Hur exploaterande stater ser på Afrikas naturresurser

publicerad 10 september 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Lägg den här bilden på minnet. Den är inget skämt utan en krass bild av den verklighet som Afrikas folk konfronteras med. Undertecknad träffade nyligen representanter från Zambias regering och ställde då frågan hur ledningen ser på USA:s interventioner på den Afrikanska kontinenten. Jag kan inte återge svaret exakt, men det var tydligt att de politiskt medvetna i landet inte ser mer blida ögon på de metoder USA använder för att få tillgång till kontinentens naturresurser.

Afrikanska stater vill självklart ha en bra import/export, men när tex USA ger sig in på Afrikamarknaden sker det ofta genom att landet först destabiliseras.

Text: Torbjörn Sassersson | Bildkälla: okänd

Afrika naturresurser


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Självklart producerar Afrika mer än de saker som kartan ger uttryck för. Det vore väl konstigt annars. Det är dessvärre inte “de andra sakerna” som nykolonisatörerna/investerare (framför allt USA) är intresserade av utan just de råvaror och resurser som kartbilden så otroligt väl uttrycker.

  Nykolonisatörerna verkar genom organet Unesco som, genom olika maffiabetonade knogjärnsmetoder och nyliberalism, arbetar för att “mjuka” upp lokal opinion såväl som världsopinionen för normalisering av landgrabbing av Afrikas resurser. Deras främsta strategi är en intensiv satsning av utbildning av alla barn i västerländsk rationalitet så att dessa indoktrineras i acceptans och värdesättning av miljöförstörande verksamhet i namn av “hållbart samhälle” och i utbyte mot McDonaldisering av den inhemska kulturen mot massproduktion och -konsumtion. När de nu exporterar myten om “utrotning av fattigdomen” till Afrika blir i verkligheten majoriteten av afrikaner allt fattigare, såväl andligt som fysiskt, medan kolonisatörernas vinster växer.

  Vi kommer framgent också att få se allt fler framprovocerade etniska strider för att få till stånd ett socialt och politiskt kaos. EU räknar i sina framtidsprognoser “Territorial agenda 2030-2050” stora flyktingströmmar från Afrika till Skandinavien. Vi kan förvänta oss mycket stora folkrensningar och -förflyttningar i Afrika, i likhet med de operationaliseringar som ägt rum i balkanområdet där folk fördrivits från nationalstater.

  Afrika Mining Vision: http://www.africaminingvision.org/amv_resources/AMV/ISG%20Report_eng.pdf

  http://www.unesco.org/new/en/africa/priority-africa/operational-strategy/sustainable-development-and-economic-growth/

 • Självklart producerar Afrika mer än de saker som kartan ger uttryck för. Det vore väl konstigt annars. Det är dessvärre inte “de andra sakerna” som nykolonisatörerna/investerare (framför allt USA) är intresserade av utan just de råvaror och resurser som kartbilden så otroligt väl uttrycker.

  Nykolonisatörerna verkar genom organet Unesco som, genom olika maffiabetonade knogjärnsmetoder och nyliberalism, arbetar för att “mjuka” upp lokal opinion såväl som världsopinionen för normalisering av landgrabbing av Afrikas resurser. Deras främsta strategi är en intensiv satsning av utbildning av alla barn i västerländsk rationalitet så att dessa indoktrineras i acceptans och värdesättning av miljöförstörande verksamhet i namn av “hållbart samhälle” och i utbyte mot McDonaldisering av den inhemska kulturen mot massproduktion och -konsumtion. När de nu exporterar myten om “utrotning av fattigdomen” till Afrika blir i verkligheten majoriteten av afrikaner allt fattigare, såväl andligt som fysiskt, medan kolonisatörernas vinster växer.

  Vi kommer framgent också att få se allt fler framprovocerade etniska strider för att få till stånd ett socialt och politiskt kaos. EU räknar i sina framtidsprognoser “Territorial agenda 2030-2050” stora flyktingströmmar från Afrika till Skandinavien. Vi kan förvänta oss mycket stora folkrensningar och -förflyttningar i Afrika, i likhet med de operationaliseringar som ägt rum i balkanområdet där folk fördrivits från nationalstater.

  Afrika Mining Vision: http://www.africaminingvision.org/amv_resources/AMV/ISG%20Report_eng.pdf

  http://www.unesco.org/new/en/africa/priority-africa/operational-strategy/sustainable-development-and-economic-growth/

 • En otroligt generaliserad karta. Men har en viss sanning. Afrika producerar så mycket mer än dessa saker.

  Jag bodde sex år i Sydafrika, och det var uppenbart att internationella intressen ville ha ostabila länder och en dålig ekonomi i Afrika så att de kunde köpa kontinenten billigt.

 • En otroligt generaliserad karta. Men har en viss sanning. Afrika producerar så mycket mer än dessa saker.

  Jag bodde sex år i Sydafrika, och det var uppenbart att internationella intressen ville ha ostabila länder och en dålig ekonomi i Afrika så att de kunde köpa kontinenten billigt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *