Publikt.se: “Många forskare som anlitas av myndigheter är samtidigt knutna till näringslivet”

3

revolving doorsDEBATT. Många forskare som anlitas av myndigheter är samtidigt knutna till näringslivet, skriver Katarina Bjärvall på Publikt.se. Anledningen är att myndig­heterna ofta inte har något val eftersom oberoende experter kan vara svåra att hitta, men försvarar det beteendet som är besläktat med fenomenet “revolving doors” och minskar det jävet? Knappast, anser nog de flesta.

Ibland behöver en myndighet göra svåra vetenskapliga bedömningar – det kan handla om att ta ställning till kemikalier, mediciner eller livsmedels­tillsatser. Då tar man hjälp av experter. Men många av dem har starka band till näringslivet. En del är anställda vid insti­tu­tioner som får pengar av indust­rin. Många tjänar också pengar på uppdrag som konsulter åt bolag i branschen.

Experternas kopplingar till näringslivet kan vara problematiska, menar Helena Sundén, chef för Institutet mot mutor.

“De som är uppdragstagare hos myndigheter ska uppträda så att ingen ens kan misstänka att de är illojala.”

“Publikt har granskat experter som anlitats av fyra statliga myndigheter. En av dem är Livsmedelsverket, som har knutit tretton forskare till sig i sitt vetenskapliga råd, expertgruppen för nutrition och folkhälsa.” – Katarina Bjärvall

Läs mer i Publikt.se

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
zecharia
zecharia
Gäst
27 september 2014 kl 20:24

Men inte behöver vi väl bygga om samhället? Det här är ju helt lysande!

Björn Hammarskjöld
Gäst
21 september 2014 kl 11:35

Jag gjorde en utredning om jäv hos Livsmedelsverket.
Irene Mattisson sitter på minst två stolar, tjänsteman på Livsmedelsverket som rekommenderar mera cancerframkallande Omega-6-fetter och som forskare 10 år tidigare som fann att omega-6 ger ökad risk för cancer.
http://kostkunskap.blogg.se/2012/october/livsmedelsverket-bryter-lag.html
En annan professor sitter på minst aderton stolar
http://kostkunskap.blogg.se/2013/june/de-kallas-lobbare.html
Det finns mer på mitt excelark. i min dator

Bo Sonnsjö
Gäst
19 september 2014 kl 20:25

Det är så sant, så sant!

När förvaltningsrätter dessutom är myndigheternas förlängda maktutövning – är det begripligt att det går så illa för den “vanlige” medborgaren….

När dessutom lagstiftningen är så formulerad att den drabbade skall bevisa det som borde ligga på samhällets företrädare …

Vilken glädje har medborgarna av de politiker “de väljer”, när statsvetaren Anne-Marie Pålsson i boken “Knapptryckarpartiet” beskriver vad som i själva verket styr vilka som blir “folkets” representanter …