Swedish TV reveals fresh claims in South Africa’s arms deal

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 september 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Stefan Löfven JAS Gripen South AfricaAs in South Africa, the ghosts of the arms deal keep returning to haunt politicians in Sweden, with a TV station revealing new details in the arms deal saga.

On Wednesday night Sweden’s Channel 4 [TV4] investigative programme Kalla Fakta (Cold Facts) broadcast a new take on corruption allegations related to the sale of Saab Gripen jet fighters to South Africa in 1999.

The programme focused on the role of Stefan Löfven – a former head of the Swedish industrial union IF Metall, and the current leader of the Social Democratic party leading the polls in the run up to election in 2014.

In 1999 Löfven was the head of Metall’s international section and – according to the programme – a good friend of Moses Mayekiso, the former general secretary of the National Union of Metalworkers of South Africa (Numsa).

The focus of the programme was the odd agreement announced in July 1999 when Numsa and the South African National Civics Organisation (Sanco) announced their joint support for the Saab Gripen bid.

Read moreSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *