Alternativmedicin – ingen politisk reaktion trots smutskastning?

publicerad 6 augusti 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Jochen RohdeDEBATT. Anna Bäséns reportageserie som attackerade alternativmedicinen i Expressen i våras resulterade i några mycket kloka och upplysande artiklar från respekterade läkare och andra. Berörda terapeuter kunde lätt bemöta den fabricerade sanningen som kvällstidningen publicerade, men debatten får inte avstanna,  skriver Jochen Rohde. 

Text: Jochen Rohde

Expressen valde dock att inte publicera replikerna till Anna Bäsens reportage. Dessa finns istället att läsa i NewsVoice.

Mitt inlägg den 6:e maj vände sig främst mot socialministerns kommentarer i en intervju också publicerad i Expressen, där han utan faktakontroll svartmålade samtliga inslag och därmed i praktiken en yrkesgrupp - just alla som sysslar med alternativ/komplementär medicinska behandlingar. Han kanske inte vet att biopater, homeopater, homiatriker mfl alla har en basmedicinsk bakgrund och i många fall har genomgått en bredare utbildning än en specialistläkare - men inte lika djupt.

Jag ansåg då att socialministern borde informera sig bättre om vad som egentligen var sanningen - och vad tex de läkare som uttalade sig i Anna Bäséns artiklar skulle säga om dom visste sanningen, men nej, det kom ett märkligt svar från KD som med hänvisning till intervjun med Göran Hägglund - just det som är basen för min kritik - försvarar hans ställningstaganden. Inget från någon av läkarna.

Så kom ännu ett brev, nu från Socialdepartementet på Regeringskansliet, som heller inte tar ställning utan försöker att bortförklara hela saken med att prata om lagar och förordningar, om "vetenskap och beprövad erfarenhet" som konstaterar att:

Regeringen anser inte för närvarande att det finns behov av en förändring av lagstiftningen när det gäller alternativa behandlingsmetoder.

Läser man NewsVoice så är det helt uppenbart att den synen på verkligheten inte delas av många välinformerade människor - läkare, vetenskapsmän och kvinnor och andra med erfarenhet av den traditionella sjukvården såväl som den alternativa. Det kan väl inte vara så att "etablissemanget" inte vill ta i detta? Vi läser om sådana indikationer.

Jag hoppas fortsatt att Socialministern - nuvarande eller nästa - tar bort skygglapparna och sätter sig med kunnigt folk som inte är lierade med eller avlönade av läkemedelsindustrin alltså en neutral och objektiv grupp som analyserar möjligheterna att för patienternas bästa integrera delar av den alternativa behandlingen i sjukvården. Det skulle säkert både hjälpa många patienter och spara pengar för sjukvården, som ju inte alls fungerar så bra som Socialministern tycks tro.

Läs inläggen från tex Bertil Wosk och docent Rune Eliasson och begrunda själva hur en integration skulle kunna förbättra vården.

Jag menar att det är dags för KAM, andra förbund och individer att själva ta ton i debatten - kom fram med något konstruktivt som Socialdepartementet kan grunna på!

Skriv till NewsVoice - make your voice heard.

Text: Jochen Rohde (inte terapeut, men agent för Aqua Detox)