Global Muckraking – 100 Years of Investigative Journalism from Around the World

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 oktober 2014
- NewsVoice redaktion

schiffrin_anyaglobal_muckrakingCrusading journalists from Sinclair Lewis to Bob Woodward and Carl Bernstein have played a central role in American politics: checking abuses of power, revealing corporate misdeeds, and exposing government corruption. Muckraking journalism is part and parcel of American democracy. But how many people know about the role that muckraking has played around the world?

The book was edited by: Anya Schiffrin

Selected by today’s leading journalists, the gems of muckraking journalism from Britain to Burma

“The foreign correspondent is frequently the only means of getting an important story told, or of drawing the world’s attention to disasters in the making or being covered up.” —Chinua Achebe

This groundbreaking new book presents the most important examples of world-changing journalism, spanning one hundred years of history and every continent. Carefully curated by prominent international journalists working in Asia, Africa, Latin America, Europe, and the Middle East, Global Muckraking includes Ken Saro-Wiwa’s defense of the Ogoni people in the Niger Delta; Horacio Verbitsky’s uncovering of the gruesome disappearance of political detainees in Argentina; Gareth Jones’s coverage of the Ukraine famine of 1932–33; missionary newspapers’ coverage of Chinese foot binding in the nineteenth century; Dwarkanath Ganguli’s exposé of the British “coolie” trade in nineteenth-century Assam, India; and many others.

Edited by the noted author and journalist Anya Schiffrin, Global Muckraking is a sweeping introduction to international journalism that has galvanized the world’s attention. In an era when human rights are in the spotlight and the fate of newspapers hangs in the balance, here is both a riveting read and a sweeping argument for why the world needs long-form investigative reporting.

Buy the book


Anya Schiffrin is the director of the media and communications program at Columbia University’s School of International and Public Affairs. She spent ten years working overseas as a journalist in Europe and Asia.Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Här nämns Gareth Jones som skrev artiklar på 1930-talet där han skriver om svält i Ukraina under kollektiviseringar och under torkan.
  En kort överblick över hans skriverier ger mig ingen anledning att påstå att han är direkt oärlig under tiden 1930-33. Men bevisen ligger i uttalanden av en del missnöjda sovjetmedborgare. När siffror om miljoner döda nämns så kommer de i form av en förutsägelse från en professor i London. Gareth var själv anställd av Lloyd George, förre brittiske premiärministern. Lloyd George fick sin karriär räddad(från otrohets- skandaler med gifta kvinnor) av det brittiska etablissemang som orsakade första världskriget. Lloyd George var då nyckeln för att kontrollera Englands arbetarklass’ krigsmotstånd vilket nämnda eliter uppnådde genom hållhaken på Lloyd G. Huvudorganet för det angloamerikanska etablissemanget Times ansågs lämpligt för en del skriverier av Gareth.
  Gareth Jones var därefter ciceron i en Sovjetresa tillsammans med en medlem av den rika Heinzfamiljen- (där ju nuvarande amerikanske ministern John Kerry är ingift).
  Vi denna tid var de rika eliterna i väst livrädda för positiva informationer om Sovjet som skulle kunna framkalla revolutionsstämningar i väst. Det känns knappast som om Gareth Jones kopplingar till eliterna gör honom lämplig att kalla muckraker. Snarare embedded journalist.

  • Jag bör förtydliga att det som är tvisteämnet är hur många som dog under den sk holodomor, hungersnöden i Ukraina. Väst påstår fortfarande tex 7miljoner döda. Och hävdar att Sovjetregimen avsiktligt utsatte dem för svälten. Ingen bestrider efter vad jag vet att folk dog i hundratusental i Ukraina. Så de fragmentariska vittnesuppgifter Gareth nämner låter trovärdiga. Men bekräftar inte västvärldens version trots att de utnyttjade Gareth för en infernalisk propaganda. Us/Uk vägrade att acceptera betalningen av sin export till Sovjet med något annat än spannmål. De accepterade ej betalning med olja timmer eller guld(!). Dvs Us/Uk gjorde vad de kunde för att framkalla svälten. Vidare var jordbruket oerhört ineffektivt. Kollektiviseringen av jordbruket var avsett att effektivisera genom införandet av traktorer och därmed frigöra arbetskraft till industrin. De missnöjda bönderna reagerade med en revolt där de förstörde byggnader och skördar – (varefter de själva kom till myndigheterna och begärde mat). Detta tillsammans med en svår torka förvärrade svälten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *