Mitt liv förstördes av elchocksbehandlingar (ECT) 1999

publicerad 7 oktober 2014
- av NewsVoice

Ola BryngelssonJag är legitimerad Psykolog och Psykoterapeut, samt handledare. Hösten 1998 flyttade huvuddelen av min verksamhet till Norra Ågatan, nära Samskolan. Förutom mina ansvarsområden inom IV-programmet och Psykologutbildningen blev jag då efter svåra påtryckningar också ansvarig för restaurangutbildningens ungdomsdel. Jag gick på knäna före kopplingen till restaurangutbildningen. Efter kopplingen började jag må dåligt.

Text: Ola Bryngelsson, leg psykolog och psykoterapeut

I mitten på hösten inträffade Backabranden. Jag blev krisansvarig vid Burgårdens Gymnasium. Vi fick tio döda. Bara Angered var värre drabbat med elva döda. Jag kollapsade psykiskt mot slutet av den dagen. Rektorn Anita uppmanade mig att gå hem och sjukskriva mig till dess jag kunde arbeta igen. Jag blev inlagd vid psykiatrisk klinik i Borås. Jag var fullständigt deprimerad.

Under ett par veckors tid fick jag tung medicinering. Efter en vecka började en övertalningskampanj. Ansvarig läkare och avdelningsansvarig (sjuksköterska), talade länge med mig varje dag flera gånger om dagen. Samtalen gick ut på att jag skulle ta ECT. Att det var nödvändigt och fullkomligt ofarligt. Jag vägrade. Min fru vägrade. Jag var rädd att bli skadad och en ingivelse fick mig att säga “jag vill inte bli liggande med en massa slangar”. Jag fick till svar att ECT är fullkomligt ofarligt.

Efter tio dagars intensiv övertalningskampanj, kördes jag ned till elrummet medan jag ännu sov. Den ansvariga psykiatern har efteråt försvarat sig med att jag var kataton. Alltså tyst och orörlig. Medicin hade inte hjälpt.

Efter det tredje övergreppet kom kramperna tillbaka spontant på kvällen. Det var av kvaliteten status epileptikus. Det vill säga snabbt dödande. Jag fördes i ilfart till intensivvårdskliniken. Jag sövdes ned med barbiturater. Så låg jag i tolv dygn. Två gånger ringdes min fru för jag var döende.

Jag överlevde. I slutet av dag tolv gick det att väcka upp mig utan kramp. De sista tre dagarna fick jag annan medicin efter konsultation med Sahlgrenska.

När jag vaknade kunde jag inte tala. Jag kunde inte röra mig. Jag kunde inte läsa eller skriva. Jag kunde inte räkna de enklaste tal som två plus två. När jag försökte tala hittade jag inte ord.

Sakta förbättrades jag. Efter några dagar fick jag gå med någon slags hög rollator. När jag började skriva såg det ut som en förstaklassares skrift.

Sakta har de mentala förmågorna återkommit. Jag kan läsa och skriva på dator. Men jag kan inte skriva för hand. Jag kan räkna enkla tal. Jag kan prata men det är fortfarande ofta svårt att finna ord. Nerverna i mina fötter och ben är förstörda. Balanscentret i hjärnan är skadat. Det surrar ständigt och sticker i fötterna. Jag kan med ledsagning gå kortare sträckor. Att arbeta är naturligtvis inte att tänka på.

Överläkaren Jan Toft skrev att det ej var epilepsi. Jag anmälde det som vårdskada. Mina papper gick till en läkarkollega i en annan stad. Inget fel hade naturligtvis begåtts.

Jag hävdar inte att någon gjort något man inte brukar göra vid ECT. Jag hävdar bara mina skador.

Springa är inte att tänka på. Så svåra skador som jag fått kan väl inte vara vårdens syfte. Dessutom gavs ju elchockerna mot min vilja. Jag ansöker nu om två ledsagade promenader om dagen. Inte ens det är självklart.

Jag har aldrig fått någon kompenserande ersättning för detta. Jag har inte ens fått en ursäkt. Jag hävdar alltså inte att ECT gavs på ett felaktigt sätt. Jag hävdar att ECT gavs över huvud taget. Jag var fullkomligt utarbetad. Hade de haft tålamod två veckor till så skulle jag kanske sakta tillfrisknat.

Text: Ola Bryngelsson, leg psykolog

Om Ola Bryngelsson .År 1998 varBryngelsson ansvarig för det Individuella programmet i Centrum och Västra Göteborg. Han var också ansvarig för samtliga verksamheter för elever med särskilda behov, både träningsverksamheter och undervisningsgrupper. Formellt var Ola Bryngelsson studierektor vid Burgårdens Gymnasium. Han var tillfrågad om att bli rektor för hela IV-programmet. Dessutom var Bryngelsson ansvarig för Gymnasieskolans Psykoterapimottagning för elever från samtliga skolor. Ola Bryngelsson medverkade också med den Ungdomspsykoterapeutiska specialiseringen vid Psykologutbildningen i Göteborg.Så här kan du stötta Newsvoice

 • Min mamma råkade ut för magsår 1958 och opererades av en professor, som skar sönder hennes bukspottskörtel, vilket ledde till döden. Min sorg var svåruthärdlig. Så småningom skaffade min pappa sig en ny hustru, som jag lärde mig att älska och blev mycket beroende av. Hon drabbades dock av lungcancer och dog, vilket återigen gjorde mig djupt deprimerad och resulterade i att man tog mig till psyket i Borås. Där blev jag utsatt för tolv stycken elchocker, vilket definitivt inte gjorde mig mindre sorgsen utan har i stället visat sig påverka min hjärnfunktion negativt; jag plågas bland annat av tinnitus och dålig koncentrationsförmåga. På tal om psykiatrin så har den utövat maktmissbruk över mig sedan år 1973, vilket förorsakat två självmordsförsök. Jag är bevisligen inget undantag.

  • Gode Gud vad är det som pågår inom psykvården Det är ju rena 1700 tals metoder. Hur vågar man utsätta människor för denna sortens kvacksalveri.? Det är ju rena övergreppen. Finns det inga kompetenta psykiatriker som kan stoppa förintandet av dessa människor. Sorg måste få läka ut, inte förvärras av medeltida metoder. Sanslöst att ingen lagför dessa misshandlade. Maktmissbruk är lindrigt uttryckt.

 • Kan det vara så enkelt att man inom psykiatrin gör det man tycker man är skicklig på, även om det är helt åt helsicke! På NÄL-Trollhättan-Vänersborg marknadsför man sig som mycket skickliga och att “behandlingen” alls inte är som förr! Vittnesmål om att bara man steg över tröskeln på sjukhusets psyk-avdelningar kom “erbjudande” om ECT-behandling. Vi kan det här! Det jobbigaste är känslan av att tiden står still trots kritiken så rullar det på, i 25 år minst har det gjort så. Det blir som partiell förstärkning inom behaviorismen/inlärningspsykologin då någon expert(ex Marie Åsberg) eller patient vittnar om hur effektiv behandlingen är. Helt plötsligt är behandlingen på banan igen! För 15år sedan sände svt en dokumentär om en deprimerad journalist,som minsann hade blivit så mycket bättre och fått livet tillbaka. Så var det kört, och kritiken var stillad för ett tag till. Jag blir trött och ledsen när jag läser om Ola B, dessvärre kommer flera.

 • Hemskt att få sitt liv förstört så!

  Hur kan psykiatrin få komma undan med detta?

  De borde ge upprättelser och skadestånd till alla som drabbats av ECT!

  Elchockerna borde försvinna samma väg som lobotomin och tvångssteriliseringen gjorde.

 • Vad är det som gör att dessa förövare inom psykiatrin inte polisanmäls om de har skadat sina patienters hjärnor ? Skapat minnesförlust mm.

 • Jag utsattes oxå för ect-behandlingar, men nu vet vi/jag att mina symptom berodde på sköldkörteln o inte hjärnan… Jag hatar bristen av kunskap inom vården…. Ett litet blodprov hade visat var problemet låg,,, men ist blev de ect o minnesproblem 🙁

 • Helt sjukt! Att psykatrin kan göra på detta sätt? Vad tänker sverige? Känns som att man är en försöks kanin när det gäller ect. För att psykatrin säger det är en så fin behandling. Fin behandling? Psykatrin raderar hjärnan och försöker att ta bort ångesten som bara blir värre med alla biverkningar!

 • We bought a home from Mjöbäcksvillan and everything went downhill from there.
  The anxiety led from one thing to another.
  ECT was recommended by the people caring for my wife and i. I feel such guilt for letting this happen to my lovely wife.
  I think if Sweden as being a modern land. A caring land. But i am slowly changing my mind. This keeping quiet that you swedes suffer from is sick. Sick as the ECT that was recommended to save us.
  Why is it that everyone hides so much that is wrong. A putsfacad house that is totally okay to build. Full of mold and leaking. But noone wants to talk about there investment gone bad. So the builder gets away with it. Shame for ECT and psychological problems. How ashamed do you think i feel. Not to have seen and stopped this. I trusted those who claimed to know what they were doing. Mjobacksvillan and doctors alike. Are they allowed to escape murder because swedes dont speak out? How many homes have been built and fusk fixed already? How many people will tell you why PRECISELY why they are home sickwritten so long? Please wake up and speak out. Shout it loud. Please please please. How is it possible these things can be in sweden today? http://mardrom.com

 • Det här måste vara olagligt eller ? Lever vi egentligen i en diktatur med en psykiatriker i toppen utan att vara upplysta om det ? Man kan nästan tro det Hemskt ledsen för din skull; du råkade riktigt illa ut och jag hoppas du blir bra. Och dom? Vilka fega krakar! Jag gissar att dom har mycket på sitt samvete som beter sig så.Usch och fy!

 • Jag tycker att du skall stämma dem och be om ett fett skadestånd från staten/landstinget etc – Elchocker – så medeltida tortyrredskap att jag aldrig skulle våga sätta min fot på ett sådant ställe. Knappt man vågar gå till doktorn längre. – Nej numer får man läsa in sig på internet och bli sin egen doktor. Bra mat, vitaminer, vila och motion – det örat vill de inte lyssna på – det tjänar ingen pengar på.

 • Jag har inga ord. En väninna har ju inget minne av sitt liv kvar efter över 50 ECT “behandlingar”. Hon har heller inte fått upprättelse. Jag tycker det är något så fruktansvärt! Jag blir så ledsen att människor utsätts för dessa övergrepp. Anser att det skall stoppas och bli förbjudet vid risk för fängelsestraff omgående! Epileptiker får ju medicin för att INTE få anfall och därmed hjärnskador. ECT framtvingar ju ett grand mal medvetet!
  Tyvärr är det nog så att alltför många inom psykiatrin arbetar där för att utöva sin makt över andra – inte för att faktiskt hjälpa, vilket de givetvis påstår. Ett förtryck värdigt utrotningslägren under 2:a världskriget. Och det hör inte hemma i Sveriges sjukvård 2014!
  Jag hoppas innerligt att du kommer få din upprättelse! Och att du får bli frisk och framför allt att du får den hjälp och det stöd du faktiskt behöver för att kunna komma framåt.
  Och till alla er unga som inte såg den…
  Kanske dags för en ny Gökboet film? en film som faktiskt visar vad detta är och som upplyser alla som ser den på bio/dvd etc och som på slutet också talar om att detta pågår i vårt samhälle… Kanske vi då äntligen kan få den folkopinion som troligen behövs för att få stopp på eländet? Bara en tanke jag fick…

 • Detta är det mest upprörande jag läst på mycket länge.
  Hur kommer det sig egentligen att detta envist lever kvar?

  I mina ögon är ECT en legal möjlighet för totalitära regimer att göra sig av med någon, helt efter godtycke. En politisk meningsmotståndare kan stämplas som sinnessjuk, varpå han/hon tas in på någon sådan här undanskymd avdelning, där ECT slår ut individen, utan att något fel begåtts av någon.

  I takt med att folk blir mer medvetna och verksamheten kommer mera i dagen, måste man ge den högre status gentemot allmänheten.Det är den väg man väljer, i stället för att bara skrota den makabra verksamheten. Varför?

 • Tyvärr som mycket av den svenska sjukvåden fortfarande sköts. Helt oacceptabelt och vidrigt! Socialstyrelsrn, Patientskadenämnden m fl skyddar enbart läkarna och vårdpersonal, där har vårdskadade inget att hämta, vare sig det gäller upprättelse eller annat av människovärde! Det är en oerhört otäck människosyn som råder inom detta hemska område och det skulle behövas en revolution för att tvinga bort denna fega och otäcka behandling av oskyldiga människor!

 • Några frågor.
  ECT är ett arv från historien och ett allvarligt ingrepp på hjärnan. Hur kan läkare som är välutbildade frivilligt använda sig av så farliga metoder? Varför ställs ingen till svars för övergreppen? Är de polisanmälda?Vem betalar för patientförsäkringen och varför fungerar den inte? Vem är ansvarig för att hindra utbetalningar i uppenbara fall? Vilka skador ersätts av försäkringen om inte denna sortens allavarliga skador gör så? Kommer den nya regeringen att ställa krav på fungerande myndigheter eller kommer dem att få fortsätta med sina lagbrott?
  Vem kände sig så hotad av Ola B:s kompetens att denne såg till att bli av med konkurenten för all framtid?

 • Det är beklämmande att läsa Ola Bryngelssons berättelse. Så tragiskt och så onödigt. Olas diagnos var utmattningsdepression och man vet av erfarenhet att sådana depressioner i regel läker av sig själv med mycket vila, sömn och näringsriktig kost. Så mycket mer behövs egentligen inte. Utmattningsdepression brukar inte leda till katatoni, som är ett dödligt tillstånd, och som möjligen skulle i undantagsfall kunna vara en indikation för ECT. Att läkarna hävdar katatoni i Olas fall låter mer som en efterhandskonstruktion för att försvara att ECT sattes in överhuvudtaget.

  Hur som helst var detta ett allvarligt övergrepp på en patient. Ola var inte tvångsintagen och hade därmed full självbestämmanderätt över sin behandling. Både han och hans fru sade blankt nej till ECT. Trots detta kör läkarna över dem och sätter in ECT-behandling med katastrofalt resultat.

  ECT är en metod för depressionsbehandling som borde skrotas och placeras på museum.
  Metoden är alltför riskfylld för att användas. Alltför många har drabbats alltför hårt av skador och biverkningar för att motivera en fortsatt användning. Att ge ECT under tvång mot patientens vilja är rent rättsvidrigt och borde förbjudas omedelbart.

  Informationen till patienter som är aktuella för ECT-behandling är bristfällig, ofullständig och i vissa fall (som till Ola) helt lögnaktig.

  ECT-behandling är ingen effektiv depressionsbehandling eftersom de eventuella positiva effekterna är snabbt övergående och måste hela tiden underhållas genom fler behandlingar och även kontinuerlig underhållsbehandling vilket ökar risken för skador och biverkningar. ECT löser alltså inga problem, möjligen dämpar vissa symptom.

  Eftersom ECT är förenat med så stora risker och ger så lite fördelar borde den tas bort som behandling inom psykiatrin.

 • Ännu ett vittnesmål. Bra att såna här berättelser kommer ut. Ändå tycker jag mig ha hört och sett tillräckligt och undrar varför politiker inte tagit tag i det på allvar än. Tror de fortfarande att psykiatrins elchocker, tvång och droger är vad människor som mår dåligt behöver?? Ska även nya regeringen blunda och bara ösa in mer pengar till psykiatrin?

 • Ännu ett gripande vittnesmål om den grymma elchocksbehandlingen.
  Om nu den nya regeringen är så human och empatisk (som de utger sig för att vara),
  borde som sätta stopp för denna ” tortyrbehandling” på en gång.
  Hur många fler bevis och vittnesmål behövs?

   • Det är dags att det görs en omfattande utredning om hur LÖF hanterar ansökningar om ersättning från skadade patienter. Deras hanterande av ekonomin har utretts och bristerna visats sig omfattande Nu krävs det att en utredning görs avseende utredningsförfarandet efter att en ansökan om ersättning kommit in till försäkringsbolaget LÖF också. Samt om det föreligger korruption eller oetiskt samarbete mellan försäkringbolaget och patientskadenämnden. Vem inspekterar patintskadenämnden?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *