DN: Så ville Harry Schein göra DN till public service

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 augusti 2014
- NewsVoice redaktion

DN-Harry-ScheinDN. När DN 1973 avskaffade både de anonyma artiklarna på ledarsidan och partibeteckningen ”FP” ­talades det om tidningens död. Det var Olof Lager­crantz som drev igenom processen. Här berättar Svante Nycander om en kris i tidningens liv.

Schein skrev att Bonniers ärftliga makt var orimlig. Han ansåg att ägarna nästan oavbrutet utsatt redaktionen för påtryckningar och att DN:s redaktionella självständighet var en myt. Han upprepade förslaget om regler för pressen liknande dem för radio- och tv-monopolen.

Läs mer i DN

Svante Nycander var under åren 1960–1994 anställd i Dagens Nyheter, från 1979 som chefredaktör och chef för ledarredaktionen. Han ger i dagarna ut ”Makten över åsikterna. DN under Olof Lagercrantz och Sven-Erik Larsson” på Atlantis förlag.


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Harry Schein
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *