DN: Så ville Harry Schein göra DN till public service

0
265

DN-Harry-ScheinDN. När DN 1973 avskaffade både de anonyma artiklarna på ledarsidan och partibeteckningen ”FP” ­talades det om tidningens död. Det var Olof Lager­crantz som drev igenom processen. Här berättar Svante Nycander om en kris i tidningens liv.

Schein skrev att Bonniers ärftliga makt var orimlig. Han ansåg att ägarna nästan oavbrutet utsatt redaktionen för påtryckningar och att DN:s redaktionella självständighet var en myt. Han upprepade förslaget om regler för pressen liknande dem för radio- och tv-monopolen.

Läs mer i DN

Svante Nycander var under åren 1960–1994 anställd i Dagens Nyheter, från 1979 som chefredaktör och chef för ledarredaktionen. Han ger i dagarna ut ”Makten över åsikterna. DN under Olof Lagercrantz och Sven-Erik Larsson” på Atlantis förlag.


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här