Hur exploaterande stater ser på Afrikas naturresurser

5
1671

Lägg den här bilden på minnet. Den är inget skämt utan en krass bild av den verklighet som Afrikas folk konfronteras med. Undertecknad träffade nyligen representanter från Zambias regering och ställde då frågan hur ledningen ser på USA:s interventioner på den Afrikanska kontinenten. Jag kan inte återge svaret exakt, men det var tydligt att de politiskt medvetna i landet inte ser mer blida ögon på de metoder USA använder för att få tillgång till kontinentens naturresurser.

Afrikanska stater vill självklart ha en bra import/export, men när tex USA ger sig in på Afrikamarknaden sker det ofta genom att landet först destabiliseras.

Text: Torbjörn Sassersson | Bildkälla: okänd

Afrika naturresurserLämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
11 september 2014 kl 18:20
Kent Bengtsson
Gäst
5 oktober 2014 kl 12:29

En otroligt generaliserad karta. Men har en viss sanning. Afrika producerar så mycket mer än dessa saker.

Jag bodde sex år i Sydafrika, och det var uppenbart att internationella intressen ville ha ostabila länder och en dålig ekonomi i Afrika så att de kunde köpa kontinenten billigt.

Birgitta
Birgitta
Gäst
20 september 2015 kl 11:20

Självklart producerar Afrika mer än de saker som kartan ger uttryck för. Det vore väl konstigt annars. Det är dessvärre inte “de andra sakerna” som nykolonisatörerna/investerare (framför allt USA) är intresserade av utan just de råvaror och resurser som kartbilden så otroligt väl uttrycker.

Nykolonisatörerna verkar genom organet Unesco som, genom olika maffiabetonade knogjärnsmetoder och nyliberalism, arbetar för att “mjuka” upp lokal opinion såväl som världsopinionen för normalisering av landgrabbing av Afrikas resurser. Deras främsta strategi är en intensiv satsning av utbildning av alla barn i västerländsk rationalitet så att dessa indoktrineras i acceptans och värdesättning av miljöförstörande verksamhet i namn av “hållbart samhälle” och i utbyte mot McDonaldisering av den inhemska kulturen mot massproduktion och -konsumtion. När de nu exporterar myten om “utrotning av fattigdomen” till Afrika blir i verkligheten majoriteten av afrikaner allt fattigare, såväl andligt som fysiskt, medan kolonisatörernas vinster växer.

Vi kommer framgent också att få se allt fler framprovocerade etniska strider för att få till stånd ett socialt och politiskt kaos. EU räknar i sina framtidsprognoser “Territorial agenda 2030-2050” stora flyktingströmmar från Afrika till Skandinavien. Vi kan förvänta oss mycket stora folkrensningar och -förflyttningar i Afrika, i likhet med de operationaliseringar som ägt rum i balkanområdet där folk fördrivits från nationalstater.

Afrika Mining Vision: http://www.africaminingvision.org/amv_resources/AMV/ISG%20Report_eng.pdf

http://www.unesco.org/new/en/africa/priority-africa/operational-strategy/sustainable-development-and-economic-growth/

Didrick
Didrick
Gäst
20 september 2015 kl 12:18

Det är inte bara USA som är utsugare utan även Frankrike t.ex. fortsätter att suga ut sina gamla kolonier långt efter att de blivit självständiga.

“14 African Countries Forced by France to Pay Colonial Tax For the Benefits of Slavery and Colonization”

http://www.siliconafrica.com/france-colonial-tax/

Birgitta
Birgitta
Gäst
23 september 2015 kl 10:29

Afrika håller på att våldtas av väst. Läs mer i en recension av Basil Davidson bok “The black man’s burden. Africa and the curse of the nation-state.

http://www.rootsie.com/articles/2004/0307.html