Ny bok – 17 svenska experter går emot svenskt medlemskap i NATO

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 november 2014
- NewsVoice redaktion

Bevara alliansfriheten Nej till Nato-medlemskapUtan att Sverige är militärt hotat från något håll har det uppstått en yvig debatt om Sveriges ställning som alliansfritt land. Steg för steg har politiska beslutsfattare och militärer ökat samverkan med den västliga militäralliansen Nato – utan att det finns några militära hot mot Sverige och utan att varje steg prövats mot bakgrund av Sveriges traditionella ställning som neutralt och fredssinnat.

Man har till och med talat om en smyg­anslutning till Nato – att de styrande har velat etablera så många “fakta på marken” att ett beslut om att söka svenskt Nato-medlemskap bara skulle vara en form­alitet. Men så långt har det inte gått. Folkopinionen är entydigt mot Nato-anslutning – i Sverige, liksom för övrigt i Finland. Det svenska folket vill som tidigare att landet ska hållas utanför krigiska förvecklingar.

Av de 17 författarna i antologin är huvuddelen emot ett Nato-medlemskap. Förre utrikesministern Hans Blix (FP) går emot sitt partis linje och skriver att Sverige i Nato skulle ”bidra till fortsatt upptrappning av motsättningar och ett mer hotfullt militärt kroppsspråk”. Likartade varningar kommer från sex av de övriga författarna./ “Kraftsamling mot svenskt Natointräde”, SvD

Att det fortsatt finns mycket goda skäl för en sådan hållning belyses genom en rad analyserande – och delvis också agiterande – artiklar i denna motskrift till en pågående “Nato-offensiv” från politiker, militärer och opinionsbildare.

Boken finns på Ordfront

Text: Pressmeddelande från författarna och SvD

Författarna


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Översatt rapport från http://benjaminfulford.net

  “G20-mötet som slutade i Australien var ett totalt nederlag för kabalen och dess agenda, menar flera källor. Kabalen försökte använda Ukraina som en ursäkt att starta krig mot Ryssland som ett sätt att återskapa västerländska ekonomier och hålla sig kvar vid makten. Men i stället övergav fransoser, britter och tyskar den kabal kontrollerade amerikanska sidan och gick med den stora majoriteten av planeten för att stödja det BRICS ledda initiativet för en ny Marshallplan för planeten, säger källorna. Försöken att hetsa viljan till krig p.g.a. krisen i Ukraina och ISIS kom ingenstans med de flesta av världens ledare.
  Vid BRICS och APEC toppmöte i veckan hamnade istället fokus på att stoppa skatteflykt av multinationella företag och öka resurser för fattigdomsbekämpning och insatser mot miljöförstöring.
  Dessutom är den amerikanska militären i ett tillstånd av chock och demoralisering efter att ett Aegis klassat U.S. krigsskepp förvandlats till en krympling och ”sitting duck” i Svarta havet tidigare i år, enligt franska och andra rapporter.
  Som en rysk general förklarade “ju mer komplicerat ett elektroniskt system är, desto lättare är det att sätta det ur spel.” Den uppenbara slutsatsen här är att mycket av den amerikanska militärens mycket datoriserad militära utrustning är inte farligare än ett kylskåp. Det är som om att Arthur C. Clarke 1951 science fiction-berättelse “Överlägsenhet,” om en armé som förlorat på grund av beroendet av otestade högteknologisk utrustning, har gått i uppfyllelse. Den historien brukade vara obligatorisk läsning för amerikanska militära officerare.
  I alla fall säger ryssarna och andra att amerikanerna var för rädda för att skicka sin egen flotta att svara när den ryska flottan stationerade sig nära G20-mötet i Australien.
  Inte bara det men detaljerade bevis lades fram till världens ledare som visar Malaysian Airlines flygningar 370/17 var incidenter som…”

  Gäller nog att tänka sig för innan man satsar allt på en favorit tippad häst…

 • Ni som kritiserar Nato. Bra. Jag instämmer, men det är önskvärt att ni också för fram förslag som konkurrerar med Nato-kramarnas. Den nuvarande situationen, där vi skulle kunna duka under för någon av Usas irreguljära terroristarmeer har uppkommit därför att moderaterna lät amerikanska konsulter göra om oss till en del av deras imperialistarmeer. Utan värnplikt vågar våra politiker skicka underklassen ut i strid utan att riskera sina egna ungar.
  Med en stor här av skjuttränade värnpliktiga av båda könen kommer motståndet bli hälsosamt stort mot att delta i onödiga konflikter. Ett modernt värnpliktssystem behöver inte se ut som det gamla. Fritt fram för ideer. Om ni passar i försvarsdebatten och endast är emot Nato men inte för något trovärdigt alternativ blir det svårare att få medhåll.

  • Förslaget: inget invasionsförsvar men väl utbildade jägarförband som vid ockupation gör denna så kostsam att det blir ohållbart. 6 månader med civil och gröntjänst med civila inslag och i övrigt en utbildning med lätta vapen och att göra det man kan med små medel, gärna civila vapen för det finns 2 miljoner jaktvapen. Börja med det man har och jobba från den punkten.

 • Jag menar att vi bör i första hand nu samordna med Finland – går dom med så bör vi väl också göra det, då är hela Skandinavien och Finland med, ger en enhet som också bättre kan samordna aktiviteter utanför Nato.
  För övrigt måste väl sägas att USA alltför ofta missbedömer situationer, eller har dålig koll på lokala förhållanden, som någon general nyligen bekräftade, så det krävs ju att man har kontrollmekanismer som fungerar bättre.
  Situationen nu beträffande Ukraina och Krim har misskötts av EU anser jag, förhållandena är inte helt klara, det är mycket grått mellan svart och vitt här, speciellt Krim har väl alltid varit mera ryskt än ukrainskt, även om det folkrättsligt nu är en del av Ukraina. Man borde från början ha involverat östra Ukraina mera, även Ryssland, för att undvika eländet vi fått. Tidigare aktioner i Georgien lämnar många tveksamheter, det var en Carl Bildt som alltför starkt stödde en ( korrupt ?) premiärminister tror jag
  Många frågetecken, men en grundinställning att vara vaksam mot ryssen – jag tyckte inte om att låta Ryssland få pipelinen Northstream, först ger man dom nästan monopol sedan kan dom dra åt tumskruvarna, helt fel att ha all eggs in one basket i sådant sammanhang.
  Så – prata ihop er med Finland och se sedan hur vi skall göra gemensamt

  • Vilket svagt och osjälvständigt intryck det ger som du säger, ungefär :
   Jag tycker som du, vad tycker du?
   Dårskap.
   Varje nation med självaktning bör ha en självständig analys och underrättelseverksamhet i vid bemärkelse. I det ingår att många individer bildar sig och nätverkar.
   Om Finland tar risken att gå med i Nato, varsego, de kommer att brinna upp.
   Ryssarna har inte lika mycket smarta konventionella vapen men desto mer kärnvapen och därför kommer de att tidigare tvingas övergå till att bruka dem.
   De överlevande finländarna flyr hit och kan behöva assistans från dem som var kloka nog att hålla oss utanför.

 • Äntligen en mycket bra nyhet,att det finns lite hopp för Sverige eftersom de som ser vart är vi på väg och har en bra anseende i Sverige vågar gå ut och stå mot våra samvetslösa korrupta politiker som vill driva igenom vad de har fått för order från USA.Jag hoppas att fler och fler kommer följa deras exempel och säger NEJ TILL NATO och terrorstaten USA.

 • Ett nordiskt samarbete är många med på i våra länder här uppe men NATO försöker blockera det. Sen tycker jag att vi skulle gå ur EU, gärna igår. Och ha en nordlig samverkan istället och varför inte få med Ryssland samt Tyskland där? Det är pragmatiskt rätt, ligger i tiden tror jag. NATO samt EU ger oss inget, bara förpliktelser och kostnader samt ett slut för folkstyret.

  Väst med USA samt Storbritannien i ledning har invaderat och destabiliserat en 7-8 länder senaste 20 åren som inte hotade nån, undantaget en del lösa grupperingar av terrorister som också nu visar det sig fått tusentals stinger-raketer och andra vapen av USA. vad fan pysslar de med i Washington?

  Ryssland har invaderat 0 (NOLL) Ändå är Ryssarna de “onda” hur går det ihop,
  Ryssarna är kanske inga änglar men noll är bättre än 8 eller hur….

  Som sagt, vi ska vara neutrala.

  To Hell With War!

 • Modigt av författarna att ge ut denna välbehövliga bok för att bilda motvikt mot den stenhårda propaganda som Folkpartiet och Dagens Nyheter bedriver för en anslutning av Sverige till NATO. Dagens nyheters idoga kamp för anslutning till Atlantpakten kan spåras till slutet av 1940-talet.

  USA trycker på för att andra länder ska dela deras galopperande krigskostnader. Ett medlemskap är i allra högsta grad en moralisk fråga för oss. Varför ska vi skattefinansiera USA:s terrorismverksamhet mot andra länder? Vi behöver inte fler krig i världen. Varför kan inte Sverige försöka bli världsbäst i pacifism?

  • Betr “..USA trycker på för att andra länder ska dela deras galopperande krigskostnader. Ett medlemskap är i allra högsta grad en moralisk fråga för oss.”

   — Ja ..och som dessutom skulle ‘kosta skjortan’ för svenska folket!!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *