GMO slutreplik: “Teknik utan kontroll skadar natur och människor på ett irreversibelt sätt”

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 13 december 2014
- NewsVoice redaktion
Bertil Wosk - Pressfoto: Holistic

Holistic,  Bertil WoskMan kan inte bara grotta ner sig i forskning och möjlig teknik. Då kan allmänheten duperas med att GMO kan utrota världssvälten och bota alla sjukdomar, vilket forskare och företag sagt under lång tid. Hittills har GMO inte resulterat i något av detta. Däremot har GMO-industrin gynnat sig själva på ett cyniskt och omoraliskt sätt, skriver Bertil Wosk i en slutreplik till Anna Lehrmans debattinlägg: ”Det handlar om hur man använder tekniken, inte om tekniken i sig”.

Bland annat har företagen tagit fram grödor med terminala gener vilket innebär att bönder inte kan använda grödor från förra årets skörd för att sätta nya plantor utan måste köpa nya sättplantor varje år. Det gynnar industrin, men det gynnar varken bönderna, konsumenterna, samhället eller länderna.

Kombinerar man detta med växtbekämpningsmedlet Roundup som utrotar inte bara ogräs utan alla andra grödor som det kommer i kontakt med, och dessutom gör marken så livlös att nästan ingenting växer efter några år så, har man allvarligt skadad naturen och möjligheten till framtida jordbruk.

Andra exempel är växter som producerar insektsgifter där genen för produktion av insektsgiftet överförs till människans tarmbakterier när vi äter växterna. Det resulterar i att vi själva nu producerar insektgifter med hjälp av bakterier i vår egen tarm! Detta är allvarligt och ingen vet ännu hur vi ska bli av med problemet.

Monsantos ogräsmedel Roundup gör marken steril så att växterna inte kan ta upp näring på ett normalt sätt. Många av dessa problem kommer inte fram i forskningsstadiet utan upptäcks först när medlen kommit ut i odlingarna.

Det är jämförbart med kemikalieindustrin som släpper ut kemikalier tex PCB, DDT och dioxiner, vilka på forskningsstadiet påstods vara effektiva mot skadeinsekter, men oskadliga för däggdjur och människor. Sedan har det visat sig att de är väldigt skadliga och har kontaminerat hela planeten inklusive världshaven.

Till skillnad från dessa kemikalier, som vi kan sluta att använda och som bryts ned, om än långsamt och därmed försvinner, så är GM-organismer något irreversibelt för de sprider sig själva för all framtid.

Att då diskutera teknikaliteter, etiska debatter (som Lehrman skriver i sin replik) och lagstiftning samtidigt som industrin springer fram i hög hastighet är livsfarligt. Att diskutera om indiska bönder begått självmord eller inte även innan GMO introducerades i Indien är att sparka upp sand för att vi inte ska se klart.

Förbjud istället all kommersiell användning av GMO till dess att forskning, säkerhetsanalyser, etik och lagstiftning hunnit ikapp. Notera att det teknikvänliga amerikanska folket som sagt ja till GMO nu varnar EU via ett öppet brev med 57 miljoner underskrifter. Det är inte 57 miljoner framstegsmotståndare eller fundamentalistiska gröna vågare. Det är människor som sagt ja till GMO, men nu själva upplevt skadorna av det och därför varnar resten av världen från att begå samma misstag.

Det är inte konstigt att industrin så aktivt kämpar för att de inte ska behöva deklarera att livsmedel innehåller GMO. Det gäller ju att få makt över livsmedelsproduktionen samt avkastning på sitt investerade kapital. Och om folk inte gillar GM-livsmedel så är det viktigt att skapa en situation där de inte får veta om det är GMO eller inte och därmed inte kan göra valet att säga nej.

Replik-GMO-LehrmanDu har rätt Anna:

”Det handlar om hur man använder tekniken, inte om tekniken i sig”.

Jag tror att du och många forskare har goda avsikter och vill förbättra världen, men om de globala GMO-företagen gång på gång visar att de är cyniska, giriga och makthungriga och inte kan hantera tekniken på ett bra sätt utan skadar natur och människor på ett irreversibelt sätt och riskerar hela planetens och mänsklighetens framtid, då är det omoraliskt att låta dem få fortsätta.

Som forskare bör man då agera för att få politiker att stoppa industrins farliga framfart med GMO istället för att hävda att det är nödvändigt för att klara framtiden. Du har en viktig funktion att fylla och jag hoppas att du tar ditt ansvar och aktivt verkar för detta.

Text: Bertil Wosk

Se hela debatten

2014-12-13:  GMO slutreplik: ”Teknik utan kontroll skadar natur och människor på ett irreversibelt sätt” 
2014-12-11:  GMO-replik: Det handlar om vad enorma företag gör med människans, växternas och djurens DNA 
2014-12-09: GMO-replik: ”Det handlar om hur man använder tekniken, inte om tekniken i sig”
2014-12-04: Bertil Wosk utmanar Anna Lehrman (SLU) om GMO och framtidens mat i Sverige

Debatten började med att Anna Lehrman (kommunikationsansvarig på Mistra Biotech) postade en kommentar på NewsVoice och då påstod att det finns många faktafel i Bertil Wosks rapport: Bertil Wosk reder ut begreppen runt genmanipulation (GMO)

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Nature strikes back – “the Western Corn Rootworm (actually a beetle larvae) has already developed a resistance to not one but two strains of genetically modified corn”. Det finns således kanske hopp om livet trots “killer-GMO”.

  Claire Robinson, språkrör för GM Watch säger om GMO-forskare: ‘By no stretch of the imagination can these people be described as independent scientists. ‘Their views should be treated with the same scepticism we would apply to any sales pitch.’

  Uttalandet ovan bör även omfatta forskare på SLU, varav en kader är delägare i bolag med anknytning till utveckling av GMO. De talar således i egen sak.

  http://usnewsghost.wordpress.com/2014/03/24/gmos-gm-safety-fraud-new-studies-glyphoste-monsanto/?blogsub=confirming#blog_subscription-5

 • Kanske redan postat någonstans, men kan väl då upprepas:

  SAFETY GROUP BLOWS LID ON ‘SECRET VIRUS’ HIDDEN IN GMO CROPS

  Another Dirty Secret of Monsanto

  In the EFSA report, which can be read online, you can find (within the scientific wording) that researchers discovered a previously unknown viral gene that is known as ‘Gene VI’. What’s concerning is that not only is the rogue gene found in the most prominent GMO crops and about 63% of GMO traits approved for use (54 out of 86 to be precise), but it can actually disrupt the very biological functions within living organisms.

  http://www.infowars.com/safety-group-blows-lid-on-secret-virus-hidden-in-gmo-crops/
  http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/2012GMC0020R.pdf

 • ”I dag lever vi i ett samhälle baserat på vetenskap där politikers beslut om hur det skall skötas grundas på forskning.”

  “Finns det någon som tror på det?”

  Jo så är det.

  Det baseras inte på Sanning eller något naturligt – utan man vill gå den motsatta vägen.

  Fejka fram fejk utifrån felsyn på tillvaron.

  Utgår man inte från andlig förståelse, tex de grundläggande principerna, utan vill slå sönder det genom dagens marxistiska agenda, genom, tex:

  “Jämlikhet”
  “Allas lika värde”
  “Jämställd”.
  Med våld (kvotering) tvinga bort mammorna från barnen och tvinga papporna att vara hemma…
  Dagis.
  Skola, som inte går ut på att lära barn, utan på att hjärntvätta dom med denna onda agendas värdelösa Värdegrund.
  Osv

  Man hatar kultur(er), man/kvinna, familjen, det ursprungliga och äkta. Därför sätter man rasiststämpel på allt och alla.

  “Alla ska med”, som de säger i (S), som dess medpart (M) nu gjort om till “Alla behövs”.

  Ja de behöver ALLA, alla skulle betala tv-licens för deras propagandabyrå SVT…

  Man kommer att försöka “jämställa” ned alla till värde Noll. Man gör det i namn av tolerans.

 • Denna debattartikel publicerades den 16 december 2014 och kan betraktas som en slags “replik” till GMO-debatten ovan:

  SvD: Tro får inte ersätta vetenskap

  I vanlig ordning betecknas all kritik mot GMO som “tro” i en påstådd opposition till “vetenskap” som GMO-företrädarna påstår sig företräda och ha tolkningsföreträde för.

  Smaka bara på följande fantasiuppfattningar om verkligheten:

  “I dag lever vi i ett samhälle baserat på vetenskap där politikers beslut om hur det skall skötas grundas på forskning.”

  Finns det någon som tror på det?

  “Vi vill inte ha en teknokrati, men att frångå dagens regler som grundas på en vetenskaplig process är ett steg bakåt. Det är självklart att vetenskapligt utförda tester av läkemedels effekter och biverkningar avgör om de skall godkännas eller inte, men vad gäller GM-växter vill vissa slå in på en annan väg.”

  I fantasin baseras “dagens regler” på vetenskaplig process. I verkligheten finns andra krafter, ofta ekonomiska.

  Att “vetenskapligt utförda tester av läkemedels effekter och biverkningar avgör om de skall godkännas eller inte” är även det en fantasi eftersom testerna utförs av de som säljer läkemedlen. Läkemedelsverket gör inga egna vetenskapliga studier och är till 95% finansierat av läkemedelsindustrin.

  “Forskning vid våra forskningscentra finansieras nästan uteslutande av statsanslag, dels basanslag till universiteten, dels anslag som utlyses i fri konkurrens eller i riktade utlysningar till exempel mot hållbart utnyttjande av naturresurserna, bioenergi eller miljöstrategisk forskning.”

  Stämmer det verkligen att dessa forskningscentra finansieras nästan uteslutande av statsanslag?

  • Nej, det finns väl ingen vettig person som tror på ett samhälle baserat på vetenskap mer än de själva? Det är inte särskilt lämpligt att ett fåtal sk “forskare” hittar på forskningsfrågor och -resultat som majoriteten ska “tro” på. För att detta ska bli möjligt måste vi först slå fast totalitarianism med scientism som samhällsgrund som vi närmar oss med stormsteg…. Vetenskapsfascismen är sängkamrat med SD beträffande människo- och världssyn.

   Vetenskapssociologisk forskning har visat att “forskning” till mestadel handlar om sociala konstruktioner både när det gäller urval av fakta och deras tolkning. Forskare inom ett fält är inte heller överens om hur forskningen ska bedrivas. Forskare är de nya prästerna “in disguise” – ulvar i fårakläder – som låter påskina att de är förmer än andra människor. Kanske är det bara så att de är mer lättlurade av makten. Vi andra ser igenom potemkin-kulisserna som makthavarna satt ut.

 • Wow -effekt?!

  “The Americans warn that after nearly 20 years of use, GM ingredients are now everywhere in their food chain – over 70% of all processed foods in the US contain them. As a result, traces of glyphosate – the active ingredient in Roundup – have been found in high levels in the breast milk and urine of American mothers as well as in their drinking water. The levels in the breast milk were around 1,600 times higher than what is currently allowable in European drinking water.”

  Food & Water Watch, the Sierra Club, the Rachel Carson Council, Friends of the Earth, the Organic Consumers Association, Dr Bronner’s and NYR Organisation = 57 miljoner medlemmar.

  Att msm inte skriver om detta är helt makalöst. Jag saknar ord.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *