Studie: 18 av 20 av världens största läkemedelsföretag involverade i brottslighet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 november 2014
- Torbjörn Sassersson

Access to medicine index 2014DEBATT. Under normala omständigheter skulle företag involverade i organiserad brottslighet uteslutas som samarbetspartners för myndigheter och regeringar i världen. Bolagen skulle få näringsförbud, men det finns en industri som undantas från dessa konsekvenser och det är den mäktiga läkemedelsindustrin som påverkar folkhälsan för hela populationer och gör sina intäkter direkt från statskassorna.

Enligt rapporten “Access to Medicine Index 2014” som kom ut i november har 18 av de 20 största läkemedelsbolagen i världen under 2013 och 2014 varit inblandade i korruption.

“Commitment to ethical behaviour does not correlate with performance. All have codes of conduct governing bribery and corruption, but 18 were the subject of settlements or fines for corrupt behaviour, unethical marketing or breaches of competition law.”

Medical industrial komplex ranking2 2014

De företag som särskilt omnämns som förlorare “biggest fallers” är samma företag som NewsVoice uppmärksammat som inblandade i korruption och åtal dvs GSK, Sanofi, Johnson & Johnson och Eli Lilly. Dessa företag har valt att inte vara speciellt transparenta för revision, men det har inte hjälpt eftersom de ändå dragit på sig åtal, domar och skadeståndskrav.

Rapporten omnämner GSK (GlaxoSmithKline) som särskilt kriminellt och bolaget har senast anklagats för korruption i bla Kina där mottagandet av mutor kan vara förenat med dödsstraff för läkare och tjänstemän som accepterat dessa. De enda två företag som åren 2013-2014 inte varit föremål för korruptionsutredningar var Gilead och AbbVie.

ArcanumSkolan 2024

Tidningen LäkemedelsVärlden slätar över industrins organiserade brottslighet

LäkemedelsVärlden väljer att se ett annat nyhetsvärde i rapporten än att nästan hela industrin är föremål för brottsutredningar som lett till bötesbelopp i miljardklassen. Ingert Nilsson på tidningen väljer istället att skriva en PR-liknande rubrik för GSK: “Nya initiativ för bättre tillgång” och ingressen fick bli:

“För fjärde året i rad toppar GSK listan över företag som förbättrar tillgången till medicin i utvecklingsländer.”

…men vad är nyhetsvärdet med att GSK är bra på att sälja kemtekniska mediciner till tredje världen?

Anledningen är att föreställningen som industrin befäst hos allmänheten, journalister och läkarkåren är att läkemedelsbolagen är goda världsräddare och att de inte är förtjänta av uppmärksamhet fokuserad på bolagens kriminalitet. Istället ska dessa bolag undantas sådan granskning och vad det betyder att myndigheter och regeringar samarbetar med skurkföretag.

Ingert Nilsson fortsätter med orden:

“Världens ledande läkemedelsföretag gör mer idag än för två år sedan för att förbättra tillgången på läkemedel i utvecklingsländerna. Det är slutsatsen i den senaste rapporten från den nederländska ideella organisationen Access to Medicine Foundation.

Organisationen har i samarbete med bland andra världshälsoorganisationen WHO, och NGOs (icke statliga organisationer) tagit fram ett index för att jämföra läkemedelsbolagens insatser för att göra sina läkemedel tillgängliga också i fattiga länder. Områden som tillgång till läkemedel, prissättning, distribution, filantropi och forskning jämförs.”

Nilsson beskriver hur Access to Medicine Foundation (AMF), som finansieras av den självutnämnde filantropen och vaccinförespråkaren Bill Gates och hans organisation Bill and Melinda Gates Foundation, hur AMF i sitt index jämför läkemedelsbolagens förmåga till bla forskning och påstådd filantropi.

Men hur var det med korruptionen som rapporten nämner ett 30-tal gånger? Det väljer Ingert Nilsson att nämna med blott en mening:

“Mindre smickrande för företagen är den inblandning i korruptionsskandaler som också tas upp i rapporten.”

Resten av “PR-artikeln” handlar om vad bra läkemedelsbolagen är på att “rädda” tredje världen och GSK får särskilt beröm trots att det är bolaget som gav världen narkolepsi och gud vet vad annat som bolaget “filantropiskt” lämnat till världens folk.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • ett annat väldigt effectivt sätt att minska befolkningen är genom kost och vårat vatten, svårt att undvika mat o dryck. vårt kommunala vatten, som mer eller mindre är ett krav från många kommuner, är fullt med kemikalier, som på sikt skadar oss och vår bakterieflora i magen. maten vi äter, och den mängden vi äter och hur ofta vi äter (titta på dagis och skolor och arbetsplatser, alla följer – ät 3 mål och 3 mellanmål under en dag) leder till glucos toppar och dalar i vårat blod som på sikt leder till insulinkänslighet kombinerat med all stress från tex jobb och andra myndigheter så som försäkringskassan som är kända för sin “smidighet” samma sak för tex a-kassan.. big pharma känner till insulin fällan men gör inget åt det mer än att “sätta plåster på symptomen” genom att sälja insulin, ingen går till botten med problemet och det ät ju inte så konstigt när man tjänar miljoner på att inte göra det… när enkla lösningar finns som tex lägga om sin kost. vår bukspottskörtel blir ganska snabbt utmattad och slutar att fungera och när den gör det så “flyttas” dess uppgifter i möjlig mån över till andra körtlar i vår kropp. och allt det här leder till defekter i kroppen som big pharma har “tillfälliga lösningar” på lösningar som förmodligen gör dig beroende av ett preparat för att kunna ha ett drägligt liv, som i långa loppet leder till biverkningar som kräver mer medicin

  jag tycker ni ska läsa lite om ketos, finns en hel del på engelska men inte lika mycket på svenska då det är relativt “nytt”…
  läs även om förkalkning av tallkottskörtel, genom flour och olika kemikalier. denna körtel tros vara en länk mellan en spirituell värld och vår fysiska värld .

  personligen tror jag att vi människor skulle kunna leva BETYDLIGT längre än vad vi gör idag och att det livet skulle vara fritt från sjukdomar och besvär, men när vi gick ifrån att tillämpa bibeln i våra liv så tror jag att vi måste leva som vi gör idag annars hade jorden varit FULL av folk och det hade ju inte varit bra…

  jag har svårt att få ut det i text men min hjärna ser sambanden…

  ps jag är inte religiös! men “gud” finns i form av ljus materia och “djävulen” i form av mörk materia.

  ignorance is bliss

  Fridens
  /Lill-Shesus
  <3 <3 <3

 • Hur kan de ha ett samvete? De gør bara vad de har fått oppdrag till, agendan ær att minskar værldens befolkning med ca 6 milliarder och det ær det smidigaste væg att gøra det på , før ingen blir tvingat att ta mediciner, det er frivillig og basera sig på tro att det vad doktorn sæger ær rætt. Men om doktorn inte vet? bara føljer oreflekterat en anvisning?

 • Upplysande artikel av red. På LäkemedelsVärldens hemsida säger man sig arbeta för “en oberoende granskning och bevakning av hela läkemedelsområdet”. Ingert Nilssons artikel bör nog ses mer som en partsinlaga för bolagen än som en objektiv granskning av deras kriminella verksamhet. Tidningsredaktionen är dessvärre också fångade i det Matrix som läkemedelsindustriella komplexet snärjer in oss i med sina “deadly fairy tales”.

  /…/ the pharmaceutical industry complex, it does not refer solely to private drug manufacturers. The complex, like a Matrix that holds captive the health of the nation in medical slavery by its own design and manipulation, is a consortium, a spiders’ web woven with financial attachments throughout the medical profession. http://www.globalresearch.ca/the-pharmaceutical-industrial-complex-a-deadly-fairy-tale/15758

 • Kriminella “folkvalda” regeringar samarbetar med kriminella läkemedelsbolag eller har jag fel? Kan man dra en annan slutsats? Med tanke på all annan hemlighetsmakeri om så mycket som påverkar våra liv, hälsa och frihet har jag dragit slutsatsen ovan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *