Psykiatrin vill elchocka barn mer – Sjuksköterska larmar

18

Psykiatrin i Sverige använder idag elchocksbehandlingar (ECT) mer än någonsin och även till barn. I Australien finns fall där 4-åringar fått elchocker. I Sverige vill psykiatrin öka antalet elchocksbehandlingar till barn via BUP.

En elchocksbehandling innebär att man sänder 70 till 460 volt genom hjärnan. ETC orsakar kraftiga och långvariga kramper som vid ett epileptiskt anfall.  År 2009 gavs i Sverige 60 000 elchocksbehandlingar.

Sjuksköterskan i filmen heter Carina Rångeby och Peter Larsson som aktivt arbetar med att få vården att upphöra med ECT, bland annat genom sajten Elchocker.se, skriver till NewsVoice:

“Hon jobbar i företagshälsovården och är en tuff dam med skinn på näsan. Jag har inte hört att hon har fått några som helst problem av detta, av att hon gått ut med den denna kraftiga kritik mot ECT-vården. Hennes uttalande har varit ett stort stöd för drabbade. De har upplevt att de har blivit sedda och bekräftade.”

För att undvika våldsamma kramper och frakturer sövs patienterna ner och får muskelavslappnande medel. Idag används allt oftare termen elbehandling eller ECT-behandling. På så vis förskönas behandlingsformen av psykiatrin.

Det finns många vetenskapliga studier som visar att elchocksbehandlingarna inte ger någon nytta utan tvärtom, många patienter och anhöriga vittnar om svåra skador efter ECT, skriver Peter larsson.

Elchocker.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

18 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
19 september 2017 kl 09:33

Expressen (18 sep 2017): Behandlades med elchocker – har glömt bort sin barndom

19-åriga Emilia Lindman från Avesta minns inte längre stora delar av sin barndom. Minnena suddades ut i samband med att hon behandlades med ECT för sin depression. Nu vill hon uppmana andra att tänka igenom riskerna innan de gör samma sak.
– Det känns som att jag är en helt annan person, säger hon.

http://www.expressen.se/nyheter/behandlades-med-elchocker-har-glomt-bort-sin-barndom/

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
20 november 2014 kl 01:23

En liten essä om människans tre delar varav hjärnan är den minst viktiga för välbefinnandet.

http://jhaines6.wordpress.com/2014/11/19/a-reader-r-offers-an-important-comment-on-the-mal-practice-of-psychiatry-by-paul-levy/

Red
Red
Gäst
20 november 2014 kl 00:23

Jag vill berätta något som jag inte tror jag lagt ut på webben tidigare, men det skedde runt 1976 (jag får begära ut journalerna). Jag åkte med mina oroliga föräldrar till Södersjukhuset, Sthlm. Hade haft återkommande huvudvärk och sett ljusprickar. Läkarna misstänkte ett förstadium till epilepsi, men något sådant hade inte konstaterats, endast ljusprickar och huvudvärk. Läkarna trodde ändå att det kanske var någon slags epilepsistadium.

Deras lösning? Tja, härnäst var idén att försöka framkalla epilpsi förstås, eftersom vården är ett självbekräftande systemtänkade. Fick ligga under blinkade stroboskåplampor och EEG-mätningar i långa perioder vid flera tillfällen, men någon epilepsi lyckades idioterna inte framkalla. Läkarna kliade i sig i huvudet. De kom då på den intelligenta idéen att det kanske var fel på blodkärlen så de gav mig kärlvidgade “läkemedel” under en lång period. Det hade naturligtvis ingen effekt.

Sedan kom man på vad det var, klassisk migrän. Lösningen på det? Kraftigt kärlsammandragande medel baserat på mjöldryga, ett vilstradium av en viss sporsäckssvamp (om jag inte minns fel, ska kolla journalerna). Jag tror jag tog en tablett. 11 år gamma förstod jag att läkarna chansar, har liten till noll koll och låtsas som om de vet vad de gör. Det finns ett ord för det.

Kvacksalvare.

Jag tog en tablett av mjöldrygegiftet och sedan aldrig mer. Har därefter aldrig tagit några mediciner för migrän. Istället tränade jag djupavslappning varje gång ett migrännattack kom. Långsamt försvann migränen och idag är det sällan jag får migrän.

Jag självmedicinerade mig och löste problemet på egen hand.

PerK
PerK
Gäst
19 november 2014 kl 20:13

Mina erfarenheter ifrån ECT som barn.

Detta skedde i slutet på 1967 och mina minnen ifrån denna händelse kom
först efter 26 år.
Jag hämtades av ambulans och fick ensam åka till sjukhus för denna behandling.
Denna enda trygghet jag hade var en liten filt med en elefant på. I väg åkte ambulansen
och det var snö ute och jag var övertygad om att det var min sista bilfärd. Jag var 11 år.

När jag kom fram till sjukhuset lades jag i en korridor i väntan på ECT. Jag fick ett
ångestanfall och började slå mig själv på överkroppen.
I detta läge ansågs det att jag skulle få komma före kön för min ECT. Kördes snabbt
in ett rum och vägdes och efter det fick jag en spruta. Nu började jag att slå omkring
mig för jag var så rädd och slogs plötsligt med flera vårdare. Jag ville inte få ström
i genom mitt huvud. En av vårdarena fick ner mig på en säng och spände fast mina armar och ben med remmar. På mitt huvud sattes en mössa med plattorna som skulle sända ström igenom mitt huvud. Det sattes bomull i min mun och sedan spändes mössan på mitt huvud fast.

Lysrören släktes ner i rummet och en röd lampa på väggen lyste.
Det surrade i en stor maskin som stod på golvet.
En EKG maskin stod bredvid mig.

Det small till i mitt huvud och min vänster arm restes upp i luften och drog ur remmen
så långt det gick. Detta skedde två gånger.

Allt var över och lysrören tändes och jag märkte direkt att jag fått epilepsi för jag tålde
inte lysrörens blinkande. Det luktade bränt.

Mitt liv var nu förändrat för evigt.

rakel v.rahtu
Gäst
17 november 2014 kl 04:00

När har någon i Sverige trott på vetenskapliga studier. Hela vården är i händerna på babianbebisar som provar sig fram på undersökningar som påvisats redan på 1800- talet
.

Red
Red
Gäst
16 november 2014 kl 07:39

Apropå den återkommande uppfattningen att den inte finns bättre terapiformer än ECT vid tex självmordsbenägenhet eller svår depression, vilka bra behandlingsmetoder ersätter till 100% ECT för dessa tillstånd?

Jag kan tänka ut flera metoder, men jag skulle gärna vilja att de som är inne i vården och/eller emot ECT redovisar dessa fungerande metoder i en lista. För det är väl egentligen allt som behöver göras? Identifiera de metoder som verkligen fungerar mot självmordsbenägenhet och svår depression, tillämpa dem (kräv att de tillämpas) och avsluta samtidigt ECT för alltid, överallt.

Jag vill även direkt uppmana de som arbetar för att befria vården från ECT att författa artikeln med rubriken:

“Fungerande, bättre och humana metoder som helt ersätter elchocksbehandlingar”

Anette Feron
Anette Feron
Gäst
16 november 2014 kl 07:06

Modigt av henne att säga offentligt vad hon anser om elchocker. Och jag håller med.

Hagman
Hagman
Gäst
14 november 2014 kl 22:39

Se till att göra samhället människovänligt så försvinner många psykiska problem. Barnen måste få sina behov tillgodosedda Om inte blir de känslomässigt
felprogrammerade och mår dåligt. Att förstöra hjärnan gör enbart deras problem kroniska. Bara trygghet, respekt, kärlek och förståelse och en chans till en framtid att se fram emot kan bota.
I ett samhälle där arbete till vara pris är det enda viktiga känner barn sig ovälkomna. Skapa ett samhälle inte en arbetsinrättning. Kapitalisterna får aldrig nog så varför låta dem styra världen och därmed värdet på människor som enbart produktionsfaktorer.
Sjuka människor är ett symtom på ett sjukt samhälle.

Bernhsvege
Bernhsvege
Gäst
14 november 2014 kl 22:23

Detta är medeltidsfasoner. Stoppa misshandeln genast. Sätt dem i fängelse om de inte slutar förgöra sjuka människor. Ge istället denna behandling till läkarna som tar beslut om ECT behandling. Dem är sjukare än dem de vill förstöra.

Jan Oleby.
Jan Oleby.
Gäst
14 november 2014 kl 14:19

Jag tror inte heller att lösningen på framtiden ligger i elektricitet. Och visst är barnen vår framtid Carina! Själv är jag läkare med ett delvis psykiatriskt förflutet men hoppade av svensk konventionell psykiatri för många år sen. Ett eländes elände är den i nuvarande form – bevisen hopas ju men få tycks lyssna. Många människor har jag hjälpt genom åren via samtal (= att tala samman). Detta i samklang med att ha studerat österländska filosofier, religioner och nattdrömmarnas budskap men framför allt genom att bry mig. Slår ett slag för Nils Uddenbergs självbiografi “Själens Schamaner”. Där finns mycket att hämta, jag lovar!

Per Langkilde Larsen
Reply to  Jan Oleby.
14 november 2014 kl 15:07

Läs boken ”Själens Schamaner”, få insikt i varför så tuffa behandlingsmetoder används och har använts. Inslaget ovan är mycket opportunistiskt och ensidigt, kanske till skada för de som har de åkommor som behandlas med denna typ av terapi.
Så fort en bättre behandlingsmetod dyker upp så försvinner ETC ur läkarens verktygslåda, vad gör man fram till dess?

Olov
Olov
Gäst
Reply to  Per Langkilde Larsen
14 november 2014 kl 19:12

ECT är och har aldrig varit något “ur läkarens verktygslåda”. Det är ett brutalt sätt att skapa störningar i hjärnan. En LÄKARES första plikt är att inte skada. Det finns inget rättfärdigande för elchocker.

Ivan Björn
14 november 2014 kl 13:13

Här rekommenderar jag att läsa en bok som en före detta psykiatriker har skrivit. Den ger en bred bild av olika föreställningar inom det mänskliga psyket och psykiatrin.

Vad beträffar att elchock behandla barn så är syftet klart för mig. Dagens barn är kristall eller diamantbarn eller tidigare indigo barn. Dessa barn passar inte in i ett samhälle som vill stöpa alla i en hjärntvättande kontrollapparat och därför får dessa barn problem med att hantera våra invanda mönster. Då är lösningen att droga dem och misshandla dem så att makteliten inte riskerar sina positioner…

En läkare som bara träder tillbaka och öppet erkänner att han eller hon inte har något att erbjuda sin patient får aldrig någon status.; den som vill vinna respekt för sig själv och sin kunskap måste ha något att komma med. Det kan t.o.m. vara en fördel om behandlingen framstår som dramatisk och obegriplig. I Alla tider och kulturer har medicinmännen omgivit sig med märkliga apparater, mystiska riter och uppseendeväckande åtbörder; det har stärkt både deras självkänsla och patientens tilltro till dem. Även om den moderna medicinen står på en mer stabil grund än tidigare former av läkekonst, utgör den inget undantag från denna regel. Vetenskap låter sig mycket väl användas för att skapa uttrycksfulla riter; det är bara en fördel om de magiska gesterna dessutom står på vetenskaplig grund.

Nils Uddenberg

Länk: http://ivansbj.blogspot.se/2013/12/sjalens-schamaner.html

Bernhsvege
Bernhsvege
Gäst
Reply to  Ivan Björn
14 november 2014 kl 23:01

Det är precis detta allt handlar om. All behandling inom psykiatrin går ut på att lägga skulden för övergreppen från överheten på patienterna själva och därefter behandla dem med metoder som ger skuldkänslor och skam. Därefter har de tysta individer som inte längre protesterar mot orättvisor begångna av makten. Sedan är det fritt fram att utnyttja och bedra.
Företagsvården tex. ägs av företagen och går deras ärenden. Sätter diagnoser som gynnar företaget i stället för att hjälpa de sjuka att få sina rättigheter tillgodosedda så de kan bli friska. Politikerna tycker det systemet är bra. Så länge vi har politikern som också är köpta av företagen har sjuka inte en chans. Är det inte snart dags för folket att ta makten över sin egen hälsa.

Bo
Bo
Gäst
14 november 2014 kl 12:38

Med vetskapen om att tarmsystemet har raka rör till hjärnan kanske de skulle lära sig om det. Vi har neuroner i hjärnan som alla vet OCH i magen, i tarmarna produceras även serotonin t.ex.

En liten primer: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/25/probiotics-new-prozac.aspx

Så istället för att börja med elchocker ska de nog lära sig om tarmarnas stora betydelse för både fysisk samt psykisk hälsa. Där borde man börja.

Liljan Molinder
Reply to  Bo
15 november 2014 kl 07:54

Mycket bra kommentar, med dagens näringsintag som består av massor av kemikalier så får hjärnan ej rätt näring. Börja där med att sanera i kosten. Jag som oberoende återförsäljare av Forevers Aloe Vera produkter har och kommer Att sprida info näring. Fd undersköterska, varit verksam inom psyk vården. M.m

Hansi
Hansi
Gäst
14 november 2014 kl 08:54

Att elchocka fler barn ligger helt i linje med hur psykiatrin arbetar.
Manipulera hjärnor med skadliga metoder, öka “medicinering”, öka elchocker, öka öka öka.
Vidrigt och om det inte vore för att just psykiatrin lyckats lura världen att dom på ett vetenskapligt vis kan betraktas som “experter”, trots nästan total frånvaro av vetenskapliga bevis, och därigenom fått igenom att man inom verksamheten har alldeles egna lagar och definitioner skulle människor kanske inse att stora delar av verksamheten bryter mot FN.s deklaration för Mänskliga Rättigheter.

Dom “utredningar” man använder för att diagnosticera är i dom flesta fall rent nonsens.
Man låter människor tro att dom TEORIER allat bygger på är vetensklapigt fastslagna sanningar. En av dom är att “elterapi” är som att “starta om en dator” som ett sätt att övertyga människor.

Det finns dom som anser att dom blivit hjälpta av denna “elterapi” men…dom blev aldrig informerade om alternativ till psykiatrisk behandling.

Begreppen “evidensbaserad medicin” och “Vetenskap och beprövad erfarneht” har sälla blivit så missbrukade som via psykiatrin.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
14 november 2014 kl 01:30

Går man igenom olika wiki och uppslagsböcker så finns ingen enhetlig definition på psyke.
Svenska definitioner verkar snurrigast av alla. Kan man inte definiera vad man tar betalt för…?
Psykiatri skulle betyda läkande av själen och sedan har man heller ingen defition för själ. Sinne som är ett själsligt begrepp har i västvärlden blivit hjärna. Hjärna är en struktur och hur ändrar man en struktur i samtal?
Och cellstrukturer tar stryk av invasiv elektricitet.
Hela den psykiatriska bibeln är en katalog på överenskommelser befriade från vetenskap.
Hela ämnet är ju rena bluffen och bör inlämmas i ämnet kriminalitet, eftersom man tjänar pengar på att skada.