötter och mandel stället för skorpsmulor – blir jättegott med saften av en halv citron över och på det (naturligtvis!) ett lager av hyvlat smör. Avnjutes med tjock grädde eller creme fraiche.

  Jag har oftast ett recept till hands ‘i köket’ ..fast gör aldrig riktigt som det står – gillar att lägga till, eller dra ifrån ..efter behag. 😀

 • Roligt att höra att du mår så mycket bättre Torbjörn.

  Själv har jag haft LCHF-stuk på kosten (allt eko-odlat!) sedan i february 2013 och kommer att fortsätta med det. Ris, pasta och vitt mjöl hade jag slutat med redan innan, eftersom jag blev utmattad efter att ha ätit det. Nu fick potatis och socker också stryka på foten. Däremot tar jag fortfarande en bit mörk choklad (minst 70%) till kaffet efter maten.

  Äter inget godis eller snacks sedan länge. Det finns faktiskt inget godis (ej heller i hälsokostbutiker!) som inte innehåller glucos syrup (eller corn syrup etc ..det syntetiska eländet har många namn!!) eller aspartam m fl – vilka påverkar hjärnan och orsakar bl.a. hunger!! Syntetiska sötningsmedel finns i en otrolig mängd produkter nu – även i drycker och mat. Eländet borde förbjudas helt!!

  Jag bakar eget bröd sedan länge av ett mjöl mixat av två gamla vetesorter som odlades i UK på 15- och 1600 -talen. Det blir ett mörkt tungt ‘tegelstensbröd’ som jag unnar mig en skiva om dagen av. Olivolja har jag på sallad och kokosolja (..men absolut inte palmolja!) och smör i matlagningen. Kokosolja är för övrigt helt otroligt skön att ha på kroppen, i håret, på tandborsten, i hemgjord salva/kräm… ..

  Med LCHF gick jag först ner en 6-7kg men har gått upp ett par av dem igen – nu muskler istället för ‘häng’ ..utan att vara tränings’freak’. Istället för att vara svullen o’ rund har jag en mer normal kroppsform med midja. Undanlagda favoriter är tillbaka i garderoben! 😉

  Jag hade bl.a. läckande tarm som ställt till med mycket under många år. Detta läktes med hjälp av bl.a. homeopatisk behandling under 2011 – och den ständiga ömheten i den svullna magen (+ en del andra symptom) försvann samtidigt. Vid samma tid började jag ‘sanera’ min tillvaro från kemikalier och idag finns det bara ‘snälla’ produkter i mitt hushåll.

  Förutom en hälsosam högfettkost tar jag en del kosttillskott (bl.a. D3, Cvit och Q10..) och i mitt medicinskåp finns alltid Kolloidalt Silver, syredroppar (eller kapslar), Svenskdroppar, diverse örter och homeopatiska medel. Har inte varit förkyld eller haft den förfärliga magsjukan (som verkar grassera mkt i Sverige) en enda gång sedan jag började med min dagliga dos av KS.

  Livet är värt att leva och jag njuter så av dagligt intag av ägg, smör, kokosolja, oliver, frön och nötter, avokados, fet yoghurt, tjock grädde, helmjölk i (eko-)kaffet, feta hårdostar osv.

  Ett fungerande matsmältnings-system betyder ALLT för vårt välbefinnande – och jag saknar då verkligen inte min gamla matsedel.

  Lycka till Torbjörn! 🙂

  PS – Ojoj, va’ det bidde’ långt!

 • Företaget heter Doves Farm. De har många sorters mjöl ..även annat – allt eko-odlat. English wholegrain Heritage flour är mjölet jag bakar med. Har jag också bakat med deras rågmjöl och olika sorters spelt ..ljust, mörkt, self raising (för bakverk ..som det ju är slut med för min del men jag bakar en kaka ibland åt min man ..som ännu inte fallit för LCHF …but he will! 😉 ).

  Sädsorterna i Heritage flour är Bartholomew (1500-talet) och April Bearded (1600-talet). Doves Farm har oldlat biodynamiskt sedan 1978 ..Heritage flour sedan 2007. Har bara sett mjölet i butik en enda gång så köper direkt från dem online.

  Det vore intressant att veta vilka sorter som odlades i Sverige vid samma tid – och om någon fortfarande odlar gamla sorter.

  Jag älskar att baka bröd men nu blir det ju bara ca var 3e vecka. Varje bröd ger 18-20 skivor som jag fryser med 3-4 skivor per påse. Förr bakade jag ofta Skånsk Äpplekaka. Nu, med LCHF-stuk, har jag malda nötter och mandel stället för skorpsmulor – blir jättegott med saften av en halv citron över och på det (naturligtvis!) ett lager av hyvlat smör. Avnjutes med tjock grädde eller creme fraiche.

  Jag har oftast ett recept till hands ‘i köket’ ..fast gör aldrig riktigt som det står – gillar att lägga till, eller dra ifrån ..efter behag. 😀

 • Roligt att höra att du mår så mycket bättre Torbjörn.

  Själv har jag haft LCHF-stuk på kosten (allt eko-odlat!) sedan i february 2013 och kommer att fortsätta med det. Ris, pasta och vitt mjöl hade jag slutat med redan innan, eftersom jag blev utmattad efter att ha ätit det. Nu fick potatis och socker också stryka på foten. Däremot tar jag fortfarande en bit mörk choklad (minst 70%) till kaffet efter maten.

  Äter inget godis eller snacks sedan länge. Det finns faktiskt inget godis (ej heller i hälsokostbutiker!) som inte innehåller glucos syrup (eller corn syrup etc ..det syntetiska eländet har många namn!!) eller aspartam m fl – vilka påverkar hjärnan och orsakar bl.a. hunger!! Syntetiska sötningsmedel finns i en otrolig mängd produkter nu – även i drycker och mat. Eländet borde förbjudas helt!!

  Jag bakar eget bröd sedan länge av ett mjöl mixat av två gamla vetesorter som odlades i UK på 15- och 1600 -talen. Det blir ett mörkt tungt ‘tegelstensbröd’ som jag unnar mig en skiva om dagen av. Olivolja har jag på sallad och kokosolja (..men absolut inte palmolja!) och smör i matlagningen. Kokosolja är för övrigt helt otroligt skön att ha på kroppen, i håret, på tandborsten, i hemgjord salva/kräm… ..

  Med LCHF gick jag först ner en 6-7kg men har gått upp ett par av dem igen – nu muskler istället för ‘häng’ ..utan att vara tränings’freak’. Istället för att vara svullen o’ rund har jag en mer normal kroppsform med midja. Undanlagda favoriter är tillbaka i garderoben! 😉

  Jag hade bl.a. läckande tarm som ställt till med mycket under många år. Detta läktes med hjälp av bl.a. homeopatisk behandling under 2011 – och den ständiga ömheten i den svullna magen (+ en del andra symptom) försvann samtidigt. Vid samma tid började jag ‘sanera’ min tillvaro från kemikalier och idag finns det bara ‘snälla’ produkter i mitt hushåll.

  Förutom en hälsosam högfettkost tar jag en del kosttillskott (bl.a. D3, Cvit och Q10..) och i mitt medicinskåp finns alltid Kolloidalt Silver, syredroppar (eller kapslar), Svenskdroppar, diverse örter och homeopatiska medel. Har inte varit förkyld eller haft den förfärliga magsjukan (som verkar grassera mkt i Sverige) en enda gång sedan jag började med min dagliga dos av KS.

  Livet är värt att leva och jag njuter så av dagligt intag av ägg, smör, kokosolja, oliver, frön och nötter, avokados, fet yoghurt, tjock grädde, helmjölk i (eko-)kaffet, feta hårdostar osv.

  Ett fungerande matsmältnings-system betyder ALLT för vårt välbefinnande – och jag saknar då verkligen inte min gamla matsedel.

  Lycka till Torbjörn! 🙂

  PS – Ojoj, va’ det bidde’ långt!

 • Skriver du om dig själv, Torbjörn, jag trodde att du kände till vådan med sädesslagen och andra kolhydratrika födoämnen sedan länge. Hursomhelst mycket glädjande.

  • Ja, det handlar om min egen erfarenhet. Har testat enstaka dagar (1-2) tidigare och fått bra resultat, men inte trott på det av någon outgrundlig anledning. Jag är väl skeptiker. Jag trodde andra kunde lyckas, men jag var så luttrad att testa lösningar så jag hade gett upp för egen del. Där ser man effekten av en slags nocebo (att förvänta sig det negativa).

   Men nu när jag testade 7 dagar och avslutade med ett medvetet återfall den 8:e dagen blev det oerhört tydligt vilken skada dessa spannmålsprodukter (ffa vete) ger i tarmkanalen och vad enkelt det var att lösa problemet genom att ta bort det skadliga och låta kroppen läka sig själv.

 • Jag har ätit enligt LCHF i ungefär 3 månader nu. Jag hade problem med magen förut och det var därför jag testade LCHF. Nu mår magen väldigt bra! Ca 5 kilo lättare har jag blivit också.

 • Skriver du om dig själv, Torbjörn, jag trodde att du kände till vådan med sädesslagen och andra kolhydratrika födoämnen sedan länge. Hursomhelst mycket glädjande.

  • Ja, det handlar om min egen erfarenhet. Har testat enstaka dagar (1-2) tidigare och fått bra resultat, men inte trott på det av någon outgrundlig anledning. Jag är väl skeptiker. Jag trodde andra kunde lyckas, men jag var så luttrad att testa lösningar så jag hade gett upp för egen del. Där ser man effekten av en slags nocebo (att förvänta sig det negativa).

   Men nu när jag testade 7 dagar och avslutade med ett medvetet återfall den 8:e dagen blev det oerhört tydligt vilken skada dessa spannmålsprodukter (ffa vete) ger i tarmkanalen och vad enkelt det var att lösa problemet genom att ta bort det skadliga och låta kroppen läka sig själv.

 • Jag har ätit enligt LCHF i ungefär 3 månader nu. Jag hade problem med magen förut och det var därför jag testade LCHF. Nu mår magen väldigt bra! Ca 5 kilo lättare har jag blivit också.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *