Europarådet: Svenska riksdagsledamöter måste bete sig bättre – domare bör tränas i antikorruption

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 november 2014
- Torbjörn Sassersson red.

EuroparådetTrots att Sverige uppfattas vara ett av de korruptionsfriaste länderna i världen menar Europarådet att Sverige bör införa en uppförandekod för riksdagsledamöter, tydligare regler för intressekonflikter, gåvor och deklaration av tillgångar. Rådet vill även att svenska domare ska få träning i etik och för att förebygga korruption och intressekonflikter.

NewsVoice kommentar

Det finns mycket att läsa mellan raderna som tex att Europarådet verkar anse att det finns en hög grad av naivitet i Sverige när det gäller medvetenheten om korruption, att vi inte beter oss så bra i rådet och att vi har problem med gåvor (mutor). Annars skulle inte Europarådet uppmana oss att förbättra oss på dessa punkter.

“Europarådet slår dock fast att Sverige redan är ett av de minst korrumperade länderna”, skriver Fredrik Haglund som är Europaportalens korrespondent i Bryssel.

Det betyder förmodligen endast att Europarådet är mån om det svenska ryktet. Rättelserna pekar ju i en riktning som vittnar om att Sverige måste skärpa sig.

Läs mer på Europaportalen | Foto: av.coe.int pressbild

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Europarådet
Stöd NewsVoice 2024
 • Det finns en annan dimension utav Europarådets granskning av korruption i Sverige och det är Sveriges ledande europeiska roll när det gäller frimureri. Ordnar, loger ja de har många namn, dessa slutna brödraskap där man lovar att skydda varandra är i just Sverige av gammallt märke. Tyvärr saknar jag gedigna granskningar av deras betydelse, men bara existensen av dessa gör att korruption involverandes rena mutor inte behövs i samma utsträckning.
  Att man inte någonsin diskuterar dessa i gammelmedia beror väl på att i den lokala Odd fellow klubben samlas både lokaltidningens chefredaktör, såväl som distriktsdomare och övriga lokala digniteter, inklusive cheferna för Skanska, NCC etc
  Här borde vi i “sanningsrörelsen” ägna våra krafter att kartlägga betydelsen av dessa grupperingar. Ett jättejobb – men nödvändigt för samhällsanalysen.
  Ingemar Ljungqvist, http://www.2000tv.se

 • Ledamöter och domare är redan korrupta så det skriker om det. Annars hade dem inte tillsammans med åklagare och domare än så länge kunnat mörka hur dem sålt vapen till kriminella. Till och med pistolen som användes i Husby hade en gång varit beslagtagen och skulle förstöra, men den hade dem också sålt vidare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *