Oroande mängder sjuk och död fisk i Östersjön – Miljöorganisation vädjar om tips från allmänheten

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Sjuk fisk Foto Oceana

Under miljöorganisationen Oceanas expeditioner i Östersjön har mer död fisk observerats samt fisk i dåligt skick jämfört med de expeditioner i andra delar av världen. Orsaken till detta oroande problem är okänt.

Under senare år har media återkommande rapporterat om kustbefolkning, fiskare och myndigheter som observerat dålig vattenkvalitet, död och sjuk fisk, samt försvinnande kustbestånd. Det har också bekräftats under Oceanas samtliga expeditioner i Östersjön.

Oceana grundades 2001 och är i dag den största internationella miljöorganisationen som uteslutande arbetar med havsmiljöfrågor. Man hoppas nu skapa en bättre överblick av problemet med hjälp av en ny hemsida där allmänheten uppmanas att bidra med information om fisk i dåligt skick.

Vi hoppas få in så mycket information som möjligt, säger Hanna Paulomäki, chef för Oceanas Östersjökontor.

Oceana kommer att använda den insamlade informationen till att upprätta en databas. Organisationen är intresserad av information om fisk som observerats död, döende, sjuk eller som på annat sätt uppfattas som onormal. Även information från fiskare och allmänhet om ”försvinnande” kustbestånd eller dålig vattenkvalitet är av intresse.

Hemsidan innehåller en karta som visar var Oceana gjort sina observationer, med tillhörande bilder, samt en samling av relaterade rapporter från media.

Text: K. Reporter | Foto: Oceana.org

Oceanas hemsida om Östersjön

Oceanas europeiska hemsidaSå här kan du stötta Newsvoice

Tags: Oceana
Stöd NewsVoice 2024
 • Det finns mer än C-stridsmedel som läcker. Vi har det hypermoderna industriella jordbruket från grisar och kycklingar i jätteanläggningar, som läcker ut gödsel hela tiden. Gödseln är inte anpassade för åkerarealen utan blir bara liggande i stora dammar som brister ibland. Dessa företag är så stora så inga myndigheter klarar av reglera deras verksamhet. Å andra sidan den maten blir ju väldigt billig.

  Något annat som också förstör bottnarna är all bottentrålning. Allt dör där de asar fram.

 • Re Danne.

  Med kvoterna så kan man undra hur det står till. Fabrikerna för fiskhantering är dimensionerade för att klara långt större volymer än kvoterna medger.

  Är detta inte något att fundera över?

 • Är detta ännu ett exempel på rädslo-baserad infotainment som skall göra allmänheten mottagliga för ännu en åtgärd som annars inte hade godkänts?

  Finns det en verifierande källa?

 • En sanering av östersjön är på sin plats nu. I åratal eller är det decennier som det pratats om dessa miljöproblem i östersjön. Man skulle ju kunnat fixa detta sades det om länderna runt östersjön samarbetade. Ändå blir det nu sämre? Varför har man inte gjort logiska saker som att sanera dom dumpade c-krigsmateriel som nu bara “besiktigas” på botten då och då. Tycker att dom som dumpade och har dumpat farligt skit på botten i östersjön också faktiskt bör vara med och sanera.

  Dom allierade dumpade ju mängder av bl.a. c-stridsmedel efter krigsslutet strax utanför gotska sandön (kanske misstar mig på platsen). Och senare även ryssland som ska ha dumpat utanför Gotland enl. rykten, dock okänt vad. Om ett gemensamt saneringarbete av detta av länderna kring östersjön och även dom länder ansvariga för dumpningen så skulle det troligen sakta bli bättre. VI undviker iaf troligen en total katastrof då. Utsläpp osv. bör också få en översyn. FIsket och kvoterna verkar dom ju ha koll på redan.

  SIsta besiktningen som gjordes av dom av allierade dumpade stridsmedlen påvisade att det börjat läcka eller var väldigt nära att göra det. Det var ca. ett år sedan jag läste det. Nu läser man detta ovan och börjar ana oråd.

 • Jag har skrivit till Oceana att jag observerat mycket döda och döende spiggar runt kusten norr om Sundsvall. Har också påpekat att det finns starka indikationer på att det i lönndom förekommer utsläpp, i form av, förmodat starkt giftiga aerosoler från flygplan över Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *