Läkemedelsbolagen saknar motiv för att ta sig ur kriminaliteten – Svensk sjukvård tjänar på passivitet

publicerad 15 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson red.
doktor, läkare

TS-5okt2014-200x200pxDEBATT. Nu har det hänt igen. Stora väletablerade läkemedelsbolag hamnar om och om igen i domstol. Astrazeneca misstänks nu för bedrägeri i USA i samband med marknadsföringen av ett antipsykotiskt läkemedel. Härom veckan startade både Sanofi och GSK egna utredningar om nya mutaffärer i bland annat Mellanöstern, skriver LäkemedelsVärlden.

Bolagen tycks ha svårt att upphöra med kriminalitet och enligt John Virapen tidigare VD på Eli Lilly så beror det på att kriminaliteten är inbyggd i marknadsföring, försäljning och forskning. De kan eller vill helt enkelt inte sluta.

Enligt en statsåklagaren i Texas ska Astrazeneca ha marknadsfört ett antipsykotiskt läkemedel utanför godkända indikationer, vilselett om biverkningar och betalat ut ersättningar till två inflytelserika beslutsfattare i delstaten, skriver Fierce Pharma.

De två beslutsfattarna har fått ca 3,35 miljoner kr av Astrazeneca för att driva upp försäljningen av läkemedlet. Astrazeneca menar att det var ersättning för talaruppdrag, men bevis finns att det egentligen var för att beslutsfattarna skulle marknadsföra läkemedlet, som även marknadsförts till unga, trots att det inte var godkänt för den åldersgruppen. Astrazeneca försökte till och med uppmuntra marknadsföring av läkemedlet för andra icke godkända sjukdomar som tex depression, skriver LäkemedelsVärlden den 14 oktober 2014.

FirstWord Pharma rapporterar att Sanofi angivit sig själva till flera amerikanska myndigheter, bland annat justitiedepartementet, om att bolaget sannolikt gett mutor i östra Afrika. Det handlar om mutor till läkare i östafrikanska länder mellan 2007 till 2012 mot att de skrev ut mediciner från Sanofi. Förmodligen handlar självangiveriet inte om ärlighet utan om skapa förmildrande omständigheter, dvs lägre böter när de sannolikt fälls återigen.

Flera andra bolag har under året varit inblandade i mutskandaler, konstaterar LäkemedelsVärlden i en artikel den 9 oktober 2014, som tycks ha ökat sin bevakning av den kriminella läkemedelsindustrin. GlaxoSmithKline (GSK) dömdes nyligen i Kina till att betala rekordsumman 3,5 miljarder kr i skadestånd.

Nu är GSK inblandat i en ny skandal, enligt Reuters. I Förenade Arabemiraten ska en visselblåsare ha avslöjat olagliga transaktioner direkt till vårdgivare, kliniker och apotek för att säkra bolagets försäljning av preparat. GSK har dessutom betalt ersättningar för utbildningsinsatser som inte skett.

GlaxoSmithKline är även föremål för pågående utredningar om kriminalitet i Libanon, Jordanien, Syrien, Iraq och Polen. Tidigare har dessa bolag dömts i domstol och då fått böta enorma belopp, framför allt i USA, något som NewsVoice rapporterat om sedan 2011 när tidningen startade.

Våra mammor, pappor, syskon och barn skadas och dör på grund av industriella vinster och myndigheters prestige

John-Virapen-NewsVoiceEnligt John Virapen, som på 80-talet mutade Socialstyrelsen spelar dessa enorma bötesbelopp ingen roll för bolagens lönsamhet. De till och med räknar in dessa böter som kostnader i sina kalkyler. Det vet att det alltid tar en viss tid innan mutandet, mörkandet av biverkningsdata och felaktig bokföring avslöjas, om det överhuvudtaget upptäcks. Under den tid som passerar säljer bolagen för mångmiljardbelopp. När bötesbeloppen betalas ut utgör dessa endast fraktioner av de betydligt högre vinstbeloppen.

“Jag reagerar starkt på försämringen i sjukvården, speciellt psykvården i Sverige. Varje dag får jag höra om patienter som tar livet av sig när de kommer hem från sjukhusen. Läkarna verkar inte vetahur de ska hjälpa patienterna och de är väldigt kvicka med att ge SSRI-preparat, även till unga. En mycket vanlig biverkning av SSRI är självmord. Varför gör inte Socialstyrelsen och Riksdagen något?” Det säger John Virapen till NewsVoice per telefon.

Med andra ord finns det ingen lönsamhet med att sluta agera kriminellt. Det betyder att de kommer att fortsätta. Att sedan patienter dör eller skadas i “vården” är något som i bästa fall beklagas. I de flesta fall fastnar dessa skador och dödsfall som anmälningar till IVO i tex Sverige, vilka i sin tur ofta avskrivs till fördel för vårdsystemet. Läkarna går fria. Skadade patienter och anhöriga står för förlusterna.

Den stora frågan är varför svenska myndigheter och sjukhus fortsätter att samarbeta med dessa kriminella företag, men våra myndigheter och vårdinrättningar behöver inte besvara den frågan eftersom ingen revisionsmyndighet ställer dem mot väggen. Läkarna i den svenska vården tjänar på att agera försäljare direkt till slutkunderna (patienterna) och vårdsystemet vill inte betala ut ersättningar eller ens erkänna sin skuld på grund av besparingskrav och prestige. Sverige förblir därmed en skyddad verkstad och experimentell marknad för läkemedelsindustrin. 

Business as usual.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice