Prof Sven-Ove Hansson sprider rädsla inom Public Service anser Börje Peratt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 november 2014
- NewsVoice redaktion
Sven Ove Hansson - Foto: EuropaBio

Sven Ove HanssonTV-journalisten och filmaren Börje Peratt kritiserar hårt professor Sven Ove Hansson för att denne genom sin förening Vetenskap och Folkbildning (VoF) spridit rädsla sedan 1987 inom Public Service. Fallet ”Dag stålsjö” vittnar om hur Hansson använt både piska och morot för att skrämma journalister och filmare till lydnad, skriver Peratt.

Foto på Sven-Ove Hansson: KTH, public domain | Se även: Public-service.se

År 1983 fälldes Dag Stålsjös TV-serie, ”Svearikets vagga”, i radionämnden anmäld av J.B.L.D. Strömberg en filosofie licentiat vid Uppsala universitet. Påhoppet på Stålsjö inledde en ny inkvisitorisk epok i Sverige, menar Peratt. Både Strömberg-Hansson verkar inom biblioteks- och arkivväsendet.

Sven Ove Hansson instiftade Årets Förvillare år 1987 och “utmärkelsen” är sedan dess ett skampris med syfte att stigmatisera valda personer i sina yrkesroller. Vi på NewsVoice är väl medvetna om effekten av denna märkning och därför är det viktigt att fulpriset läggs ned i framtiden, när tiden är mogen för VoF att upphöra med märkningsarbetet, men det kan ta tid trots att Sven-Ove Hansson blev själv Årets förvillare 2010 genom en alternativ utmärkelse.

Fina karriärer väntar inom Public Service

Börje Peratt skriver att Dag Stålsjö som första ”skampristagare” (1987) var ett taktiskt grepp för att få alla på SVT och SR att känna obehag och kanske rädsla över VoFs makt att kunna förstöra en yrkeskarriär. VoF gav samtidigt en annan TV-journalist priset som ”Årets folkbildare”. Strategin var uppenbar.

ArcanumSkolan 2024

“Den som dansar efter vår pipa vinner positiva priser. Den som anför orätta tankar bestraffar vi. Således kan man bland årens folkbildare se allt fler TV medarbetare som inrättat sig i ledet. De som utsetts till förvillare torde nu istället hedras för sin integritet.”

Börje Peratt gör sedan samma iakttagelse som andra undersökande journalister gjort om hur VoF fungerar som rekryteringsbas för unga som lär sig att agera grindvakter ute i sociala medier. De som är särskilt drivna lyfts från de sociala medierna upp till fina karriärer inom Public Service.

“VoF har samtidigt genom åren lyckats placera ut sina egna s.k. VoF-agenter och värva anställda i olika positioner på SVT och SR, så fungerar entrism. Mest uppmärksammat var kanske värvandet av Robinson-Åsa Wihlbeck som tidigare programledare för Dr Åsa i SVT, Årets Folkbildare 2010 (VoF) och invald som styrelseledamot i Humanisterna.”

Läs mer på Börje Peratts blogg om Sven Ove Hansson

Se även: Public-service.se

Text: NewsVoice

Börje Peratt (1949-) är en svensk filmskapare, författare, kompositör, bildmakare och pedagog. Han startade sin karriär på Sveriges Radio och gick sedan vidare till SVT. Därefter startade Peratt eget bolag och har gjort både dokumentärer och TV-serier. Läs mer om Börje Peratt på Vetapedia.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Henrik, tack för din artikel om ACSH. ACSH är ett av flera huvuden på samma hydra som jag skrivit om här. CSI eller CSICOP är inte Randis. När du skriver så blir det fel.

  Skeptiker-hydran: CSICOP under förfall http://borjeperattexplorer.wordpress.com/2014/11/16/skeptiker-hydran-csicop-under-forfall/

  Strategin något mer utvecklad här: Näthat toppen på isberget Del 8 – Näthatets hydra http://borjeperattexplorer.wordpress.com/2013/03/02/nathat-toppen-pa-isberget-del-8-nathatets-hydra8/

  Fakta om CSI på Vetapedia. http://vetapedia.se/csicop/
  James Randi http://vetapedia.se/james-randi/

  Jag har lagt upp flera artiklar om Randi på min utforskar blogg däribland “James Randi – avslöjad” http://borjeperattexplorer.wordpress.com/2014/08/25/james-randi/

  Wikipediapolisen är organiserad http://borjeperattexplorer.wordpress.com/2014/08/31/wikipediapolisen-ar-organiserad/

  En ny artikel som skulle kunna belysa hur de interagerar vore en om Michael Shermer som är grundare av och ledande figur inom Skeptic Society och “scientific advisor to the American Council on Science and Health (ACSH)”

 • Jag skrev ett inlägg om “skeptiker”rörelsen på min blogg:
  http://buggesblogg.blogspot.se/2014/07/is-sceptical-movement-really-sceptic-j.html
  Där jag kritiserade dem, för att vara
  pseudo-skeptiska, då de låter en oseriös lobby-organisation bestämma deras politik i alla politiska frågor.
  Nämligen “den skeptiska resursen”
  ACSH, som publicerar artiklar, som
  företag inte vill/vågar stå för, men som ACSH skaffar fram någon som inte är knuten till företaget, som skriver på ifall företaget “donerar”en lämplig summa till ACSH.

  Många ledande i skeptiker”rörelsen, som James Randi, Steven Novella, Stephen Barrett, Michael Shermer är knutna till ACSH.

  Tydligen har detta stört Randis CSI, att detta uppmärksammats, så mycket att ACSH inte längre står med som en skeptisk resurs på “CSIs”
  hemsida.
  Men i sak är alla lobbyisterna kvar,
  så “den ledande skeptiska organisationen”, som VoF beskriver Randis stiftelse(Som Randi och hans
  närmaste kontrollerar) är fortfarande
  styrda av ACSH anknutna lobbyister.

  Randis “CSI” vill bara att det inte skall synas så tydligt.
  Men det är den enda ändringen de gjort.

 • Det jag tycker är enormt tragiskt, förutom den galna idén med Årets förvillare, är att VoF fått sån makt över Wikipedia, vilket gör att man inte längre kan lita på de uppgifter som ligger på Wikipedia. Wikipedia är skeptikerkapad och inte längre den objektiva, neutrala informationskälla den avsågs att vara. Information som inte passar VoF ändras eller tas bort.
  På grund av det börjar alternativa infosajter växa fram, exempelvis Vetapedia i Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *