Läkemedelsbolagen saknar motiv för att ta sig ur kriminaliteten – Svensk sjukvård tjänar på passivitet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson
doktor, läkare

TS-5okt2014-200x200pxDEBATT. Nu har det hänt igen. Stora väletablerade läkemedelsbolag hamnar om och om igen i domstol. Astrazeneca misstänks nu för bedrägeri i USA i samband med marknadsföringen av ett antipsykotiskt läkemedel. Härom veckan startade både Sanofi och GSK egna utredningar om nya mutaffärer i bland annat Mellanöstern, skriver LäkemedelsVärlden.

Bolagen tycks ha svårt att upphöra med kriminalitet och enligt John Virapen tidigare VD på Eli Lilly så beror det på att kriminaliteten är inbyggd i marknadsföring, försäljning och forskning. De kan eller vill helt enkelt inte sluta.

Enligt en statsåklagaren i Texas ska Astrazeneca ha marknadsfört ett antipsykotiskt läkemedel utanför godkända indikationer, vilselett om biverkningar och betalat ut ersättningar till två inflytelserika beslutsfattare i delstaten, skriver Fierce Pharma.

De två beslutsfattarna har fått ca 3,35 miljoner kr av Astrazeneca för att driva upp försäljningen av läkemedlet. Astrazeneca menar att det var ersättning för talaruppdrag, men bevis finns att det egentligen var för att beslutsfattarna skulle marknadsföra läkemedlet, som även marknadsförts till unga, trots att det inte var godkänt för den åldersgruppen. Astrazeneca försökte till och med uppmuntra marknadsföring av läkemedlet för andra icke godkända sjukdomar som tex depression, skriver LäkemedelsVärlden den 14 oktober 2014.

FirstWord Pharma rapporterar att Sanofi angivit sig själva till flera amerikanska myndigheter, bland annat justitiedepartementet, om att bolaget sannolikt gett mutor i östra Afrika. Det handlar om mutor till läkare i östafrikanska länder mellan 2007 till 2012 mot att de skrev ut mediciner från Sanofi. Förmodligen handlar självangiveriet inte om ärlighet utan om skapa förmildrande omständigheter, dvs lägre böter när de sannolikt fälls återigen.

Flera andra bolag har under året varit inblandade i mutskandaler, konstaterar LäkemedelsVärlden i en artikel den 9 oktober 2014, som tycks ha ökat sin bevakning av den kriminella läkemedelsindustrin. GlaxoSmithKline (GSK) dömdes nyligen i Kina till att betala rekordsumman 3,5 miljarder kr i skadestånd.

Nu är GSK inblandat i en ny skandal, enligt Reuters. I Förenade Arabemiraten ska en visselblåsare ha avslöjat olagliga transaktioner direkt till vårdgivare, kliniker och apotek för att säkra bolagets försäljning av preparat. GSK har dessutom betalt ersättningar för utbildningsinsatser som inte skett.

GlaxoSmithKline är även föremål för pågående utredningar om kriminalitet i Libanon, Jordanien, Syrien, Iraq och Polen. Tidigare har dessa bolag dömts i domstol och då fått böta enorma belopp, framför allt i USA, något som NewsVoice rapporterat om sedan 2011 när tidningen startade.

Våra mammor, pappor, syskon och barn skadas och dör på grund av industriella vinster och myndigheters prestige

John-Virapen-NewsVoiceEnligt John Virapen, som på 80-talet mutade Socialstyrelsen spelar dessa enorma bötesbelopp ingen roll för bolagens lönsamhet. De till och med räknar in dessa böter som kostnader i sina kalkyler. Det vet att det alltid tar en viss tid innan mutandet, mörkandet av biverkningsdata och felaktig bokföring avslöjas, om det överhuvudtaget upptäcks. Under den tid som passerar säljer bolagen för mångmiljardbelopp. När bötesbeloppen betalas ut utgör dessa endast fraktioner av de betydligt högre vinstbeloppen.

“Jag reagerar starkt på försämringen i sjukvården, speciellt psykvården i Sverige. Varje dag får jag höra om patienter som tar livet av sig när de kommer hem från sjukhusen. Läkarna verkar inte vetahur de ska hjälpa patienterna och de är väldigt kvicka med att ge SSRI-preparat, även till unga. En mycket vanlig biverkning av SSRI är självmord. Varför gör inte Socialstyrelsen och Riksdagen något?” Det säger John Virapen till NewsVoice per telefon.

Med andra ord finns det ingen lönsamhet med att sluta agera kriminellt. Det betyder att de kommer att fortsätta. Att sedan patienter dör eller skadas i “vården” är något som i bästa fall beklagas. I de flesta fall fastnar dessa skador och dödsfall som anmälningar till IVO i tex Sverige, vilka i sin tur ofta avskrivs till fördel för vårdsystemet. Läkarna går fria. Skadade patienter och anhöriga står för förlusterna.

Den stora frågan är varför svenska myndigheter och sjukhus fortsätter att samarbeta med dessa kriminella företag, men våra myndigheter och vårdinrättningar behöver inte besvara den frågan eftersom ingen revisionsmyndighet ställer dem mot väggen. Läkarna i den svenska vården tjänar på att agera försäljare direkt till slutkunderna (patienterna) och vårdsystemet vill inte betala ut ersättningar eller ens erkänna sin skuld på grund av besparingskrav och prestige. Sverige förblir därmed en skyddad verkstad och experimentell marknad för läkemedelsindustrin. 

Business as usual.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • De tjänar ju inte bara pengar på sina egna produkter, utan kryper ju in bakvägen för att även tjäna på de naturmedel, som de inte vill erkänna är verksamma. De slipper då utvecklingskostnaderna och kan bara ta över genom att muta de instanser som klassar vad som är läkemedel. Ett bra exempel är ‘Glucos Amine’ som i många år hjälp människor med ledproblem. Den sålde bra i hälsokostbutikerna, så naturligtvis ville Big Pharma ha en bit av kakan. Det är klart att Läkemedelsverket ställde upp. Glucos Amine fick ett nytt namn och blev över en natt ett läkemedel. Det gick att köpa en mindre mängd utan recept, eller vända sig en läkare för att få ett recept. Priset dubblerades, eller tredubblades! Minns inte om det var Astra som tog över, men hörde sedan att många patienter inte tålde de ‘nya’ tabletterna. Förmodligen p g a någon tillsats som inte fanns i den tidigare produkten. Det kanske måste till för att det inte ska kallas för stöld.
  Nu sitter jag och bläddrar i en veckotidning, Året Runt, som jag fick i går av några vänner. På en helsida finns en annons om naturmedlet ‘Arctic Root’. Det är nu ett Registrerat Läkemedel.
  “Erfarenheterna av lång användning har lett fram till att Läkemedelsverket registrerat Arctic Root som ett traditionellt växtbaserat läkemedel, använt som adaptogen vid stressrelaterad nedsatt prestationsförmåga med symptom såsom trötthet, svaghetskänsla, irritabilitet och lindrig oro.”
  Vem tog emot den mutan tro?

 • Det som hände i Texas var att Astra Zeneca genom falsk marknadsföring och otillåten påverkan (mutor) fick läkemedelsmyndigheten att rekommendera deras preparat Seroquel för behandling av depression.
  Problemet är att Seroquel är ett neuroleptika, alltså ett dämpande medel vid manier, psykoser och bipolära tillstånd och inte alls är indikerat för depressionsbehandling. Anledningen till Astra Zenecas olagliga och oetiska agerande tros vara att Astra Zeneca saknar egna SSRI-preparat men ville ändå vara med och ta sin del av den oerhört lönsamma marknaden för depressionsmedicinering. Valet föll då på att marknadsföra just Seroquel som depressionsmedicin tvärt emot alla indikationer genom att få läkare att skriva ut medlet “off label”.

  Nu kommer det intressanta: Precis samma sak har hänt i Sverige. Utskrivningen av Seroquel mot depression har ökat lavinartat. I Sverige är Seroquel bara indikerat för behandling av manier, schotzofreni och bipolariet. Trots det skrivs det nu ut mängder av Seroquel “off label” som behandling mot vanlig depression.

  Har samma otillåtna marknadsföring och påverkan som nu avslöjats i Texas även skett i Sverige?

  Det vet vi inte och lär inte heller få veta heller eftersom ingen av våra myndigheter hittills har tittat på fallet, och enligt vad jag förstår inte heller har för avsikt att inleda någon granskning. Orsaken till det kan vi bara spekulera om.

  • Dem tjänar också mera på att sälja Seroquel mot depression, fast dem också vet att depression i dem flesta fallen beror på bakterie floran i tarmen är åt helvete som direkt påverkar hjärnan, eller låga nivåer av prohormonet kolekalciferol, fortfarande oftast nämns som D vitamin, fast det inte är ett vitamin. Dem är inte här för att hjälpa oss, dem vill bara tjäna pengar. Skulle själv aldrig äta något som kom ifrån dem, aldrig, eftersom den ej behövs.

 • Läkemedelsbolagen och vården i USA är toppen, eller hur?

  #1 Killer in the USA, inte sjukdomar i vart fall utan vården.
  http://www.webdc.com/pdfs/deathbymedicine.pdf

  Lite annat att läsa om det.

  Drug industry is now biggest defrauder of US government – BMJ 2012;344:d8219

  Misconduct accounts for the majority of retracted scientific publications – PMID 23027971

  Why Most Published Research Findings Are False. PLoS Med 2(8): e124. doi:10.1371/journal.pmed.0020124

  Retractions in the medical literature: how many patients are put at risk by flawed research? – PMID 21586404

  Misinformation in the medical literature: what role do error and fraud play? – J Med Ethics doi:10.1136/jme.2010.041830

  How Many Scientists Fabricate and Falsify Research? A Systematic Review and Meta-Analysis of Survey Data – PMID 19478950

  The Truth About the Drug Companies: How They Deceive Us and What to Do About It N Engl J Med 2004; 351:1580-1581

 • Sprid denna artikel till din läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Enligt en insatt källa jag pratat med känner inte vårdpersonalen generellt till att läkemedelsbolagen fälls för kriminell verksamhet. I en normal värld skulle myndigheter och sjukhus vägra samarbeta med dem och Anna Bäsén skulle skriva artikelserier om hur bolagen är bedragare och baserar sina preparat på pseudovetenskap.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *